30 december 2008

Achter de bar

Oliebol

Gisteravond had ik dus bardienst. Met frisse tegenzin was ik naar het DSC gefietst om mezelf daar vier uur beschikbaar te stellen. Vroeger was er rond deze tijd nog wel een "oliebollentoernooi", wat altijd wel gezellig was. Een beetje snelschaken en vooral veel oliebollen snacken. Helaas is die traditie gebroken en was er een gewone clubavond. Ik hoopte maar dat het een rustig dagje zou worden, maar toen ik binnen kwam, zag ik dat de zaal zwart was van de mensen.

Ik liep dus maar schoorvoetend naar de bar, waar Pieterse al koffie had gemaakt. Verder was het weer een groot raadsel voor mij, die bar. Ik had geen idee hoe alles nou werkte en daar kwam nog eens bij dat er geen prijslijst was. Dat ging dus lekker.

In het begin van de avond kwam iedereen koffie bestellen, later kwamen er wat exotische drankjes en daarna het bier. Ondertussen stapelden de kopjes zich op en werd het tijd om die zooi af te wassen. Dat deed ik dan maar. Lenaart, die in het begin van de partij weinig aan zijn bord zat, wist wel hoe het moest. Vaat erin, dan die klep dichtrammen en op het knopje drukken. Oké… Toch maakte het ding niet erg goed schoon. Toen ik op het eind van de avond aan de tweede ronde begon, haalde Guido Vijn ergens een zakje met wasmiddel vandaan. Dat moest er dus ook nog bij… 😉

Thee

Grappig was dat er ook thee werd besteld die avond. Het was Lenaarts tegenstander, Sicco Racekamp, die een kopje thee lustte. Dus ik op het knopje van de waterkoker gedrukt, maar hij zat helemaal vol, dus duurde het nogal lang voordat het water kookte. Lenaart wist nog wel een functie voor de rest van het water: dat kon in een vieze thermosfles waar koffie in had gezeten. Zo gezegd, zo gedaan.

Verder had Lenaart gezegd dat er een suikerklontje in de thee moest, dus had EB een suikerklontje in het kopje gegooid. Maar dat was niet de bedoeling, volgens Lenaart, die geen kopje suikerwater durfde te geven. Hij wist namelijk niet of Racekamp wel suiker in z’n thee wilde. :S

Ik dus het water uit die thermoskan in dat kopje schenken, maar dat water had al een theekleur… :S Dat schoot dus niet op. Ondanks al het gedoe won Lenaart al gauw een stuk na een merkwaardige opening. Ik dacht dat 'ie het wel effe snel zou uitspelen, maar juist toen ging hij nadenken. Uiteindelijk won hij wel.

Analyses

Aan het eind van de avond zijn er dan weer de analyses. EB stond een pion voor tegen Guido Vijn, maar toen die op vallen stond, bood EB remise aan. Onterecht, zo bleek. Want Vijn had nog maar een halve minuut voor zijn laatste zet en dan moest hij de verleiding weerstaan om wits pion op d7 niet meteen onschadelijk te maken. Dat zou een toren kosten. Maar ook na andere zetten had wit groot voordeel. Het bleef nog lang onrustig aan het bord.

Datzelfde gebeurde bij Coen, die hardhandig van het bord werd gezet door Fliffer. Er was weer eens iets fundamenteel mis met zijn opzet, maar Coen wist toch nog aan te wijzen waar hij in de fout was gegaan. John Markus, die bij de bar stond, hoorde het van achter in de zaal en dacht er het zijne van. De titelloze FM kon echter allerminst tevreden zijn over zijn remise tegen Pieterse. Tegen die orang-oetan stond hij niet echt beter en besloot hij tot een correcte remise, wat toch best mager is tegen iemand met zo’n 400 elopunten minder.

FM Henk wist Richard Lindemann geruisloos te verslaan, wat hem vast weer hielp op de ranglijst. Een andere opmerkelijke uitslag was de overwinning van Bert Kieboom op Rik Weidema. Daarmee was de koek wel zo’n beetje op. Letterlijk, want een pak speculaas werd al vroeg in de avond gretig verorberd. Geen oliebollen dus, maar wel speculaas…

Nadat ik de glazen had afgedroogd en Guido het geld had geteld, ging ik weer naar huis, door de vrieskou. Opgelucht, dat wel. Ik ben benieuwd wat mijn bar-elo eigenlijk is. 200 of zo?

19 december 2008

Overwinteren op noodrantsoen

Met de hakken over de sloot

Na de groepsfase van de UEFA Cup is het kaf van het koren gescheiden. Van de veertig clubs die meededen aan de poulefase zijn er nog maar 24 over. 40% van de clubs is dus uitgeschakeld. Samen met de Champions League-aanrijking, de acht ploegen die naar de UEFA Cup degradeerden, gaan deze ploegen in vier knock-outronden uitvechten wie er in de finale terechtkomen. Van de vijf Nederlandse ploegen die begonnen, hebben drie de groepsfase overleefd, wat netjes op het gemiddelde ligt. Minder mooi is dat dit met minimaal resultaat werd behaald.

