30 september 2007

Spectaculaire regenrace in Japan

Vanmorgen vroeg werd de Grand Prix van Japan verreden. Zelf had ik de wekker gezet, maar op de een of andere manier had ik ‘m niet gehoord. Daardoor had ik de start van de race gemist, maar dat was niet zo erg. Het regende pijpenstelen en de race werd gestart van achter de safetycar, die zo’n twintig ronden voor het veld bleef rijden. Zo’n twintig tamelijk korte rondjes bleef de Mercedes voor het veld uit rijden, op het circuit van Fuji, waar de Japanse Grand Prix dit jaar wordt verreden.

Safetycar

In de eerste twintig ronden gebeurde er weinig. De Ferrari’s waren op de verkeerde banden begonnen en kwamen de pits in voor de full wets. Ze vielen hierdoor terug tot aan de staart van het veld. Helemaal achteraan reed Liuzzi, maar die mocht zijn ronde achterstand weer goedmaken, iets wat ik raar vind. De bedoeling van de safetycar is namelijk dat er geen ongelukken gebeuren: er wordt langzaam gereden en je mag niet inhalen. Dat laatste deed Massa wel en hij kreeg een drive-throughpenalty voor dit vergrijp. De eerste pitstops werden ook al gemaakt. Het was een absurde situatie. Als de safetycar aan de vereiste Formule 1-reglementen zou voldoen, had 'ie een grote kans om de race te winnen.

De start

Gelukkig werd er ook nog geracet. Op het moment dat de race werd vrijgegeven, gebeurde er al het nodige en onnodige. Voorin ramde de als zevende gekwalificeerde Button Heidfeld. De Duitser verloor tijd, de Brit verloor zijn voorvleugel. Button besloot echter door te rijden. Toen hij de vleugel liet vervangen, was zijn rol voorin uitgespeeld. Hij eindigde als elfde. Achterin vloog Alexander Wurz van de baan en schampte hij de opnieuw ongelukkige Felipe Massa. De Braziliaan spinde, de Oostenrijker moest opgeven met een kapotte voorvleugel en een vernielde wielophanging.

Pitstops

Na de pitstops van Hamilton en Alonso reed Vettel opeens aan de leiding. Na zijn pitstop werd zijn eerste plek overgenomen door Mowk Webbah. De Red Bulls-teams hadden een geweldige dag tot dat moment.

De McLarens hadden het zwaar na de pitstops. Hamilton en Alonso waren heel "zwaar" en werden voortdurend ingehaald of aangetikt. Kubica werd bestraft voor een touche met Hamilton met de bekende drive-throughpenalty.

Na de pitstops hadden de McLarens de leiding weer in handen, totdat Alonso hard crashte. De "Spanjool" (zoals Olav Mol zegt) heeft zich de laatste tijd niet populair gemaakt bij zijn team. De crash zou weleens beslissend kunnen zijn voor het kampioenschap.

Oliedom

De safetycar kwam weer de baan op. Terwijl Alonso zat te balen, werd zijn wrak van de baan gesleept. Hamilton reed aan de leiding. De Ferrari’s waren nog ver weg. Tweede was Mowk Webbah, met achter zich Sebastian Vettel. Beide heren reden een fantastische race, totdat Vettel even niet oplette en Webber ramde. Webber parkeerde zijn auto in het gras en smeet zijn stuurtje weg (Mol, denkend dat de Australiër dom gecrasht was: "Wat smijt hij hier weg?" Jean Loulou: "Zijn stuurtje."), terwijl Vettel met het schaamrood op z’n kaken een kreupele bolide kwam afleveren. De debutant gaf na afloop nog wel een grappig interview, waarin hij o.a. zei dat hij in de eerste twintig ronden ook niet gecrasht was.

Maar ja, er is natuurlijk maar één woord voor deze catastrofe… Oliedom.

Slotfase

In de slotfase reed Hamilton onbedreigd naar de leiding, daarachter braken de gevechten uit. Räikkönen passeerde DC fraai buitenom en kreeg de derde plaats cadeau toen Massa nog een pitstop moest maken. Het lukte Räikkönen in de slotfase echter niet om Kovalainen in te halen. Er kwamen echter wel twee Finnen op het podium.

In de laatste ronde vochten Massa en Kubica nog een prachtig gevecht uit. Massa passeerde de Pool, maar werd in de laatste bocht weer teruggepakt. Het werd een boeiend gevecht over de weg en over het gras, dat Massa nipt won. Tien jaar geleden zouden er van zo’n actie ongetwijfeld brokken zijn gekomen, in de tijd van de Schumachers, Hillen, Villeneuves, Irvines, Diniz'en…

In de Spyker reed Subtiel een goede race, waarin hij helaas net tekort kwam voor een WK-punt.

29 september 2007

Baarn - Amersfoort

Gisteren was ik toeschouwer bij de match Baarn – Amersfoort in de Jeugdclubcompetitie. Vorig jaar waren Baarn en Amersfoort gedegradeerd uit de meesterklasse. In de meesterklasse verloor Baarn het beladen duel ook al, tijd om iets recht te zetten.

