29 mei 2016

Het jachtseizoen is geopend!

Een hoop technische problemen en een paar aanrijdingen bij de start, daarmee was Luis' seizoen begonnen. In Monaco sloeg hij terug door de zege voor de poorten van de hel weg te slepen, zodat hij weer volledig in de titelstrijd meedoet.

Het Formule 1-circus was dit weekend weer eens neergestreken aan de rand van de Middellandse Zee. De jachten en appartementen vormden het decor van de zesde Grand Prix van 2016. Op het 3,3 kilometer lange circuit van Monte Carlo verdedigde klassementsleider Rosberg zijn niet onaanzienlijke voorsprong van 39 punten op de verassende nummer twee Räikkönen. Wereldkampioen Luis stond 4 punten achter de Finse Ferrari-coureur en had nog geen race gewonnen. In Monaco, waar Rosberg de laatste drie keer had gewonnen, zou dan maar de omslag moeten komen.

Bandenleverancier Pirelli had speciaal voor het trage stratencircuit een nieuwe band meegenomen: de paarse ultrazachte band maakte zijn langverwachte debuut. De kwalificatieband was nog een stapje zachter dan de superzachte band die voorheen de agressiefste bandenkeus was, maar heel erg enthousiast werden de rijders er niet van, omdat de band nog steeds vrij hard zou zijn, wat het spektakel in de race niet ten goede zou komen.

Hero to zero

Maar eerst was er nog de interessant kwalificatie en die verliep wel incidentrijk. De eerste sessie werd tweemaal stilgelegd: eerst door Nasr, die met een rokende motor de tunnel uit kwam rollen (toch zeker wel een achtje op de Schaal van Coronel) en daarna door Max, die zijn wagen in de muur smeet. Hij was naar eigen zeggen niet eens aan het pushen, maar hij onderschatte de grip die hij had, waardoor hij de chicane te scherp aansneed, zijn ophanging tegen de vangrail aan gort reed en stuurloos de muur in vloog. Het betekende dat hij achteraan moest starten.

Teamgenoot Ricciardo, die met de verbeterde Renault-motor reed, had het een stuk beter voor elkaar. In een ronderecord eist hij uiteindelijk de poleposition op, voor de nogal chagrijnige Mercedes-coureurs, die in de beslissende sessie allebei een raar probleem met de benzinedruk hadden. De Ferrari's zakten, zoals wel vaker dit seizoen, in de beslissende sessie door het ijs. Een woedende Fattle kwam niet verder dan een vierde tijd, terwijl Räikkönen zesde was en vanwege een versnellingsbakwissel slechts als elfde mocht starten.

Kletsnat

De tactische bespiegelingen voor de race kregen een extra dimensie doordat Ricciardo à la Rosberg de race niet op de ultrazachte, maar op de superzachte banden ging starten. Zou het een voordeel zijn, of zou het hem alleen maar hinderen? Doordat het in het prinsdom op de racedag nat is, blijft die vraag onbeantwoord, omdat iedereen de race achter de safetycar op regenbanden start.

Als de Mercedes de race na acht ronden vrijgeeft, spuit Ricciardo meteen weg bij de andere twee Mercedes. Het is gestopt met regenen en dus gaan de eerste coureurs al meteen naar de pits voor intermediates. Magnussen volgt de safetycar de pits in. Op het moment dat de Deen zijn banden laat verwisselen, vliegt teamgenoot Palmer op het spekgladde parcours nog voor de eerste bocht de muur in. De virtuele safetycar komt de baan op en meteen duiken nog meer coureurs de pits in voor intermediates.

In de middenmoot gaat het bij Räikkönen niet naar wens. Hij gaat rechtdoor in de haarspeldbocht en verliest zijn voorvleugel. Zijn voorvleugel blijft onder zijn voorwiel steken, waardoor hij geen bocht fatsoenlijk kan nemen en Grosjean klemrijdt. Uiteindelijk parkeert de Fin zijn Ferrari in de uitloopstrook aan het eind van de tunnel.