Laatste ronde

Gister en eergister werd de laatste ronde gespeeld van de UEFA Cup-groepsfase. Acht ploegen waren al uitgespeeld, de overige 32 ploegen werkten zestien duels af, waarin nog best wat te verdelen was. Dat gold niet voor Ajax, dat al geplaatst was. Gelukkig maar, want anders had de thuiswedstrijd tegen Slavia Praag misschien nog in een deceptie kunnen eindigen. Alles ging naar wens toen Ajax de score al binnen drie minuten opende, maar daarna zakte de thuisclub ver weg. Slavia, dat troosteloos laatste stond in de poule, rook kansen op een afscheidsstunt en trok de stand al gauw gelijk. Ajax bleef klooien en knoeien en werd zelfs op achterstand gezet. Zouden ze dan weer gaan verliezen van hun angstgegner? De schade bleef dit keer beperkt tot een 2-2-gelijkspel. HSV, dat overtuigend won van Aston Villa, eiste daarom maar de groepswinst op. Ondanks dat ze thuis hadden verloren van Ajax.

Voor Heerenveen en Feijenoord was het doek al gevallen. De brekebeentjes op het Europese podium sloten een mislukt UEFA Cup-avontuur passend af met een nederlaag. Daarmee deden ze zichzelf tekort, maar ook de ploegen die ze in de voorronde uitschakelden. Zo moest Vitoria Setubal toezien hoe de ploeg waartegen zij slechts één remise pakten in twee wedstrijden vier keer op rij verloor. Dat doet pijn. Over de wedstrijd tegen AC Milaan werd gezegd: "O, dat zijn bonuspunten." Maar wat zijn bonuspunten waard als je tegen de andere ploegen ook hard onderuit gaat? De nul uit vier van Feijenoord lag in lijn der verwachting, maar het is wel triest om te zien hoe ver de trotse UEFA Cup-winnaar van 2002 is afgegleden.

Gisteren stonden interessantere duels op het programma. NEC kon zich nog plaatsen als het van groepshoofd Udinese zou winnen. Nou, dat lieten de Nijmegenaren zich geen tweede keer zeggen. Helaas werd de wedstrijd niet live uitgezonden, alleen een korte samenvatting. Uit eerdere ervaringen wist NEC dat het lonend kan zijn om vol op de aanval te spelen en hun lef werd uiteindelijk beloond tegen het Italiaanse b-team. Uiteindelijk was Collins Jhon de gevierde man.

FC Twente was al geplaatst en speelde tegen PSG alleen voor de eer. Helaas bracht dat niet het beste naar boven bij de spelers. Twente werd namelijk naar een beschamende 4-0-nederlaag gespeeld in een wedstrijd waar de Nederlandse televisie niet warm voor liep. Ondanks dat Twente nog geen punt heeft gepakt in een Europese uitwedstrijd, gaat het wel door met zes punten. Grappig detail: Schalke 04 werd laatste.

Met twee tweede, een derde en twee vijfde plaatsen deden de Nederlandse clubs het niet heel slecht, maar hier bedriegen de cijfers een beetje. Laten we de acht nummers vijf in de poule bekijken:

A: Schalke 04 4 uit 4 5-6
B: Benfica 1 uit 4 2-9
C: Partizan 0 uit 4 1-8
D: Dinamo Z. 3 uit 4 4-9
E: Heerenveen 0 uit 4 3-13
F: Slavia P. 2 uit 4 2-5
G: Rosenborg 2 uit 4 1-8
H: Feijenoord 0 uit 4 1-10

Heerenveen en Feijenoord zijn dus de slechtste ploegen uit de groepsfase, niet iets om trots op te zijn.

Loting

Inmiddels is de loting bekendgemaakt. De Nederlandse clubs hebben gekregen wat ze verdienen: een zware loting. NEC speelt tegen HSV (!), Ajax tegen Fiorentina (!!) en Twente tegen Olympique Marseille (!!!). Steeds weer dezelfde ploegen… Hopelijk kan NEC boven zichzelf uitstijgen en kan Twente laten zien dat ze sterker zijn dan PSV, maar Ajax… Ik geef ze weinig kans. Ze spelen tegen een Italiaanse ploeg. Maar laten we optimistisch blijven. Oranje maakte Italië op het afgelopen EK met boter en suiker in. Dat zal Marco van Basten nog niet verleerd zijn.

Loting

Het enige wat rest is de overgebleven ploegjes succes wensen. Met een beetje geluk kan Nederland nog wat stijgen op de coëfficiëntenlijst. In ieder geval nog drie clubs actief in Europa. Dat is wel eens slechter geweest.

