Afgelopen week werden er op het Sciencepark in Amsterdam drie schaaktoernooien in een speelruimte georganiseerd: het was het Nederlands Kampioenschap, een open toernooi en een klassiek toernooi met een hoop wereldtoppers uit allerlei verre oorden. De organisatie had de taak om hier iets moois van te maken en dat is ten dele gelukt. Door de vele digitale borden en de twee camera's in de speelzaal kon het publiek de actie op de borden goed volgen en dat was precies wat Lennart Ootes, die de toernooisite beheerde, voor ogen stond.
Zelf had ik de bescheiden taak om rondeverslagen te schrijven voor het open toernooi. Hoewel dit toernooi uit vier groepen bestond, heb ik het in de verslagen eigenlijk alleen over de sterkste groep gehad. Daar had ik al genoeg werk aan, ik was vaak niet voor tienen thuis (de partijen begonnen om één uur 's middags). Naast het schrijven heb ik ook veel partijen van de A-groep ingevoerd, zodat die nu zijn na te spelen. Tot slot heb ik ook de meeste spelers gefotografeerd. Al met al hoop ik nuttig werk te hebben verricht, want ik voelde me wel vereerd dat ik hiervoor was gevraagd.
Het open toernooi kreeg twee buitenlandse winnaars en leverde Sjoerd Plukkel een IM-norm op. Het schrijven van de verslagen was een hele uitdaging: de titels moesten interessant zijn en de belangrijkste gebeurtenissen moesten logisch met elkaar in verband worden gebracht. Ik denk dat ik daar redelijk in ben geslaagd. Voor de volledigheid geef ik de links naar de verslagen, plus inleiding:
We zijn begonnen! In het tweede Sciencepark [Science Park] Amsterdam Chess Tournament zijn de open groepen en het ACP Golden Classic al onderweg, zij het iets later dan gepland. De inschrijving liep zoals gewoonlijk uit, waardoor de deelnemers wat langer in spanning zaten. De opening van het toernooi werd opgeleukt door twee Woushou-beoefenaars [Wushu], die een spectaculaire act verzorgden, die in het teken stond van het Chinese jaar van de Draak.
1e ronde: veelbelovend begin SPAchess
Meester tegen amateur, inblikpartijen, eenrichtingsverkeer, met die woorden waren de meeste partijen in de eerste ronde van het Science Park Amsterdam Chess Tournament samen te vatten. Toch werd er nog genoeg leuks op het bord gebracht. Lang niet alle favorieten konden zomaar een puntje mee naar huis nemen. Veel winstpartijen werden juist met veel pijn en moeite binnengehaald.
2e ronde: ingenieuze zelfvernietigingen
Het Nederlands Kampioenschap schaken is begonnen. De kraker Giri – Sokolov resulteerde in een overtuigende zege voor de 18-jarige scholier, die de vijandelijke dame wist in te sluiten. Maar wat op het NK kan, kan in de open groep ook, moet Arno Bezemer hebben gedacht. Hij lokte welbewust de vijandelijke dame de eigen linies in.
3e ronde: drie mensen aan kop met drie punten
In de derde ronde van het Sciencepark Amsterdam Chess Tournament is het aantal koplopers teruggelopen van twaalf naar drie. Sergeev, Klein en Bosboom wisten als enige hun derde overwinning van het nog prille toernooi te boeken.
4e ronde: koplopers lopen tegen de lamp
Dit jaar moeten bijna 41 duizend scholieren loten om toegelaten te worden voor hun vervolgstudie. Eenzelfde aantal deelnemers ging vanochtend van start in het vierdaagse massahysterie-evenement in Nijmegen. Minder hard liepen de koplopers in de A-groep van het Sciencepark Amsterdam Chess Tournament van stapel. Ze slaagden er niet in uit te lopen bij hun achtervolgers, waardoor er nu niemand meer is met een honderdprocentscore.
5e ronde: Bakre en Van Assendelft geletruidragers
Het toernooi is over de helft en langzaam maar zeker komt er een beetje tekening in de stand. De zes koplopers speelden tegen elkaar. Bakre en Van Assendelft wisten hun partij te winnen en komen daarmee aan kop met 4½ uit 5, gevolgd door een peloton van vijf spelers met vier punten. Maar Parijs is nog ver en het parcours ligt bezaaid met kopspijkers, dus ze zijn er nog lang niet.
