30 december 2008

Achter de bar

Oliebol

Gisteravond had ik dus bardienst. Met frisse tegenzin was ik naar het DSC gefietst om mezelf daar vier uur beschikbaar te stellen. Vroeger was er rond deze tijd nog wel een "oliebollentoernooi", wat altijd wel gezellig was. Een beetje snelschaken en vooral veel oliebollen snacken. Helaas is die traditie gebroken en was er een gewone clubavond. Ik hoopte maar dat het een rustig dagje zou worden, maar toen ik binnen kwam, zag ik dat de zaal zwart was van de mensen.

Ik liep dus maar schoorvoetend naar de bar, waar Pieterse al koffie had gemaakt. Verder was het weer een groot raadsel voor mij, die bar. Ik had geen idee hoe alles nou werkte en daar kwam nog eens bij dat er geen prijslijst was. Dat ging dus lekker.

In het begin van de avond kwam iedereen koffie bestellen, later kwamen er wat exotische drankjes en daarna het bier. Ondertussen stapelden de kopjes zich op en werd het tijd om die zooi af te wassen. Dat deed ik dan maar. Lenaart, die in het begin van de partij weinig aan zijn bord zat, wist wel hoe het moest. Vaat erin, dan die klep dichtrammen en op het knopje drukken. Oké… Toch maakte het ding niet erg goed schoon. Toen ik op het eind van de avond aan de tweede ronde begon, haalde Guido Vijn ergens een zakje met wasmiddel vandaan. Dat moest er dus ook nog bij… 😉

Thee

Grappig was dat er ook thee werd besteld die avond. Het was Lenaarts tegenstander, Sicco Racekamp, die een kopje thee lustte. Dus ik op het knopje van de waterkoker gedrukt, maar hij zat helemaal vol, dus duurde het nogal lang voordat het water kookte. Lenaart wist nog wel een functie voor de rest van het water: dat kon in een vieze thermosfles waar koffie in had gezeten. Zo gezegd, zo gedaan.

Verder had Lenaart gezegd dat er een suikerklontje in de thee moest, dus had EB een suikerklontje in het kopje gegooid. Maar dat was niet de bedoeling, volgens Lenaart, die geen kopje suikerwater durfde te geven. Hij wist namelijk niet of Racekamp wel suiker in z’n thee wilde. :S

Ik dus het water uit die thermoskan in dat kopje schenken, maar dat water had al een theekleur… :S Dat schoot dus niet op. Ondanks al het gedoe won Lenaart al gauw een stuk na een merkwaardige opening. Ik dacht dat 'ie het wel effe snel zou uitspelen, maar juist toen ging hij nadenken. Uiteindelijk won hij wel.

Analyses

Aan het eind van de avond zijn er dan weer de analyses. EB stond een pion voor tegen Guido Vijn, maar toen die op vallen stond, bood EB remise aan. Onterecht, zo bleek. Want Vijn had nog maar een halve minuut voor zijn laatste zet en dan moest hij de verleiding weerstaan om wits pion op d7 niet meteen onschadelijk te maken. Dat zou een toren kosten. Maar ook na andere zetten had wit groot voordeel. Het bleef nog lang onrustig aan het bord.

Datzelfde gebeurde bij Coen, die hardhandig van het bord werd gezet door Fliffer. Er was weer eens iets fundamenteel mis met zijn opzet, maar Coen wist toch nog aan te wijzen waar hij in de fout was gegaan. John Markus, die bij de bar stond, hoorde het van achter in de zaal en dacht er het zijne van. De titelloze FM kon echter allerminst tevreden zijn over zijn remise tegen Pieterse. Tegen die orang-oetan stond hij niet echt beter en besloot hij tot een correcte remise, wat toch best mager is tegen iemand met zo’n 400 elopunten minder.

FM Henk wist Richard Lindemann geruisloos te verslaan, wat hem vast weer hielp op de ranglijst. Een andere opmerkelijke uitslag was de overwinning van Bert Kieboom op Rik Weidema. Daarmee was de koek wel zo’n beetje op. Letterlijk, want een pak speculaas werd al vroeg in de avond gretig verorberd. Geen oliebollen dus, maar wel speculaas…

Nadat ik de glazen had afgedroogd en Guido het geld had geteld, ging ik weer naar huis, door de vrieskou. Opgelucht, dat wel. Ik ben benieuwd wat mijn bar-elo eigenlijk is. 200 of zo?

19 december 2008

Overwinteren op noodrantsoen

Met de hakken over de sloot

Na de groepsfase van de UEFA Cup is het kaf van het koren gescheiden. Van de veertig clubs die meededen aan de poulefase zijn er nog maar 24 over. 40% van de clubs is dus uitgeschakeld. Samen met de Champions League-aanrijking, de acht ploegen die naar de UEFA Cup degradeerden, gaan deze ploegen in vier knock-outronden uitvechten wie er in de finale terechtkomen. Van de vijf Nederlandse ploegen die begonnen, hebben drie de groepsfase overleefd, wat netjes op het gemiddelde ligt. Minder mooi is dat dit met minimaal resultaat werd behaald.

Laatste ronde

Gister en eergister werd de laatste ronde gespeeld van de UEFA Cup-groepsfase. Acht ploegen waren al uitgespeeld, de overige 32 ploegen werkten zestien duels af, waarin nog best wat te verdelen was. Dat gold niet voor Ajax, dat al geplaatst was. Gelukkig maar, want anders had de thuiswedstrijd tegen Slavia Praag misschien nog in een deceptie kunnen eindigen. Alles ging naar wens toen Ajax de score al binnen drie minuten opende, maar daarna zakte de thuisclub ver weg. Slavia, dat troosteloos laatste stond in de poule, rook kansen op een afscheidsstunt en trok de stand al gauw gelijk. Ajax bleef klooien en knoeien en werd zelfs op achterstand gezet. Zouden ze dan weer gaan verliezen van hun angstgegner? De schade bleef dit keer beperkt tot een 2-2-gelijkspel. HSV, dat overtuigend won van Aston Villa, eiste daarom maar de groepswinst op. Ondanks dat ze thuis hadden verloren van Ajax.

Voor Heerenveen en Feijenoord was het doek al gevallen. De brekebeentjes op het Europese podium sloten een mislukt UEFA Cup-avontuur passend af met een nederlaag. Daarmee deden ze zichzelf tekort, maar ook de ploegen die ze in de voorronde uitschakelden. Zo moest Vitoria Setubal toezien hoe de ploeg waartegen zij slechts één remise pakten in twee wedstrijden vier keer op rij verloor. Dat doet pijn. Over de wedstrijd tegen AC Milaan werd gezegd: "O, dat zijn bonuspunten." Maar wat zijn bonuspunten waard als je tegen de andere ploegen ook hard onderuit gaat? De nul uit vier van Feijenoord lag in lijn der verwachting, maar het is wel triest om te zien hoe ver de trotse UEFA Cup-winnaar van 2002 is afgegleden.

Gisteren stonden interessantere duels op het programma. NEC kon zich nog plaatsen als het van groepshoofd Udinese zou winnen. Nou, dat lieten de Nijmegenaren zich geen tweede keer zeggen. Helaas werd de wedstrijd niet live uitgezonden, alleen een korte samenvatting. Uit eerdere ervaringen wist NEC dat het lonend kan zijn om vol op de aanval te spelen en hun lef werd uiteindelijk beloond tegen het Italiaanse b-team. Uiteindelijk was Collins Jhon de gevierde man.

FC Twente was al geplaatst en speelde tegen PSG alleen voor de eer. Helaas bracht dat niet het beste naar boven bij de spelers. Twente werd namelijk naar een beschamende 4-0-nederlaag gespeeld in een wedstrijd waar de Nederlandse televisie niet warm voor liep. Ondanks dat Twente nog geen punt heeft gepakt in een Europese uitwedstrijd, gaat het wel door met zes punten. Grappig detail: Schalke 04 werd laatste.

Met twee tweede, een derde en twee vijfde plaatsen deden de Nederlandse clubs het niet heel slecht, maar hier bedriegen de cijfers een beetje. Laten we de acht nummers vijf in de poule bekijken:

A: Schalke 04 4 uit 4 5-6
B: Benfica 1 uit 4 2-9
C: Partizan 0 uit 4 1-8
D: Dinamo Z. 3 uit 4 4-9
E: Heerenveen 0 uit 4 3-13
F: Slavia P. 2 uit 4 2-5
G: Rosenborg 2 uit 4 1-8
H: Feijenoord 0 uit 4 1-10

Heerenveen en Feijenoord zijn dus de slechtste ploegen uit de groepsfase, niet iets om trots op te zijn.

Loting

Inmiddels is de loting bekendgemaakt. De Nederlandse clubs hebben gekregen wat ze verdienen: een zware loting. NEC speelt tegen HSV (!), Ajax tegen Fiorentina (!!) en Twente tegen Olympique Marseille (!!!). Steeds weer dezelfde ploegen… Hopelijk kan NEC boven zichzelf uitstijgen en kan Twente laten zien dat ze sterker zijn dan PSV, maar Ajax… Ik geef ze weinig kans. Ze spelen tegen een Italiaanse ploeg. Maar laten we optimistisch blijven. Oranje maakte Italië op het afgelopen EK met boter en suiker in. Dat zal Marco van Basten nog niet verleerd zijn.

Loting

Het enige wat rest is de overgebleven ploegjes succes wensen. Met een beetje geluk kan Nederland nog wat stijgen op de coëfficiëntenlijst. In ieder geval nog drie clubs actief in Europa. Dat is wel eens slechter geweest.

17 december:
Ajax – Slavia Praag 2-2
Feijenoord – Lech Posen 0-1
Portsmouth – Heerenveen 3-0

18 december:
NEC – Udinese 2-0
PSG – Twente 4-0

14 december 2008

Gouden wissel

BSG verliest met 8-2 van Groningen

Gisteren stond er weer een zware wedstrijd op het programma. Groningen uit, dus toch wel een paar honderd kilometer reizen om dan tegen het sterrenteam met spelers als Ivan Sokolov en Yge Visser te spelen. Hoe dan ook, om tien uur vertrokken EB, Ton, Henk, Ewood en ik vanuit Naarden-Bussum en nadat Le en La in Amersfoort erbij waren gekomen, kon de reis naar het noorden worden voortgezet. Na nog een kleine stadswandeling, waarbij we achter de eerdergenoemde Sokolov aanliepen, kwamen we Leon Pliester en Frans Borm tegen. Zij zaten ons op te wachten of zo. Liever ging ik naar binnen om op te warmen. We namen de speelzaal al gauw in. Het was een vrij smalle zaal met aan de ene kant ramen en aan de andere kant een lange spiegel, waar een soort gordijnen voor hingen.

De bordopstellingen waren al gemaakt. Ik las op het formulier af dat ik tegen Robert Ris speelde. Daar was ik niet zo blij mee. In een scholenkampioenschap werd ik eens door hem gebeukt, maar toen speelde ik nog Draak. Nou, dan kon ik nu iets anders proberen. Had ik toch wat geleerd…

De borden stonden een beetje vreemd opgesteld. Bord 1 zat tegen de korte kant van de zaal aan, bord 2 t/m 6 zaten aan de raamkant en bord 7 t/m 10 zaten aan de spiegelkant. Ik zat aan bord acht dus aan de spiegelkant naar mijn zestien zwarte stukken te kijken, die me maar eens een resultaat moesten opleveren. Tja, erg goed zijn die zwartpartijen me niet bevallen. Tegen zwakkere spelers kan ik er nog wel eens een resultaat mee halen, maar in de meesterklasse lukt het nog van geen kanten. Daarvoor zijn mijn openingen toch niet goed genoeg, denk ik.

De wedstrijd

De zaal vulde zich met mensen naarmate de wedstrijd dichterbij kwam. BSG speelde voor het eerst met drie IM's. Behalve Leon en Frans is nu ook VR IM. De jonge IM werd door zijn pa gebracht, die zich netjes aan enkele teamgenoten voorstelde. VR was nogal stilletjes voorafgaand aan de wedstrijd. Hij speelde namelijk tegen Elina Danielian, een van de sterkste schaaksters ter wereld, denk ik zo. Groningen had tegen BSG maar liefst drie dames opgesteld. Lenaart speelde tegen Iozefina Paulet, iemand die totaal vreemd was voor ons. Het bleek uiteindelijk Jan Werles bonkie te zijn. aan bord tien speelde Coen tegen Tea Lanchava. Hij zat haar naam op het notatieformulier te schrijven en zei toen iets van: "Oh, U bent Tea Lanchava!" Lanchava draaide zich om naar haar teamgenoten met zo’n kop van "tegen wat voor idioot zit ik nu te spelen?!" Arme Coen… Hij bedoelde het helemaal niet kwaad.