Opstelling

Terwijl Amersfoort met dezelfde spelers aantrad als vorig jaar, moest Baarn een vervanger vinden voor Mug, een groot schaaktalent zonder ambitie. De onervaren Geertien de Vries nam zijn plaats in. Het was de vraag of Amersfoort in de war was geraakt door deze opstelling, nu hun bord 3 en 4 spelers op iemand anders hadden voorbereid. De manier waarop Amersfoort de psychologische oorlog speelde, was veel verwarrender. De Amersfoortse opstelling was namelijk steeds anders. Vals hoor!

Eerst stond Le aan bord 1, dan weer La. Er was amper een touw aan vast te knopen. Ewood had zich wijselijk op Large voorbereid, maar Pinda ook! Dat hij tegen Le zou spelen, zal hem wel rauw op z’n dak zijn gevallen.

Aankomst

De helft van het Baarnse team werd gebracht door pinda’s moeder. Pinda heeft onlangs zijn rijbewijs gehaald en ging de rij-instructeur uithangen. Desondanks kwamen we veilig aan. =D

Bij aankomst was de bouwput al in bezit genomen door de Amersfoortse kopstukken. In de grote zaal was Bart echter nog bezig met wat kindertjes schaakles te geven. Daarna werden de borden opgesteld. Anders dan twee jaar geleden, werd er in de grote speelzaal gespeeld. Die kleine zaaltjes achterin werden nog bevolkt door de jeugd, dus daar kon de wedstrijd moeilijk worden gespeeld. Toevallig was er een of andere competitie in Soest, waar de meeste Baarnaars speelden. Daardoor was het vrij rustig in de grote zaal.

De wedstrijd

Om kwart voor acht begon de wedstrijd. Meestal gebeurt er niet zo veel het eerste uur. De partijen verliepen dan ook zoals verwacht. Ewood speelde aan bord 1 een Naaidorf, Pinda kreeg het saaie Russisch voorgeschoteld, Bart kreeg een Spanjaard op het bord en Geertien moest zich wapenen tegen het Scandinavisch.

Het Scandinavisch is geen leuke opening om tegen je te krijgen. Zeker niet van iemand die het al z’n hele leven speelt. Geertien verloor een pion en toen hij deze dacht terug te winnen, kwam zijn loper in het nauw. Hij probeerde het onheil nog af te wenden, maar tevergeefs. Oei.

Ewoods lijdensweg

Zo stond het 0-1, maar dat was nog enigszins ingecalculeerd. Minder voorspoedig ging het bij Ewood, die achteraf vertelde dat hij "zijn voorbereiding was vergeten." Hij was erg boos na afloop (wanneer niet?) en ik weet uit ervaring dat niets erger is dan een boze Ewood. Na zijn miskleun in de opening ontbrak het hem aan creativiteit, wilskracht, durf en moed om het Large nog lastig te maken. Hij speelde zijn stukken wat heen en weer op de onderste rijen. Ondertussen werd veld d5 zwak en ging de koning naar e8 om pion f7 te dekken. De dame stond op b8, waarna wit door middel van een penning een toren kon pennen. Daarna gaf Ewood op.

Zo stond het dus 0-2. Alweer een matchpunt verspeeld…

Lichtpuntje

Gelukkig stonden Pinda en Bart beter. Pinda had de hele partij een solide plusje, dat hij niet kon uitbreiden. Bart was in het Spaans vol op de aanval gegaan. Wit beantwoordde de flankaanval met een actie in het centrum, maar was desondanks niet tevreden. Bart kreeg aanvalskansen en speelde het prima uit. Zodoende stond het 1-2 en kon er misschien nog een gelijkspel uitkomen. Een gelijkspel dat als een nederlaag gezien kon worden, dat wel. Amersfoort haalt namelijk toch veel meer bordpunten binnen.

Over en uit

Terwijl ik de partij van Bart te zien kreeg, kwam Pinda binnen. Hij had VER-LO-REN. Dit deed mij vreselijk veel pijn. Niet alleen omdat de wedstrijd verloren was gegaan, maar ook voor Pinda zelf. Hoewel hij een goede schaker is, verliest hij constant van het viswijf. En dat is jammer, zeker gezien de stelling. Hoewel er weinig materiaal op het bord stond, had wit een klein plusje omdat zwarts loper tegen z’n eigen pionnen aan keek. Echter, wits loper deed niks meer, dus pinda had hem, mijns inziens, moeten omspelen. Nu ging het viswijf op de koningsvleugel klooien en dat leverde hem nog het volle punt op.

Pijnlijk

Zo leek deze wedstrijd opmerkelijk veel op die van vorig jaar. Ook toen verloren bord 1 en 2. In het kleuropzicht was het wel jammer dat Ewood met zwart speelde. Met wit is hij beduidend beter. En Pinda is met zwart beter. Maar een viervoudige nul is pijnlijk.

gelukkig won Bart, die in zijn eentje de Baarnse eer wist hoog te houden.