17 december:
Ajax – Slavia Praag 2-2
Feijenoord – Lech Posen 0-1
Portsmouth – Heerenveen 3-0

18 december:
NEC – Udinese 2-0
PSG – Twente 4-0

14 december 2008

Gouden wissel

BSG verliest met 8-2 van Groningen

Gisteren stond er weer een zware wedstrijd op het programma. Groningen uit, dus toch wel een paar honderd kilometer reizen om dan tegen het sterrenteam met spelers als Ivan Sokolov en Yge Visser te spelen. Hoe dan ook, om tien uur vertrokken EB, Ton, Henk, Ewood en ik vanuit Naarden-Bussum en nadat Le en La in Amersfoort erbij waren gekomen, kon de reis naar het noorden worden voortgezet. Na nog een kleine stadswandeling, waarbij we achter de eerdergenoemde Sokolov aanliepen, kwamen we Leon Pliester en Frans Borm tegen. Zij zaten ons op te wachten of zo. Liever ging ik naar binnen om op te warmen. We namen de speelzaal al gauw in. Het was een vrij smalle zaal met aan de ene kant ramen en aan de andere kant een lange spiegel, waar een soort gordijnen voor hingen.

De bordopstellingen waren al gemaakt. Ik las op het formulier af dat ik tegen Robert Ris speelde. Daar was ik niet zo blij mee. In een scholenkampioenschap werd ik eens door hem gebeukt, maar toen speelde ik nog Draak. Nou, dan kon ik nu iets anders proberen. Had ik toch wat geleerd…

De borden stonden een beetje vreemd opgesteld. Bord 1 zat tegen de korte kant van de zaal aan, bord 2 t/m 6 zaten aan de raamkant en bord 7 t/m 10 zaten aan de spiegelkant. Ik zat aan bord acht dus aan de spiegelkant naar mijn zestien zwarte stukken te kijken, die me maar eens een resultaat moesten opleveren. Tja, erg goed zijn die zwartpartijen me niet bevallen. Tegen zwakkere spelers kan ik er nog wel eens een resultaat mee halen, maar in de meesterklasse lukt het nog van geen kanten. Daarvoor zijn mijn openingen toch niet goed genoeg, denk ik.

De wedstrijd

De zaal vulde zich met mensen naarmate de wedstrijd dichterbij kwam. BSG speelde voor het eerst met drie IM's. Behalve Leon en Frans is nu ook VR IM. De jonge IM werd door zijn pa gebracht, die zich netjes aan enkele teamgenoten voorstelde. VR was nogal stilletjes voorafgaand aan de wedstrijd. Hij speelde namelijk tegen Elina Danielian, een van de sterkste schaaksters ter wereld, denk ik zo. Groningen had tegen BSG maar liefst drie dames opgesteld. Lenaart speelde tegen Iozefina Paulet, iemand die totaal vreemd was voor ons. Het bleek uiteindelijk Jan Werles bonkie te zijn. aan bord tien speelde Coen tegen Tea Lanchava. Hij zat haar naam op het notatieformulier te schrijven en zei toen iets van: "Oh, U bent Tea Lanchava!" Lanchava draaide zich om naar haar teamgenoten met zo’n kop van "tegen wat voor idioot zit ik nu te spelen?!" Arme Coen… Hij bedoelde het helemaal niet kwaad.

De wedstrijd begon en iedereen ging naar zijn of haar plaatsje. Leon zat een beetje te bibberen. Hij speelde tot zijn schrik tegen Ivan de verschrikkelijke. En hij zat niet eens aan bord 1. Daar had BSG FM Henk "opgeofferd", terwijl Groningen Hendik Pieter Hoeksema, beter bekend als Erik Hoeksema, had opgesteld. Sokolov speelde aan bord 2 dus weer eens met wit. Misschien had hij dat in zijn contract laten opnemen. Misschien had 'ie ook in zijn contract laten opnemen dat hij in het eerste kwartier van de wedstrijd gratis koffie kreeg. Ondanks dat hij voor ons uit liep, kwam hij te laat aan. Hij nam ergens een afslag terwijl wij gewoon rechtdoor liepen. Misschien moest hij nog een zaakje regelen of zo. Toen 'ie er eenmaal was, ging hij rustig naar beneden om een kopje koffie te bestellen. Ondertussen gaf zijn klokje een kwartier minder bedenktijd aan.

Bij mijn eigen wedstrijd ging na zes zetten de klok "uit". Ineens was er een piepje en sprong het display op "7". Geen idee wat dat betekent. Helaas waren er precies genoeg klokken en pakte de wedstrijdleider een analoge klok.

In het begin kon BSG aardig meekomen, maar na enkele uren ging het op het ene na het andere bord mis. Toen ik zelf nog bezig was stond het al 5-0 voor Groningen. Waar was het dan misgegaan? Laat ik de borden maar aflopen…

Aan bord 2 stond Leon (optisch?) best goed, maar Sokolov wist zijn stelling alsmaar te verbeteren en won. Lenaart stelde achteraf nog een beetje een suggestieve vraag of Sokolov een meesterwerkje had afgeleverd, waarop Leon maar "ja!" zei.

Ook VR kreeg een nederlaag te slikken. Hij leek nog best aardig te staan, maar toen ik weer keek zag ik dat 'ie met een kleine kwaliteit minder doorploeterde. Zoals ik uit zijn reactie heb opgemaakt was het pleit na 25 zetten beslecht.