Aan kop heeft Ricciardo al gauw een enorme voorsprong gepakt op Rosberg, die niet vooruit te branden is. De Finse Duitser heeft een remprobleem en houdt het halve veld op. Fattle heeft wel genoeg van het filerijden en dus duikt hij ook de pits in voor de wat gewaagde overstap naar intermediates. Zijn voorbeeld wordt gauw gevolgd door de anderen in de subtop en dus begint men bij Mercedes nerveus te worden. Uiteindelijk laat Rosberg Luis maar passeren, waarna de wereldkampioen op zevenmijlslaarzen bij zijn teammaat wegrijdt en op Ricciardo inloopt.

Fattle zit ondertussen klem achter Massa, die nog op de gewone regenbanden rijdt. Hij verliest zoveel tijd dat Rosberg hem na zijn stop nog gewoon voorblijft. Luis blijft echter op zijn regenbanden doorrijden. Hij knabbelt langzaam wat van zijn achterstand af en dat zorgt voor paniek bij het team van Red Bull, dat Ricciardo ook maar naar de pits haalt voor intermediates, zodat Luis de leiding overneemt.

Op intermediates is Ricciardo een stuk sneller dan Luis, maar inhalen is, zelfs met DRS, zo goed als onmogelijk op het nauwe stratencircuit. Luis wacht totdat de baan voldoende is opgedroogd om meteen naar slicks te kunnen overstappen. Dat moment breekt rond de dertigste ronde aan. Luis duikt de pits in en laat de ultrazachte band omleggen. Eenmaal verlost van de Mercedes voor zijn neus pusht Ricciardo als een malle om Luis via de stops te kloppen. Zijn werk wordt door een domme communicatiefout tenietgedaan, want als hij zijn Red Bull de volgende ronde de pitsstraat instuurt, staat het team niet voor hem klaar. Pas als de banden van zijn auto zijn geschroefd, komen de monteurs met nieuwe banden aangesneld. Door het oponthoud komt Ricciardo weer achter Luis de baan op.

Een paar ronden later wordt het voor Red Bull nog leuker als Max een Kruijswijkje doet. In de 35e ronde komt er een einde aan zijn inhaalrace als hij zich, rijdend op de negende plaats, verremt en naast de ideale lijn komt, waar de baan nog spekglad is. Stuurloos vliegt de Red Bull met startnummer 33 de vangrail in.

Door de klapper komt de virtuele safetycar opnieuw op de baan. Bij de hervatting grijpt Ricciardo meteen Luis aan. De wereldkampioen krijgt zijn ultrazachte banden niet meteen op temperatuur en moet handen en voeten gebruiken om Ricciardo achter zich te houden, waar de Australische lachebek niet echt blij mee was.

Achter de twee vechtersbazen heeft Pérez zich dankzij twee perfect getimede stops naar de derde plek opgewerkt, voor Fattle. Achter hen is er een groot gat naar Alonso, die wordt opgejaagd door Rosberg en Hülkenberg, die bij de pitstops terrein hadden verloren.

In de achterhoede waren er wel meer verliezers. Zo kwamen beide Renaults niet aan de finish: nadat Palmer was gecrasht, raakte Magnussen bij een aantal ongelukken betrokken. Een vrij onschuldig ogende kus met de muur werd uiteindelijk zijn ondergang, omdat zijn team kennelijk geen reserveonderdelen meer had. Eerder was hij door het oog van de naald gekropen toen Kwjat, die door een probleem met de snelheidsbegrenzer een volle ronde had verloren, zich met een belachelijke actie in de Trulli-haarspeldbocht probeerde te unlappen.

Ook de Sauber-coureurs sneden zichzelf lelijk in de vingers. Ericsson was duidelijk sneller dan Nasr en het team sommeerde de Braziliaan plaats te maken. Nasr deed echter alsof hij Oost-Indisch doof was, waarna Ericsson de zaken in de Trulli-haarspeldbocht eigenhandig recht probeerde te zetten. Hij smeet zijn auto in een gat dat er niet was, waarna beide blauw-gele wagens in de kreukels lagen. Niet lang na de botsing gaven beide rijders er de brui aan.