Hopelijk gaat het 13 oktober beter!*

De trieste cijfers:

Baarn [1683] – Amersfoort [1911] 1-3
1. E de Groote [2178] – L Ootes [2166] 0-1
2. V Pandelaar [2051] – L Ootes [1974] 0-1
3. D Lensink [1634] – J de Cloet [1806] 1-0
4. G de Vries [0868] – J de Cloet [1698] 0-1

Conclusies:

  • Van cola ga je beter schaken dan van een dubbele expres zo
  • Het is een nadeel om wit te hebben
  • Jongens schaken beter dan meisjes
  • Amersfoort was drie keer zo sterk als Baarn

*Op 13 oktober geeft Sizzel een feestje, had ik begrepen. Het animo zal dan wel laag zijn.

28 september 2007

KNVB-beker

Grote verrassingen in bekerwedstrijden

De afgelopen dagen zijn er weer een heleboel bekerwedstrijden gehouden. In het begin doen er nog veel amateuristische clubjes mee, waardoor er drie avondvullende programma’s waren. 64 ploegen stonden tegenover elkaar. Ik neem aan dat hiervan 18 uit de Eredivisie kwamen en 20 uit de eerste divisie, maar misschien dat een club er geen zin in had of zo. Er waren dus nog 26 amateurclubs over, die hun huid duur verkochten, zo bleek.

Dinsdag 25-09: de eerste afgangen

Vitesse was de competitie begonnen met drie zeges. Na een haast ingecalculeerde nederlaag tegen PSV verloren ze opeens van De Graafschap, waarmee het verval verder werd vormgegeven. Tegen FC Eindhoven, de nummer laatst in de Eerste divisie, verloor het met 4-2. Vitesse exit. Willem II speelde met moeite 1-1 tegen Haarlem en ging eruit na penalty’s. Sparta redde het wel met de penalty’s: Volendam werd uitgeschakeld na een 4-4 op het veld en 2-4 met strafschoppen.

Beter deed Roda het, met een 0-2 zege op Spakenburg.

Woensdag 26-09: administratieve fout

Spakenburg kond echter een dag later juichen, omdat de IJsselmeervogels met 1-8 (!) werden afgedroogd door FC Groningen. De "lelijke eendjes van de Eredivisie" speelden tegen elkaar. Ditmaal won Excelsior, de ploeg die nog steeds puntloos is, van VVV, dat alleen van Excelsior won, met 3-2.

Feijenoord had in FC Utrecht een geduchte tegenstander, maar won wel met 3-0. Na rust volgden de goals elkaar snel op, goed voor de tweede 3-0-overwinning van Feijenoord op Utrecht dit seizoen.

Ajax bleef nog maar net in het spoor van Feijenoord. Tegen de Kozakken Boys wisten ze in de reguliere speeltijd niet eens een beslissing te forceren: het stond 1-1 (!). Pas in de verlenging wonnen ze, maar de Kozakken waren de morele winnaars. Ten Cate strafte de spelers met een straftraining.

PSV speelde tegen jong Heerenveen, waar Alves meespeelde. PSV begon zeer slecht, maar won uiteindelijk toch met 0-3. Van die overwinning konden ze ongeveer één nacht genieten: toen knikkerde de KNVB ze uit het bekertoernooi omdat ze de geschorste Manuel Da Costa hadden opgesteld. Volgens mij is ieder elftal sterker zonder die gozer erbij, maar regels zijn regels. Een blunder van formaat en ik kan amper geloven dat NIEMAND (trainer, speler zelf, teamgenoten,…) dat in de gaten had. PSV had al drie waarschuwingen gekregen van de KNVB, maar net als bij de Titanic, gebeurde er niks mee.

Oud Heerenveen speelde tegen Argon en won met 0-3, terwijl NAC met 1-2 won van de jonge Stormvogels.

Donderdag 27-09: regelrechte sensatie

Op de donderdag werden de laatste wedstrijden gespeeld van deze bekerronde. De Graafschap won van Elinkwijk, een ploeg die me helemaal niks zegt. Heracles won van de oude Stormvogels (ook 1-2), maar dat was niet zo verrassend.

De sensatie van de week was de 1-0-nederlaag die AZ leed bij Cambuur, waarmee de flutreeks in uitwedstrijden verder werd doorgezet. Wilfred Genee (of hoe die nerd ook heet): "Cambuur uit, altijd lastig." Waarna Willem van Hanegem deze opmerking (terecht) op droge wijze afdeed als onzin. Het leek alsof van Gaal eerst niet doorhad dat zijn ploeg was uitgeschakeld. Pas bij de persconferentie kwam de echte van Gaal, als slecht verliezer, weer naar boven. In tegenstelling tot Ten Cate verweet van Gaal zijn spelers niets. AZ kreeg weinig kansen en benutte de weinige kansen ook niet. Net als tegen Ajax werd een strafschop niet verzilverd.