Ton van der Heijden was niet te spreken over zijn partij. In het restaurant was zijn analyse een betoog vol zelfkritiek. Werkelijk waar geen enkele zet die hij speelde vond hij goed. En toch ging het pas op het eind echt mis. Daarvoor had hij nog steeds remisekansen gehad. "Alsof de stukken door een magneet naar de verkeerde velden werden getrokken," verzuchtte hij.

Lenaart trok weer eens een Russische opening uit de kast. De stelling leek aardig in evenwicht, maar toen wit op de damevleugel ging klooien kon Lenaart daar verrassend weinig tegen doen, zo zag ik in het extreem donkere café onder de speelzaal.

Ook Coen verloor. Zoals FM Henk zei: "Na tien zetten denk je ‘die gaat verliezen,’ maar als je dan later kijkt, heeft 'ie toch nog een stelling opgebouwd. En dan doet 'ie weer zetten om zijn eigen stelling af te breken." En inderdaad, zo ging het. Na afloop wilde Lanchava niet analyseren, tot ongenoegen van Coen.

Het stond dus 5-0 en daar kwam mijn eigen nulletje nog bij. Als je toch rating weggeeft, maak er dan een leuke partij van. Zo dacht ik dan maar in de partij. Met …g5 maakte ik een verzwakking, maar ik hoopte in ieder geval wits zwartveldige loper passief te houden. Het was wel een riskant plan, want mijn stelling kierde en kraakte. Wel smaakte ik het genoegen om een pion te winnen, maar de zaak bleek toch niet goed te houden. Zeker niet toen ik nog met het verkeerde paard terugsloeg waardoor wit een vrijpion op c7 kreeg. Weer wat geleerd… Ik word vast nog ontzettend slim van al die meesterklasselessen. Helaas kost het me momenteel alleen maar punten.

De wedstrijd was dus al verloren, maar BSG boekte toch een aantal individuele succesjes. Zo was Frans Borm, de invaller voor Hans Ree, verantwoordelijk voor de enige Bussumse zege. Ondanks het gemis aan wedstrijdritme speelde hij sneller dan Frits* Rietman, die hij er ook qua stelling netjes vanaf schoof. Een goed gedekte vrijpion maakte het Frits 1.0 toch wel erg lastig.

Verder waren er nog wat witpartijen bezig die best nog wat punten konden opleveren. FM Henk en Large stonden een pion voor in een toreneindspel. Voor FM Henk was dat waarschijnlijk wel te winnen. Ewood had het lastiger. Hij speelde een leuke partij tegen Daan Brandenburg. Hij stond behoorlijk goed, al had hij veel tijd gestoken in het bereiken van de stelling. In hevige tijdnood speelde hij de lastige stelling lange tijd nog erg goed, op een klein, maar belangrijk slippertje na. Nu kwam er een remise-eindspel uit, waarin wit nog wel even moest uitkijken, maar verder weinig te vrezen had. Helaas voor hem wist Ewood niet of hij de veertigste zet nou had gehaald en maakte hij op de 42e zet de beslissende fout. Het was een klein zetje; a2-a3, maar het verzwakte zijn stelling dusdanig dat 'ie onhoudbaar werd. Teleurgesteld pakte hij zijn vierde nul van het seizoen.

Ondertussen speelde Large netjes een plusremise tegen Arkadij Rotstein. De grootmeester moest met een pion minder remise maken. FM Henk beloonde het vertrouwen van de teamleider door een gewonnen stelling te bereiken aan bord 1, maar helaas wist hij het niet te winnen. "Weer niet gewonnen," sprak de medetopscorer van het team op weg naar het restaurant. Op dat moment kwam Leons Lupo de parkeergarage uitrijden. De Amsterdammers gingen ook maar weer naar huis. Leon had overigens een heel komisch stukje geschreven in het blad "schaaknieuws", dat ermee gaat nokken. Het verhaal ging in ieder geval over de wedstrijd BSG – HSG, waarin de ik-persoon (een of andere gelovige) de spelers een beetje zat op te peppen. Ik zal Leon nog wel eens vragen of 'ie het verhaal kan doorsturen, want het was bij vlagen hilarisch.

Via het restaurant gingen de treinreizigers weer naar het station, waarna een lange treinreis volgde. Om half twaalf was de schaakdag weer voorbij en zaten Ewood en ik onze lege handschoenen te bekijken. Weer geen punten meegenomen…

Resultaten

Groningen [2418] – BSG [2231] 8-2
1. E Hoeksema m [2318] – H van der Poel f [2264] ½-½
2. I Sokolov g [2658] – L Pliester m [2368] 1-0
3. A Rotstein g [2495] – La Ootes [2245] ½-½
4. E Danielian  wg [2513 f] – V Rothuis m [2324] 1-0
5. Y Visser g [2464] – T van der Heijden [2238] 1-0
6. I Paulet wm [2307 f] – Le Ootes [2149] 1-0
7. D Brandenburg m [2436] – E de Groote [2208] 1-0
8. R Ris m [2398] – J de Groote [2081] 1-0
9. F Rietman [2239] – F Borm m [2339] 0-1
10. T Lanchava m [2352] – C van der Heijden [2095] 1-0