Het is het laatste wapenfeit van de race. Aan kop zitten Luis en Ricciardo aan een touwtje. Af en toe pakt Luis een paar seconden voorsprong, waarna Ricciardo het gat weer dichtrijdt. De ultrazachte banden blijken het te houden en ook een late virtuele safetycar (vanwege een zak die het circuit op is geblazen) kan hem niet van zijn stuk brengen. In de slotfase begint het te miezeren en juist dan loopt Luis bij zijn naaste belager weg. In de laatste ronde begint hij het groepje achter Alonso te dubbelen. Uiteindelijk krijgt hij alleen Science te pakken. Rosberg moet Alonso in de laatste ronde laten gaan. Hij is zelfs zo traag dat Hülkenberg hem in de sprint naar de finish nog de oren wast. De zesde plaats was een schrale troost voor de Duitser, die vanwege zijn puike vijfde startplaats graag eindelijk een keer op het podium had gestaan. Die eer was echter voor teamgenoot Pérez weggelegd.

De enige die op het podium niet erg uitgelaten was, was Ricciardo. De Australiër voelde zich voor de tweede keer op rij door zijn team in de steek gelaten. Wel nam hij de derde plek in het rijderskampioenschap over, terwijl Red Bull Ferrari tot op negen punten naderde in het constructeurskampioenschap. Met een lullige vierde plaats konden de steeds geagiteerder ogende Italianen absoluut niet tevreden zijn. Het team blijft maar kansen missen en is inmiddels al naar het derde plan verdrongen.

Maar de grootste verliezer was Rosberg, die er in de race totaal niet aan te pas kwam en zijn voorsprong op teamgenoot Luis zag teruglopen tot minder dan een Grand Prix-zege. Het jachtseizoen is hierbij geopend!

15 mei 2016

Max! Max! Max!

Wat een race! Wat een prestatie! Max Verstappen dendert maar door in de Formule 1. In werkelijk waar een perfect gereden race hield de jongste Formule 1-coureur aller tijden de Ferrari's achter zich om na 66 zware ronden zijn eerste race te winnen. Wat een race! Wat een prestatie! Wat een ongelooflijke prestatie!

Al ruim voor het Spaanse raceweekend stond Max in het middelpunt van de belangstelling. Het team van Red Bull had besloten om hem maar meteen naar het hoofdteam te promoveren ten koste van brokkenpiloot Kwjat. De Rus had er in zijn thuisrace een potje van gemaakt en kreeg enkele dagen later een telefoontje dat hij weer bij zijn oude team zou terugkeren. In de paddock werden er de nodige vraagtekens bij de move van Red Bull gezet, want Kwjat had in China nog op het podium gestaan en had vorig jaar meer punten gescoord dan Ricciardo. Waarom zou hij dan ineens niet meer goed genoeg zijn?

De plotselinge overstap naar het hoofdteam van Red Bull beroofde Max ook even van zijn slaap, maar op het Circuit de Barcelona-Catalunya was er van onwennigheid nauwelijks sprake. Rustig en foutloos werkte Max zijn programma af. In de kwalificatie legde hij Ricciardo het vuur aan de schenen. De lachende Australiër perste er in zijn laatste rondje een geweldige tijd uit, zodat hij achter de Mercedes als derde startte. Luis was Rosberg duidelijk te snel af en pakte de pole. De klassementsleider was in zijn snelste ronde bijna drie tienden trager dan de drievoudig wereldkampioen, die in precies 82 seconden de 4653 meter lange baan had afgelegd. Verliezers van de kwalificatie waren de Ferrari's, die in de kwalificatie om onopgehelderde redenen totaal niet uit de verf kwamen en met een vijfde (Räikkönen) en zesde (Fattle) plaats nog achter Max moesten starten. Max' ex-teamgenoot Science deed het met een achtste plek behoorlijk goed, terwijl Kwjat teleurstelde met slechts een dertiende tijd.