Ook FC Twente bracht zichzelf in de problemen door een laag rendement. Tegen NEC had het de hele wedstrijd een overwicht, maar kwam tweemaal op achterstand. De laatste keer was in de verlenging en bleek fataal. NEC deed niet veel meer dan alleen maar verdedigen, maar won wel. Vier dagen terug waren ze in dezelfde wedstrijd volledig kansloos en verloren ze met 3-0. Het was overigens de eerste overwinning van het seizoen voor NEC. Tja, drie punten in de competitie, of een ronde verder in de beker…

Tot slot

Dit belooft weinig goeds voor de Nederlandse ploegen in "Europa". Van de 18 Eredivisieploegen bleven er slechts elf over. Zes ploegen werden gewoon afgetroefd door veel lager aangeschreven ploegen en PSV werd administratief geklopt. Als ze dat maar niet (weer) doen in de Champions League… In ieder geval was het leuk voor de kijkers en nog leuker voor de kleine clubjes, die nu weten dat er bij de "grote jongens" echt wat te halen valt.

De nummers 1, 3 , 5, 7, 10, 11, 12, 14, 16, 17 en 18 zijn door. De onderste helft van de Eredivisie deed het dus beter dan de bovenste helft…

20 september 2007

Champions League ronde 1

Leve de bescheidenheid!

Deze week is er een om van te smullen voor de voetballiefhebbers. Ontzettend veel duels stonden op het programma: zestien voor de Champions League en veertig (!) voor de voorronde van de UEFA Cup.

In de Champions league speelde PSV tegen "c-s-k-aaa" Moskou. De Eindhovenaren wilden de eerste wedstrijd graag winnen en speelden eerst vrij verkrampt. Gelukkig werd het later beter en omdat de Russen ook niet veel lieten zien, wonnen ze met 2-1. In de slotfase kwam de spanning nog onnodig terug, maar CSKA was bijzonder slordig in het afronden. PSV won en kon weer naar boven kijken. CSKA moet zich zorgen gaan maken.

Overige duels

Ondertussen won Fenerbahçe van een zeer slap Internazionale. Dat het bij 1-0 bleef, mocht een wonder genoemd worden.

Ook Barcelona begon goed. Ze wonnen thuis zeer knap van het niet misselijke Olympique Lyon. Er was de laatste tijd kritiek op Barcelona. Na drie wedstrijden stonden ze slechts vijfde in de competitie en dat soort dramverhalen. Met deze knappe prestatie bewijst Frankrijk Aard dat dat wel erg domme kritiek was.

Ook Arsenal liet zich van zijn goede kant zien. Sevilla, ook geen kinderachtige ploeg, werd met 3-0 geklopt. In dezelfde poule won Slavia met 2-1 van Steaua Boekarest, tot opluchting van Ajax.

Opschepper stapt op

Minder goed deed Chelsea het. Tegen het uiterst zwakke Rosenborg kwam het op eigen veld niet verder dan 1-1, waarna coach M. opstapte. In de drie jaar als coach won hij met Chelsea tweemaal de landstitel, maar in Europees verband lukte niet veel. Toch leek het me wat voorbarig om na een mindere wedstrijd op te stappen. Aan de andere kant: de combinatie trainer-club had zijn beste tijd wel gehad.

Nog minder goed deed Schalke 0-4 het. Het verloor thuis met 0-1 van Valencia. Hetzelfde resultaat zette Sporting Lissabon neer tegen Manchester.

UEFA Cup

De arrogantie van Ajax had plaats gemaakt voor onderdanigheid. Ajax zou in Croatië genoegen willen nemen met een kleine nederlaag en dat soort geouwehoer. Het was nergens op gebaseerd, want het wilde niet draaien bij Dinamo Zagreb. Ajax was beter en bracht heel simpel de 0-1 op het scorebord na amateuristisch geklungel bij zowat de hele Dinamo-verdediging. Tot overmaat van de ramp keerde het publiek zich ook nog eens tegen de thuisploeg. Ajax verzuimde de score op te voeren, waardoor er nog van alles kan gebeuren in de ArenA, zo weten de kenners.

Andere ploegen

Vervolgens kwamen de andere Nederlandse ploegen in actie.

Heerenveen speelde in de eerste helft met Helsingborg. Dit is niet de naam van het stadion van FC Groningen, maar het schijnt een Zweeds ploegje te zijn. In de eerste helft liep Heerenveen spelenderwijs uit naar een 3-0-voorsprong, maar ze vonden het blijkbaar nodig de spanning er weer in te brengen door twee goals op een presenteerblaadje aan te reiken. Vervolgens lieten ze weer even zien hoe het moet. Binnen de kortste keren stond het weer 5-2, maar opnieuw werd er een goal weggegeven: 5-3. Een enige wedstrijd voor het publiek derhalve.