En dan de topscorerlijst van BSG:

1. F Borm 1 uit 1 (+1, =0, -0) 1w
2. H Ree 1 uit 3 (+0, =2, -1) 1w
3. T van der Heijden 1 uit 4 (+1, =0, -4) –
3. La Ootes 1 uit 4 (+0, =2, -2) –
3. V Rothuis 1 uit 4 (+0, =2, -2) –
3. H van der Poel 1 uit 4 (+0, =2, -2) –
7. L Pliester ½ uit 4 (+0, =1, -3) –
7. Le Ootes ½ uit 4 (+0, =1, -3) –
7. C van der Heijden ½ uit 4 (+0, =1, -3) –
10. E de Groote 0 uit 4 (+0, =0, -4) –
10. J de Groote 0 uit 4 (+0, =0, -4) 2z

Dit levert een indrukwekkend totaal van 7½ bordpunt op in 40 partijen. Vorig jaar hadden we na vier duels 25 bordpunten. De meesterklasse is dus gewoon dik zeven keer zo zwaar. 😦 Toch denk ik dat het volgend jaar beter zal gaan, hoewel er niet voor niets wordt gezegd "een goed begin is het halve werk." Een slecht begin betekent dan vast dat je dubbel zoveel werk moet doen. Ik ga in de kerstvakantie maar eens flink trainen…

* Volgens sommige bronnen heet -ie "Fritz". Bijna te mooi om waar te zijn.

10 december 2008

1 uit 6

PSV redt het niet

Het zat er al een tijdje aan te komen en het is nu toch gebeurd: PSV is uitgeschakeld. Na een ongelukkige thuisnederlaag restte de ploeg niets anders dan een troosteloze laatste plaats in de poule. Dat is ook niet zo gek met vijf nederlagen. PSV is dit jaar van slag. Het rommelt en de club is geen schim meer van wat het ooit was.

Toch zag het er tegen Liverpool B een tijd lang goed uit. PSV kwam zelfs op voorsprong, maar er was ze niks gegund. In de competitiewedstrijd tegen Groningen bogen ze een 0-2-achterstand om in een 4-2 overwinning, tegen Liverpool werd een 1-0-voorsprong omgebogen in een 1-3-nederlaag. Het zat ze ook niet mee. De scheidsrechter was een vreemde "uitfluiter" die de thuisploeg keer op keer een oor aannaaide. Ver in blessuretijd van de eerste helft viel de 1-1, iets wat PSV niet kon gebruiken. In de tweede helft ging het van kwaad tot erger en werd het nog 1-3. En het nog zo mooi kunnen zijn, want Marseille kwam niet verder dan 0-0. Er waren dus kansen op meer, als PSV had gewonnen. Nu beperkte het Europese optreden zich tot zes wedstrijden.

Volgende week komen de andere Nederlandse ploegen nog in actie. Alle ploegen in de UEFA Cup komen dan nog een keer in actie. Voor Heerenveen en Feijenoord zal het de laatste Europese wedstrijd van het seizoen zijn. Beide ploegen hadden drie groepsduels verloren. Vorige week vocht Heerenveen tegen Sporting Braga voor zijn laatste kans. Net als PSV gisteren kwam Heerenveen op voorsprong, maar uiteindelijk werden ze voor eigen publiek met 1-2 te kijk gezet.

Betere zaken deden NEC en Twente, die knap wonnen. Twente plaatste zich door van Schalke te winnen en NEC versloeg Spartak Moskou in de slotfase na een hele tijd achter te hebben gestaan. Ook NEC heeft nog een kans om door te gaan.

Resultaten

Ondanks de vele nederlagen doen de Nederlandse ploegen het niet heel slecht. Hieronder een overzicht met resultaten van dit seizoen:

PSV +1 =0 -5 (1 uit 6) 0 thuis
Twente +3 =0 -4 (3 uit 7) 1 thuis
Ajax +4 =0 -1 (4 uit 5) 1 uit
NEC +2 =1 -2 (2½ uit 5) 1 uit
Heerenveen +1 =1 -3 (1½ uit 5) 1 thuis
Feijenoord +1 =0 -4 (1 uit 5) 1 uit

08 december 2008

Het zwarte schaap van Tèlé2

Mascotte

Het telefoonbedrijf Tele 2, spreek uit "Tèleej Tjoe," was altijd bekend van die reclames met kleine Bills. (Het meervoud van "Bill" dus) Het ging dan niet over die lilliputter die toevallig "Bill" heette, maar over de beknopte rekeningen die je krijgt. Dus niet van het formaat dat je verlanglijstje voor Sinterklaas was. Helaas voor die Bill begon zijn act saai te worden en werd hij vervangen door een zwart schaap. Opeens stond zo’n beest je dan in de krant grijnzend op te wachten en ik had geen idee waarvan het nou was. Pas na enkele weken viel het kwartje, nadat ik toevallig een reclame had gezien van het zwarte schaap. Hieronder een "strip" van hoe de reclames van het zwarte schaap er ongeveer uitzien:


Humor van de bovenste plank dus. Kort maar krachtig, heel anders dan de reclame met Topalov. Nou vraag ik me af wie er in dat schapenpak zit. Weet iemand dat toevallig? Waarom hebben ze eigenlijk een zwart schaap gekozen als mascotte? Omdat ze zelf het zwarte schaap in die telefoonbranche zijn?