Twee Mercedes, twee Red Bulls en twee Ferrari's: de race belooft interessant te worden. Konden de Ferrari's de Mercedes nog bedreigen? Of zouden de Red Bulls een te groot obstakel vormen? En wie van de Mercedes zou als eerste de eerste bocht ingaan? Het blijkt Rosberg te zijn, die de schade van de kwalificatie al meteen ongedaan heeft gemaakt. Aangezien inhalen op het Spaanse circuit nagenoeg onmogelijk is, weet Luis dat hij nog in de eerste ronde moet terugslaan. Als Rosberg traag uit de derde bocht komt, zet Luis zijn auto ernaast. Rosberg maakt zich breder dan breed en drukt Luis langzaam het gras op. Luis wil van geen opgeven weten en verliest de controle over zijn auto. Ongecontroleerd glijdt de Mercedes met startnummer 44 tegen het exemplaar met nummer 6 aan, waarna ze in de grindbak verdwijnen.

Met de helm nog op het hoofd konden de Mercedes-heethoofden de walk of shame terug naar de pits maken, waar ze al gauw door de wedstrijdleiding op het matje werden geroepen. Iemand moest natuurlijk nog gestraft worden voor de catastrofe. Reken maar dat Niki Lauda en Toto Wolff dat vanavond nog eens dunnetjes over zullen doen, helemaal na hun harde woorden toen hun coureurs in België bijna hetzelfde deden.

Terwijl de wrakken worden weggesleept, voert een andere Mercedes het veld aan. Achter hem reden de Red Bulls van Ricciardo en Max, die Fattle in de derde bocht had teruggepakt. Achter hem lag Science, die de viervoudig wereldkampioen in het spoor van zijn ex-teamgenoot voorbij was gegaan. Bij de herstart kan hij zijn derde plaats nog even vasthouden, maar als DRS weer mag worden geactiveerd, is er geen houden meer aan en gaan de Ferrari's hem vrij eenvoudig weer voorbij (maar natuurlijk wel tijdens een reclameblok).

Vooraan houdt Max zijn teamgenoot goed bij, maar achter hen lopen de Ferrari's hun achterstand langzaam in. Red Bull reageert door Ricciardo al vroeg in de race naar de pits te halen, zodat Max aan de leiding gaat. Hij kan er niet lang van genieten, want een ronde later gaan hij en Räikkönen naar de pits. Fattle rijdt het langst door. Na zijn stop is hij weer derde, zo'n drie tellen achter Max. Op nieuwe banden rijdt hij het gat naar de Red Bulls echter gauw dicht. Max hengelt op zijn beurt Ricciardo binnen. De Australiër heeft het zwaar op de medium banden. Hij komt achterblijver Haryanto amper voorbij en laat al snel nieuwe banden omleggen. Ferrari reageert snel en haalt Fattle in de volgende ronde binnen. Max blijft echter doorrijden en dat blijkt een gouden zet, want kort na zijn tweede stop komen de Ferrari's (opnieuw) binnen.

Ricciardo leidt de race op dat moment, maar hij begint geleidelijk aan snelheid te verliezen op zijn versleten zachte banden, dus gaat hij voor de derde keer naar de pits. Hij komt achter Max en de Ferrari's de baan op. De slotfase van de race is aangebroken. Wat gaat Max doen? Gaat hij nog een keer naar de pits? Of gaat hij de race zonder verdere stops uitrijden? Ondertussen dringt Räikkönen aan. Keer op keer komt de Ferrari met startnummer 7 met behulp van DRS aan het eind van het rechte stuk akelig dicht bij de Red Bull met startnummer 33, maar het is net niet genoeg. In de laatste bochten is Max steeds snel genoeg om de Ferrari voor te blijven.

Achter hen kruipen Fattle en Ricciardo langzaam maar zeker naar de koplopers toe. Zouden ze met zijn vieren om de overwinning gaan strijden? Ricciardo denkt daar anders over. Hij is sneller dan Fattle en hij probeert de Ferrari keer op keer voorbij te steken. Dankzij zijn betere banden en de geweldige aerodynamica kan hij de Duitser in de laatste bochten redelijk volgen, maar op de rechte stukken is de Ferrari steeds net te snel. Met nog zeven ronden te gaan probeert Ricciardo het dan toch. Hij remt later dan laat en zeilt met een noodgang langs Fattle. Die is niet bepaald blij met de do-or-die-aanval van zijn ex-teamgenoot en laat zijn ongenoegen over de boordradio duidelijk blijken. Hij neemt de volgende bocht de derde plaats weer in, maar het gevecht zorgt er wel voor dat ze kostbare tijd verliezen. Twee ronden later stuift Ricciardo weer met een rookwolk door de eerste bocht.