De wedstrijd begon en iedereen ging naar zijn of haar plaatsje. Leon zat een beetje te bibberen. Hij speelde tot zijn schrik tegen Ivan de verschrikkelijke. En hij zat niet eens aan bord 1. Daar had BSG FM Henk "opgeofferd", terwijl Groningen Hendik Pieter Hoeksema, beter bekend als Erik Hoeksema, had opgesteld. Sokolov speelde aan bord 2 dus weer eens met wit. Misschien had hij dat in zijn contract laten opnemen. Misschien had 'ie ook in zijn contract laten opnemen dat hij in het eerste kwartier van de wedstrijd gratis koffie kreeg. Ondanks dat hij voor ons uit liep, kwam hij te laat aan. Hij nam ergens een afslag terwijl wij gewoon rechtdoor liepen. Misschien moest hij nog een zaakje regelen of zo. Toen 'ie er eenmaal was, ging hij rustig naar beneden om een kopje koffie te bestellen. Ondertussen gaf zijn klokje een kwartier minder bedenktijd aan.

Bij mijn eigen wedstrijd ging na zes zetten de klok "uit". Ineens was er een piepje en sprong het display op "7". Geen idee wat dat betekent. Helaas waren er precies genoeg klokken en pakte de wedstrijdleider een analoge klok.

In het begin kon BSG aardig meekomen, maar na enkele uren ging het op het ene na het andere bord mis. Toen ik zelf nog bezig was stond het al 5-0 voor Groningen. Waar was het dan misgegaan? Laat ik de borden maar aflopen…

Aan bord 2 stond Leon (optisch?) best goed, maar Sokolov wist zijn stelling alsmaar te verbeteren en won. Lenaart stelde achteraf nog een beetje een suggestieve vraag of Sokolov een meesterwerkje had afgeleverd, waarop Leon maar "ja!" zei.

Ook VR kreeg een nederlaag te slikken. Hij leek nog best aardig te staan, maar toen ik weer keek zag ik dat 'ie met een kleine kwaliteit minder doorploeterde. Zoals ik uit zijn reactie heb opgemaakt was het pleit na 25 zetten beslecht.

Ton van der Heijden was niet te spreken over zijn partij. In het restaurant was zijn analyse een betoog vol zelfkritiek. Werkelijk waar geen enkele zet die hij speelde vond hij goed. En toch ging het pas op het eind echt mis. Daarvoor had hij nog steeds remisekansen gehad. "Alsof de stukken door een magneet naar de verkeerde velden werden getrokken," verzuchtte hij.

Lenaart trok weer eens een Russische opening uit de kast. De stelling leek aardig in evenwicht, maar toen wit op de damevleugel ging klooien kon Lenaart daar verrassend weinig tegen doen, zo zag ik in het extreem donkere café onder de speelzaal.

Ook Coen verloor. Zoals FM Henk zei: "Na tien zetten denk je ‘die gaat verliezen,’ maar als je dan later kijkt, heeft 'ie toch nog een stelling opgebouwd. En dan doet 'ie weer zetten om zijn eigen stelling af te breken." En inderdaad, zo ging het. Na afloop wilde Lanchava niet analyseren, tot ongenoegen van Coen.

Het stond dus 5-0 en daar kwam mijn eigen nulletje nog bij. Als je toch rating weggeeft, maak er dan een leuke partij van. Zo dacht ik dan maar in de partij. Met …g5 maakte ik een verzwakking, maar ik hoopte in ieder geval wits zwartveldige loper passief te houden. Het was wel een riskant plan, want mijn stelling kierde en kraakte. Wel smaakte ik het genoegen om een pion te winnen, maar de zaak bleek toch niet goed te houden. Zeker niet toen ik nog met het verkeerde paard terugsloeg waardoor wit een vrijpion op c7 kreeg. Weer wat geleerd… Ik word vast nog ontzettend slim van al die meesterklasselessen. Helaas kost het me momenteel alleen maar punten.

De wedstrijd was dus al verloren, maar BSG boekte toch een aantal individuele succesjes. Zo was Frans Borm, de invaller voor Hans Ree, verantwoordelijk voor de enige Bussumse zege. Ondanks het gemis aan wedstrijdritme speelde hij sneller dan Frits* Rietman, die hij er ook qua stelling netjes vanaf schoof. Een goed gedekte vrijpion maakte het Frits 1.0 toch wel erg lastig.

Verder waren er nog wat witpartijen bezig die best nog wat punten konden opleveren. FM Henk en Large stonden een pion voor in een toreneindspel. Voor FM Henk was dat waarschijnlijk wel te winnen. Ewood had het lastiger. Hij speelde een leuke partij tegen Daan Brandenburg. Hij stond behoorlijk goed, al had hij veel tijd gestoken in het bereiken van de stelling. In hevige tijdnood speelde hij de lastige stelling lange tijd nog erg goed, op een klein, maar belangrijk slippertje na. Nu kwam er een remise-eindspel uit, waarin wit nog wel even moest uitkijken, maar verder weinig te vrezen had. Helaas voor hem wist Ewood niet of hij de veertigste zet nou had gehaald en maakte hij op de 42e zet de beslissende fout. Het was een klein zetje; a2-a3, maar het verzwakte zijn stelling dusdanig dat 'ie onhoudbaar werd. Teleurgesteld pakte hij zijn vierde nul van het seizoen.

Ondertussen speelde Large netjes een plusremise tegen Arkadij Rotstein. De grootmeester moest met een pion minder remise maken. FM Henk beloonde het vertrouwen van de teamleider door een gewonnen stelling te bereiken aan bord 1, maar helaas wist hij het niet te winnen. "Weer niet gewonnen," sprak de medetopscorer van het team op weg naar het restaurant. Op dat moment kwam Leons Lupo de parkeergarage uitrijden. De Amsterdammers gingen ook maar weer naar huis. Leon had overigens een heel komisch stukje geschreven in het blad "schaaknieuws", dat ermee gaat nokken. Het verhaal ging in ieder geval over de wedstrijd BSG – HSG, waarin de ik-persoon (een of andere gelovige) de spelers een beetje zat op te peppen. Ik zal Leon nog wel eens vragen of 'ie het verhaal kan doorsturen, want het was bij vlagen hilarisch.

Via het restaurant gingen de treinreizigers weer naar het station, waarna een lange treinreis volgde. Om half twaalf was de schaakdag weer voorbij en zaten Ewood en ik onze lege handschoenen te bekijken. Weer geen punten meegenomen…

Resultaten

Groningen [2418] – BSG [2231] 8-2
1. E Hoeksema m [2318] – H van der Poel f [2264] ½-½
2. I Sokolov g [2658] – L Pliester m [2368] 1-0
3. A Rotstein g [2495] – La Ootes [2245] ½-½
4. E Danielian  wg [2513 f] – V Rothuis m [2324] 1-0
5. Y Visser g [2464] – T van der Heijden [2238] 1-0
6. I Paulet wm [2307 f] – Le Ootes [2149] 1-0
7. D Brandenburg m [2436] – E de Groote [2208] 1-0
8. R Ris m [2398] – J de Groote [2081] 1-0
9. F Rietman [2239] – F Borm m [2339] 0-1
10. T Lanchava m [2352] – C van der Heijden [2095] 1-0

En dan de topscorerlijst van BSG:

1. F Borm 1 uit 1 (+1, =0, -0) 1w
2. H Ree 1 uit 3 (+0, =2, -1) 1w
3. T van der Heijden 1 uit 4 (+1, =0, -4) –
3. La Ootes 1 uit 4 (+0, =2, -2) –
3. V Rothuis 1 uit 4 (+0, =2, -2) –
3. H van der Poel 1 uit 4 (+0, =2, -2) –
7. L Pliester ½ uit 4 (+0, =1, -3) –
7. Le Ootes ½ uit 4 (+0, =1, -3) –
7. C van der Heijden ½ uit 4 (+0, =1, -3) –
10. E de Groote 0 uit 4 (+0, =0, -4) –
10. J de Groote 0 uit 4 (+0, =0, -4) 2z

Dit levert een indrukwekkend totaal van 7½ bordpunt op in 40 partijen. Vorig jaar hadden we na vier duels 25 bordpunten. De meesterklasse is dus gewoon dik zeven keer zo zwaar. 😦 Toch denk ik dat het volgend jaar beter zal gaan, hoewel er niet voor niets wordt gezegd "een goed begin is het halve werk." Een slecht begin betekent dan vast dat je dubbel zoveel werk moet doen. Ik ga in de kerstvakantie maar eens flink trainen…

* Volgens sommige bronnen heet -ie "Fritz". Bijna te mooi om waar te zijn.

10 december 2008

1 uit 6

PSV redt het niet

Het zat er al een tijdje aan te komen en het is nu toch gebeurd: PSV is uitgeschakeld. Na een ongelukkige thuisnederlaag restte de ploeg niets anders dan een troosteloze laatste plaats in de poule. Dat is ook niet zo gek met vijf nederlagen. PSV is dit jaar van slag. Het rommelt en de club is geen schim meer van wat het ooit was.

Toch zag het er tegen Liverpool B een tijd lang goed uit. PSV kwam zelfs op voorsprong, maar er was ze niks gegund. In de competitiewedstrijd tegen Groningen bogen ze een 0-2-achterstand om in een 4-2 overwinning, tegen Liverpool werd een 1-0-voorsprong omgebogen in een 1-3-nederlaag. Het zat ze ook niet mee. De scheidsrechter was een vreemde "uitfluiter" die de thuisploeg keer op keer een oor aannaaide. Ver in blessuretijd van de eerste helft viel de 1-1, iets wat PSV niet kon gebruiken. In de tweede helft ging het van kwaad tot erger en werd het nog 1-3. En het nog zo mooi kunnen zijn, want Marseille kwam niet verder dan 0-0. Er waren dus kansen op meer, als PSV had gewonnen. Nu beperkte het Europese optreden zich tot zes wedstrijden.

Volgende week komen de andere Nederlandse ploegen nog in actie. Alle ploegen in de UEFA Cup komen dan nog een keer in actie. Voor Heerenveen en Feijenoord zal het de laatste Europese wedstrijd van het seizoen zijn. Beide ploegen hadden drie groepsduels verloren. Vorige week vocht Heerenveen tegen Sporting Braga voor zijn laatste kans. Net als PSV gisteren kwam Heerenveen op voorsprong, maar uiteindelijk werden ze voor eigen publiek met 1-2 te kijk gezet.

Betere zaken deden NEC en Twente, die knap wonnen. Twente plaatste zich door van Schalke te winnen en NEC versloeg Spartak Moskou in de slotfase na een hele tijd achter te hebben gestaan. Ook NEC heeft nog een kans om door te gaan.

Resultaten

Ondanks de vele nederlagen doen de Nederlandse ploegen het niet heel slecht. Hieronder een overzicht met resultaten van dit seizoen:

PSV +1 =0 -5 (1 uit 6) 0 thuis
Twente +3 =0 -4 (3 uit 7) 1 thuis
Ajax +4 =0 -1 (4 uit 5) 1 uit
NEC +2 =1 -2 (2½ uit 5) 1 uit
Heerenveen +1 =1 -3 (1½ uit 5) 1 thuis
Feijenoord +1 =0 -4 (1 uit 5) 1 uit

08 december 2008

Het zwarte schaap van Tèlé2

Mascotte

Het telefoonbedrijf Tele 2, spreek uit "Tèleej Tjoe," was altijd bekend van die reclames met kleine Bills. (Het meervoud van "Bill" dus) Het ging dan niet over die lilliputter die toevallig "Bill" heette, maar over de beknopte rekeningen die je krijgt. Dus niet van het formaat dat je verlanglijstje voor Sinterklaas was. Helaas voor die Bill begon zijn act saai te worden en werd hij vervangen door een zwart schaap. Opeens stond zo’n beest je dan in de krant grijnzend op te wachten en ik had geen idee waarvan het nou was. Pas na enkele weken viel het kwartje, nadat ik toevallig een reclame had gezien van het zwarte schaap. Hieronder een "strip" van hoe de reclames van het zwarte schaap er ongeveer uitzien:


Humor van de bovenste plank dus. Kort maar krachtig, heel anders dan de reclame met Topalov. Nou vraag ik me af wie er in dat schapenpak zit. Weet iemand dat toevallig? Waarom hebben ze eigenlijk een zwart schaap gekozen als mascotte? Omdat ze zelf het zwarte schaap in die telefoonbranche zijn?

Overigens ben ik benieuwd of je nu zwarte schapen krijgt opgestuurd in plaats van "small Bills".

06 december 2008

Mijn week

Afgelopen week had ik weer een saaie schoolweek, maar misschien kan ik er toch nog een boeiend verhaal over schrijven. Het begon allemaal op een zondag.

Zondag 30 november

Ik vond dat ik best ijverig was geweest door allerlei stomme dingen te regelen. Ik schreef me in voor de tentamens en ik probeerde me aan te melden voor de cursus van volgend jaar. Helaas kwam ik erachter dat dat al niet meer kon. Via een e-mail kwam ik erachter dat je je zes weken van tevoren moest inschrijven voor een vak. En dat terwijl ik altijd maar één of twee weken vooruitkijk. 😐 De consequentie is dat ik een boete kan betalen. 15 euri kost het. 15 euri kost het om je alsnog in te laten schrijven. Maar hoeveel moeite is dat nou? Een paar muisklikjes en het is gedaan. En daar dok je dan 15 euri voor. Maar goed, ze hadden ook 50 euri kunnen vragen. Of 100… Als ze tenminste slim waren.

Verder mailde ik naar een docent om te vragen of hij nog een onderwerp wist voor een essay. Het ding moest namelijk iets te maken hebben met het vak Mens & Landschap, maar ik had geen idee hoe je daar een vlammend betoog over kon schrijven. Helaas deelde hij mee dat ik ’t zelf mocht bedenken… 😐

Maandag 1 december

Op maandag had ik om half twee het vak Regionale Economie. Waar het allemaal over ging werd me niet echt duidelijk. Zin om te schaken had ik ook niet.

Dinsdag 2 december

Opnieuw had ik om half twee Regionale Economie en opnieuw waren er weinig touwen vast te knopen aan het verhaal van de docent. Niet dat ik veel zat op te letten. Rvv zat Le snelle te testen op zijn topografische kennis. Ik heb in de les meer geleerd over hoofdsteden dan over marginale waardeproducten of zo. Echt een hele leuke dag, dus.

Woensdag 3 december

Er was een excursie gepland naar de Oostvaardersplassen, een natuurgebied in Flevoland. Het water wilde er bij de drooglegging maar niet weg, waardoor het een natuurgebied werd. We moesten om negen uur verzamelen, waarna de bus ons naar het gebied bracht. Daar aangekomen kregen we eerst uitgebreid de tijd om in de vrieskou foto’s te maken van vogels. 😐 "Het vliegt en het heeft vleugels," dat is voor de meeste mensen de definitie van vogels en voor mij zijn alle vogels gelijk. Ik had dan ook weinig zin om te blijven kijken.

Gelukkig konden weer de bus in, op naar de volgende locatie. Eerst kregen we nog een film te zien, met natuurbeheerpropaganda erin. Iedereen vond het fragment schokkend waarbij een verzwakt dier niet aan zijn lot werd overgelaten, maar bruut werd vermoord. Enig dus.

Vervolgens werd het tijd om die beesten in levenden lijve te zien. We gingen dus weer de "wilde" natuur in. Er waren wat omgevallen bomen te zien, waarvan de bast was afgeschraapt. In de verte waren wat beesten te zien met een verrekijker. Helaas was het heel mistig en viel er zelfs met verrekijker niet veel te zien. We gingen dan maar naar een uitkijkpost, waarin het wat beter toeven was. Daar wachtten we de volgende groep op en warempel… kregen we toch nog een bijzonder wezen te zien!


Even later gingen we weer terug en vlak voordat we in de bus waren begon het te regenen/ sneeuwen. Een kwartier of zo later kwam de tweede groep aan. Ze zagen eruit als verzopen katten.

Tot slot gingen we nog naar een heuvel, waar een mooi uitzicht was op een savanneachtig landschap. Ik vond het meer op een toendra lijken, maar dat komt misschien ook omdat het gewoon koud was. Hoe dan ook, er waren beesten, vooral vogels, te zien. Zo zag ik hoe een grote roofvogel die heel ver weg was vlakbij leek door de telescoop. En haarscherp! Ik had graag nog een foto gemaakt van een voorbijrijdende trein, maar net toen we daar stonden kwamen ze niet. Weer terug in de bus reden er twee langs. 😦

De excursie was verrassend snel afgelopen. De buschauffeur had op een kaarsrechte weg een afslag gemist en we konden niet meer terug. Dus gingen we meteen door naar Amsterdam. Zo, dat was dus ook weer voorbij. Over zinloos gesproken.

Overigens was dit de eerste en enige excursie van het vak Mens & Landschap die doorging. De eerste ging om de een of andere reden niet door (de chauffeur was ziek geworden of zo) en een intensieve fietstocht werd op de dag zelf geannuleerd vanwege het slechte weer. Echt gelukkig word ik er niet van. Misschien kunnen ze dit vak beter in het voorjaar houden. Dan kun je nog wel mooie tochtjes maken.

Donderdag 4 december

Op donderdag was er een gastcollege. Het was het laatste college van het vak Mens & Landschap en ik besloot maar te komen. Het aantal studenten dat de moeite had genomen op het college te komen, was op de vingers van een hand te tellen. Heel boeiend was het ook niet, maar het komt toch bijna nooit in me op om lessen te skippen.

Uiteindelijk moest ik nog door een sneeuwstorm terug naar huis fietsen. De wind kwam uit het zuiden, maar was toch ijskoud. M’n voorhoofd bevroor zowat. Eenmaal thuis besloot ik maar de inleveropgaven van Regionale Economie te doen. Ik wilde de stof graag snappen en ik wilde graag mijn reeks van mooie cijfers doortrekken. Ik heb veel berekeningen gemaakt; een deel op van die kleine briefjes waarmee m’n bureau bezaaid ligt en een deel met Excel. Het gaf me wel voldoening toen het klaar was.

Vrijdag 5 december

Op de Sinterklaasdag moest ik mijn opgaven inleveren. Ik was al vroeg op de VU en ik leverde het spul in, waarna ik op Rvv ging wachten. Toen kwam de docent langs en hoopte ik nog een deal te kunnen sluiten. Ik had namelijk niet zoveel zin in vier uur wachten. Ik vertelde daarbij dat we in de ochtend geen les hadden, in tegenstelling tot de voorgaande keren, waardoor ik dacht dat er minder mensen naar het werkcollege zouden komen. De docent bood me wat te drinken aan en even later kwam Rvv. Hij moest nog een eerstejaarsvak doen; Inleiding wiskunde & computergebruik of zo. Ik liep met hem mee naar het computerlokaal. Ik was benieuwd of ik de opgaven van vorig jaar nog had, maar ik kon ze niet vinden. 😦 Daardoor moest Rvv alles op eigen kracht doen en dat ging hem niet heel goed af. Wat ik wel vond was een oud mailtje, met daarin de uitwerking van een opgave. Daarom hier een stukje geschiedenis:

De excursie van 2 t/m 5 oktober 2007. Veel mensen zijn alweer genokt met de studie.  

Ondertussen zat ik een dom artikeltje te schrijven. Je moet toch wat met je tijd…

In de middag had ik dus het werkcollege. Daarin kon ik een beetje m’n antwoorden checken en kijken waar ik het handiger had kunnen doen. Daarna was het weer tijd om naar huis te gaan.

Thuis werd de Sinterklaasavond gevierd met spelletjes. Het was al heel wat dat m’n ouders meededen. We begonnen met Monopoly. Ik had in het begin echt constant pech dat ik steeds op de straten kwam die anderen al voor me hadden opgekocht. Uiteindelijk had ik weinig geld en nog minder straten voordat de onderhandelingen begonnen. Daarbij gingen m’n ouders strategisch waardevolle straten (eigenlijk steden) ruilen tegen straten waar ze eigenlijk niks aan hadden. Ewood profiteerde en hij had al gauw overal hotels staan en speelde iedereen failliet. Ik ging uiteindelijk af toen ik in de bak zat en nog één symbolische euro over had.

Leuker was het Mens-erger-je-niet, hoewel ik ook dat spel niet won. Uiteindelijk werd ik nog wel derde… Ook met Ganzenbord werd ik derde. Mijn gans snelde naar de finish, maar toen was daar ineens het graf. Terwijl ik weer bij het begin begon, haalden m’n ouders de eindstreep. Gelukkig kon ik Ewood nog inhalen. Ik kwam nog in de put te zitten, waarna hij erbij kwam… 😦 Ik was er gelukkig weer eerder uit en bereikte de finish als derde.

Het was een leuke avond, met veel lekkernijen. Later kregen we nog een chocoladeletter (ik kreeg de "J" vreemd genoeg) van de "Sint". Toen was ik wel weer aan het weekend toe… 😉

05 december 2008

Honda kapt ermee

Ambitieus team stopt na gebrek aan succes

Gisteren werd er opeens een vreemd gerucht de wereld in geholpen. Het meest geldverkwistende Formule 1-team zou per direct uit de Formule 1 stappen. De kredietcrisis zou hebben toegeslagen, want de dalende autoverkopen noopte Honda tot bezuinigingen en heel gek is het niet dat het Formule 1-project daarvan de dupe wordt. Want ondanks de massale inzet van kapitaal waren de resultaten mager. Heel mager. Het was vooral te danken aan Barrichello’s derde plaats in Engeland dat het team nog veertien WK-punten scoorde. Daarmee eindigde het team als negende van de elf teams die aan het afgelopen Formule 1-seizoen begonnen.

Eerder dit jaar ging het tweede team van Honda, Super Aguri, op de fles. Het was het kleinste team dat meestreed en dat deden ze niet verkeerd. Helaas draaide Honda daar de geldkraan dicht, om een half jaar later bij zichzelf de geldkraan dicht te draaien.

In een jaar tijd is het startveld geslonken van elf naar negen teams, wat niet goed is voor de Formule 1. Die komt namelijk het beste tot zijn recht met tien teams, zo beweerde Kolles eerder dit jaar. Het betekent tevens dat er vier stoeltjes minder te vergeven zijn. Slachtoffers zijn Jenson Button en de eerder genoemde Barrichello.

Nu was Barrichello al niet heel erg zeker van een stoeltje voor volgend jaar. De meest ervaren coureur ooit is vanwege zijn leeftijd niet de meest gewilde coureur. Liever neemt men een jong talent. Dat de Braziliaan nog steeds een potje kan sturen bewees hij afgelopen week, toen hij glorieus zegevierde in een prestigieus karttoernooi voor een groot aantal (ex-)Formule 1-rijders. Tot voor kort hield Barrichello vol dat 'ie er alle vertrouwen in had dat hij volgend jaar nog aan de bak zou komen, maar die kans is plotseling een stuk kleiner geworden.

Ook Jenson Button moet opeens op zoek naar een ander team. De talentvolle Brit leek een gouden toekomst te hebben, maar de laatste jaren hebben er veel glans vanaf gehaald. Al in 2004 wilde hij liever naar Williams, maar destijds hield BAR hem aan zijn contract. Na 2004 is het bergafwaarts gegaan met Williams, dus daar mag hij blij om zijn, hoewel zelfs Williams vorig jaar beter was dan Honda. Alleen in 2006, het eerste jaar nadat BAR transformeerde tot Honda, werd er succes geboekt. Button won zijn eerste race en hoopte dat het daar niet bij zou blijven. Helaas zit hij nu zijn beste jaren te vergooien.

Hoewel Honda het afgelopen jaar een slecht jaar meemaakte, maakte het allemaal deel uit van een langetermijnplan. Kosten noch moeite werden gespaard om in 2009 met een competitieve bolide aan de start te verschijnen. Zo ging Ross Brawn na het vertrek van Michael Schumacher er een jaartje tussenuit, om vervolgens bij Honda aan de slag te gaan. Ook hij kon geen wonderen verrichten, al kwam Barrichello’s podiumplaats wel door een slimme bandenwissel. Het hele jaar werd gewerkt aan de bolide van 2009, omdat er in 2008 geen eer was te behalen, dit tot grote innerlijke frustratie bij de coureurs. Maar ook zij dachten dat het wel weer goed zou komen en helaas hadden ze het mis.

Het resultaat is dat een groot aantal werknemers van Honda op zoek moet naar een baan. De meesten zitten nu bij andere teams te solliciteren. Datzelfde kunnen Barrichello en Button nu doen. De vraag is echter welke teams nog zitten te wachten op nieuwe coureurs. De meeste teams hebben hun rijders namelijk al vastgelegd. De timing is dus ook niet in het voordeel van de coureurs.

Het gaat dus helemaal de verkeerde kant op met de Formule 1, dat volgend seizoen met een historisch klein startveld aantreedt. Achttien wagens nog maar. Er zijn ontzettend veel plannen om kosten te reduceren. Dat is niet de bedoeling. Er komt nog steeds heel veel geld binnen door de uitzendingen, waardoor de sponsoren nog steeds voor een groot bedrag kunnen sponsoren. Waar echter vanaf moet worden gestapt is het enorme gegraai in de top wat de Formule 1 kapot maakt. De toegangsprijzen worden met de dag meer. En het graaien gaat door. Circuits met een rijke historie worden zonder pardon opzijgeschoven ten faveure van tekentafelcircuits in exotische landjes waar men nog nooit van de sport heeft gehoord.

Nog erger zijn de maatregelen die worden genomen. "Er moet een standaardmotor komen!" roept Max Mosley, die man die vooral bekend werd door die video waarin hij door vijf hoeren werd afgetuigd. De maatregel zou de kosten moeten drukken, maar geen enkele motorfabrikant zit er op te wachten. Waarom zou Ferrari in de Formule 1 blijven als ze met een Cosworth-motor moeten rijden? Toch wil MM de maatregel invoeren, waarmee hij de Formule 1 de nekslag zal geven.