Datzelfde Groningen speelde thuis 1-1 tegen Fiorentina, een goede ploeg in Italië. De ploeg van Ron J. zal daar niet erg blij mee zijn geweest, aangezien ze op voorsprong kwamen. Maar ja, gedane zaken nemen geen keer.

Twente verloor in de slotfase van Getafe, terwijl AZ het heel lastig had met Pacos Ferreira. Dit is geen bandiet, maar een of ander Portugees ploegje. AZ had ook nu last van het uitcomplex, maar won op de valreep. Er kwam een einde aan een lange voetbalavond.

Ik kan niet anders dan tevreden zijn over de resultaten.

Humor

Tot slot nog Oostenrijkse humor:

Actie Oostenrijkers: ‘EK zonder onze slechte elftal’

Oostenrijk kijkt vooruit naar de eindronde van het komende EK dat het land komende zomer met Zwitserland organiseert. Niet alle Oostenrijkers zijn even blij. Een aantal van hen is zelfs een petitie gestart om de nationale ploeg terug te trekken.

Onder het motto Oostenrijk toont ruggengraat is een actie begonnen met als doel de voetbalbond (ÖFB) ervan te overtuigen dat de nationale voetbalploeg niets te zoeken heeft op het EK. De initiatiefnemers proberen via internet (www.rueckgrat.cc) een miljoen handtekeningen te verzamelen om de eigen voetbalbond op andere gedachten te brengen.

Aanleiding voor dit initiatief zijn de slechte prestaties van Oostenrijk De ploeg van bondscoach Josef Hickersberger won in 2007 nog geen enkele interland. Sinds het WK van 2006 won het land slechts drie van de veertien wedstrijden, terwijl er vijf verloren gingen. Zo versloegen de Oostenrijkers Liechtenstein met de grootste moeite (2-1), terwijl ze zich blameerden tegen Malta (1-1).

‘Het kan niet worden ontkend: het optreden van de Oostenrijkse ploeg is een belediging voor ons gevoel van esthetiek’, is te lezen op de website. ‘Volk begnadet für das Schöne: een volk met talent voor schoonheid', zoals een regel uit ons volkslied luidt, een lied dat onze spelers amper kunnen mompelen, als zij zich met bleek gezicht voorbereiden op weer een gruwelijke ontmoeting met de bal en de tegenstander.’

‘Met het ondertekenen van deze petitie dring je er bij de ÖFB op aan dat deze vrijwillig afziet van deelname aan EURO 2008. (...) We willen de wereld laten zien dat we nog steeds schoonheid omarmen. Tegelijkertijd willen we iets doen wat voor sommigen van ons volk net zo vreemd is als de namen van onze aanvallers zijn voor buitenlandse voetbalexperts: waardigheid tonen.’

Wat kan ik zeggen…

19 september 2007

Interne competitie ronde 3

Laatste ronde van de zomer

Later dan gepland mijn verhaaltje over afgelopen maandag. Maandag werd er dus weer een ronde gespeeld van de interne competitie in Bussum. Ewood ging Jarno nog helpen en was al vroeg weg. Ik kwam pas laat binnen. Ik zat lekker lang te MSN'en en dat soort dingen.

Zware avond

De avond zou helemaal in het teken staan van de broedermoord. Ik kreeg de taak Evgeny Grotovsky te bestrijden met de zwarte stukken, geen eenvoudige opgave. Hij speelde weer eens zijn De2-variant in het Spaans. Ik speelde snel wat zetjes en toen was FM Henk alweer klaar. In twaalf zetjes had hij Max Kuperus verslagen.

Opluchting

Ik kwam op het dubieuze idee de g-lijn te openen. Meestal krijgt zwart problemen op de koningsvleugel. Die wilde ik voor zijn, maar nu kreeg ik ze ook, in iets andere vorm. Ik moest verdedigen, wat ik ook wel aardig deed. Ewood vond nog een manier om twee torens in te ruilen tegen een dame. Hij bleef voordeel houden, maar toen hij nog een kans miste, stond ik alweer wat beter. Hij bood remise aan, wat ik opgelucht aannam.

Analyse

Na de partij analyseerden we nog wat. Ik kon Ewood weer recht in de ogen aankijken, vond ik.

Ondertussen won Leon Pliester nog van Simonian, terwijl Tom de Ruiter won van Bert Kieboom. Slissers draak werd flink op de proef gesteld door een nieuw lid, maar het nieuwe lid verloor wel.

Uitslagen:
H van der Poel – M Kuperus 1-0
E de Groote – J de Groote ½-½
H Simonian – L Pliester 0-1
T de Ruiter – B Kieboom 1-0
F Wagener – T Slisser 0-1
B de Kroes – E Baart 0-1

Lekke band

Gisteren had ik opeens een lekke band. Toen ik naar het station wilde fietsen, had m’n ma gezien dat m’n band lek was. Geen idee wanneer dat nou was gebeurd… Gauw dat ding opgepompt en naar ’t station gefietst. Na een lange, lange, lange, lange, lange, … dag in donkere lokaaltjes met weinig beenruimte kwam ik weer aan op ’t station en weer was m’n band plat. Nog even opgepompt, maar de band werd snel zachter. Tegen ’t einde van de rit zat er zo weinig lucht in, dat ik gedwongen werd te gaan lopen. En het ergste moest nog komen: de band plakken.