Met nog twee ronden te gaan is het wel duidelijk dat Räikkönen de enige is die Max nog van de zege kan afhouden. De banden lijken het te houden en Fattle is te ver weg. Ironisch genoeg is het Ricciardo, degene die als laatste van de kopgroep naar de pits was gegaan, die een probleem met zijn banden krijgt. In de één-na-laatste ronde unlapt ex-teamgenoot Kwjat zich, waarna het loopvlak van Ricciardo's linker achterband het ruime sop kiest. Met pijn en moeite haalt Ricciardo de pits nog. Hij krijgt een nieuw setje banden gemonteerd en valt terug tot de vijfde plaats, net achter Bottas. Hij steekt de Williams-coureur echter vrijwel meteen weer voorbij.

Even verderop rijdt Max met Räikkönen in zijn kofferbak als eerste over de streep. Met zijn race bewees hij meteen het gelijk van Red Bull door hem te promoveren. Vader Jos kon het gewoon niet geloven en Alonso, die tegen het eind van de race uitviel, was een van de eersten om het 18-jarige supertalent te feliciteren met zijn eerste overwinning.

Buiten het podium eindigen Ricciardo en Bottas. Science finisht knap als zesde, voor Pérez, Button en Kwjat, maar daar gaat het eigenlijk niet meer om. Alle aandacht gaat naar Max, de hoofdrolspeler van deze geweldige Spaanse Grand Prix.

01 mei 2016

8 maanden herfst

Goed nieuws! Het ziet ernaar uit dat we de aankomende week mooi weer krijgen. Dat mocht ook wel een keertje, want de afgelopen maanden hebben we in dit koude landje toch al niet echt geboft met het weer. Weertechnisch waren er maar weinig hoogtepunten. De zon wilde nog niet echt gloeien en de meeste dagen werden ontsierd door regenbuien. Echt warm is het niet geworden. Een keertje 20 graden, dat was het wel. Echt lente is het nog niet geweest. En dat terwijl wereldwijd de temperaturen enorm hoog zijn dankzij een krachtige El Niño. Het fenomeen zorgt voor hogere temperaturen voor de westkust van Zuid-Amerika en dat is goed te zien op het onderstaande kaartje:

2015 was het warmste jaar ooit gemeten. Afbeelding: The Guardian.

Zou El Niño ook het weer in West-Europa in de war schoppen? Daar is nog altijd geen bewijs voor gevonden. Indirecte effecten zijn er misschien wel. Zo lijkt het erop dat de hoge temperaturen ervoor hebben gezorgd dat er veel ijs van Groenland is gesmolten. Hierdoor is de Golfstroom verzwakt en dat is ook duidelijk in het plaatje te zien: voor de oostkust van de Verenigde Staten, het brongebied van de Golstroom, is relatief warm, terwijl het noorden van de Atlantische Oceaan relatief koud is.

Over de Golfstroom is veel geschreven. Zonder de Golfstroom zou het in Nederland veel kouder worden. Dat is niet waar; het klimaat aan de Amerikaanse Westkust is goed vergelijkbaar met het Nederlandse klimaat, ondanks dat daar geen Golfstroom is. Inderdaad was de temperatuur in het afgelopen bijna-Golfstroomloze jaartje niet kouder dan anders. Sterker nog: het begin van de winter was ongewoon zacht. Grofweg kon het afgelopen jaar in de volgende seizoenen worden opgedeeld: lente (mei en juni), zomer (juli en augustus), herfst (september tot en met december) en winter (januari tot en met april).

Temperatuurverloop van het afgelopen jaar. Gegevens: Weerstatistieken.