Het lijkt er dus op dat Honda niet het laatste team is dat zich terugtrekt uit de Formule 1. Een aantal teams heeft nog steeds moeite om de financiën op orde te krijgen en de teams die er financieel warmpjes bijzitten hebben ruzie met het reglement. En dat terwijl de invoering van slicks voor volgend jaar juist voor positieve geluiden zorgde. Dat positivisme was helaas al weg bij de eerste aanblik van de nieuwe bolides. Om mijn ogen niet verder te beschadigen kan ik volgend jaar maar beter niet kijken… Gelukkig zullen er volgend jaar maar achttien lelijke bolides zijn!

30 november 2008

Eredivisie ronde 13

De coach heeft gelijk

Afgelopen weekend stond in het teken van de dertiende ronde van de Eredivisie. Discovery Channel had een aardige stunt uitgehaald: ze zonden een aantal wedstrijden live uit. Tja, Discovery Channel is een van de weinige zenders waarvoor ik m’n tv nog wel eens aandoe… Het was zaterdagavond en ik zag hoe Heerenveen PSV bijna versloeg. Zodoende had ik toch nog een wedstrijd uit de Nationale competitie live gezien. De wedstrijden van vandaag heb ik vooral via de radio gehoord. Dat is ook wel relaxed, alleen jammer dat ze tussen de berichtgeving door "muziek" uitzenden.

Ondertussen is AZ goed op stoom geraakt. Zelfs FC Groningen, dat thuis eigenlijk niks weggeeft, kon de Alkmaarse ploeg niet afstoppen. In het hoge noorden won AZ eindelijk een keer. Het werd 0-2 en Lowie kon op zijn gemak kijken naar wat zijn concurrenten deden.

Op zaterdag speelden Heerenveen en PSV uiteindelijk gelijk. Heerenveen kwam met 2-0 voor, maar de wedstrijd duurde gewoon tien minuten te lang voor ze. Voor PSV was het een opsteker in dit zware seizoen. De 2-2 betekende tevens dat de beide ploegen elkaar nu over de laatste acht jaren in evenwicht hebben gehouden. Daarvoor won PSV bijna altijd, maar dat doet er nou niet toe.

Op zondag kwamen de andere achtervolgers in actie. Ajax speelde tegen FC Utrecht. Als schaker verwacht je een punt als je tegen een zwakkere speler speelt, maar met voetbal is een punt wat minder kostbaar. Beide ploegen scoorden precies één keer, waarvoor ze allebei beloond werden met één punt.

Nog erger verging het NAC. De ploeg staat vooral zo hoog omdat ze zoveel punten pakken in uitwedstrijden. Tegenstander Sparta was dus gewaarschuwd, maar de ploeg speelde echt goed tegen een vrij slap NAC. Het werd maar liefst 4-0. Zo gaat dat in Nederland, waar de nummer 13 de nummer 2 een flink pak slaag kan geven.

Dan kan de nummer 18 de nummer 7 vast ook een pak rammel geven. Het verschil was echter dat Volendam uit speelde en in uitwedstrijden is de ploeg niet op zijn best. Nog geen enkel doelpunt was er gescoord, maar tegen NEC, dat zich vrij kansloos liet batsen door Tottenham Hutspot, zouden er misschien wel kansen zijn. Nou, het eerste doelpunt in een uitwedstrijd werd inderdaad gescoord. Helaas gebeurde dat op het moment dat ze met 6-0 achterstonden…

Ondanks enkele grote zeges stond het weekend vooral in teken van remises. Ook Feijenoord speelde remise. Tegenstander was Vitesse, dat Feijenoord in het zadel hielp door achterin enorm te knoeien. Die Westerhof heeft gelijk: zijn verdedigers kunnen er inderdaad niet veel van. Natuurlijk was het niet het slimste staaltje borrelpraat van de coach, maar ergens had hij wel gelijk. De 0-1 kwam eenvoudig tot stand en ook daarna kreeg Feijenoord nog genoeg kansen op meer. Later zakte Feijenoord ver weg en lukte het Vitesse eindelijk de gelijkmaker te forceren. In de slotfase was Feijenoord echter nog dichter bij de winnende treffer dan Vitesse. Het puntje dat beide ploegen aan de wedstrijd overhielden voelde voor beide ploegen als een nederlaag. Voor Feijenoord was het echter een opsteker na de 3-0-nederlaag tegen Deportivo.

De regio Twente deed goede zaken dit weekend: FC Twente won de "altijd lastige" uitwedstrijd tegen ADO, terwijl Heracles Willem II op het eigen kunstgrasveld de baas was.

Uitslagen
Groningen [2279] – AZ [2259] 0-2
Graafschap [2121] – Roda [2276] 1-1
Heracles [2194] – Willem II [2222] 1-0
ADO [2100] – Twente [2427] 1-2
Heerenveen [2413] – PSV [2497] 2-2
Ajax [2498] – Utrecht [2270] 1-1
Vitesse [2248] – Feijenoord [2364] 1-1
NEC [2380] – Volendam [2150] 6-1
Sparta [2209] – NAC [2396] 4-0

28 november 2008

Ajax redt de week

Nederlandse clubs komen mentaal veel tekort

Het was weer een weekje genieten, de afgelopen week. Er was weer eens Europees voetbal en dan zijn de Nederlandse ploegen op hun best. Op woensdag trad PSV aan tegen Atletico Madrid in een leeg stadion. PSV was het toernooi met een zware 0-3-thuisnederlaag tegen dezelfde tegenstander begonnen en in een publiekloos stadion leek het opnieuw dezelfde kant op te gaan. Tot tweemaal toe werd de stilte onderbroken door een enorm blikkerig gegalm, geproduceerd door een krakend bandje. Het was het sein voor de afgereisde PSV-supporters om flink huis te houden in de kroegen. Na rust deed PSV betere zaken, maar verder dan de aansluitingstreffer vlak na rust kwamen ze niet. Toch was het al met al een best goede prestatie, al leverde het geen punten op. Omdat ook Olympique Marseille verloor, hangt alles nu af van de laatste ronde.

UEFA Cup

Meer succes zou je mogen verwachten van de ploegen in de UEFA Cup. Helaas hadden FC Twente en Heerenveen vrijaf, zodat NEC, Feijenoord en Ajax de Nederlandse eer moesten hooghouden. NEC was als eerste uitgespeeld. Ze speelden thuis tegen de nummer zestien van Engeland; Tottenham Hutspot, geen indrukwekkende tegenstander, al vonden ze het in Nijmegen maar wat spannend. Het was een duel waarin alleen de punten telden, maar na afloop waren er alleen treurige conclusies te trekken. De Engelse opponent haalde doodsimpel de drie punten op en ze hoefden daar niet eens erg hun best voor te doen. Net zo erg is dat NEC nog steeds puntloos is en dat het een hels karwei wordt om nog bij de beste drie te eindigen. "Alleen de aanloop was leuk," kopte de Sp!ts. "(…) Een tekort aan kwaliteit en een overschot aan plankenkoorts kostte de ploeg de kop," valt er onder andere in het artikel te lezen. Meer ga ik er niet aan toevoegen.

Daarna kwamen de twee (ex-)topclubs in actie. Feijenoord vocht in de uitwedstrijd tegen Deportivo La Coruña voor zijn laatste kans. Helaas liet Feijenoord nog een derde kansloze nederlaag volgen op de twee vorige nederlagen. Ze verloren weer eens met 3-0, wat vooral zuur was voor Roy Makaay, die niks had in te brengen tegen zijn ex-club. Vooraf overpeinsde hij of hij nou wel of niet zou juichen na een doelpunt, maar op het veld hoefde hij die keuze niet te maken. Hij kon zijn reputatie als goaltjesdief niet waarmaken, maar dat viel hem ook amper te verwijten. Ook het Feijenoord-publiek had weer eens een reputatie waar te maken: ze begonnen eigenhandig de stoelen uit het stadion te slopen. Kortom: treurigheid troef en dat terwijl het de laatste tijd de goede kant leek op te gaan met de club uit Rotterdam.

Na afloop was Gertjan Verbeek ook sip en vertelde hij dat zijn ploeg niks te zoeken had in Europa.

Ondertussen was Ajax bezig een 0-1-voorsprong tegen HSV over de streep te trekken. Vooraf was Ajax tevreden geweest met een punt, maar ze kregen meer tegen het tegenvallende HSV. Vooral in de tweede helft trok Ajax het initiatief naar zich toe, wat in de slotfase resulteerde in een bizar doelpunt van Leonardo. Hij reageerde veel attenter dan de verdediging van HSV en kwam op de keeper af, waarna hij de bal tegen de paal schoot. De bal ketste af naar de andere paal terug het veld in, waarna Leonardo hem alsnog tussen de palen poeierde.

Na de 0-1 zocht de thuisploeg wat meer de aanval, maar HSV liep zich continu stuk op de Ajax-defensie. Aan de andere kant van het veld kreeg Ajax werkelijk waar kans na kans, maar na de 0-1 vonden de spitsen het wel weer leuk geweest. Ondanks dat Ajax dichter bij de 0-2 was dan HSV bij de 1-1, liet de scheidsrechter schandalig lang doorspelen. Het bleef echter bij de 0-1, de enige Nederlandse punten deze week. Het waren overigens ook pas de eerste punten (!) die door een Nederlandse ploeg werden gepakt op vreemde bodem in de knock-outfase. Dat maakte de avond toch een beetje geslaagd.

De balans van deze voetbalweek is dat PSV een hele goede wedstrijd moet spelen en dan alsnog afhankelijk is van anderen om de UEFA Cup te halen. Feijenoord is definitief uitgeschakeld, terwijl het lot van NEC aan een zijden draadje hangt. Heerenveen kwam niet in actie, maar hun toestand is eveneens nog zeer kritiek. FC Twente heeft nog niet zo veel gespeeld, maar ze staan er nog wel redelijk voor, maar Ajax heeft toch echt de grootste kans om door te gaan. Maar echt goed gaat het niet met het Nederlands voetbal.

Uitslagen:
Atletico – PSV Eindhoven 2-1 [3-0]

NEC Nijmegen – Tottenham H. 0-1
Deportivo – Feijenoord Rotterdam 3-0
HSV Hamburg – Ajax Amsterdam 0-1

22 november 2008

Beste wedstrijd tot nu toe!

BSG verliest met 2-8 van HSG

De verwachtingen waren niet hooggespannen voor de wedstrijd tegen landskampioen HSG. BSG had al twee keer met krankzinnige cijfers verloren en er werd dan ook veelvuldig gesproken over een mogelijke 10-0-nederlaag. Dat de drie vooruitgespeelde partijen exact nul punten opleverden, maakte het er niet hoopvoller op. Gelukkig kon BSG nog een beetje lachen na een lange schaakdag.

Er stond dus weer eens een thuiswedstrijd op het programma. De derby BSG – HSG. Vanwege het vooruitspelen van Ewood, Leon en Ton stonden er slechts zeven borden opgesteld. Op die zeven borden stond BSG voor de taak en klein wonder te verrichten. Voor een gelijkspel zouden namelijk nog steeds vijf punten noodzakelijk zijn, wat wel een enorme stunt zou zijn tegen het halve Olympiadeteam.

Steve Irwin

Ook dit weekend was Vin$ weer op visite. Misschien moeten we de volgende keer maar eens een gezelschapsspel doen, want met snelschaken is hij toch wel wat te goed. Overigens heb ik nog vier filmpjes gemaakt van bulletpartijen tussen Vin$ en Ewood. Hopelijk kan ik die nog op YouTube zetten. 😉

Behalve schaken hebben we nog online GTA 2 gespeeld, wat ook wel leuk was. "Op tijd" naar bed, de volgende ochtend doorkomen en dan naar het clubgebouw. Zo ging dat ongeveer. We waren wel erg vroeg, wat betekende dat we een hele tijd zaten te wachten.

Langzaam maar zeker druppelden de HSG’ers en SMB’ers binnen. Wel raar eigenlijk dat BSG 2 in dezelfde poule zit als de schakers met ballen, die helemaal uit Nijmegen komen. Hoewel HSG niet heel sterk "opkomt", heeft BSG ook niet meteen een opstelling waarmee de ratingverschillen worden gecompenseerd. Onze nieuwe Steve Irwin speelt aan bord zes tegen Ruud Janssen, die naar eigen zeggen een "makkie" zou hebben. Helaas voor BSG laat Steve zich ditmaal wel verrassen door de slang. Het klopte niet helemaal wat -ie deed en dan spuit zo’n slang je helemaal vol met vergif. (zie foto)

Vin$ liet zich al gauw beetnemen.

Het was jammer voor Vin$, die als enige van het team nog ongeslagen was. De tussenstand was 0-4 en de 0-10 leek er nog in te zitten. Gelukkig was Coen ditmaal een van de uitblinkers. Hij speelde tegen Wieb Zagema, iemand die volgens Vin$ "altijd verloren komt te staan, maar dan nog wint." Slecht stond hij inderdaad, maar Coen wist er nog een remise uit te peuren. 😉

Ook FM Henk kwam van de nul af. Hij speelde vrij snel remise tegen Jop Delemarre, die tot zijn frustratie nog steeds geen grootmeester is. Daarmee was de stand 1-6.