6e ronde: dameoffers, vingerfouten en een heleboel remises
De twee koplopers na de vijfde ronde, Floris van Assendelft en Tejas Bakre, bevochten elkaar in een Siciliaan. De voortekenen waren gunstig en met tegengestelde rokades leek het een kwestie van tijd voordat een der beide koningen gevangen zou worden genomen. De stukken verdwenen echter gauw van het bord en uiteindelijk bleef er een remiseachtig eindspel over. Desondanks geen slecht resultaat voor Van Assendelft, die gedeeld koploper bleef en bovendien in de race bleef voor zijn IM-norm [GM-norm].
7e ronde: veel houthakkers, maar Bosboom blijft overeind
De zevende ronde van het Science Park Amsterdam Chess Tournament was voor de neutrale toeschouwer een waar genoegen. Wat een spektakel! Voor de Nederlanders in de kopgroep was het daarentegen een minder leuke ronde: ze verloren bijna allemaal.
8e ronde: score Hungaski is de norm
De achtste ronde heeft voor een ware aardverschuiving aan kop gezorgd. Van de vijf koplopers wist alleen Hungaski te winnen, waardoor hij in zijn eentje het veld aanvoert. Medekoploper Bosboom viel terug door een nederlaag, terwijl Floris van Assendelft Roeland Pruijssers versloeg en nog in de race is voor een GM-norm. Sjoerd Plukkel is zeker van een IM-norm na een overwinning op Hugo ten Hertog.
Spachess Open: Greenfeld en Hungaski winnen
Het SPAchess Open is gewonnen door Alon Greenfeld en Robert Andrew Hungaski. Hungaski begon de slotronde met een half punt voorsprong, maar zag Greenfeld langszij komen. Succes was er nog voor Sjoerd Plukkel en David Klein, die gedeeld derde werden, terwijl Floris van Assendelfts jacht op de GM-norm in het zicht van de haven strandde.
De verslagen werden later nog verrijkt met interviews (die Blaffie vaak 's avonds laat nog monteerde) en foto's (die zo nodig door de webmaster werden bewerkt), waardoor het een behoorlijk geheel werd.
Dat kon helaas niet gezegd worden van de berichtgeving over het NK. In tegenstelling tot wat Jan Spomphorst beweerde, was het met de aandacht voor dit kampioenschap treurig gesteld. De centrale locatie ten spijt (de afgelopen jaren werd het toernooi in Schaatsbergen en Eindhoven gespeeld), werden er weinig sponsoren gevonden, waardoor het prijzengeld laag bleef en er maar acht (bij de heren) en vier (bij de dames) deelnemers waren. Daarnaast had de schaakbond geen verslaggever aangewezen voor het toernooi. De beste verslagen van het toernooi kwamen niet op de toernooisite, maar op Schaaksite. Aanvankelijk leverde het evenement amper media-aandacht op. Pas toen Giri kampioen was geworden, kwam er wat scorebordjournalistiek op gang.
Veel beter was het gesteld met het ACP-toernooi, waarin zeven internationale grootmeesters van wereldniveau in een klassiek evenement het tegen elkaar opnamen. Zo werden lange partijen afgebroken en later weer uitgespeeld, zoals dat dertig jaar geleden ging. De media-aandacht voor dit toernooi was groot, het werd zelfs in India op de voet gevolgd. Al met al was het een groot succes, hoewel het weinig bijdroeg aan het kijkspektakel. Daarvoor duurden de partijen te lang en waren ze te ingewikkeld. Al met al was het ACP-toernooi een interessant experiment, waarin de schakers zich vele jaren terug in de tijd waanden.
Uiteindelijk waren er nog wel een paar stekeligheden. Zo lijkt het Sciencepark op papier een prachtige locatie voor het toernooi: het is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, een universiteitsterrein is een prima plek voor het schaken en er was ruimte zat in de speelzaal. Wel moet daarbij worden aangetekend dat het Sciencepark nog steeds een bouwput is en dat er naast een paar gebouwen helemaal niks is. Zo was de persdienst aangewezen op Eetcafé Oerknal, waar je voor een tientje een behoorlijke maaltijd kon verkrijgen (ter vergelijking: in Amstelveen eten we meestal voor zo'n twee à vier euro per avond). Dan had je nog het gedoe met die plastic muntjes (de munteenheid van het café), of je die nou wel of niet kon gebruiken om je maaltijd mee te bekostigen. Daar was niet duidelijk over gecommuniceerd. Over een slechte communicatie gesproken: er werd te pas en te onpas verwezen naar de toiletten, maar de speelzaal werd niet aangegeven. Erg slordig! En dan heb ik het nog niet eens over het brandalarm dat twee keer afging doordat een saunadeur iets te lang open bleef staan...