In de grafiek springt de overgang van zomer naar herfst er goed uit. Na een hittegolf in juli en vrij constante warmte in augustus, ging de temperatuur op de eerste dag van september plotseling flink omlaag. Op slechts een aantal dagen overschreed het kwik in september ook maar net de 20 graden; geen beste score voor een maand met gemiddelde maximumtemperaturen van bijna 19 graden. De zomerse warmte kwam daarna ook niet meer terug. Wel begon november benauwd en verliep december geheel vorstvrij. De winter deed voorzichtig zijn intrede in januari. Tot vandaag bleef de vorst in het land, maar het lijkt er dus op dat het weer op de april-mei-overgang eindelijk weer richting de zomer gaat. Dat mocht ook wel na vier maanden herfst en vier maanden winter. In de onderstaande grafiek zijn die twee seizoenen goed zichtbaar:

Temperatuuroverschot ten opzichte van gemiddelde jaartemperatuur.

Tot en met augustus vorig jaar liep de gemiddelde etmaaltemperatuur (rood) in grote lijnen in de pas met het 30-jarige gemiddelde (groen). De koude fases in september en vooral oktober zijn goed in de grafiek te zien. Halverwege oktober begint de koude jaarhelft en dus begint de grafiek vanaf dat punt te dalen. Het temperatuuroverschot blijft echter nog tot december nagenoeg constant en begint daarna pas te dalen. De kou van de afgelopen weken is duidelijk in de grafiek te zien. Desondanks waren de afgelopen 366 dagen bijna 300 graden warmer dan normaal en dat kwam vooral door die recordzachte decembermaand.

Het lijkt er dus inderdaad niet op dat de verzwakking van de Golfstroom voor een temperatuurdaling heeft gezorgd. Het omgekeerde is juist gebeurd. Helaas zijn de pieken afgevlakt en de dalen opgevuld, zodat het weer de afgelopen tijd veel van hetzelfde was. Geen echte winter met volop sneeuw en een Elfstedentocht en ook geen lente met vrolijke mooiweerdagen. Gelukkig gaat daar binnenkort verandering in komen.

Mercedes oppermachtig, Red Bull diep triest

Met een brok in zijn keel stond Luis de verslaggevers na afloop van de kwalificatie te woord. Na alle problemen in de eerste drie races was hij nog strijdbaar. In Rusland zou de ommekeer komen. Met een overtuigende overwinning zou hij zich weer in de strijd om de wereldtitel mengen. Een motorprobleem gooide roet in het eten en dus kon de wereldkampioen zich alweer op een stevige inhaalrace voorbereiden.

Luis' pech was goed nieuws voor teamgenoot Rosberg, die onbedreigd de pole pakte. De concurrentie kwam er totaal niet aan te pas op het biljartlaken in Sotsji. De Ferrari's waren meer dan een seconde per ronde langzamer dan de grijze bolides. De rode bolides hadden de betrouwbaarheidsproblemen nog steeds niet opgelost, want Fattle moest vanwege een versnellingsbakwissel vijf plekken inleveren. Een uitgelezen kans voor Räikkönen om zich op de eerste startrij te kwalificeren. De Fin faalt echter, net als de vorige keer, op het moment dat het erop aankomt en moet Bottas nog voor zich dulden. De Williams' kunnen op het start-stopcircuit redelijk uit de voeten en mangelen de voorste Ferrari.

Russisch roulette

De vraag was of de witte bolides het Rosberg bij de start moeilijk konden maken, maar als de lichten doven komt de Finse Duitser beter weg dan Bottas, die meteen door Räikkönen te grazen wordt genomen. Achter hen is het een chaos van jewelste als het veld de eerste bocht induikt. Fattle probeert Ricciardo uit te remmen en wordt van achteren geraakt door Kwjat. De Rus is nog niet uitgespeeld en geeft Fattle in de volgende bocht meteen weer een beuk, waardoor de Duitser de controle over zijn wagen verliest en vloekend en tierend tegen de muur tot stilstand komt.