Ook Hans Ree produceerde een remise. Hij kwam tegen Wouter Spoelman niet in de problemen en is weer medetopscorer aan BSG-kant.

Jammer genoeg was deze tussenstand niet te aanschouwen op het scorebord, want het schoolbord met daarop de tussenstand was vreemd genoeg achterwege gelaten. Misschien kwam dat omdat BSG al met een 0-3-achterstand aan de match begon. Psychologische oorlogsvoering! De HSG’ers zullen wel de opdracht gekregen hebben zo weinig mogelijk woorden met hun "Bussumse" tegenstrevers te wisselen. Ja, het was een echte derby, maar dan op zijn "schakers".

Tegenover deze remises zaten ook weer wat nederlagen. Zelf verloor ik weer eens. Het begint een gewoonte te worden… Het was een beetje een kwestie van minder staan en dan weinig meer kunnen doen. Het was trouwens pas mijn eerste partij tegen een grootmeester. Jammer genoeg was hij niet zo spraakzaam, wat ik wel gek vond. Hij had toch een best leuke partij gespeeld. (?!)

Pas tegen het eind verloor Large van de heel wat spraakzamere Friso Nijboer. Large had lange tijd een gelijkwaardige stelling in handen, maar uiteindelijk verloor hij wel. Toen was alleen Lenaart nog bezig. Hij speelde een krankzinnige partij tegen Henk Slechte Vedder. In tijdnood snackte hij een paar pionnen mee, maar volgens Ton stond hij heel slecht. Dat viel wel mee en als Le met zijn pionnen naar voren was gegaan, had hij goede kansen gehad. Helaas deed hij dat niet en besteedde hij veel tijd aan doelloze zetten. In tijdnood kwam er een afwikkeling, waarna er een eindspel overbleef waarin Lenaart drie pionnen had tegen een toren. Dit wist 'ie met dik een halve minuut op de klok remise te houden. Oef!

Daarmee werd de eindstand 2-8, wat in Hilversum niet met gejuich werd ontvangen en met name niet door de teamleider van HSG, Jan S. Voor BSG was de 2-8-nederlaag een evenaring van de beste prestatie van het seizoen, wat ook wel weer mooi was. Ook was het leuk dat BSG 2 met 4½-3½ won van SMB 2. BSG 2 buitte de numerieke meerderheid netjes uit en won nipt, wat de dag toch best geslaagd maakte.

3 november:

BSG [2271] – HSG [2585] 0-3
1. E de Groote [2208] – D Stellwagen g [2594] 0-1
2. L Pliester m [2368] – E l’Ami g [2582] 0-1
3. T van der Heijden [2238] – J Smeets g [2578] 0-1

22 november:

BSG [2226] – HSG [2436] 2-5
4. H Ree g [2422] – W Spoelman m [2472] ½-½
5. La Ootes [2245] – F Nijboer g [2551] 0-1
6. V Rothuis [2324] – R Janssen m [2516] 0-1
7. H van der Poel f [2264] – J Delemarre m [2447] ½-½
8. Le Ootes [2149] – H Vedder [2330] ½-½
9. J de Groote [2081] – D de Vreugt g [2429] 0-1
10. C van der Heijden [2095] – W Zagema f [2309] ½-½

Tja… Na vandaag hebben nog maar twee mensen nul punten: Ewood en ik. Het zal wel in de familie zitten… Overigens heeft Vin$ bij ons nog oa. zijn tandenborstel achtergelaten, dus dat -ie kan ophouden met zoeken. 😉

20 november 2008

Uit de anonimiteit

Aanklager betaald voetbal

Een paar dagen geleden zag ik op tv een item over de aanklager betaald voetbal. Aanklager betaald voetbal… Het is een term die je bijna dagelijks hoort op tv. Je zou denken dat deze aanklager in ieder geval in de voetbalwereld een zeer bekend persoon is. Iedere profvoetballer is wel eens een keer in zijn carrière aangeklaagd door die man. En toch kende niemand hem. Tot die ene uitzending…

De aanklager was zo’n beetje wat je zou verwachten: een oud, grijs mannetje. Tja, oude mannetjes zitten altijd op de hoogste posten. De hele voetbalwereld bestaat uit oude mannetjes… op de spelers na. Maar goed, terug naar de aanklager, die blijkbaar voor het eerst in zijn leven op tv was. Wat een journalistiek gepruts eigenlijk, dat de identiteit van dit figuur pas nu is achterhaald. Eindelijk wisten de clubs wie die schorsingen van hun beste spelers op zijn geweten had.

Het werd tijd om de aanklager te confronteren met zijn eigen aanklachten. Zo kwam een rode kaart voor een ADO-speler ter sprake. Hij had rood gekregen, maar volgens alle betrokkenen had hij eigenlijk niks verkeerd gedaan. De aanklager eiste echter een forse straf, maar hij kreeg zelfs in hoger beroep het deksel op zijn neus. Tja, moet je maar niet zo eigenwijs zijn…

Gele kaart

Nog gekker werd het in de tweede zaak. In voetbalprogramma’s pik ik altijd het volgende op: als iemand rood krijgt, kan 'ie een schorsing krijgen en als 'ie iets gemeens doet en er niet voor bestraft wordt, kan dat achteraf alsnog gebeuren in de vorm van een schorsing. Een gele kaart betekent echter dat er niks meer gedaan kan worden. Dus al schop je iemands been eraf, als je er geel voor krijgt, dan kun je niet nog verder gestraft worden. Dat heb ik tenminste begrepen.

Daarom begreep ik ook niet waarom de keeper van AZ geen proces aan zijn broek krijgt voor de overtreding in de laatste minuut op Van Wolfswinkel. Hij besloot de aanvaller in de laatste minuut van scoren af te houden door hem op zijn bek te leggen in het duel Vitesse [2214] – AZ [2343] (1-1). De aanklager, die normaal gesproken dol is op aanklagen, zei rustig dat hij niks kon doen omdat het voorval niet bestraft was. Toen ik dit hoorde, fronste ik, daar ik iemand grote onzin hoorde verkopen. Tenminste, het strookt totaal niet met wat ik in voetbalprogramma’s hoor. Jammer genoeg vroeg de interviewer niet door, maar weet iemand hier hoe de vork in de steel zit?

15 november 2008

SGS-snelschaakkampioenschap

Briljant in het moeilijke

Vandaag was weer een echte schaakdag: in Bunburg/Spakenschoten werd het SGS-snelschaakkampioenschap voor clubteams gespeeld, in Eindhoven het "NK Rapit". Aangezien ik maar op een plek tegelijk kan zijn, besloot ik mee te doen aan het snelschaakkampioenschap. Mark Pieterse had alles goed georganiseerd, maar toen ik om vijf over tien bij het Denksportcentrum aankwam, was er nog niemand. Ik ging het DSC maar in en ik zag Louis Kok, die wat schaakspullen meenam. Hij wist niet hoeveel schaakborden, -stukken en -klokken moesten worden meegenomen. Ik ook niet en ik liep maar weer achter hem aan naar beneden. Daar aangekomen was het inmiddels alweer wat drukker geworden, maar om tien over tien was lang niet iedereen er. 😉

Toen Pieterse er eindelijk was, ging zowat iedereen naar boven om de schaakstukken te halen. Wel moesten ze voorzichtig zijn, omdat het DSC wordt geschilderd. Het rook binnen naar terpentine en er zat een mannetje de plee te witten. Uiteindelijk waren de stukken er en was "iedereen" verzameld. Iedereen behalve degenen die op eigen gelegenheid kwamen.

In Bunburg kwamen alle BSG’ers zowat tegelijk aan. Ook zag ik een rooie Citron, dat kon Pinda wel eens zijn! En jawel hoor, daar was Pinda. Hij bood me een kopje thee aan, waarna we wat gingen schaken. Toen Pinda in de vierde partij pardoes materiaal weggaf, had hij er genoeg van. 😉 Het was dan ook bijna tijd voor de eerste ronde. Ik hoorde bij de bespreking van HSG dat ze Pinda aan #3 zouden opstellen. Bij ons was de opstelling al voor 2/6e deel bepaald: FM Henk speelde aan #1 en Bert Balke aan #6. Vervolgens werd ik aan #2 gezet en gingen de oudjes aan bord 3 t/m 5. Wel maf, vorig jaar speelde ik nog aan #6…

Vorig jaar speelden we nog om promotie, dit jaar vochten we tegen degradatie, maar wat wil je ook als spelers als Emiglio, Le en La niet meer meedoen. De tegenstanders waren opnieuw behoorlijk sterk. Zo had Amersfoort opnieuw MadU Sadler in de gelederen en deden Bosboom, Carlier en Böhm mee bij En Passant. Dat vaste krachten Richard Vedder en Dick (?) de Graaf aan #4 en 5 zaten, zei genoeg.

Soest – BSG 4½-1½

De eerste ronde speelden we, net als vorig jaar, tegen Soest. Volgens mij speelde ik tegen dezelfde gast als vorig jaar, maar ik onthoud namen beter dan gezichten. Ik was dan ook niet verrast dat hij Caro-Kann speelde. Ik had gisteravond nog wat van die opening proberen op te steken, wetende dat er hoe dan ook wel iemand die opening uit z’n vingers zou krijgen. Helaas had ik er niet veel aan. Ik wilde wel aanvallen, maar dat lukte niet, waarna ik zowel qua tijd als qua stelling slecht stond. In tijdnood gaf ik vervolgens ook nog alles weg. Schaken is zoveel leuker als ze non-openingen als de Caro-Kann zouden verbieden…

Nog erger was dat het team dik verloor. FM Henk kon niet winnen van GM Muis. Sterker nog, hij kon in een toreneindspel maar met moeite een nederlaag afwenden. Naast me verloor ook Fliffer van een jonge knul. Allen De Ruiter wist te winnen, wat een afgang.

HSG ging ook af tegen En Passant, maar dat lag wat meer in lijn der verwachting. Pinda speelde als enige remise tegen Hans Böhm.

BSG – En Passant 4-2

Nadat ik met wit had verloren, moest ik nu met zwart spelen. Balen was dan ook het enige wat ik deed. Mocht ik met zwart proberen remise te maken… Hoewel, bij het zien van de indeling was zo’n remise helemaal zo slecht nog niet. Ik speelde namelijk tegen Bruno Carlier. Ik was blij dat hij heel rustig begon. Ik speelde ook best rustig en ik kwam niet eens heel slecht te staan. Vanaf dat moment ging het goed. Ik stond aardig en Carlier irriteerde zich aan bord 3, waar met name Fliffer onze klok veelvuldig indrukte. Ik won wat pionnen, maar ik verklooide het daarna weer bijna. Gelukkig wist ik nog een eindspel te bereiken en toen hij verzuimde mijn vrijpion te slaan, won ik. Ik was blij en ik kreeg een compliment van Hans Böhm, die vond dat ik het zonder risico te lopen had uitgespeeld. 😉

Het was sowieso een goede ronde voor BSG, dat met dikke cijfers had kunnen winnen, want ook FM Henk stond gewonnen. Hij had een toren meer tegen Bosboom, die intimiderend snel zet, maar met elke zet dieper in de problemen kwam. Helaas gaf Henk een stuk weg, waarna hij uiteindelijk zelfs verloor. 😦 Maar de buit was toen toch al binnen…

De zege was goed voor mijn humeur. Ik kon het weer! 😉 Verliezen van mensen die slechter zijn en winnen van mensen die veel beter zijn… Met snelschaken kan alles.

Moira Domtoren – BSG ½-5½

Tegen Moira Domtoren had ik weer wit en kreeg ik het weer voor elkaar om met groot nadeel uit de opening te komen. Twee pionnen minder had ik, maar ik kon nog wel wat pionnen op den duur terugwinnen. Dat gebeurde ook en ik bereikte een eindspel dat net remise was. Daarmee was ik de enige van het team die niet won, wat wel weer mooi was.

Ook Pinda had remise gespeeld en hij meldde dat hij de constante factor was in zijn team. 😉

BSG – Amersfoort 1-5

Tegen Amersfoort werden we dik in de pan gehakt. Zelf werd ik na een aardig partijtje gevlagd door Willem Bor als ik me niet vergis. Ik besloot een kwaliteit te winnen, maar daar kreeg hij veel voor terug. In tijdnood kwam ik qua stelling nog dicht bij een remise, maar ik had wat minder tijd…

Ook FM Henk redde het niet, alleen Bert Balke wist verrassend genoeg nog te winnen.