Overigens ben ik benieuwd of je nu zwarte schapen krijgt opgestuurd in plaats van "small Bills".

06 december 2008

Mijn week

Afgelopen week had ik weer een saaie schoolweek, maar misschien kan ik er toch nog een boeiend verhaal over schrijven. Het begon allemaal op een zondag.

Zondag 30 november

Ik vond dat ik best ijverig was geweest door allerlei stomme dingen te regelen. Ik schreef me in voor de tentamens en ik probeerde me aan te melden voor de cursus van volgend jaar. Helaas kwam ik erachter dat dat al niet meer kon. Via een e-mail kwam ik erachter dat je je zes weken van tevoren moest inschrijven voor een vak. En dat terwijl ik altijd maar één of twee weken vooruitkijk. 😐 De consequentie is dat ik een boete kan betalen. 15 euri kost het. 15 euri kost het om je alsnog in te laten schrijven. Maar hoeveel moeite is dat nou? Een paar muisklikjes en het is gedaan. En daar dok je dan 15 euri voor. Maar goed, ze hadden ook 50 euri kunnen vragen. Of 100… Als ze tenminste slim waren.

Verder mailde ik naar een docent om te vragen of hij nog een onderwerp wist voor een essay. Het ding moest namelijk iets te maken hebben met het vak Mens & Landschap, maar ik had geen idee hoe je daar een vlammend betoog over kon schrijven. Helaas deelde hij mee dat ik ’t zelf mocht bedenken… 😐

Maandag 1 december

Op maandag had ik om half twee het vak Regionale Economie. Waar het allemaal over ging werd me niet echt duidelijk. Zin om te schaken had ik ook niet.

Dinsdag 2 december

Opnieuw had ik om half twee Regionale Economie en opnieuw waren er weinig touwen vast te knopen aan het verhaal van de docent. Niet dat ik veel zat op te letten. Rvv zat Le snelle te testen op zijn topografische kennis. Ik heb in de les meer geleerd over hoofdsteden dan over marginale waardeproducten of zo. Echt een hele leuke dag, dus.

Woensdag 3 december

Er was een excursie gepland naar de Oostvaardersplassen, een natuurgebied in Flevoland. Het water wilde er bij de drooglegging maar niet weg, waardoor het een natuurgebied werd. We moesten om negen uur verzamelen, waarna de bus ons naar het gebied bracht. Daar aangekomen kregen we eerst uitgebreid de tijd om in de vrieskou foto’s te maken van vogels. 😐 "Het vliegt en het heeft vleugels," dat is voor de meeste mensen de definitie van vogels en voor mij zijn alle vogels gelijk. Ik had dan ook weinig zin om te blijven kijken.

Gelukkig konden weer de bus in, op naar de volgende locatie. Eerst kregen we nog een film te zien, met natuurbeheerpropaganda erin. Iedereen vond het fragment schokkend waarbij een verzwakt dier niet aan zijn lot werd overgelaten, maar bruut werd vermoord. Enig dus.

Vervolgens werd het tijd om die beesten in levenden lijve te zien. We gingen dus weer de "wilde" natuur in. Er waren wat omgevallen bomen te zien, waarvan de bast was afgeschraapt. In de verte waren wat beesten te zien met een verrekijker. Helaas was het heel mistig en viel er zelfs met verrekijker niet veel te zien. We gingen dan maar naar een uitkijkpost, waarin het wat beter toeven was. Daar wachtten we de volgende groep op en warempel… kregen we toch nog een bijzonder wezen te zien!


Even later gingen we weer terug en vlak voordat we in de bus waren begon het te regenen/ sneeuwen. Een kwartier of zo later kwam de tweede groep aan. Ze zagen eruit als verzopen katten.

Tot slot gingen we nog naar een heuvel, waar een mooi uitzicht was op een savanneachtig landschap. Ik vond het meer op een toendra lijken, maar dat komt misschien ook omdat het gewoon koud was. Hoe dan ook, er waren beesten, vooral vogels, te zien. Zo zag ik hoe een grote roofvogel die heel ver weg was vlakbij leek door de telescoop. En haarscherp! Ik had graag nog een foto gemaakt van een voorbijrijdende trein, maar net toen we daar stonden kwamen ze niet. Weer terug in de bus reden er twee langs. 😦

De excursie was verrassend snel afgelopen. De buschauffeur had op een kaarsrechte weg een afslag gemist en we konden niet meer terug. Dus gingen we meteen door naar Amsterdam. Zo, dat was dus ook weer voorbij. Over zinloos gesproken.