Dat deed ik gisteravond maar, "begeleid" door m’n pa, met z’n cynische commentaar. Om een uur of negen zat de band er eindelijk op.

15 september 2007

Externe competitie ronde 1

Knap gelijkspel van het tweede

Op een prachtige nazomerdag werd de eerste ronde van de KNSB-competitie verspeeld. "Veel te vroeg",  volgens velen. In de afgelopen jaren begon de competitie pas rond de seizoensovergang. Net als in de afgelopen jaren begon BSG met een uitwedstrijd. BSG 1 moest helemaal naar Groningen, BSG 2 speelde in Rotterdam tegen RSR Ivoren Toren 2. Drie jaar geleden speelde BSG 1 al tegen hun eerste team, de wedstrijd eindigde in 5-5.

Invallers

Het probleem voor voor veel tweede teams is dat ze veel invallers nodig hebben. Het eerste had twee invallers nodig uit het tweede. Rik Weidema en Eddy van de Velden vielen in voor het viswijf en Theo Slisser. Gelukkig bleek dat de Raar Schakende Rotterdammers ook niet in hun sterkste opstelling kon spelen. Desondanks hadden ze nog steeds de betere papieren.

Zwartborden

Voorspoedig begin

Om één uur beginnen twee wedstrijden: RSR Ivoren Toren – Voerendaal en RSR Ivoren Toren 2 – BSG 2. De bezoekers beginnen beduidend beter: Voerendaal komt al snel op een 1-5-voorsprong en ook het tweede deelt al meteen de eerste klap toe. Nadat Bert Kieboom netjes remise had gespeeld tegen Philip Westerduin, een trouwe deelnemer aan het Pinkstertoernooi, won Tom de Ruiter aan bord twee van Aernout Markus. In een Franse partij moest hij eerst verdedigen, maar toen er niks beslissends in zat voor wit, keerde de aanval als een boemerang terug. ½-1½ was de stand dus.

Kentering

Helaas kwamen hier al snel twee nullen tegenover te staan. Rik Weidema liep mat en even later ging het bij de witte een beetje mis in tijdnood. Beide spelers hadden amper tijd (bovendien had de Ivoren Toren geen digitale klokken voor het tweede team) en raffelden wat zetten af. Wit had een vrijpion die nauwkeurig verdedigd moest worden. Dat gebeurde niet en na de veertigste zet kon wit op zijn gemak de scherven bij elkaar vegen.

Witborden

Ups en downs

Op dat moment waren er nog vier borden bezig, toevallig alle oneven borden. Ondergetekende boekte een aardige remise tegen Kachun Lui, bekend van SGS PJK in 2003, waar hij de favoriet was, maar na de barrage naast een plaats op het NK jeugd greep. Het was een partij met ups en downs, waarin eerst wit goed stond, daarna zwart en vervolgens na een afwikkeling, waarin zwart een toren en een stuk had voor een dame, remise door herhaling van zetten.

Ook de partij van Bert Balke tegen Paul Batenburg was er een met ups en downs. Het was een klassiek geval van een stelling waarin wit op de damevleugel ruimte pakt en zwart op de koningsvleugel aanvalt. Wits progressie op de damevleugel was wat sneller, maar toen zwart eenmaal tot daden kwam, stond hij zelfs gewonnen. Eén mindere zet deed de partij volledig kantelen, maar in tijdnood liet Bert zich trucen, waarna het remise werd.

Knap

De remise van Eddy van de Velden was een knappe. Tegenstander Wil Sparreboom, die twee en een half jaar geleden in dienst van Spijkenisse tegen Leon Pliester werd opgeofferd, had druk op de witte stelling. Eddy verdedigde prima en had zelfs een pion meer. De omstanders probeerden nog voordeel aan te tonen voor hem, maar zwarts actieve stukken waren wel een pion waard.

Spanning

De laatste partij die bezig was, was tussen Chris Kooijman en Tim Benning. Kooijman stond twee pionnen voor in een toreneindspel en wist de technische klus te klaren. Iets wat een speler van Voerendaal overigens niet lukte. In een dame-eindspel met een pion meer liet hij zich pardoes matzetten. Dat deed Chris niet en hij scoorde na anderhalf jaar weer eens een overwinning. Een hele belangrijke, want zodoende hield het tweede een matchpunt over aan de wedstrijd. Vorig seizoen hadden we na zes (!) ronden nog steeds maar één MP en wist het wonderbaarlijk genoeg degradatie te ontlopen. Je kunt daarom maar beter goed beginnen.

Tijdens de terugreis met de spelers van BSG 3 had ik een voldaan gevoel.