HSG – BSG 3½-2½

Halverwege het toernooi werd het tijd om tegen Pinda’s team te spelen. Hij zat dus aan #3, dus speelde ik niet tegen hem. Pinda was al vrij snel klaar tegen Fliffer, die een onwettige zet deed in tamelijk slechte stelling. Zelf ploeterde ik een eind door in een versnelde draak. Mijn tegenstander sloeg maar niet op d4, maar uiteindelijk had 'ie wat tempi meer of zo… Op de een of andere manier kon ik het nog dichthouden, maar ik verloor toen ik zelf actief werd. Een h-pion besliste de partij en met de 50-procentscore van de rest bleek dat uiteindelijk genoeg voor een nederlaag tegen een toch wel wat mindere tegenstander. 😦

Utrecht 2 – BSG 1½-4½

Op de een of andere manier dacht iedereen dat er nu een pauze was, maar dat was helemaal niet zo. De ronde begon daardoor nog wat later, omdat iedereen teruggeroepen moest worden. En het toernooi was al uitgelopen…

Hoe dan ook, ik zag dat ik weer wit had en daar was ik niet heel blij mee. ½ uit 3 met wit… Hoe kan dat toch? Ik was dan ook niet heel blij dat mijn tegenstander Siciliaans speelde. Ik besloot Najdorf met 6.a4 te spelen en het ging ongeveer volgens het boekje. Het verschil was alleen dat hij eerst …Le6 deed, waardoor ik in een mij "bekende" variant kwam zonder …Le7 bij zwart. Daardoor was de manoeuvre Pf3-h4 krachtiger. Het betekende dat zwart niet meer kort kon rokeren en hoewel het afmaken lastig was, won ik wel. Dat kwam omdat hij in een dame-eindspel pardoes zijn dame weggaf.

Verder won zowat iedereen, behalve Fliffer, die qua tijd en qua stelling slecht stond en verloor. Hij had niet bepaald zijn dag.

BSG – De Rode Loper 4½-1½

Na een korte pauze was het weer tijd om tegen De Rode Loper te spelen. Het is niet meer dan een op regionaal niveau opererend ploegje met redelijke spelers. Grappig was dat ik aan bord drie Majnu Michaud zag. Ik had hem in 2006 op het OKU verslagen met een kwaliteit en drie pionnen minder. Die herinnering is zo bizar dat 'ie nooit meer uit m’n systeem gaat. Maar goed, ik speelde aan bord 2 tegen iemand die ik eerlijk gezegd niet kende. Zijn speelsterkte zal wel ergens tussen de 1800 en 2100 geweest zijn. Hij speelde een beetje een rare opening en ik dacht dat ik daar wel voordeel uit moest kunnen halen, maar ik zag niet beter dan dat ik hem een 3 tegen 1 pionnenmeerderheid op de damevleugel gaf. Wel had ik centrumpionnen en een loper, maar voor mijn gevoel stond ik niet best. Gelukkig voor mij kon ik de bordjes verhangen in tijdnood en won ik alsnog.

Naast mij kwam FM Henk niet verder dan remise tegen de degelijke Jan Prins. Aan het laatste bord verloor Bert B, maar de middelste borden brachten netjes vier puntjes op. Op naar de volgende ronde!

Paul Keres – BSG 6-0

Tegen Paul Keres ging BSG er weer eens hard af. FM Henk verzuchtte dat hij de remise had laten glippen tegen Xander Wemmers. Die had overigens nog van MadU Sadler gewonnen in de met 6-0 (!!?) gewonnen wedstrijd tegen Amersfoort. Overigens ben ik benieuwd wat Sadler heeft gedaan tegen Bosboom.

Met 6-0 verloren we dus. Zelf kreeg ik Spaans met 3…f5 tegen me. Ik dacht daar het beste met 4.Lxc6 op te reageren, maar toen deed die gek 4…bxc6. Na 5.d3 fxe4 6.dxe4 La6 zag ik de pointe. Ik vond dat ik best slecht stond en dat bleef de hele partij zo. In tijdnood viel het een keer niet mijn kant op. "Ach, het kost je geen elo," zoals FM Henk voorafgaand aan het toernooi zei.

BSG – Utrecht 2½-3½

Ook tegen Utrecht redde BSG het niet, maar het was een vreemd duel. Ik speelde tegen Master of construction, die een koningsgambiet speelde. Ik nam het aan en toen deed hij 3.Lc4. Hmm… Zo geef je me natuurlijk niet echt een kans om die pion weer terug te offeren… De partij verliep echter slecht. Ik verloor de ene na de andere pion, maar in tijdnood schrok hij van een penning en gaf een stuk weg. Daarna won ik door een geniepig aftrekschaakje met de koning. 😉 Had ik ook weer wat te claimen…

FM Henk versloeg aan bord 1 Pieter Nieuwenhuis. Daar speelde ik vorig jaar nog remise tegen. 😉 Helaas hadden we daarmee de meevallers wel gehad, want terwijl mijn tegenstander zich bij zijn verlies neerlegde, merkte hij op dat daarmee de match was afgelopen. Tom de Ruiter was nog bezig en hij had meer tijd dan zijn tegenstander (een minuut tegen veertien seconden.) Het was een gelijkwaardig toreneindspel, dus dat leek een uitgemaakte zaak. Maar niet vandaag. Terwijl Tom steeds na lang beraad een zet uitvoerde, deed zijn tegenstander dat a tempo. De seconden begonnen af te tellen en de tegenstander plaatst een remiseaanbod. Een paar seconden later valt Toms vlag. "Ik dacht dat ik meer tijd had," merkte hij beduusd op.

Paul Keres 2 -BSG 4-2

De één-na-laatste ronde was onze laatste ronde. Dat kwam omdat wij het genoegen hadden in de laatste ronde tegen DBC te spelen. En dat terwijl DBC niet is komen opdagen. Handig, maar ik zat er niet mee. Konden we eerder naar huis. 😉

Onze laatste ronde was niet bepaald onze beste ronde. De fut was eruit en dat was vooral te zien aan de onderste borden. FM Henk won vrij gemakkelijk van snelschaaktalent Rosmuller, terwijl ik in een matige stelling opeens een stuk kon insluiten. En dat was het dan… Want naast me verloren de oudjes. Helemaal erg was hoe De Ruiter verloor van Colijn Wakkee. Hij stond prima en hij had veel meer tijd, maar opeens was er een schaakje dat hem in totaal een dame kostte. Erg…

De eindstand was dus 4-2. Met 8 matchpunten en 28 bordpunten had BSG zich wel gehandhaafd, maar supergoed was het ook weer niet. Beter op dreef waren BSG 2, dat promoveerde, en BSG 3, dat zich handhaafde (die opmerking vond Richard erg grappig, net als de opmerking dat HSG 1 waarschijnlijk niet gaat promoveren.)

Ik schreef de uitslagenformulieren nog effe gauw over en wenste Pinda nog succes, want ik ging met EB, Pieterse en Richard L. mee naar Bussum. Ik kon wel een beetje lachen om de vele vreselijke partijen die ik deze middag heb gespeeld.

Scores:
1. FM Henk 6 2z bord 1,0
2. Behirder 5½ 2w bord 1,0
3. Fliffer 2½ 2z bord 3,0
4. De Ruiter 5 2w bord 4,0
5. Kieboom 5 2z bord 5,0
6. Balke 4 2w bord 6,0

Totaal: 28 bordpunten (2,8 per wedstrijd)

De doelcijfers waren:
1. FM Henk 1-2 4-1 totaal 5-3
2. Behirder 2-3 3-1 totaal 5-4
3. Fliffer 1-2 1-5 totaal 2-7
4. De Ruiter 3-2 1-2 totaal 4-4
5. Kieboom 2-1 2-3 totaal 4-4
6. Balke 2-4 2-2 totaal 4-6

In totaal 11-14 met wit en 13-14 met zwart; 24 gewonnen partijen en 28 verloren partijen. Acht remises dus.

Volgend jaar moeten de andere jonkies maar weer eens meedoen. 😉Ter vergelijking: vorig jaar scoorde BSG 16 matchpunten, twee keer zoveel als nu. Aan de SGS de taak dit toernooi op een goede datum in te plannen!

11 november 2008

Peter R. raaskalt

Pers

Vandaag las ik in de trein weer eens een gratis krantje, ditmaal de Pers. Het was een extra dunne dinsdaguitvoering, al stond er halverwege nog wel een aardig citaat in van Pieter-ahr-de-vraaai in de rubriek Q&A. Volgens mij was hij er even niet bij:

De Pers: "Het OM heeft sterke aanwijzingen dat er bij de Alkmaarse prostitutieramen die voorheen in het bezit waren van uw geliquideerde vriend Cor van Hout sprake is van vrouwenhandel."

PRdV: "Dat is niet zeker. Dat zou je aan hem moeten vragen."

De Pers: "Dat kan nu niet meer." (…)

Overigens een tamelijk zwak interview, aangezien twee van de vijf "vragen", waaronder deze, geen eens een vraag is, maar een bewering. PRdV had moeten reageren zoals die dicteefreak in Baantjer:

"Zeg wijsneus, wij hebben begrepen dat er op de journaalredactie weinig tranen zijn gelaten om de dood van Karel van der Schroef, wat is daarop uw antwoord?"

– "Dat het geen vraag is."

Helaas deed PRdV dat niet. Liever zette hij zichzelf voor schut met een dom antwoord. 😛

06 november 2008

De wereld vergaat niet volgens economen

Kapitalisme op zijn lachwekkendst

"Vrees de klimaatsverandering," roepen de klimatologen. Nu onderhand iedereen wel overtuigd is dat het klimaat verandert door menselijk ingrijpen, is het tijd om de koppen bij elkaar te steken om een oplossing te zoeken. Wat moet er gebeuren als de mensen in de kustgebieden moeten vluchten voor de stijgende zeespiegel? En hoe lossen we een tekort aan zoetwater op? Vergaat de wereld niet als we zo doorgaan?

Economen blijven er rustig onder. De wereld mag vergaan, als ZIJ maar niet failliet gaan. "Wat kost het ons nu en wat levert het in de toekomst op," vragen ze. Ze schrikken niet van grote kosten in de toekomst. Dat is de schuld van het inflatiespook. Inflatie is een krakkemikkige constructie om mensen meer te laten consumeren door de waarde van hun geld geleidelijk aan te verminderen. Hierdoor gaan mensen meer kopen en denken economen dat ze in de toekomst gemakkelijk smakken van bijna waardeloos geworden geld kunnen uitgeven tegen de gevolgen van het broeikaseffect.

Daarbij vergeten ze echteréén ding: het bedrag dat ze in de toekomst moeten betalen om de gevolgen van een klimaatsverandering tegen te gaan, zal ook een veelvoud zijn van wat men nu noodzakelijk acht. Zeker als we nu op dezelfde voet verdergaan en met een groeiende bevolking de aarde nog verder uitputten. Zeker als we nu met onze kop in het zand de veranderingen gaan afwachten om dan achteraf te moeten vaststellen dat we met z'n allen hebben liggen slapen.

Hoe de wereld er in de toekomst uit zal zien, weet niemand. Of de aarde over honderd jaar nog steeds bewoonbaar is voor de mens, is ook niet te zeggen. Vast staat dat de econoom zijn geld op de bank heeft staan en er nog tot in de lengte der dagen rente van trekt. Misschien komen ze er dan achter dat ze het point of no return zijn gepasseerd en dat de kosten om al het onheil af te wenden gigantisch zijn. Maar ja, wie dan leeft, wie dan zorgt…

Dit was een tekstje dat ik voor de grap schreef naar aanleiding van een economisch vraagstuk.

04 november 2008

Interne competitie ronde 8

BSG begint met een 0-3-achterstand

Gisteren werd er op drie borden vooruitgespeeld tussen BSG en HSG. HSG wil ons graag met 0-10 inmaken om het "doelsaldo" wat op te vijzelen, waardoor ze besloten om over drie weken niet drie invallers te sturen, maar om vooruit te spelen. Op zich wel grappig om zo’n wedstrijd mee te maken tijdens een gewone clubavond. Het moet ook een aparte belevenis zijn voor de jonge HSG’ers, die vier uur van hun leven doormaakten tussen een lading al dan niet gehandicapte onderbondkrukken. Misschien zou de amateuristische atmosfeer deze minimatch nog iets onvoorspelbaarder kunnen maken, of anders misschien het verkorte speeltempo.

Het was een clubavondje zoals alle andere: de verwarming stond weer te loeien, Weidema hoorde je overal bovenuit, want hij had een geschil met Fliffer, die zich met de opstelling van het derde team bemoeide. En dan had je natuurlijk nog een barman die alles uit zijn handen liet vallen. Dat is ook vrij gewoon. Die barman was overigens Coen.

Ook waren er weer de bekende gezichten, zoals Le, Sjonnie en FM Henk. Na mijn opmerkelijke overwinning op Coen, had ik verwacht met zwart te spelen. Ik had me dus een beetje voorbereid op FM Henk, omdat ik toch wel graag mijn 100%-score wilde behouden. Ik speelde echter tegen Sjonnie Markus en ik had nog wit ook. Daar sta je dan met je goeie gedrag…

Ik maakte me weinig zorgen, al was ik niet heel blij met zijn 1…g6. Ik speelde best origineel en al gauw had ik een aanval in handen. Zwarts koning kon niet meer weg uit het centrum, dus dat zag ik met vertrouwen tegemoet. Helaas wist hij ten koste van een pion te ontsnappen, waarna ik met passieve stukken overbleef. Zwart had veel druk en na enig nadenken accepteerde ik zijn remiseaanbod.