Overigens was dit de eerste en enige excursie van het vak Mens & Landschap die doorging. De eerste ging om de een of andere reden niet door (de chauffeur was ziek geworden of zo) en een intensieve fietstocht werd op de dag zelf geannuleerd vanwege het slechte weer. Echt gelukkig word ik er niet van. Misschien kunnen ze dit vak beter in het voorjaar houden. Dan kun je nog wel mooie tochtjes maken.

Donderdag 4 december

Op donderdag was er een gastcollege. Het was het laatste college van het vak Mens & Landschap en ik besloot maar te komen. Het aantal studenten dat de moeite had genomen op het college te komen, was op de vingers van een hand te tellen. Heel boeiend was het ook niet, maar het komt toch bijna nooit in me op om lessen te skippen.

Uiteindelijk moest ik nog door een sneeuwstorm terug naar huis fietsen. De wind kwam uit het zuiden, maar was toch ijskoud. M’n voorhoofd bevroor zowat. Eenmaal thuis besloot ik maar de inleveropgaven van Regionale Economie te doen. Ik wilde de stof graag snappen en ik wilde graag mijn reeks van mooie cijfers doortrekken. Ik heb veel berekeningen gemaakt; een deel op van die kleine briefjes waarmee m’n bureau bezaaid ligt en een deel met Excel. Het gaf me wel voldoening toen het klaar was.

Vrijdag 5 december

Op de Sinterklaasdag moest ik mijn opgaven inleveren. Ik was al vroeg op de VU en ik leverde het spul in, waarna ik op Rvv ging wachten. Toen kwam de docent langs en hoopte ik nog een deal te kunnen sluiten. Ik had namelijk niet zoveel zin in vier uur wachten. Ik vertelde daarbij dat we in de ochtend geen les hadden, in tegenstelling tot de voorgaande keren, waardoor ik dacht dat er minder mensen naar het werkcollege zouden komen. De docent bood me wat te drinken aan en even later kwam Rvv. Hij moest nog een eerstejaarsvak doen; Inleiding wiskunde & computergebruik of zo. Ik liep met hem mee naar het computerlokaal. Ik was benieuwd of ik de opgaven van vorig jaar nog had, maar ik kon ze niet vinden. 😦 Daardoor moest Rvv alles op eigen kracht doen en dat ging hem niet heel goed af. Wat ik wel vond was een oud mailtje, met daarin de uitwerking van een opgave. Daarom hier een stukje geschiedenis:

De excursie van 2 t/m 5 oktober 2007. Veel mensen zijn alweer genokt met de studie.  

Ondertussen zat ik een dom artikeltje te schrijven. Je moet toch wat met je tijd…

In de middag had ik dus het werkcollege. Daarin kon ik een beetje m’n antwoorden checken en kijken waar ik het handiger had kunnen doen. Daarna was het weer tijd om naar huis te gaan.

Thuis werd de Sinterklaasavond gevierd met spelletjes. Het was al heel wat dat m’n ouders meededen. We begonnen met Monopoly. Ik had in het begin echt constant pech dat ik steeds op de straten kwam die anderen al voor me hadden opgekocht. Uiteindelijk had ik weinig geld en nog minder straten voordat de onderhandelingen begonnen. Daarbij gingen m’n ouders strategisch waardevolle straten (eigenlijk steden) ruilen tegen straten waar ze eigenlijk niks aan hadden. Ewood profiteerde en hij had al gauw overal hotels staan en speelde iedereen failliet. Ik ging uiteindelijk af toen ik in de bak zat en nog één symbolische euro over had.

Leuker was het Mens-erger-je-niet, hoewel ik ook dat spel niet won. Uiteindelijk werd ik nog wel derde… Ook met Ganzenbord werd ik derde. Mijn gans snelde naar de finish, maar toen was daar ineens het graf. Terwijl ik weer bij het begin begon, haalden m’n ouders de eindstreep. Gelukkig kon ik Ewood nog inhalen. Ik kwam nog in de put te zitten, waarna hij erbij kwam… 😦 Ik was er gelukkig weer eerder uit en bereikte de finish als derde.

Het was een leuke avond, met veel lekkernijen. Later kregen we nog een chocoladeletter (ik kreeg de "J" vreemd genoeg) van de "Sint". Toen was ik wel weer aan het weekend toe… 😉

05 december 2008

Honda kapt ermee

Ambitieus team stopt na gebrek aan succes

Gisteren werd er opeens een vreemd gerucht de wereld in geholpen. Het meest geldverkwistende Formule 1-team zou per direct uit de Formule 1 stappen. De kredietcrisis zou hebben toegeslagen, want de dalende autoverkopen noopte Honda tot bezuinigingen en heel gek is het niet dat het Formule 1-project daarvan de dupe wordt. Want ondanks de massale inzet van kapitaal waren de resultaten mager. Heel mager. Het was vooral te danken aan Barrichello’s derde plaats in Engeland dat het team nog veertien WK-punten scoorde. Daarmee eindigde het team als negende van de elf teams die aan het afgelopen Formule 1-seizoen begonnen.