Resultaten

RSR Ivoren Toren 2 – BSG 2 4-4
1. K Lui [2069] – J de Groote [1966] ½-½
2. A Markus [1999] – T de Ruiter [2070] 0-1
3. T Benning [1940] – C Kooijman [1943] 0-1
4. P Westerduin [2020] – B Kieboom [1968] ½-½
5. P Batenburg [2038] – B Balke [1843] ½-½
6. S Hubregtse [1874] – R Weidema [1800] 1-0
7. W Sparreboom [2015] – E van de Velden [1776] ½-½
8. H Keetbaas [1880] – J Witkamp [1776] 1-0

Overigens won BSG 1 met maar liefst 3-7 van Groningen 2. De IM’s wonnen, de FM won, Grotovsky won door de telefoontruc en het viswijf schijnt ook gewonnen te hebben. Peter verloor en de rest werd opgevuld met remises. Niet verkeerd, dus.

14 september 2007

Hoe de Formule 1 wordt verpest

Spionage

Het hing twee maanden lang voortdurend in de lucht en gisteren kwam de uitspraak. Het team van McLaren werd fors beboet voor de spionagezaak. Het team verliest alle punten in het constructeurskampioenschap en kreeg er nog een vette boete bovenop. En dat allemaal omdat een afvallige Ferrari-monteur gevoelige informatie doorspeelde aan McLaren.

Door de straf is in ieder geval zeker dat Ferrari het constructeurskampioenschap gaat winnen. De arrogante k*t-Italianen vinden dat ze de titel volkomen hebben verdiend. Ik kan me echter niet voorstellen dat het veel voldoening geeft om op die manier een kampioenschap te winnen.

Op de Formule 1-site zijn momenteel veel reacties te lezen van de betrokkenen. Ferrari is dolblij, McLaren is diep teleurgesteld en overweegt in hoger beroep te gaan.

Stoddart

Wie er net zo over denkt als ik, is de Australiër Paul Stoddart, de man die in 2003 de teambaas was van Jos Verstappen bij Minardi. Tegenwoordig houdt hij zich bezig bij de Champ Cars, waar zijn team redelijk succesvol is. Hij haalt fel uit naar Max Mosley, de president van de FIA.

Stoddart: "Mosley ruïneert de Formule 1"

14 september 2007

Voormalig Formule 1-teambaas Paul Stoddart vindt dat de internationale autosportbond FIA de Formule 1 zware schade heeft toegebracht door McLaren uit het constructeurskampioenschap te zetten en het team een recordboete op te leggen van 100 miljoen dollar. Stoddart verdenkt FIA-president Max Mosley er bovendien van een persoonlijke wrok te koesteren tegen McLaren-teambaas Ron Dennis.

Stoddart, nu teambaas van Champ Car-team Minardi Team USA, zei volgens Australian Associated Press: "De afkorting FIA staat zeker voor ‘Ferrari International Assistance’. Keer op keer laat zij zien aan de kant van Ferrari te staan. De FIA helpt Ferrari constant. Het enige verschil met vroeger is dat het de laatste tijd zo opzichtig gebeurt, dat zelfs een blinde het ziet. Dit is enorm schadelijk voor de sport. Het publiek raakt gefrustreerd over de mate waarin de sport wordt gemanipuleerd."

"Mosley heeft een grotere hekel aan Dennis dan aan mij", vermoedt Stoddart, die gedurende zijn Formule 1-tijd regelmatig in de clinch lag met Mosley.

Ik ben niet gefrustreerd, ik ben gewoon ontzettend boos dat dit gebeurt. Dat ze op zo’n opzichtige manier het kampioenschap zo grondig van spanning te ontdoen. Ongelooflijk…

Ik hoop dat het Belgische publiek het Formule 1 circus met een luid boegeroep verwelkomen.

Op USF was er ook nog een draadje over gemaakt:

Datum: donderdag 13-09-2007 17:41 Naam: Arnoud van Vliet

Voor de formule 1 fans: McLaren geschorst voor 2007 en 2008… 😦

Datum: donderdag 13-09-2007 18:38 Naam: Arnoud van Vliet

Intussen is dat niet zeker meer. Wachten op officieel nieuws.

Datum: donderdag 13-09-2007 20:47 Naam: loezjin

100 miljoen boete en de punten voor dit jaar kwijt.

Ach…wat is 100 miljoen tegenwoordig?

Datum: donderdag 13-09-2007 20:53 Naam: Zinkend schip

Wat is de Formule 1 diep gezonken… Steeds dommere circuits, steeds dommere regels en nu dit… Ongelooflijk.


Die laatste was ik, duidelijk ontevreden. Er staan nog meer reacties, maar die vind ik nog dommer dan deze. Deze posts hadden van mijn part allemaal in "een tenenkrommend draadje" gemogen.