Daarna kwam nog een lange analyse. De overige uitslagen heb ik dan ook alleen van "horen zeggen". Zo vernam ik dat Le had verloren van De Ruiter. Hij schijnt Philidor te hebben gespeeld, maar dat liep niet zo goed af. FM Henk kwam tegen Bert Kieboom een pion achter en maakte nog remise. Meer uitslagen weet ik niet, maar met 1 uit 3 deden de meesterklassers het niet erg goed in de achtste speelronde.

Beneden was het ondertussen 0-3 geworden. Daarmee had BSG aan de verwachtingen voldaan, al zou het ook eens leuk zijn als er een keer een verrassende uitslag bij is. Ton verloor al snel materiaal en de partij. Daar stond tegenover dat Leon een vesting schijnt te hebben gehad en dat Ewood erg goed stond tegen Daniel. Helaas gaat dat dan vaak de verkeerde kant op. Op het eind had Ewood een remisestelling, maar werd hij in tijdnood toch nog verschalkt. Het schaakleven kan zo hard zijn. Het betekende wel een 0-3 "tussenstand" en hopelijk is iedereen gemotiveerd om dat halfje (van Ewood) te scoren. Het zou wel een stunt zijn als Ewood op de 22e weer meedoet. 😛

Het meesterklassejaar is een jaar vol persoonlijke drama’s. Ewood met 0 uit 3, Leon die binnen drie dagen tweemaal met wit verliest… Waar is het BSG dat in de eerste klasse zo succesvol was? Kom op, jongens! Laat de leeuw in jezelf naar boven komen!

Uitslagen

BSG [2271] – HSG [2585] 0-3
1. E de Groote [2208] – D Stellwagen g [2594] 0-1
2. L Pliester m [2368] – E l’Ami g [2582] 0-1
3. T van der Heijden [2238] – J Smeets g [2578] 0-1

Interne competitie:
H van der Poel – B Kieboom ½-½
J de Groote – J Markus ½-½
T de Ruiter – Le Ootes 1-0

02 november 2008

Kampioen in de laatste bocht

Juichend vielen ze elkaar in de armen. Hun Felipe was winnend over de streep gekomen en was daarmee wereldkampioen geworden. En dat in zijn thuisrace. Wat was de wereld toch mooi. Maar toen keek vader Massa nog eens naar de monitor…

Het wereldkampioenschap van 2008 kon niet spannender. Hamilton was al met drie wielen kampioen bij het ingaan van de laatste race, maar Massa reed de race van zijn leven. Terwijl Massa ging winnen, vocht Hamilton met Vettel voor de vijfde plaats. Die plaats was hij door een stuurfout kwijtgeraakt en met nog een paar bochten te gaan, zag het er somber uit voor hem. Ze naderden een aantal slomere auto’s. Hamilton kwam slecht de bocht uit en Vettel bleef buiten zijn bereik. Ze passeerden een erg langzame Toyota en reden het laatste rechte stuk op. Met zeven punten voorsprong de laatste race ingaan en toch het kampioenschap verspelen. Hamilton moet zich vreselijk hebben gevoeld in die laatste meters. Maar er was iets vreemds aan de hand. Massa, Alonso en Räikkönen waren al geklasseerd toen Vettel naar de eindstreep raasde. Waar was Glock?! Waar was Glock?!! Waar was die gast?!!!

Glock reed namelijk op de vierde plaats, maar was HIJ dan in de laatste bocht om de oren gereden? Ja dus. Als zesde kwam hij over de streep hobbelen en daarmee eindigde het kampioenschap voor Hamilton toch nog glorieus. Toch duurde het nog even in het Ferrari-kamp voordat ze erachter kwamen dat Hamilton stiekem als vijfde was gefinisht. Ineens kwam Massa één schamel punt tekort. Zo dichtbij zat het dit jaar.

Race

Het kampioenschap werd beslist in Brazilië, op het mooie circuit van Interlagos. Felipe Massa was het hele weekend loeisnel op zijn thuiscircuit, in tegenstelling tot Lewis Hamilton. Die wisselde goede sessies af met hele matige. Zijn vierde startplaats was ook niet heel erg hoopvol.

De start werd uitgesteld vanwege een plotselinge regenbui. De bolides werden voorzien van intermediates, waarmee je in dergelijke omstandigheden het beste uit de voeten kan. Het was een kort buitje en bij de start was het gewoon droog, waardoor de baan snel opdroogde. Terwijl de mannen vooraan, waaronder Jarno Trulli, zonder problemen wegkwamen, ging het daarachter mis. Uitgerekend DC elimineerde zichzelf in zijn laatste race. Het was een passende afsluiting van een slecht seizoen. Als DC terugkijkt op zijn carrixc3xa8re, dan zal het hem ongetwijfeld opvallen dat hij in zijn laatste jaar ontzettend veel brokken maakte.

In het begin ging het nog naar wens voor Hamilton, die op de vierde plaats lag en daar had hij genoeg aan. Zijn pace was minder indrukwekkend. Zijn achtervolgers konden hem prima bijhouden. En daarin school het gevaar, want de baan droogde dus op en dus gingen de echte waaghalzen naar de pits voor droogweerbanden. Massa bleef natuurlijk wat langer buiten en McLaren keek vooral naar wat Ferrari deed. Het gevolg was dat Massa na zijn pitstop aan de leiding bleef en dat Hamilton was gepasseerd door zowel Vettel als Alonso. Hij lag dus ineens zesde en dat was niet genoeg.

Gelukkig voor Hamilton rijdt Trulli na zijn stop als een krant en valt voorin weg. De Italiaan had er met zijn zieke lijf een tweede plaats uitgeperst, maar zijn race was van een beduidend lager kaliber. Hij had mazzel dat hij zijn wagen bij een schuiver uit de muur wist te houden.

Ondertussen vormen Massa, Vettel en Alonso de kopgroep. Räikkönen ligt daar wat achter en Hamilton ligt daar weer een stuk achter. Vettel is snel en hij zet een paar keer de snelste raceronde neer. Hij rijdt echter op een hele andere pitstopstrategie dan de rest, wat blijkt als hij al vroeg in de race voor de tweede keer binnenkomt. Daardoor is Alonso de enige die Massa nog kan bedreigen, maar eigenlijk wil hij dat niet.

De race lijkt een beetje dood te bloeden, ondanks de spanning in het kampioenschap. Hamilton ligt na de pitstops vierde, dus wat kan er nog misgaan? Een heleboel, zo blijkt. Allereerst loopt Vettel op hem in. Dus wat doe je? 1) Je verdedigt je plek, want je wil niet door zo’n loserbak worden verslagen of 2) Je laat hem er makkelijk voorbij en je wordt kampioen of 3) Je maakt hem bang door hem op brake-tests te trakteren. Het lijkt me duidelijk dat optie 2 de veiligste is. Hamilton koos echter voor optie 1 en dat kwam omdat het weer begon te regenen.

Die regen zorgde voor een ongelukkig einde voor Hamilton, zo leek het. Want hij kwam net als de andere koplopers binnen voor intermediates en viel terug tot de vijfde plek. Glock was er namelijk tussen gekropen. Met een vijfde plaats had Hamilton de wereldtitel nog net met een pink in handen, maar een paar ronden voor het einde maakte hij een foutje en ging Vettel hem voorbij. En daarmee gleed ook zijn pink van de wereldtitel af. En dat door een combinatie van traag zijn, foute keuzes maken en stuurfouten maken. Hamilton reed knap bezopen in de laatste race, een wereldkampioen onwaardig. Ze waren veel te veel bezig met het letten op anderen, waardoor het racen slecht uit de verf kwam.

Maar toen, de laatste ronde. De regen leek niet erg veel uit te maken, want Glock was nog steeds niet in het zicht. De baan was maar op een paar plaatsen nat, maar toen… In de laatste bochten reed Glock ineens super traag. Massa reed over de finish en hij kon alleen nog maar wachten. Twintig lange seconden moest hij wachten op de verlossende woorden: hij was GEEN wereldkampioen.

Het publiek was teleurgesteld. Het gejuich hield op en Brazilië werd stil. Hun held had gewonnen, maar het was toch niet genoeg. En wat was het toch een klein verschil. Eén puntje, één ronde, één bocht… Nog nooit was het kampioenschap zo spannend. Voor Massa was het heel sneu, voor Hamilton was het een beetje een goedmakertje voor vorig jaar, maar toch… In de laatste races is hij niet op zijn sterkst.

Het belooft nog wat voor volgend jaar, want hoe zullen de krachtsverhoudingen dan zijn? Wie gaan er goed om met de reglementsveranderingen en wie niet? Is Ferrari volgend jaar nog snel of heeft McLaren dan de snelste bolide? Hoe gaat BMW het volgend jaar doen en is Renault volgend jaar net zo goed als aan het eind van dit jaar? Is de Honda van volgend jaar net zo langzaam als die van dit jaar? En hoe vaak grijpt de wedstrijdleiding in?

BSG scoort te weinig tegen HMC

3½ uit 20

Gisteren werd de tweede ronde van de KNSB-competitie gespeeld. BSG 1 moest helemaal naar Den Bosch, om HMC partij te bieden. Wegens een gebrek aan auto’s werd er besloten met het openbaar vervoer te gaan. Afgezien van een of andere eikel in zo’n SUV/SUF die ons bijna overreed, kwamen we veilig bij het station Naarden-Bussum aan, net als FM Henk. EB had de kaartjes al gekocht en we liepen naar "spoor 3" en in de tunnel onder het spoor kwamen we Ton tegen.

Later kwamen Le en La er nog bij en bij de laatste overstap stapte Hans Ree onze cabine in. Daarmee hadden we al 70% het team compleet. De speelzaal werd gevonden door op Tons gevoel af te gaan. Als je dan de andere kant opgaat, kom je er wel. 😉

Pas later kwam Vin$. Vlak voordat de match begon kwam zijn vader hem brengen. De opstellingen waren toen al gemaakt en Vin$ zou op het podium spelen, wat hem niet zo beviel. Ik gaf hem zijn medicijndoosjes terug dat hij de vorige keer was vergeten.

De wedstrijd

Iets na enen begon de wedstrijd dan eindelijk. Ik had Leon Pliester nog niet gezien, maar uiteindelijk was hij er dan toch. Wij hadden Large "opgeofferd" aan bord 1. Voor de wedstrijd grapte ik dat hij "die Fridman de patat op zijn bakkes" moest geven, maar helaas speelde hij tegen Erik van den Doel. Large wist niet of hij nou 1.e4 of 1.Pf3 moest spelen. Hij koos voor het eerste, zo bleek. Er ontstond een Spaanse stelling en ik maakte me weinig zorgen.

Erger verging het ons aan bord acht, waar Coen het voor elkaar kreeg binnen tien zetten een stuk te verliezen. Het werkte de HMC’ers op de lachspieren. Nu begrepen ze wel waarom BSG maar twee bordpunten had verzameld.

Ondertussen begon het te regenen en zag ik mijn stelling ook minder worden. Ik kreeg een low-riskopening op het bord en ik had het idee dat ik nu wel een resultaat kon halen. Jammer genoeg speelde ik tegen Niels Ondersteijn en niet tegen Jasper Broekmeulen of Twan Burg, want dan had ik misschien een Naidorf met 6.a4!? kunnen spelen, of een scherpe variant van het Frans. Dat had ik vrijdagavond namelijk effe voorbereid. Lenaart had overigens een heel boekwerk aan voorbereidingsmateriaal, maar hij had er in de partij niet al te veel aan. Hij kreeg een soort Draak op het bord waarin hij zowel f3 als h3 had gespeeld. Maar goed, ik reageerde waarschijnlijk niet optimaal op zijn 10…a5, een zet die ik niet kende. Ik kwam opmerkelijk snel in de problemen. Ik kon nog wel afruilen naar een eindspel met torens en ongelijke lopers, maar daarin stond mijn koning op h1 zowat pat. Terwijl de klok de minuten wegtikte, zat ik opeens in een vrij kansloze positie. Daardoor ontging mij wat er aan de andere borden gebeurde.

Toen ik de veertigste zet had gehaald, stond het 3½-1½. De borden achter me waren klaar. Coen had uiteraard verloren, net als Lenaart. Ook Ewood had verloren. Hij liet zijn tegenstander flink met zijn pionnen oprukken, maar ik dacht dat hij het bewust deed. Toch zagen zijn manoeuvres er niet bijster effectief uit en verloor hij vrij snel. Later vertelde hij me dat 'ie maar één uur had geslapen en dat hij daardoor niet kon schaken...