Eerder dit jaar ging het tweede team van Honda, Super Aguri, op de fles. Het was het kleinste team dat meestreed en dat deden ze niet verkeerd. Helaas draaide Honda daar de geldkraan dicht, om een half jaar later bij zichzelf de geldkraan dicht te draaien.

In een jaar tijd is het startveld geslonken van elf naar negen teams, wat niet goed is voor de Formule 1. Die komt namelijk het beste tot zijn recht met tien teams, zo beweerde Kolles eerder dit jaar. Het betekent tevens dat er vier stoeltjes minder te vergeven zijn. Slachtoffers zijn Jenson Button en de eerder genoemde Barrichello.

Nu was Barrichello al niet heel erg zeker van een stoeltje voor volgend jaar. De meest ervaren coureur ooit is vanwege zijn leeftijd niet de meest gewilde coureur. Liever neemt men een jong talent. Dat de Braziliaan nog steeds een potje kan sturen bewees hij afgelopen week, toen hij glorieus zegevierde in een prestigieus karttoernooi voor een groot aantal (ex-)Formule 1-rijders. Tot voor kort hield Barrichello vol dat 'ie er alle vertrouwen in had dat hij volgend jaar nog aan de bak zou komen, maar die kans is plotseling een stuk kleiner geworden.

Ook Jenson Button moet opeens op zoek naar een ander team. De talentvolle Brit leek een gouden toekomst te hebben, maar de laatste jaren hebben er veel glans vanaf gehaald. Al in 2004 wilde hij liever naar Williams, maar destijds hield BAR hem aan zijn contract. Na 2004 is het bergafwaarts gegaan met Williams, dus daar mag hij blij om zijn, hoewel zelfs Williams vorig jaar beter was dan Honda. Alleen in 2006, het eerste jaar nadat BAR transformeerde tot Honda, werd er succes geboekt. Button won zijn eerste race en hoopte dat het daar niet bij zou blijven. Helaas zit hij nu zijn beste jaren te vergooien.

Hoewel Honda het afgelopen jaar een slecht jaar meemaakte, maakte het allemaal deel uit van een langetermijnplan. Kosten noch moeite werden gespaard om in 2009 met een competitieve bolide aan de start te verschijnen. Zo ging Ross Brawn na het vertrek van Michael Schumacher er een jaartje tussenuit, om vervolgens bij Honda aan de slag te gaan. Ook hij kon geen wonderen verrichten, al kwam Barrichello’s podiumplaats wel door een slimme bandenwissel. Het hele jaar werd gewerkt aan de bolide van 2009, omdat er in 2008 geen eer was te behalen, dit tot grote innerlijke frustratie bij de coureurs. Maar ook zij dachten dat het wel weer goed zou komen en helaas hadden ze het mis.

Het resultaat is dat een groot aantal werknemers van Honda op zoek moet naar een baan. De meesten zitten nu bij andere teams te solliciteren. Datzelfde kunnen Barrichello en Button nu doen. De vraag is echter welke teams nog zitten te wachten op nieuwe coureurs. De meeste teams hebben hun rijders namelijk al vastgelegd. De timing is dus ook niet in het voordeel van de coureurs.

Het gaat dus helemaal de verkeerde kant op met de Formule 1, dat volgend seizoen met een historisch klein startveld aantreedt. Achttien wagens nog maar. Er zijn ontzettend veel plannen om kosten te reduceren. Dat is niet de bedoeling. Er komt nog steeds heel veel geld binnen door de uitzendingen, waardoor de sponsoren nog steeds voor een groot bedrag kunnen sponsoren. Waar echter vanaf moet worden gestapt is het enorme gegraai in de top wat de Formule 1 kapot maakt. De toegangsprijzen worden met de dag meer. En het graaien gaat door. Circuits met een rijke historie worden zonder pardon opzijgeschoven ten faveure van tekentafelcircuits in exotische landjes waar men nog nooit van de sport heeft gehoord.

Nog erger zijn de maatregelen die worden genomen. "Er moet een standaardmotor komen!" roept Max Mosley, die man die vooral bekend werd door die video waarin hij door vijf hoeren werd afgetuigd. De maatregel zou de kosten moeten drukken, maar geen enkele motorfabrikant zit er op te wachten. Waarom zou Ferrari in de Formule 1 blijven als ze met een Cosworth-motor moeten rijden? Toch wil MM de maatregel invoeren, waarmee hij de Formule 1 de nekslag zal geven.

Het lijkt er dus op dat Honda niet het laatste team is dat zich terugtrekt uit de Formule 1. Een aantal teams heeft nog steeds moeite om de financiën op orde te krijgen en de teams die er financieel warmpjes bijzitten hebben ruzie met het reglement. En dat terwijl de invoering van slicks voor volgend jaar juist voor positieve geluiden zorgde. Dat positivisme was helaas al weg bij de eerste aanblik van de nieuwe bolides. Om mijn ogen niet verder te beschadigen kan ik volgend jaar maar beter niet kijken… Gelukkig zullen er volgend jaar maar achttien lelijke bolides zijn!