Donderdag 13 september: een zwarte dag voor de Formule 1…

08 september 2007

Sizzels simultaan

Lastig avondje voor Sizzel

Gisteravond was de avond dat elke Baarnaar wraak kon nemen op de clubkampioen. Voor sommigen de enige kans van hun leven om van zo’n speler te winnen. De clubkampioen van 2006-2007 was niemand minder dan Ashley Krishnasing (1911). Dat getalletje is zijn rating, niet zijn geboortejaar. Dat is namelijk 1984. Het getalletje is gewoon puur leedvermaak.

Eten

Gister was ik de simultaan helemaal vergeten. Pas rond etenstijd kwam het onderwerp ter sprake. Ondanks dat ik moe was, wilde ik wel spelen. Niet omdat ik een zieligerd ben die denkt dat 'ie anders nooit van zo’n "sterke" speler te winnen, maar omdat het maar één keer per jaar wordt gehouden.

Het is een beetje traditie geworden. Vorig jaar won ik nog van Pascal Losekoot, het jaar daarvoor bereikte ik remise tegen Ewood. Niet slecht, al verlies je als simultaangever iets van 300 punten aan kracht, schat ik zo.

Ploeteren

Voor Ashley begon het avondje ploeteren al toen hij tegen Robin Oscar speelde. Robin ramde hem vaak van het bord. Vaak had Ashley het niet eens door: "Wat dreigt dat?!", vroeg hij dan, terwijl hij een zorgeloze zet speelde. En dan werd hij getruct. Het was best wel zielig om te zien.

Sizzel wilde niet met wit tegen RO spelen, bang om iets van zijn repertoire prijs te geven voor in de simultaan. Maar RO speelde niet mee. (hij had betere dingen te doen dan iemand met 300 elopunten minder voor de zoveelste keer van het bord schoppen…) 

22 tegen 1

Om een uur of acht begon de simultaan. Uit ervaring wist Michiel van Schaik dat de simultaan erg lang kon duren (zoals vorig jaar met Pascal) en wilde dus dat de partijen meteen begonnen. Later kwamen er nog wat spelers bij (zoals de onttroonde kampioen Pascal), zodat er 22 spelers van de partij waren. De witte liep achter Pascal aan, maar wilde/durfde om de een of andere reden niet mee te spelen.

Tijd

Al gauw was Sizzel verlost van een tegenstander. Gino de M. (iemand die volgens mij nog nooit een schaakpartij heeft gewonnen) was ziek en ging na vijf zetten naar huis.

Vervolgens duurde het erg lang voordat er beslissingen vielen. Na één uur waren er elf zetten gedaan aan alle borden, na twee uur zeventien en na drie uur 22. Het was toen dus al elf uur en om twaalf uur ging de tent sluiten. Gelukkig was ik toen al klaar. Ik had mooi gewonnen. :)

In ieder geval waren er toen nog amper partijen afgelopen (de meeste spelers houden het wel wat langer vol dan twintig zetjes) en maakte MvS zich zorgen dat het zo lang duurde.

Slot

Tegen het einde werden al wat partijen beslist, maar om een uur of half twaalf moest er toch echt gearbitreerd worden. Liefst acht (!) partijen waren nog bezig. Deze werden gearbitreerd. Dat pakte goed uit voor Sizzel: hij kreeg zes punten uit acht partijen, waaronder twee halfjes tegen Ewood en Mug. Aan het begin van de simultaan zocht ik een plekje uit. Ik dacht dat mug en Ewood aan dezelfde tafel zouden zitten, maar helaas gingen ze aan de andere tafel zitten. Dus toen zat ik naast allemaal losers… Hoe dan ook, mug en Ewood waren ook niet bepaald winners. Mug stond erg slecht, maar wist er nog net een halfje uit te peuren, Ewood streefde een gelijke stelling na en probeerde daarna enig voordeel aan te tonen. Helaas voor hem vonden ze het te minimaal om hem het volle punt toe te kennen.

Score

Sizzel scoorde 13½ uit 22, wat me nog meeviel, aangezien hij veel stukken weggaf. Deze score lijkt nog ergens op. Ik dacht dat hij veel meer richting de 50% had. Ach, het maakte me wel trots.

Alle scores:

Brey 1
Andriessen ½*
Van Schaik ½
T Michels ½
D Michels 1*
Van Briemen 0
Keijzer 1*
J De Groote 0
Overbeek 1*
Van de Veer 0
Schaap 1
Boss 0
Van Brummelen ½
J De Mon 1
Losekoot 0
Raudenbusch 1*
E De Groote ½*
Vlug ½*
Vervoort 1
Lensink ½*
Wiegers 1
G De Mon 1**

Totaal 13½ uit 22
* Na arbitrage
** Ziek geworden

Bril

Net als vorig jaar heeft Ewood een nieuwe bril. Vanmorgen viel het ding van ellende uit elkaar. Inmiddels heeft Ewood een nieuwe:

Oh nee, grapje, dit was zo’n UV-bril. Deze foto is namelijk van vorig jaar, maar ja, ik vond het wel een komische foto. Het was namelijk de bedoeling dat de bril twee jaar zou meegaan. Maar ja, ik vond het toch altijd al een lelijk ding… =D