Gelukkig deden borden 4 en 5 wat terug. Vin$ zat op de hoek van het podium en speelde knap remise tegen Jan Willem de Jong. Helaas was hij meteen daarna weer vertrokken, dus ik heb hem verder niet gesproken. Aan bord 4 won Ton van Michiel Abeln, een klein, kaal mannetje, dat altijd chaggie is. Het kleine, kale mannetje speelde dan ook goed slecht. Ton mocht weer eens aanvallen en dat ging hem goed af, waardoor de tussenstand dus 3½-1½ voor HMC was. Het was de eerste overwinning aan BSG-kant van dit seizoen.

De stand van 3½-1½ bleef lang op het scorebord, maar in het laatste uur vielen de overige vijf BSG’ers om. Ook hier kan ik niet heel veel over vertellen, aangezien ik zelf bezig was. Mijn tegenstander had namelijk heel veel moeite om te winnen. Ik kon weinig anders doen dan afwachten en, waar mogelijk, anticiperen. Geen pretje, maar ik begon stilletjes te hopen op een ontsnapping. Uiteindelijk dacht ik even zetherhaling af te dwingen, maar dat mocht niet zo zijn. Hij offerde zijn loper om in een dame-eindspel te komen, waarin hij twee pluspionnen had. Met beiden nog een paar minuten op de klok, kon ik nog veel schaakjes geven, maar uiteindelijk stond zijn koning veilig in de hoek en stond zijn pion op promoveren. Met nog enkele seconden op de klok gaf ik me maar over.

De overige borden waren toen ook klaar. Leon verloor nog het snelst, denk ik. Hij stond in een eindspel een kwaliteit achter en kon dat niet meer keepen. Ook Hans Ree verloor. In een eindspel was zijn paard niet opgewassen tegen wits loper. Meer drama was er aan bord 1, waar Large door goed spel in een fraaie positie was beland. Helaas voor hem kwamen er wat zwarte stukken op bezoek en verloor hij alsnog. Hij had meer verdiend. Ook FM Henk had meer verdiend. Hij kwam slecht uit de opening, maar in tijdnood klaarde het op en leek het in ieder geval remise voor hem. Maar ook Henk was niets gegund, zodat het bij anderhalf bordpunt bleef, wat toch wel erg mager is.

Na afloop gingen we nog uit eten. Helaas waren al die cafés vol, behalve een of ander Chinees "restaurant". Ik vermaak me daar nooit zo. Het eten meurt altijd. Op de menukaart stonden bijna alleen maar visgerechten of dingen waarvan ik niet het flauwste idee had wat het was. Op aanraden van EB bestelde ik maar iets met kip, waar een vreemde saus overheen zat. Het deed me denken aan het Huttontoernooi, waar ook vaak van die rare restaurants werden uitgezocht (die vreemde pizzahut in Rotterdam was nog wel de normaalste denk ik).

Daarna was het weer tijd om met de trein te gaan. Twee duels, twee nederlagen. Dat geldt voor het team, maar ook voor mij en nog vier andere spelers. Ik vind het jammer, want als 2000-hoogspeler mag je toch wel verwachten dat 'ie een 2200-speler met wit op remise kan houden? Maar goed, voor de volgende wedstrijd kan ik me hopelijk wat beter voorbereiden. Ik heb de punten hard nodig, want anders blijft m’n FIDE-rating onder de 2000.

Uitslagen

HMC [2411] – BSG [2240] 8½-1½
1. E van den Doel g [2566] – La Ootes [2245] 1-0
2. A Berelovich g [2540] – H Ree g [2422] 1-0
3. D Fridman g [2623] – L Pliester m [2368] 1-0
4. JW de Jong m [2454] – V Rothuis [2324] ½-½
5. M Abeln f [2314] – T van der Heijden [2238] 0-1
6. G van der Stricht m [2384] – H van der Poel f [2264] 1-0
7. N Ondersteijn f [2266] – J de Groote [2081] 1-0
8. P Span [2259] – C van der Heijden [2095] 1-0
9. T Burg f [2384] – Le Ootes [2149] 1-0
10. J Broekmeulen f [2321] – E de Groote [2208] 1-0

De volgende wedstrijd is tegen HSG op 3 en 22 november. Hopelijk lukt het om dan meer dan 1½ bordpunt te scoren.

30 oktober 2008

Eredivisie ronde 6, 7 en 8

AZ als een raket

Het zijn drukke tijden in de voetbalwereld en het is niet gemakkelijk om alle ontwikkelingen bij te houden. Daarom dit artikel, waarin de afgelopen competitieronden beschreven worden, maar waar ik ook zal proberen oplossingen aan te dragen voor noodlijdende clubjes.

Om maar eens bovenaan te beginnen: AZ is ondertussen koploper, na een reeks van zes zeges op rij. Zelfs in hun topjaren wonnen de Alkmaarders niet zo vaak en zo overtuigend van hun tegenstanders. Wordt AZ kampioen, of is dat een te snelle conclusie?

In de achtervolging zitten FC Groningen en FC Twente, met maar een puntje achterstand. Daarachter komen NAC en Ajax en daarachter PSV. Het zit nu nog gezellig bij elkaar en na elke ronde ziet de ranglijst er weer anders uit, maar toch… AZ heeft het "momentum", ze zitten in een goede reeks. Of dat het hele seizoen zo doorgaat, is niet te zeggen. Eén slecht resultaat kan het verval weer inzetten, net zoals een goed resultaat aan de wieg stond van de huidige reeks. In dat geval zitten de achtervolgers er bovenop.

Hoe spannend de competitie is, bleek toen de koploper na vijf ronden verloor van de nummer 10 van dat moment. Hoewel Groningen het goed blijft doen, sluipt Ajax ongemerkt naar boven. In de laatste drie ronden pakten ze na Groningen ook NEC en Heracles, ploegen die toch netjes in de subtop staan.

Ook FC Twente is een ploeg die rustig naar boven sluipt. Ze spelen degelijk, wat wel bleek in de UEFA Cup. Ze versloegen thuis netjes Racing Santander, dat na afloop ongetwijfeld de grootste haast had om weer terug te keren naar Spanje. Ook in de competitie doen ze het goed, met een verdiende 0-1-zege op NAC.

NAC is juist een beetje teruggevallen de laatste tijd. Toch blijven ze het vooral buitenshuis goed doen. Alleen FC Utrecht wist ze op remise te houden. Op eigen veld gaat het wat minder.

PSV is dit jaar een beetje een gekke ploeg. In de Champions League wonnen ze onverwacht van Olympique Marseille. Geen hond had daar meer op gerekend, of was het misschien handjeklap met Erik G.? Dat succes moesten ze echter wel bekopen met twee nullen in de competitie. Eerst gingen ze onderuit bij NAC, waarna hun andere angstgegner, Roda, ze in eigen stadion weer eens de baas was. Het was gek genoeg pas de eerste zege (!) van de ploeg uit Kerkrade in de competitie.

Achterhoede

En daarmee komen we al gauw aan bij de ploegen in zwaar weer. Onderaan had Volendam nog geen enkel punt gepakt. Zelfs tegen ADO, een tegenstander die ze zouden kunnen hebben, gingen ze vrij ongexc3xafnspireerd ten onder. Tegen AZ ook, maar Willem II-thuis was de eerste combinatie die een puntje opleverde. Misschien is het het begin van iets moois, maar misschien is het gewoon een doekje voor het bloeden.

Want behalve Roda boekte ook Vitesse eindelijk zijn eerste overwinning. En hoe! Heerenveen werd in eigen stadion geklopt en daar was niks op af te dingen. Heerenveen is de laatste tijd een beetje uit vorm. Het begon allemaal met de UEFA Cup-wedstrijd tegen AC Milan, het Ajax van Italië. Maar waar Heerenveen een paar dagen eerder geen enkel ontzag toonde voor het Nederlandse Ajax, deden ze dat wel tegen het Italiaanse Ajax. Met speels gemak wist Heerenveen kansen te creëren, maar de kansen werden steeds verprutst. Aan de andere kant was het wel raak na een doelpunt dat had moeten worden afgekeurd. Helaas stortte Heerenveen in en stond het vlak na rust met 0-3 achter. Pas in de slotfase kwam de eretreffer, maar daar hadden ze niks aan. In de competitie ging het vanaf dat moment een stuk minder. Kwaliteitsarmere ploegen als Roda JC en Feijenoord werden niet meer verslagen, waarna Vitesse ook nog eens drie punten uit het Abe L.-stadion meenam.

Toch is er een trainer die dolgraag zou willen ruilen met Trond Sollied. Deze man luistert naar de naam Gertjan Verbeek en heeft met zijn ploeg vijf punten verzameld na acht duels. Welke ploeg coacht hij ook al weer? ADO? NEC? De Graafschap? Nee, het is Feijenoord. De Rotterdammers verkeren in een diepe crisis na de nederlaag tegen Sparta. En met een spits als Roy Makaay kun je toch bijna niet verliezen? Toch is het juist de voorhoede waar de meeste problemen liggen. Zo heeft Feijenoord ontzettend veel moeite met scoren. De doelcijfers wijzen iets anders uit: Feijenoord heeft twaalf doelpunten gemaakt, wat veel meer is dan de andere ploegjes in de degradatiezone. Aan de andere kant hebben alleen Volendam, Sparta, Heerenveen en Vitesse meer tegengoals geïncasseerd. En inderdaad, verdedigend is het niet veel wat Feijenoord laat zien. Samen met Volendam heeft de ploeg nog geen enkel punt gepakt op vreemde bodem, afgezien van de return tegen Kalmar.

Ondanks de problemen speelt Feijenoord nog steeds Europees voetbal. De UEFA wist Feijenoord echter weer aan Nancy te koppelen. Twee jaar terug liep deze wedstrijd uit op een fiasco, omdat Nancy tegen alle waarschuwingen in toch kaarten verkocht op de zwarte markt. Het werd dan ook een chaos na afloop en de Franse ME kwam op het idee om traangas in te zetten tegen de supporters. Uiteindelijk liep iedereen snikkend van het veld af en dat was niet omdat Feijenoord die wedstrijd met 3-0 verloor.

Dit jaar wist Feijenoord zijn fans thuis te houden en verliep de wedstrijd zonder incidenten. Helaas gaf Feijenoord zich ook op het veld zonder slag of stoot over. Opnieuw werd het 3-0 voor de dames, die de vooraf zo verbolgen waren over de loting. Wat een praatjes van de nummer 15 van Frankrijk! Ze moesten juist blij zijn dat ze tegen een ploeg mochten spelen die hopeloos uit vorm is.

Feijenoord, het nieuwe AZ?

Zou het bij Feijenoord net zoiets zijn als bij AZ vorig jaar? Die ploeg voetbalde toen ook geen deuk in een pakje boter, terwijl ze nu en daarvoor gewoon erg goed waren. Er hoeven tegenwoordig maar kleine tegenvallers te zijn en meteen gaat alles slecht. Een sterke positieve terugkoppeling dus. Misschien dat een goed resultaat weer een serie gebeurtenissen in werking kan stellen, waardoor ze weer flink gaan stijgen op de ranglijst. Vooralsnog is het huilen met de pet scheef, want Feijenoord kreeg ook van Sparta een gevoelige nederlaag te verwerken. Door de nederlaag zakte de ploeg naar de zestiende plaats, drie plaatsen achter Sparta.

Heracles, Groningen, Willem II en Sparta zijn de ploegen die het geluk hadden thuis tegen Feijenoord te spelen. Zij pakten allemaal drie punten tegen de Rotterdammers, maar hoe lang gaat deze reeks nog door? De volgende tegenstander is in ieder geval gewaarschuwd.

Overigens lijken alle nederlagen van Feijenoord erg op elkaar: op het beslissende moment gaat Le Clèr op zijn bek en zit Timmer te vloeken en te tieren als de bal in het netje ligt. In de interviews weet hij het ook zo goed, dus waarom geen wisseling van de wacht? Timmer in de spits, samen met Le Clèr. Misschien heeft Makaay wel ontzettend veel talent voor keepen, maar daar kom je natuurlijk maar op één manier achter...

Dit waren de hoogtepunten van de afgelopen week, dan nu nog de uitslagen:

Ronde 6:
ADO – Volendam 2-0
Twente – Heracles 2-0
NAC – PSV 2-1
Roda – Heerenveen 2-2
Ajax – Groningen 1-0
NEC – Vitesse 3-1
Sparta – Utrecht 1-0
Willem II – Feijenoord 1-0
Graafschap – AZ 0-2

Ronde 7:
Heracles – ADO 3-1
AZ – Volendam 3-0
Groningen – Sparta 3-0
Willem II – Graafschap 1-1
PSV – Roda 2-3
Ajax – NEC 2-0
Utrecht – NAC 0-0
Vitesse – Twente 0-2
Feijenoord – Heerenveen 2-2

Ronde 8:
Roda – AZ 0-2
Volendam – Willem II 2-2
ADO – PSV 0-2
Heerenveen – Vitesse 0-2
NAC – Twente 0-1
NEC – Groningen 2-2
Sparta – Feijenoord 2-1
Heracles – Ajax 1-3
Graafschap – Utrecht 0-2