In de chaos in de eerste bocht vinden ook Haryanto en Hülkenberg (net als vorig jaar) hun Waterloo. De safetycar komt de baan op en dat geeft onder andere de Red Bulls de kans om de schade te repareren. Aangezien het Russische asfalt erg lief voor de banden is, krijgen de mat paarse bolides de hardste banden gemonteerd, zodat ze verder niet meer naar de pits hoefden en dus via de pitstops van anderen op konden rukken.

Bij de herstart ligt Räikkönen weer eens te slapen, zodat Bottas hem te grazen neemt. Achter hen rekent Luis, die de eerste bocht ongeschonden was doorgekomen, met Massa af. De top vijf loopt vervolgens langzaam weg bij de rest van het veld, aangevoerd door Max. Vooraan heeft Rosberg het rijk alleen en dus is Luis er alles aan gelegen om de twee Finnen gauw voorbij te steken. Räikkönen krijgt hij nog wel te pakken, maar Bottas is een groter obstakel. De Williams-coureur weet de regerend wereldkampioen zonder veel problemen af te stoppen.

Pas bij de bandenwissels gaat het mis voor Williams, dat Bottas als eerste in de kopgroep naar de pits haalt. Luis stopt in de volgende ronde en komt naast Bottas de baan op. De Fin durft echter later te remmen en blijft de Mercedes voor. Dat duurt echter niet lang, want een paar bochten later vliegt Luis hem alweer voorbij en dat blijkt essentieel, want als Räikkönen een paar ronden later stopt, komt hij precies tussen Luis en Bottas terug op de baan.

Anticlimax

Rosberg haalt even later nieuwe banden en blijft aan de leiding. De tweede plaats is dan in handen van Max, die een prima tempo te pakken heeft. Met Luis in zijn spiegel duikt hij de pits in. Bij het wegrijden braakt zijn bolide opnieuw, net als voor de start van de race, een onheilspellende rookwolk uit. Op de baan gaat alles nog wel naar wens, want na de stops ligt Max keurig zesde. In de 34e ronde gaan in Nederland de tv's uit en de gordijnen open als Max' Ferrari de geest geeft. Hij krijgt complimenten voor zijn goede race, maar hij had honderd keer liever punten gekregen.

Voor Red Bull valt er dan weinig meer te lachen: Ricciardo ploetert in de middenmoot zonder veel progressie te maken en komt nog een tweede keer naar de pits voor nieuwe banden, terwijl kamikazepiloot Kwjat na een stop-and-go-penalty voor eigen publiek in de achterhoede vertoeft. Science vergaat het weinig beter: hij rookt in hoog tempo zijn banden op en hij krijgt een tijdstraf voor een onbeholpen inhaalpoging op Palmer.

Aan kop probeert Luis het gat naar Rosberg dicht te rijden, totdat hij van zijn team paniekerige berichten over de waterdruk krijgt en het rustiger aan moet doen. Het betekent dat Rosberg onbedreigd naar zijn vierde overwinning van het seizoen kan rijden. In de slotfase dubbelt hij het treintje dat wordt aangevoerd door Magnussen. De Deense Renault-coureur handhaaft zich keurig op de zevende plek. Achter hem kunnen Grosjean en Pérez hem wel volgen, maar niet bedreigen. Meer leven is er bij de achterste wagons, waar Button de tiende plek van Science afpakt. Door de tijdstraf zou de Spanjaard sowieso niet in de punten rijden. Uiteindelijk zou hij nog achter Ricciardo als twaalfde worden geklasseerd.

Na 53 weinig enerverende ronden wint Rosberg de race, voor Luis, Räikkönen, Bottas en Massa. De Braziliaan dook nog aan het eind van de race de pits in zonder een plek te verliezen, wat veel zei over de grote snelheidsverschillen op het Sotsji Autodroom. Net op een ronde achterstand pakte Alonso zijn eerste punten van het seizoen met een vlekkeloos optreden. Magnussen, Pérez en Button pakten eveneens hun eerste punten van het seizoen. En dat was het enige opmerkelijke van de race die waarschijnlijk alleen nog om de start herinnerd zal worden.