Ooit eens in Gouda geweest? Misschien ooit eens om kaas te proeven? Voor BSG was het in ieder geval de eerste keer in heel lange tijd dat er een schaakwedstrijd in Gouda afgewerkt moest worden. Dat zorgde meteen al voor problemen, want hoewel de treinreis prima verliep, werd de speelzaal niet meteen gevonden. Een stevige wandeltocht langs de sloten en over de bruggen eindigde aanvankelijk op een industrieterrein. Een kwestie van te vroeg afslaan. Daarna werd Denksportcentrum De Hoog wel gevonden, maar niet voordat we onder een viaduct twee busjes met sneue waakhonden passeerden, die door hun trainers nog net toom gehouden konden worden. Een lekkere binnenkomer. In de speelzaal was er van de honden, die volgens Aert Both vals gemaakt werden, gelukkig niks te horen.
Tegen het jonge team van het alweer 169-jarige Messemaker was het 105-jarige BSG zeker niet op volle oorlogsterkte. Voor de tweede keer op rij drukte Bobbin zijn snor, terwijl Ewood ook verstek moest laten gaan. Het betekende dat teamleider Edwin Baart maar aan het laatste bord plaatsnam. Messemaker was wel op volle oorlogssterkte en kleunde er meteen ook vol in.
Dat gebeurde vooral aan het achtste bord, waar Peter Ypma, de jeugdige teamleider van de thuisclub, vanuit een raar flankspelletje met vuur ging spelen. Ton raakte in zijn element en stuurde wat stukken op wits koning af. Hij offerde een paard op h2 voor een onweerstaanbare aanval. Uiteindelijk werd de witte koning op f3 matgezet. Het zag er allemaal erg goed uit en het woord spektakelprijs werd veelvuldig in de mond genomen.
Even daarvoor had Frank al wat geruislozer gewonnen van de doorgaans solide Wim Heemskerk, zodat BSG al gauw een lekkere voorsprong had te pakken. Daar kwamen ook nog twee punten tegen de familie Evengroen bij. Large speelde tegen de vader, die, zoals de meeste spelers, tegen een Pirc in het mes liep. Het Apenhoofd speelde tegen de zoon, die zich geen raad wist met de opening en de hele middag tegen een onplezierige stelling zat aan te kijken.
Ondertussen waren er ook wat remises gevallen. Aan het eerste bord kwam Robert niet verder dan een puntendeling tegen Peter Scheeren en daar was hij niet echt blij mee, omdat hij de opening beter kende. Op een cruciaal moment wist hij echter ook niet meer wat hij moest doen, waardoor hij zijn voordeeltje weer verloor. Ook FM Henk was een beetje teleurgesteld over zijn remise tegen mede-NK-ganger Gert-Jan Ludden. Na een paar onnauwkeurigheden in de opening moest hij het maar remise zien te houden. Ook Alexander had zich meer voorgesteld van zijn witpartij. Het zag er na de opening goed voor hem uit tegen Erik Hennink. Die kwam echter op het idee zijn wat verdwaalde loper in te ruilen voor een aantal pionnetjes, waarna hij ineens best veel compensatie had. Tot slot eindigde frivool tegen ernstig, ofwel Liam Vrolijk – Li Riemersma, ook in remise.
Het betekende dat de punten dik in de tas waren. De vraag was of het 6½-3½ of 7-3 zou worden. Aan het laatste bord vocht Edwin tot aan de laatste snik om een toreneindspel met een pion minder remise te houden tegen Gen van Beffen, maar hij moest na een lange middag toch nog de koning omleggen. Als laatste was topscorer Thomas nog bezig een eindspel met een pion meer te winnen. Hij deed wat listige zetjes met zijn paard en prompt zat er een truc in die naar een gewonnen toreneindspel afwikkelde. Tegenstander Ed Roering werd alsmaar verder weggedrukt en gaf dus maar op.
Zodoende won BSG met maar liefst 7-3 in Gouda. De terugreis had desondanks een enorme gevoelslengte doordat die stoptreinen tegenwoordig totaal niet op elkaar aansluiten. Alleen al het stukje van Utrecht Centraal naar Naarden-Bussum duurde een uur en een kwartier. Het valt daarom te hopen dat BSG volgend jaar weer clubs als Groningen en Voerendaal treft. Om dat te verwezenlijken, moet medekoploper De Toren na de winterstop verslagen worden.
Uitslagen:
Messemaker 1847 Gouda (2210) – BSG (2268)
1. P Scheeren m (2417) – R Ris m (2420) ½-½
2. E Roering (2180) – T Willemze m (2417) 0-1
3. W Heemskerk f (2235) – F Erwich f (2354) 0-1
4. L Vrolijk (2295) – L Riemersma m (2442) ½-½
5. E Hennink (2147) – A van Beek m (2242) ½-½
6. J Evengroen (2114) – L Ootes m (2391) 0-1
7. GJ Ludden (2201) – H van der Poel f (2190) ½-½
8. P Ypma (2222) – T van der Heijden (2306) 0-1
9. HJ Evengroen (2199) – J de Groote (2204) 0-1
10. B van Geffen (2092) – E Baart (1710) 1-0
Het opmerkelijkste nieuws van de dag kwam uit Haarlem, waar BSG 2 het tweede team plaatselijke witte paard met maar liefst 6½-1½ oprolde. Zodoende handhaafde het eerste achttal zich, ondanks de personeelsproblemen, netjes in de subtop van klasse 3D. Na de winterstop mogen de invallers zien af te rekenen met het ongenaakbare LSG 2.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten