30 oktober 2008

Eredivisie ronde 6, 7 en 8

AZ als een raket

Het zijn drukke tijden in de voetbalwereld en het is niet gemakkelijk om alle ontwikkelingen bij te houden. Daarom dit artikel, waarin de afgelopen competitieronden beschreven worden, maar waar ik ook zal proberen oplossingen aan te dragen voor noodlijdende clubjes.

Om maar eens bovenaan te beginnen: AZ is ondertussen koploper, na een reeks van zes zeges op rij. Zelfs in hun topjaren wonnen de Alkmaarders niet zo vaak en zo overtuigend van hun tegenstanders. Wordt AZ kampioen, of is dat een te snelle conclusie?

In de achtervolging zitten FC Groningen en FC Twente, met maar een puntje achterstand. Daarachter komen NAC en Ajax en daarachter PSV. Het zit nu nog gezellig bij elkaar en na elke ronde ziet de ranglijst er weer anders uit, maar toch… AZ heeft het "momentum", ze zitten in een goede reeks. Of dat het hele seizoen zo doorgaat, is niet te zeggen. Eén slecht resultaat kan het verval weer inzetten, net zoals een goed resultaat aan de wieg stond van de huidige reeks. In dat geval zitten de achtervolgers er bovenop.

Hoe spannend de competitie is, bleek toen de koploper na vijf ronden verloor van de nummer 10 van dat moment. Hoewel Groningen het goed blijft doen, sluipt Ajax ongemerkt naar boven. In de laatste drie ronden pakten ze na Groningen ook NEC en Heracles, ploegen die toch netjes in de subtop staan.

Ook FC Twente is een ploeg die rustig naar boven sluipt. Ze spelen degelijk, wat wel bleek in de UEFA Cup. Ze versloegen thuis netjes Racing Santander, dat na afloop ongetwijfeld de grootste haast had om weer terug te keren naar Spanje. Ook in de competitie doen ze het goed, met een verdiende 0-1-zege op NAC.

NAC is juist een beetje teruggevallen de laatste tijd. Toch blijven ze het vooral buitenshuis goed doen. Alleen FC Utrecht wist ze op remise te houden. Op eigen veld gaat het wat minder.

PSV is dit jaar een beetje een gekke ploeg. In de Champions League wonnen ze onverwacht van Olympique Marseille. Geen hond had daar meer op gerekend, of was het misschien handjeklap met Erik G.? Dat succes moesten ze echter wel bekopen met twee nullen in de competitie. Eerst gingen ze onderuit bij NAC, waarna hun andere angstgegner, Roda, ze in eigen stadion weer eens de baas was. Het was gek genoeg pas de eerste zege (!) van de ploeg uit Kerkrade in de competitie.

Achterhoede

En daarmee komen we al gauw aan bij de ploegen in zwaar weer. Onderaan had Volendam nog geen enkel punt gepakt. Zelfs tegen ADO, een tegenstander die ze zouden kunnen hebben, gingen ze vrij ongexc3xafnspireerd ten onder. Tegen AZ ook, maar Willem II-thuis was de eerste combinatie die een puntje opleverde. Misschien is het het begin van iets moois, maar misschien is het gewoon een doekje voor het bloeden.

Want behalve Roda boekte ook Vitesse eindelijk zijn eerste overwinning. En hoe! Heerenveen werd in eigen stadion geklopt en daar was niks op af te dingen. Heerenveen is de laatste tijd een beetje uit vorm. Het begon allemaal met de UEFA Cup-wedstrijd tegen AC Milan, het Ajax van Italië. Maar waar Heerenveen een paar dagen eerder geen enkel ontzag toonde voor het Nederlandse Ajax, deden ze dat wel tegen het Italiaanse Ajax. Met speels gemak wist Heerenveen kansen te creëren, maar de kansen werden steeds verprutst. Aan de andere kant was het wel raak na een doelpunt dat had moeten worden afgekeurd. Helaas stortte Heerenveen in en stond het vlak na rust met 0-3 achter. Pas in de slotfase kwam de eretreffer, maar daar hadden ze niks aan. In de competitie ging het vanaf dat moment een stuk minder. Kwaliteitsarmere ploegen als Roda JC en Feijenoord werden niet meer verslagen, waarna Vitesse ook nog eens drie punten uit het Abe L.-stadion meenam.

Toch is er een trainer die dolgraag zou willen ruilen met Trond Sollied. Deze man luistert naar de naam Gertjan Verbeek en heeft met zijn ploeg vijf punten verzameld na acht duels. Welke ploeg coacht hij ook al weer? ADO? NEC? De Graafschap? Nee, het is Feijenoord. De Rotterdammers verkeren in een diepe crisis na de nederlaag tegen Sparta. En met een spits als Roy Makaay kun je toch bijna niet verliezen? Toch is het juist de voorhoede waar de meeste problemen liggen. Zo heeft Feijenoord ontzettend veel moeite met scoren. De doelcijfers wijzen iets anders uit: Feijenoord heeft twaalf doelpunten gemaakt, wat veel meer is dan de andere ploegjes in de degradatiezone. Aan de andere kant hebben alleen Volendam, Sparta, Heerenveen en Vitesse meer tegengoals geïncasseerd. En inderdaad, verdedigend is het niet veel wat Feijenoord laat zien. Samen met Volendam heeft de ploeg nog geen enkel punt gepakt op vreemde bodem, afgezien van de return tegen Kalmar.

Ondanks de problemen speelt Feijenoord nog steeds Europees voetbal. De UEFA wist Feijenoord echter weer aan Nancy te koppelen. Twee jaar terug liep deze wedstrijd uit op een fiasco, omdat Nancy tegen alle waarschuwingen in toch kaarten verkocht op de zwarte markt. Het werd dan ook een chaos na afloop en de Franse ME kwam op het idee om traangas in te zetten tegen de supporters. Uiteindelijk liep iedereen snikkend van het veld af en dat was niet omdat Feijenoord die wedstrijd met 3-0 verloor.

Dit jaar wist Feijenoord zijn fans thuis te houden en verliep de wedstrijd zonder incidenten. Helaas gaf Feijenoord zich ook op het veld zonder slag of stoot over. Opnieuw werd het 3-0 voor de dames, die de vooraf zo verbolgen waren over de loting. Wat een praatjes van de nummer 15 van Frankrijk! Ze moesten juist blij zijn dat ze tegen een ploeg mochten spelen die hopeloos uit vorm is.

Feijenoord, het nieuwe AZ?

Zou het bij Feijenoord net zoiets zijn als bij AZ vorig jaar? Die ploeg voetbalde toen ook geen deuk in een pakje boter, terwijl ze nu en daarvoor gewoon erg goed waren. Er hoeven tegenwoordig maar kleine tegenvallers te zijn en meteen gaat alles slecht. Een sterke positieve terugkoppeling dus. Misschien dat een goed resultaat weer een serie gebeurtenissen in werking kan stellen, waardoor ze weer flink gaan stijgen op de ranglijst. Vooralsnog is het huilen met de pet scheef, want Feijenoord kreeg ook van Sparta een gevoelige nederlaag te verwerken. Door de nederlaag zakte de ploeg naar de zestiende plaats, drie plaatsen achter Sparta.

Heracles, Groningen, Willem II en Sparta zijn de ploegen die het geluk hadden thuis tegen Feijenoord te spelen. Zij pakten allemaal drie punten tegen de Rotterdammers, maar hoe lang gaat deze reeks nog door? De volgende tegenstander is in ieder geval gewaarschuwd.

Overigens lijken alle nederlagen van Feijenoord erg op elkaar: op het beslissende moment gaat Le Clèr op zijn bek en zit Timmer te vloeken en te tieren als de bal in het netje ligt. In de interviews weet hij het ook zo goed, dus waarom geen wisseling van de wacht? Timmer in de spits, samen met Le Clèr. Misschien heeft Makaay wel ontzettend veel talent voor keepen, maar daar kom je natuurlijk maar op één manier achter...

Dit waren de hoogtepunten van de afgelopen week, dan nu nog de uitslagen:

Ronde 6:
ADO – Volendam 2-0
Twente – Heracles 2-0
NAC – PSV 2-1
Roda – Heerenveen 2-2
Ajax – Groningen 1-0
NEC – Vitesse 3-1
Sparta – Utrecht 1-0
Willem II – Feijenoord 1-0
Graafschap – AZ 0-2

Ronde 7:
Heracles – ADO 3-1
AZ – Volendam 3-0
Groningen – Sparta 3-0
Willem II – Graafschap 1-1
PSV – Roda 2-3
Ajax – NEC 2-0
Utrecht – NAC 0-0
Vitesse – Twente 0-2
Feijenoord – Heerenveen 2-2

Ronde 8:
Roda – AZ 0-2
Volendam – Willem II 2-2
ADO – PSV 0-2
Heerenveen – Vitesse 0-2
NAC – Twente 0-1
NEC – Groningen 2-2
Sparta – Feijenoord 2-1
Heracles – Ajax 1-3
Graafschap – Utrecht 0-2

25 oktober 2008

Fier winnaars in Essent

Fier, Haslinger en Nijboer winnen Open toernooi

Het Essenttoernooi is zojuist (zo goed als) afgelopen. Uitgaande van de livepartijen zijn de winnaars bekend. Freezo Nijboer stond een half puntje achter het leidende duo Fier en Häslinger, die tegen elkaar speelden. Freezo won zijn partij krachtig, waarna hij rustig kon kijken hoe zijn concurrenten het deden. Die speelden uiteindelijk remise, zodat de drie heren gelijk eindigden.

Ivan Sokolov won de kroongroep. Aan de analyses bleek al dat het niveau beduidend minder was dan in de afgelopen jaren, maar ook aan de prestatie van de winnaar. Sokolov nam revanche voor zijn ½ uit 6 in 2006. Hij scoorde dit keer maar liefst vijf punten, tien keer zoveel als twee jaar geleden dus. Hij omschreef zijn absurd slechte resultaat van toen als "een voetbaltrainer die zegt dat zijn ploeg met 5-0 had moeten winnen, maar met 0-2 verloor." Dat is natuurlijk andersom. Sokolov verloor namelijk met 0-5.

Sokolov

Dit jaar had hij geen kind aan Jan Smeets, Ahmed Adly en Marie Sebag. Toch had hij over geluk niet te klagen. Met zwart kwam hij goed weg tegen Adly en Sebag. Tweemaal stond hij penibel, maar hij scoorde toch 1½ punt uit de slechte stellingen. Met wit maakte hij een krachtigere indruk. Vooral Sebag was flink ontredderd na een vernederende nederlaag. Sokolov finishte met een voorsprong van 2½ punt op de nummers 2. Met een TPR van ~2850 was hij veruit de sterkste.

Adly

Achter de grote Sokolov kwamen Ahmed Adly en Jan Smeets binnenhobbelen. Vanwege zijn overwinning in het onderlinge duel beschouw ik Adly als de nummer twee. Hij speelde een raar toernooi. "Vlot maar rot" of "Rot maar vlot"? Ik weet niet meer hoe de uitdrukking ging, maar hij ging wel op voor Adly. Hij speelde snel, maar oppervlakkig. Tegen Jan Smeets speelde hij in de eerste ronde heel snel, maar hij stond ook wel slecht. Toch maakte hij nog remise. Met zwart scoorde hij halfjes, met wit verloor hij twee keer. Niet geweldig, maar goed genoeg voor een (gedeeld) tweede plaats.

Smeets

Jan Smeets werd tijdens het toernooi zogenaamd ziek. Hij zag er nog gewoon uit en hij functioneerde nog gewoon. De publiekslieveling had het niet gemakkelijk en stond na drie opeenvolgende nederlagen onderaan. Een bizarre partij tegen Sebag redde zijn toernooi nog een beetje. Scoorde wel de meeste punten tegen zijn naaste concurrenten.

Sebag

Eindigde uiteindelijk toch waar ze verwacht werd. Was haast ontroostbaar na een nederlaag tegen Sokolov. Terwijl een zwartnederlaag tegen zo’n speler toch wel in lijn der verwachting ligt. Langzaam maar zeker ging het beter en stroomden de resultaten binnen. Toen Sokolov met zwart bijna in elkaar werd geschoven, merkte hij op dat ze veel sterker was met wit dan met zwart. Daarmee draaide hij de zaken om. Hij speelde zelf allerbelabberdst met zwart in die partij. Na een verrassende zwartoverwinning op Adly zag het er prima uit voor haar, maar toen kwam die laatste ronde. Met een kwaliteit meer ging ze eraan tegen Smeets.

Uitslagen:

Ronde 1 en 4:
Sokolov* – Sebag 1-0 ½-½
Smeets – Adly* ½-½ 0-1

Ronde 2 en 6:
Adly – Sokolov* 0-1 ½-½
Smeets* – Sebag 1-0 1-0

Ronde 3 en 5:
Sokolov* – Smeets 1-0 1-0
Sebag* – Adly ½ 1-0

Eindstand:

Speler, rating, # punten, overscore, TPR
1. I Sokolov 2650 5 +1,362 2854
2. A Adly 2586 2xc2xbd -0,42 2537
3. J Smeets 2604 -0,62 2531
4. M Sebag 2533 -0,32 2493

Toernooidag

Gisteren ging ik mee met Ewood naar Hoogeveen. Ewood is elke dag met de trein naar het verre noorden gegaan en ik heb daar toch wel respect voor. Ik vond die reis gisteren zo lang duren! Maar goed, ik had net m’n tentamendag achter de rug en ik wilde wel een keer meekijken. Bovendien kon Ewood een stap zetten op weg naar zijn eerste IM-norm. Dan zou hij moeten winnen van Terry Champan, zijn tegenstander. Dat zag ik wel zitten, de man speelde immers Pirc.

Eenmaal aangekomen viel het me op hoe "klein" het toernooi eigenlijk is. Het was maar een klein gemeentehuisje en het leek niet op een sterkbezet toernooi, eigenlijk. Er was een speelzaal voor de open groep, met een heel klein zaaltje ernaast, waar de kroongroep speelde. De lagere groepen speelden ergens boven. Beneden was een analyseruimte en een café, waar Gert Ligterink ditmaal de partijen becommentarieerde. De meeste sessies woonde ik bij.

Bij de kroongroep kwam ik er tevens achter waarom de kloktijden op internet niet precies overeen komen met de realiteit: de spelers speelden niet op een digitaal bord, maar op een gewoon bord met analoge klokken. En steeds als er gezet werd, moest een mannetje die zetten uitvoeren op een livebord. Geloof het of niet, maar dit zo gaat dat in Nederlandse schaaktoernooien anno 2008.

Partijen

Ondertussen waren de partijen begonnen en zag ik hoe Ewood al gauw lang begon na te denken. Datzelfde deed Le Roi opeens tegen Merijn van Delft. En Roelieboelie dan? Die had driemaal op rij verloren en speelde een vreemde opening. Hij deed Berlijns, waarin zwart al …Le7 had gespeeld en kwam erg slecht te staan. Hmm… plotseling vormverlies?

Na een tijdje langs de borden te hebben gelopen en een krantje te hebben gelezen, zag ik dat er partijen in het café werden besproken. Terwijl de dag langzaam naar zijn einde liep, raakte de fut uit de partijen. Ook Anand en Kramnik konden niet voor veel vuurwerk zorgen. EB en Ewood waren opeens ook in de zaal. Ewood had inderdaad verloren. In de analyse stond hij weer eens goed, maar waarom had 'ie dan zo veel tijd nodig? In één zet verknolde Ewood zijn stelling later in de partij. Alle kansen op een norm waren toen verkeken. Vervelend…

21 oktober 2008

Ajax is er niet meer

9 levens, 13 ongelukken

Even een triest berichtje. Het gaat over de kat van m’n tante, Ajax, die vandaag aan zijn einde is gekomen. 4902 dagen heeft het beestje bestaan en ik moet zeggen dat ik weinig herinneringen heb van de tijd waarin hij niet leefde.

21 mei 1995

Ajax’ leven begon op 21 mei 1995. Hij was een van de vijf jongen uit een nestje. Drie katers en twee poesjes waren het. Van die vijf katten is er nu slechts één in leven: mijn poes Sheba.

Sheba

Ajax was een roodwitte kater, die vanwege zijn vachtkleur (is dat een woord? 8-|) "Ajax" werd genoemd. Het had natuurlijk ook "pizza" kunnen zijn, maar je moet natuurlijk keuzes maken.

Flat

Ajax’ jeugd was geen gelukkige. Mijn tante woonde in een flat en dat bleek niet ideaal te zijn. Iedere week was er wel weer iets gebeurd. Dan weer was 'ie van het balkon gevallen, dan had ie kurk opgegeten… Het hield maar niet op. In zijn eerste jaren moet Ajax dan ook veel van zijn negen levens hebben verloren.

Zelf kende ik Ajax in die tijd als een bange, dikke kat. Hij was niet zo blij met visite. Hij trok zich dan terug en liet zich amper zien. Omdat 'ie op de flat amper kon bewegen, werd 'ie ook nog eens dik. Op een gegeven moment woog 'ie zes kilogram en dat is best veel. Zeker omdat zijn lijf zo kolossaal was geworden in vergelijking met zijn kleine kopje.

Verhuizing

Alles veranderde toen mijn tante ergens in 1999 ging verhuizen. In de zomer werd er flink geklust aan haar nieuwe huis en bleef Ajax bij ons. Daar trof hij mijn kat, die ook niet zo blij was met een nieuwkomer. Toch tolereerde Sheba haar broer, denk ik. Hoewel Ajax haar leuker vond dan andersom, hadden ze naar mijn weten nooit echt ruzie. Dat is wel anders tussen Sheba en Bonnie.

Ajax kon nu altijd buiten spelen en daar knapte hij van op. Hij begon af te vallen, waardoor hij er een stuk fitter uitzag. Hij leek zich best te vermaken bij ons.

Bussum

Toen de verhuizing eindelijk was afgerond, had Ajax een nieuw "thuis", waarin hij altijd naar buiten kon. Dat is het grote voordeel van een huis. Hoewel ik de flat vroeger altijd heel gezellig vond, was dit huis voor Ajax beter. Hij viel zoveel af, dat 'ie opeens allemaal overtollig vel met zich mee sleurde. Het zullen wel de beste jaren van zijn leven geweest zijn.

Ik zag Ajax niet vaak. Alleen als m’n tante jarig was. Soms liep 'ie dan even langs in de woonkamer, maar vaak was 'ie buiten aan het spelen. Eén keer konden we ‘m maar niet vinden. Hoe veel we ook riepen, hij was er niet! Niemand in de buurt had ‘m gezien. Bleek 'ie gewoon onder bed te zitten… Dat was nou Ajax, schuw als altijd. Van vreemdelingen hield hij niet zo. Daarom keek ik ook altijd uit als ik ‘m wilde aaien, hij wilde nog wel eens uithalen…

Het verbaasde me vroeger dat Ajax zo goed overweg kon met Jumbo, een klein, zwart hondje. Jumbo was nog kleiner dan Ajax en hij was best oud. Op het eind zag hij bijna niks meer en was hij bijna doof. Toch haalde het kleine rakkertje nog de respectabele leeftijd van zeventien jaar. Ondertussen had mijn tante er nog een tweede rode kater erbij gekregen, Spook. Het verbaasde me altijd dat die twee katten zo goed met elkaar om gingen, in tegenstelling tot mijn huisdieren. 

Laatste jaar

Vorig jaar rond deze tijd zat ik de foto’s van het NK "rapit" te publiceren en een artikel te schrijven over hoe McLaren alsnog de wereldtitel verspeelde. Ajax’ laatste 366 dagen waren ingegaan…

Op 21 mei vierde hij zijn dertiende verjaardag. Het zou zijn laatste worden, hoe ironisch, want hij werd ernstig ziek. Vandaag was het zover. Hij werd uit zijn lijden verlost. Enkele dagen na de overwinning op koploper FC Groningen, waarmee hij naar de negende plaats steeg, kwam zijn einde, op de leeftijd van dertien jaar en vijf maanden.

Born in Spring,
Died in Fall

Ajax

* 21-05 1995
+ 21-10 2008

13 lange jaren was je in leven, maar nu ben je voor altijd dood. 😥

20 oktober 2008

Anand is de beste!

WK-match

Op dit moment is Bonn het zwaartepunt van de schaakwereld. Niet ver daar vandaan ligt Hoogeveen, waar het beroemde Essent-toernooi wordt gehouden. Zo zie je maar weer hoe die sterke schakers elkaar opzoeken. Maar goed, het belangrijkste eerst…

Kramink – Anand

De WK-match tussen Kramnik en Anand is bijna halverwege en Anand heeft een behoorlijke voorsprong genomen. Hij presteerde het onmogelijke: hij versloeg Kramnik tweemaal met zwart. Kramnik is een oerdegelijke speler, die nooit avonturen opzoekt en daardoor schier onverslaanbaar is. Dat ondervond Kasparov jaren geleden in hun match. De superaanvaller leek tandloos tegen de superverdediger. Telkens wist Kramnik het spel na de opening te vervlakken, waarna hij overeind bleef. Dit in tegenstelling tot Kasparov.

Anand had er iets op gevonden: hij speelt bijzonder scherp met zwart. Ongetwijfeld lichtelijk dubieus, maar hij scoorde er wel twee volle punten mee. Ondanks de volgende harde nederlaag probeerde Kramnik vandaag dezelfde opening weer. het resultaat was hetzelfde. Hieronder de hoogtepunten:

Kramnik – Anand
1. d4 d5 2. c4 c6 3. Nf3 Nf6 4. Nc3 e6 5. e3 Nbd7 6. Bd3 dxc4 7. Bxc4 b5 8. Bd3 a6 9. e4 c5 10. e5 cxd4 11. Nxb5 axb5 12. exf6 gxf6 13. O-O Qb6 14. Qe2 Bb7 15.Bxb5

Stelling na 15.Lxb5; de stelling die deze match centraal staat.

15… Bd6 16. Rd1 Rg8 17. g3 Rg4 18. Bf4 Bxf4 19. Nxd4 h5 20. Nxe6 fxe6 21. Rxd7 Het ziet er allemaal gevaarlijk uit voor zwart, maar het blijkt mee te vallen. 21… Kf8 22. Qd3 Rg7 23. Rxg7 Kxg7 24. gxf4 Rd8 25. Qe2 Kh6 26. Kf1 Rg8 Nu is het zwart die mag aanvallen.

Stelling na 26…Tg8; zwart krijgt aanvalskansen.

27. a4 Bg2+ 28. Ke1 Bh3 29. Ra3?! Het kan best zijn dat Kramnik zich niet optimaal verdedigt, maar het is hier al lastig. 29… Rg1+ 30. Kd2 Qd4+ 31. Kc2 Bg4 32. f3 Bf5+ 33. Bd3 Bh3 34. a5 Rg2 35. a6 Rxe2+ 36. Bxe2 Bf5+ 37. Kb3 Qe3+ 38. Ka2 Qxe2 39. a7 Qc4+ 40. Ka1 Qf1+ 41. Ka2 Bb1+ 0-1

Dat was een hele harde nederlaag voor Kramnik. Hij liet zich niet uit het veld slaan en maakte zijn zwartpartij remise. Hij kwam zelfs erg goed te staan, maar hij had zijn taak volbracht. Even een rustdag en dan weer knallen met wit:

Kramnik – Anand
1. d4 d5 2. c4 c6 3. Nf3 Nf6 4. Nc3 e6 5. e3 Nbd7 6. Bd3 dxc4 7. Bxc4 b5 8. Bd3 a6 9. e4 c5 10. e5 cxd4 11. Nxb5 axb5 12. exf6 gxf6 13. O-O Qb6 14. Qe2 Bb7 15. Bxb5 Rg8!?
Anand is Kramnik deze partij een slag voor. Blijkbaar had zijn team een verbetering gevonden ten opzichte van de vorige partij. 16. Bf4 Bd6 17. Bg3 f5 18. Rfc1 Voor deze rustige zet trok Kramnik ruim een half uur uit. Hij stort zich niet op halsbrekende varianten, maar vertrouwt op zijn stelling die toch wat betrouwbaarder overkomt.

Stelling na 18.Tfc1!?

18… f4 19. Bh4 Be7 20. a4 Bxh4 21. Nxh4 Ke7 22. Ra3 Rac8 23. Rxc8 Rxc8 24. Ra1 Qc5 25. Qg4 Qe5 26. Nf3 Qf6 27. Re1 Op Playchess gingen stemmen op om op d4 te slaan. Na 27.Pxd4? verliest wit na 27…Dxd4 28.Td1 Pf6 29.Txd4 Pxg4 30.Td7+ Kf6 31.Txb7 Tc1+ 32.Lf1 Alles lijkt in orde voor wit, maar na 32…Pe3! kan hij opgeven. 27… Rc5 28. b4?! Rc3 29. Nxd4? Nu denkt Kramnik wel te kunnen toehappen…

Stelling na 29.Pxd4?

Zo’n fout is natuurlijk gemakkelijk te maken zonder computer, ook voor Kramnik. Anand had dieper gerekend en incasseerde na 29… Qxd4 30. Rd1 Nf6 31. Rxd4 Nxg4 32. Rd7+ Kf6 33. Rxb7 Rc1+ 34. Bf1 Ne3 35. fxe3 fxe3 het volle punt.

0-1

Daarmee lijkt de spanning te zijn verdwenen. Kramnik heeft nog drie witpartijen om terug te slaan. Maar dan moeten hij en zijn secondanten iets beters verzinnen tegen Anands bijzondere openingsopzet.

Essent

In Hoogeveen draait het Essent-toernooi op volle toeren nu ook de kroongroep speelt. Anders dan de afgelopen jaren, zijn er nu wat minder grote namen van de partij. Geen wereldtoppers, maar vier redelijk sterke grootmeesters:

Ivan Sokolov [2650] and Jan Smeets [2604] from the Netherlands, Ahmed Adly [2586] from Egypt and Marie Sebag [2533] from France.

De uitslagen van de eerste twee ronden waren:

Ronde 1:
I Sokolov – M Sebag 1-0
J Smeets – A Adly ½-½

Ronde 2:
A Adly – I Sokolov 0-1
J Smeets – M Sebag 1-0

De tweede ronde kende een ongelukkig einde voor de twee verliezers. Ahmed Adly, een jeugdwereldkampioen, stond (optisch) erg goed tegen Ivan Sokolov. Die liet zich niet van de wijs brengen. In tijdlood lette Adly even niet op:

A Adly – I Sokolov. Stelling na 26.Lc4.

Sokolov speelde 26…Dc5, waarna wit rustig 27.b3?? deed. Na 27…Lh5 kon hij opgeven. Dat deed hij niet, hij speelde nog wat zetjes door met een dame minder.

Ook Marie Sebag kent een zware start van haar toernooi. Twee zwartpartijen, nul punten. Tegen Jan Smeets ontglipte haar een blunder in overigens toch al lastige stand:

J Smeets – M Sebag. Stelling na 39.Pf3.

Hier geschiedde 39…Lf5?, wat na 40.Pxd4 een kwaliteit kostte, wat duidelijk werd na 40…Lxb1? Wit deed 41.Pe6+ tussendoor. Zwart wachtte 41…Kf6 42.Dxb1 niet af, maar gaf op.

Open groep

De open groep is juist sterker geworden dan vorig jaar. Ewood is dit jaar van de partij. Kan hij zijn schaakjaar een positieve impuls geven? In de eerste twee ronden verloor hij van twee grootmeesters. Die "pech" moet je dan maar net hebben. In de derde ronde speelde hij een zieke partij tegen Viktor Akotchik. Hij won en speelde vandaag tegen Migchiel de Jong. Die man speelt nog wel eens remise tegen grootmeesters, maar tegen Ewood was hij niet opgewassen. Met 2 uit 4 doet Ewood het niet slecht. Morgen mag hij tegen Sasha Kaplan, een IM. Dat wordt dus geen makkie, zeker niet omdat Ewood zwart heeft. Hopelijk kan hij eindelijk eens een goed resultaat halen tegen zo’n tegenstander.

Voor nog meer zieke partijen: speel de partijen uit ronde drie maar na en ontdek bijvoorbeeld hoe de grootmeester Das Neelotpal een stelling met drie pionnen meer in één klap uit handen gaf.

14 oktober 2008

Snelschaakavond

FM Henk wint 5-minutensnelschaaktoernooi

Gisteren was er voor de verandering geen "gewoon" schaken, maar een snelschaakavond. Ik besloot ook maar eens te komen. Snelschaken kan namelijk wel eens grappig zijn, maar aan de andere kant heb je er ook niet zo gek veel aan.

Op de club waren veel oude bekenden. Op de heenweg reden we de hele tijd achter Rob van Swinderen aan, op de club waren er juist spelers die je er niet zou verwachten. Zo was Emiglio weer eens van de partij, net als Sjonnie Markus. Ik was benieuwd hoe zij zouden snelschaken.

Voorronde

Na een lange dag rommelen op Playchess, ging ik tegen Ewood nog een beetje inschaken. Johnnie keek aandachtig toe. Als kiebitzer weet je natuurlijk precies hoe het moet, maar als je dan zelf moet spelen… Dat bleek in de eerste ronde, toen hij door Tom Fikkert werd gevlagd. Ook FM Henk maakte geen beste indruk in tijdnood. Hij twijfelde heel erg en kreeg tegen Rob Tijssens een nederlaag te slikken.

Zelf bakte ik er niet heel veel van in de voorrondes. Vooral mijn witpartijen liepen slecht. Zo besloot ik in de tweede ronde Sveshnikov te spelen tegen Eddy of Squares. Ik werd niet regelrecht gebatst, maar ik gaf opeens een toren weg. Daarna sputterde ik nog even door, maar doen ik een wanhoopsoffer wilde doen, bleek dat ik een onreglementaire zet speelde. Lenaart, die eventjes aanwezig was, "grapte" iets als dat ik altijd van Eddy verloor.

Tegen Mark Pieterse zag ik juist een onreglementaire zet van mijn tegenstander over het hoofd. Ik pende zijn dame, waarna hij het ding doodleuk wegzette om mat te dreigen. Ik dacht dat ik iets had gemist en dekte het mat af, om er even later achter te komen dat ik met een damezet het schaak had opgeheven… Daarna besloot ik maar in tijdnood tot toren te promoveren. Met pijn en moeite wist ik een matje af te leveren, dat wel.

In de zesde ronde speelde ik tegen Emiglio. Ik had wit en werd keihard gebatst in het Frans. Het blijft een lastige opening, maar vol afschuw keek ik naar de slotstelling, waarin ik als een mol gaten had gegraven, die vervolgens dodelijk verzwakt waren.

Even later ging m’n 100%-score met zwart eraan. Tegen Ewood speelde ik nog wel een maffe partij, waarin ik wel moeilijk stond, maar toch nog wat kansjes had. Uiteindelijk werd ik gevlagd.

Finalegroep

Met 6 uit 9 werd ik vijfde in de voorronde en mocht ik naar de hoogste finalegroep. Daar zou ik nog een beslissende rol spelen voor de uiteindelijke winnaar…

Ik begon niet zo best tegen Tom Haenen. Na 1.e4 e6 2.d4 d5 deed ik 3.Pd2. Ik wist dat Tom Haenen Frans speelt, of soms Caro-Kann waar dan een soort Frans uitkomt. Maar 3.Pd2 is mijn standaardreactie op de Caro-Kann en niet op het Frans. Daar kwam ik meteen ook achter en blijkbaar was ik zo van slag dat ik na 3…Pf6 4.Pf3? deed. Hij deed het rustige 4…Pxe4, waar 4…dxe4 wel wat sterker is. Zoals het nu ging, kwam ik zelfs een beetje in het voordeel, maar hij verdedigde goed. Uiteindelijk bood ik maar remise aan. ik vond dat 'ie dat wel verdiende (ondanks een onreglementaire zet op het eind… ;p)

Vervolgens speelde ik tegen Rik Weidema een hele lastige partij. Met nog tien seconden op de klok zat ik een beetje te bibberen, maar gelukkig liet hij mat in één toe. Ik stond waarschijnlijk wel gewonnen, maar om binnen tien seconden mat te zetten…

Toen van Swinderen een stuk weggaf, had ik 2½ uit 3 en mocht ik de leiders het leven zuur gaan maken. Ik begon tegen Emiglio, die de voorronde had gewonnen, maar in de "finale" al twee nederlagen kreeg te slikken. Daar zou het echter bij blijven. Ik kon hem ook nu niet afstoppen.

Ewood speelde ondertussen remise tegen Henk. Henk was opeens zijn enige concurrent en hoewel Ewood woord hield, hij zou namelijk niet van Henk verliezen, zou zijn remise knap waardeloos blijken. En het was zijn eigen schuld. In een saaie schuifstelling was hij Henk aan het vlaggen zonder het zelf door te hebben. Toen waren beide vlaggen gevallen…

Daarna mocht Ewood tegen mij. Ik wilde nog een beetje "revanche" nemen voor mijn eerdere nederlaag en ik besloot met wit heel positioneel te spelen. Ik blies mezelf niet op en wikkelde rustig af naar een lopereindspel. Dat beviel me wel en ik slaagde erin te winnen. Toch nog een puntje tegen de "goeien", dacht ik tevreden. Ewood was iets minder blij. Geïrriteerd zei hij dat ik niks van die opening begreep.

Voor straf hield ik FM Henk niet op remise. Ik had ergens een ingeving met een tussenzetje, maar helaas had hij ook een tussenzet en stond ik nogal lelijk. Henks techniek was erg goed en ik kreeg geen kans meer.

In de slotfase van het toernooi won ik nog van Beijen en Eddy of Squares (!). Hij deed tot mijn verrassing 1.e4 e5. Goed, dan doe ik rustig 2.Pf3. Doet 'ie 2…f5?! en vervolgens inderdaad 3.Pxe5 Pc6?!! Dat had ik wel eens eerder gezien van ‘m. Passieve kennis dus… Gelukkig wist ik van een eerdere partij dat je gauw d2-d4 moet spelen. Dus ik deed 4.Pxc6 dxc6 5.exf5!? Lxf5 6.d4. Zo, die zit. Uiteindelijk won ik vrij simpel toen hij met zijn toren op pad ging. Op f6 werd 'ie weggejaagd door mijn ene loper, op f7 werd 'ie gepend door de andere.

Op het laatst speelde ik tegen Sjonnie. Het werd een zieke partij, met een rare opening en veel rare fratsen aan mijn kant. Uiteindelijk won ik nog een stuk en bood ik maar remise aan bij een soort zetherhaling. Weer 6 uit 9, goed voor een vierde plaats, wat overigens ook mijn "startplaats" was.*

De vierde prijs leverde me nog een ontbijtkoek op, waarvoor ik Ewood wel mag bedanken. 😉 Hij koos een pak autodrop. Het zou verboden moeten worden!

Al met al scoorde ik in vier uur 12 punten uit 18 partijen. 11 overwinningen, 2 remises en 5 nederlagen. Dat kan beter, al speelde ik wel vijf keer tegen een 2200-plusser. (Of is Sjonnie Markus ook nog een 2200-speler?) Dus de volgende keer ga ik weer proberen 100% te scoren tegen de eh… wat zwakkere spelers, want de ervaring leert dat ik daar makkelijker van win dan dat ik een goede op remise houd. Maar goed, uiteindelijk had ik een prijs en daar gaat het allemaal om. 😉

Eindstand:
1. H van der Poel 8
2. E de Groote 7½
3. E Wüstefeld 7
4. J de Groote 6
5. J Markus 5½

* Wie stond er dan bij de voorrondes boven mij, maar stapte toen uit het toernooi?

12 oktober 2008

Heethoofden

Scheidsrechter

Na de nachtrace van de vorige keer, stond er nu een "ochtendrace" op het programma. De race werd verreden in Japan, net als vorig jaar op het saaie Fuji-circuit. Japan en oktober: dat belooft extreem weer. In 2004 was er een cycloon en vorig jaar regende het pijpenstelen. Dit jaar bleef het bij zware bewolking.

Kwalificatie

De race stond volledig in het teken van de titelkandidaten Hamilton en Massa. Met nog drie races te gaan kon er nog van alles gebeuren. Bij Ferrari had men een plan bedacht om hun "tweede rijder" aan de titel te helpen: gewoon steeds een dubbelzege scoren! De kwalificatie was dan ook een teleurstelling voor de Italianen, die hun bolides slechts op de tweede (Räikkönen nota bene) en vijfde (Massa) terugvonden. Hamilton stond daarentegen trots op pole, terwijl zijn bleke teamgenootje derde was. Alonso zat er ook weer goed bij met een vierde plaats, terwijl BMW de slag weer eens had gemist. Kubica stond nog zesde, maar Hidefeld… Die was zesTIENde. Daarmee stond hij nog wel voor de Honda’s en de Force India’s, die er al helemaal niks van bakken dit jaar.

Race

Bij het doven van de lichten komt Räikkönen veel beter weg dan Hamilton en hij pakt meteen de leiding. Dat kan Hamilton natuurlijk niet op zich laten zitten. Nog voor de eerste bocht zet hij een aanval in. Met rokende banden glijdt zijn McLaren rechtdoor. De beduusde Räikkönen kan geen kant op en gaat ook rechtdoor. Ook Kovalainen en Massa schieten rechtdoor, waardoor de nieuwe leider… Kubica is.

In de openingsfase rijdt Kubica trots aan kop, op de voet gevolgd door Alonso, die op zijn beurt gevolgd wordt door Kovalainen. In de tweede ronde slaat het noodlot opnieuw toe. Hamilton besluit Massa in te halen. Dat kan Massa natuurlijk niet op zich laten zitten en hij gaat meteen in de tegenaanval. Hij rijdt met twee wielen door het gras en tikt de bolide van zijn concurrent aan, waardoor deze in de rondte gaat. Hamilton ziet vervolgens het hele veld passeren.

Vervolgens krijgen beide kemphanen straf van de wedstrijdleiding. Hamilton krijgt een gele kaart voor het akkefietje bij de start, Massa krijgt een gele kaart voor de aanrijding met zijn rivaal. Terwijl Massa na zijn drivethroughpenalty nog een beetje kan meedoen voor punten, rijdt Hamilton het restant van de race voor spek en bonen mee. Een twaalfde plaats kan hij aan zijn collectie geen-puntenfinishes van dit jaar toevoegen. Het zit koning tijdstraf ook niet mee.

Pitstops

In de zeventiende ronde wordt het allemaal nog even wat erger voor McLaren, als Kovalainen zijn motor opeens opblaast. Daarmee is ook de sterkste troefkaart van McLaren uitgespeeld.

Bij de pitstops slaat Alonso toe. Zijn Renault wordt minder afgetankt dan de BMW van Kubica, waardoor hij na de pitstops aan kop rijdt. Iedere ronde groeit zijn voorsprong op Kubica, die klaagt over zijn banden. Ook na de tweede serie pitstops houdt Alonso de leiding, terwijl Kubica zijn tweede plaats met moeite vasthoudt. Räikkönen is sneller, maar hij komt er net niet voorbij.

Ondertussen is Massa weer bij een ongeluk betrokken. Hij zit naast de uit de pits rijdende Bourdais, als hij de Fransman afknijpt en in de rondte gaat. De schade blijft beperkt tot een aantal seconden. Bourdais loopt grotere schade op: de wedstrijdleiding geeft hem na afloop een tijdstraf, waardoor hij niet zesde, maar tiende wordt. Erg zuur, temeer omdat hij een goed resultaat erg goed kan gebruiken.

Piquet is opeens ook naar voren geslopen. Geholpen door een iets andere tactiek zit hij in de slotfase opeens op Kubica en Räikkönen te jagen. Hij kan het dus wel! Anders dan vroeger zijn er geen rijders meer die een halve seconde trager zijn dan hun teamgenootje. Maar toch… Piquet heeft het niet. Buiten beeld vliegt hij even van de baan en moet zijn jacht naar de tweede plaats staken. Zo kennen we ‘m weer…

Uiteindelijk wint Alonso zijn tweede race op rij. Geholpen door de titelfavorieten die het lelijk laten afweten, dat wel, maar dat maakt de zege er niet minder mooi om. Kubica is ook zeer content met zijn tweede plaats, waardoor hij nog hoop houdt op de titel. Räikkönen staat er op het podium onbewogen bij. Het was al een tijdje geleden dat hij met de champagne mocht spuiten. Aan de andere kant is hij nu definitief wereldkampioen-af.

Bij de constructeurs was McLaren de grote verliezer. Zowel Ferrari als BMW scoorden punten, waar de teller bij de Britten op nul bleef staan. Zodoende heroverde Ferrari de leiding en is BMW ook opeens dichtbij. Maar dan moet Hidefeld wel meer gaan scoren.

En zo eindigde het raceweekend op Fuji. Ik vraag me overigens af of ze Japan expres op het eind van het seizoen doen in verband met het slechte weer. Vaak wordt er juist in de zomer in Europa gereden omdat het dan nog aardig weer is. Mijn suggestie: Japan in het voorjaar en bijvoorbeeld Bahrein en Australië in het najaar. Maar ja, ik zou ook geen straffen hebben uitgedeeld. Ach, wie ben ik?

07 oktober 2008

Marten Klouwenbeker

Hard tegen hard

Gisteravond was de Algemene ledenvergadering (ALV), met als extra spektakelstuk de zogenaamde Marten Klouwenbeker, de finale tussen de vijfminutensnelschaakkampioen tegen de tienminutensnelschaakkampioen. Het Loensreptiel deed tijdens het vijfminutensnelschaak een keer per ongeluk mee en won het toernooi, terwijl ik het andere evenement won doordat de bezetting nogal matig was, maar daarover later meer.

Om zeven uur werd beneden een of andere jeugdvergadering gehouden. Ik was daarbij niet betrokken en besloot buiten te wachten op R double-U. Die kwam iets later aan met een enorme doos in z’n hand. Gespannen volgde ik hem de trap op. Terwijl het boven langzaam maar zeker drukker werd vanwege de ALV, kwam Leon ook binnenlopen. Hij had de hond van z’n ma meegenomen. Hij zette een tas op tafel en haalde er een gele mand uit. Hij liet het ding op de grond ploffen. Vervolgens bond hij de riem aan een tafelpoot en probeerde hij het iele beestje in z’n mand te krijgen. Het hondje had er geen zin in, zelfs niet nadat Leon er twee "snoepjes" in had laten vallen. Het ontbrak me aan lef en fantasie om er een grap over te maken.

Daarna werd het tijd voor de partijen. R double-U had een heel schema gemaakt. Het begon met een vijfminutenpartij, waarin ik wit had. Ik speelde open Siciliaans, waar ik voor m’n gevoel al snel een verkeerde zet deed. Siciliaans is nog steeds niet helemaal mijn ding. Helemaal niet toen Ewood zei dat het nog gewoon theorie was. Hoe dan ook, ik moest langer nadenken dan me lief was en mijn stelling was ook wat minder. Ik besloot een eindspel met toren en paard tegen toren en loper te gaan spelen, maar ik was al gauw tot passiviteit gedoemd en toen ik ook nog een pion verloor kon ik het niet houden. Dat moest de volgende witpartij maar beter gaan, vond ik.

De tweede partij was een tienminutenpartij, waarin ik zwart had. Leon speelde vol vertrouwen Nimzo-Indisch (bijna 100% score tegen de "De Grootjes") en ik stond voor mijn gevoel best goed. Ik deed het alleen niet zo handig en verloor een tempo. Ik besloot opnieuw af te wikkelen naar een (dubbel) toreneindspel:

Dit was volgens mij de stand. Ik had zojuist 1…Td6 gespeeld, waarna wit met 2.Tb5, gevolgd door a3-a4-a5xb6 op een zwakke b-pion ging spelen. Ik speelde …f7-f5 en …Tb8-f8-f6, om alles te dekken. Wit dekte met c3-c4 de d-pion en nam de a-lijn in beslag. Daardoor kon hij via Ta1-a8(+)-e8 aan m’n e-pion komen. Ik kon met …e4 nog voorkomen dat ik die pion kwijtraakte, maar na ruilen op e4 moest ik …Tf6-g6(+)-g4 doen, waarna heel gemeen Te6 kwam. Het eindspel was misschien nog te houden, maar Leon speelde het goed uit.

Beklaagdenbankje

Daarna begon de ALV. Lenaart moest verslag doen van het gebeuren en zat driftig te schrijven. Blijkbaar probeerde hij letterlijk ieder woord op te schrijven, want toen hij de presentielijst voor z’n neus kreeg, duwde hij het ding geïrriteerd opzij. Ik heb ‘m wel eens gezelliger meegemaakt dan de laatste tijd.

Bij de bar was een aantal tafels aan elkaar geschoven, waarachter het bestuur zat. Het was een beetje het beklaagdenbankje, want de aanwezigen in de zaal stortten bakken vol met stront over het bestuur uit. Het kernwoord leek "communicatie" te zijn, want daarin ging nogal eens wat mis. Vooral Eddy Sibbing was nogal verbolgen over het feit dat het snelschaakkampioenschap (dat ik won) niet was aangekondigd in het clubblad. Ook de vermeende desinteresse in de bekercompetitie was volgens velen toe te schrijven aan de gebrekkige communicatie.

Verder schrok ik nogal van de enorme onvoorziene uitgaven die BSG de laatste jaren deed. Daarbij vroeg Ewood zich af of de bridgers daar niet aan mee moesten betalen. Zelf weet ik er het fijne niet van. BSG huurt de zalen, maar wie "bezit" het gebouw? Is dat de gemeente? Zijn dergelijke kosten dan niet voor rekening van de gemeente?

Ook kwamen de bardiensten nog aan bod. Leons bonkie wilde die wel voor d’r rekening nemen, maar daarvoor wilde het bestuur (of zij?) wel iets tegenover stellen. € 25,- per avond, wat helaas weer ten koste gaat van de lage prijzen. Alles wordt gewoon dertig cent duurder! Nou ben ik maar een zeer matig econoom, maar ik weet wel dat de vraag afneemt als de prijzen stijgen. Er was berekend dat die dertig cent, bij een omzet die rond de 75 euri per avond ligt, genoeg inkomsten moest genereren, maar ik vraag me af of het consumptieniveau wel gelijk blijft.

Zelf zou ik het in ieder geval jammer vinden, ook al koop ik daar eigenlijk nooit iets. De barhoofden waren er ook niet zo gelukkig mee. Ze waren namelijk niet geïnformeerd. Communicatie, hè… Ik snap nog steeds niet goed waarom niet iedereen zelf zijn drankjes kan afrekenen. Ik denk dat je iets minder service wel voor lief neemt als het je dertig cent scheelt, eerlijk gezegd.

Pas om tien over elf kwam er eindelijk een einde aan de ALV. Twee jaar geleden was ik er (per ongeluk, of om het een keer mee te maken?) ook eens en toen was het binnen twee uur afgehandeld. Nu was het een lange zit en mocht ik nog proberen de score enigszins dragelijk te maken…

Remise

Het werd tijd voor de derde partij. Ik speelde weer met wit, al had R double-U nog ergens wat namen doorgekrast op z’n indeling. Het was wel lastig dat de vijf- en tienminutenpartijen steeds door elkaar gingen. Dat was lastig voor het instellen van de klok. Twee klokken gebruiken was misschien een idee. Hoe dan ook, ik had wit en ik kreeg ditmaal Berlijns voorgeschoteld. Balen, want ik had me voorbereid aan de hand van de partij die ik in februari tegen Leon speelde. Gelukkig verraste het Berlijns me niet echt. Ik speelde de stukken naar de optimale velden in mijn ogen, maar ik zag na zijn …Pd5 niet beter dan daar te slaan, waarna hij zijn dubbelpion had opgelost. Gelukkig kon ik de zwartveldige lopers ruilen, waarna ik met een trots paard op d4 steeds beter kwam te staan:

"Geloof het of niet, maar ik heb dit nog verloren!" Aldus Majnu Michaud nadat hij in het OKU in 2006 een stelling met een kwaliteit en drie pionnen meer nog van mij verloor. In deze stelling, waarvan ik niet weet of de toren nou op e1 stond of op h1, sta ik natuurlijk prima. Ik wilde mijn mooie paard niet opgeven voor zwarts loper, maar na 1.Pxe6 Txe6 2.Td1 kan ik risicoloos op winst spelen. Nu glipte de stelling na 1.a4 Ld7 langzaam door de vingers. Overigens beoordeelt Fritz het eindspel na 2.e6!!? Lxe6 3.Pxe6 Txe6 4.Txe6 fxe6 5.Ke5 als gewonnen voor wit. Het probleem is alleen dat de computer direct allerlei evaluaties uit z’n mouw schudt, iets wat ik niet kan. Ik had de mogelijkheid wel gezien, maar je komt wel in een pionneneindspel met een pion minder. De computer rekent dan echter uit dat je kan verhinderen dat zwart een vrijpion maakt. Uiteindelijk komt zwart in zetdwang, waarna e6 valt.

Ik had wel een vermoeden dat zoiets erin zat, maar ik gokte er niet op. In plaats daarvan verloor ik de controle over de stelling en werd ik hardhandig van het bord gezet. Het was tekenend voor de match. Ik vind dat ik soms best goed kan schaken, maar zeker in goede stellingen mis ik iets. Het is alsof ik met losse flodders schiet en dat ik mijn stukken wel goed kan neerzetten, maar wat dan? Het is een ander soort tactiek dan dubbele aanvallen, penning of een röntgenaanval of zo. Computers zijn er erg goed in. Je hoeft maar een beetje passief te spelen en zo’n apparaat ontmantelt je stelling waar je bij staat.

0-3 was de stand en ik had weer eens zwart. Maar goed, die tien minuten bedenktijd was wel "mijn" tempo; ik had daarmee immers gewonnen. Dus wilde ik laten zien dat ik met zwart best kon standhouden. Leon speelde Spaans met 5.De2 en ik besloot actief tegen te spelen. Ik offerde met …d5 een pion. Leon ging erop in en kreeg te zien waarom dat maar weinig gespeeld wordt. Ik kreeg best leuke tegenkansen. Door een "simpele" desperado had ik een kwaliteit kunnen winnen. Ik miste het (weer) en bleef druk houden op de witte stelling. Uiteindelijk ruilde ik alles af om in een remiseachtig toreneindspel te komen.

Een grappige stelling, met drie tegen één pion op beide vleugels. Misschien was deze stelling toch niet zo goed als ik dacht, want wits koning staat nog bij de pionnen, dus is het eindspel misschien zelfs gewonnen voor wit. Ik deed hier namelijk 1…Te3, waarna 2.Kf2?! volgde. Na 2…Td3 3.Tb6 Td2+ 4.Ke3 Txb2 5.a4 Tb3! 6.axb5 Txc3+ had ik een pion meer. Het werd uiteindelijk remise, mijn eerste. Ik was toch wel een beetje opgelucht…

Toch had wit na 2.Ta5! misschien wel gewonnen.

Vervolgens kreeg ik weer zwart in een vijfminutenpartijtje. De fut was er een beetje uit en na wat onhandig manoeuvreren verloor ik een pion en uiteindelijk ook de partij. De stand was daarmee 4½-½. Leon was de winnaar en gezien de beperkte tijd werden de laatste drie partijen ook niet meer gespeeld. Ik had dus best wel schaakles gehad, al heb ik het gevoel dat er meer in had gezeten. Misschien had ik gewoon m’n dag niet…

Uitslagen:
Jep [5] – Leon [5] 0-1
Leon [10] – Jep [10] 1-0
Jep [5] – Leon [5] 0-1
Leon [10] – Jep [10] ½-½
Leon [5] – Jep [5] 1-0

Ewood zat ondertussen nog "Scandinavisch" schaak te spelen tegen Richard L. De slungel liep na afloop nog even met ons mee, op weg naar huis. Ik ben benieuwd of Ewood die ALV’s nog steeds zo leuk vindt.

05 oktober 2008

Eredivisie ronde 5

AZ is weer terug

AZ is weer terug waar het begin 2007 gebleven was. De Alkmaarders boekten hun derde overwinning op rij en staan weer in het linkerrijtje. AZ was weergaloos en Sparta het weerloze slachtoffer. Het eerste doelpunt viel al na een halve minuut, één uur en drie kwartier later stapten de Spartanen met een 6-0-nederlaag van het veld. AZ is eindelijk op schot en dat doet de ploeg goed.

De 6-0 zette de trend voor een doelpuntrijk weekend, waarin gemiddeld vier keer per wedstrijd werd gescoord. Dit gemiddelde werd precies gehaald in de wedstrijd Vitesse – Willem II. Het werd 2-2 en dat was erg zuur voor Vitesse, dat met 2-1 voorstond en de laatste Willem II-aanval leek af te slaan. Bij de counter kwam de bal echter op de hak van een Vitessespeler, waardoor Willem II in de tegen-tegenaanval scoorde. Zodoende won Vitesse weer niet en staat het met twee remises nog steeds ergens onderaan. Voor Willem II was het een opsteker na twee nederlagen.

De rest van het weekend stond vooral in het teken van (grote) thuiszeges. De thuisploegen maakten maar liefst 26 doelpunten, de uitclubs slechts tien. Op de zaterdag kon de Graafschap tegen PSV geen vuist maken en verloor met 3-0. PSV is weer een beetje op de weg terug, zo lijkt het, want het was veruit de ruimste thuisoverwinning van het seizoen. Ook Heracles blijft het goed doen. De ploeg won van Roda, dat dit seizoen geen beste indruk maakt. Heracles is nog steeds ongeslagen, met twee zeges en drie remises. Over geluk hebben ze niet te klagen.

Afgang

Beter doen de noordelijke ploegen het. FC Groningen versloeg ADO Den Haag zonder moeite en bleef aan kop. Heerenveen kon natuurlijk niet achterblijven. Na de 5-2-veegpartij in de UEFA Cup wonnen ze met dezelfde cijfers van Ajax. Zelfs het scoreverloop was precies hetzelfde. Heerenveen was dominant en dodelijk in de afwerking, al bood Ajax wel erg weinig tegenstand. Marco van Basten sprak na afloop dan ook van een afgang.

Feijenoord glijdt uit

Ook Feijenoord – NEC was een duel tussen twee ploegen die de voorronde van de UEFA Cup overleefden. Feijenoord is in zwaar weer na de tegenvallende resultaten en daar kwam geen verandering in. Met weemoed dacht trainer Gertjan Verbeek terug aan zijn tijd bij Heerenveen, waar hij wel de beschikking had over goede spitsen. Want ook dit keer kwam Makaay niet verder dan enkele rollertjes met zijn "soepbeen". In de eerste helft lukte het de thuisclub maar niet om te scoren, in de tweede helft belandden ze van de regen in de drup. Het werd 0-2 en met 1½ uit 5 is Feijenoord diep in het rechterrijtje weggezakt.

Ook FC Twente verzaakte na een goede Europese prestatie. Na de beslissende 1-0-zege op Stade Rennes, dat Olympique Lyon in de Franse competitie met 3-0 (!) veegde, verloor het verrassend met 3-0 van FC Utrecht. Dat is toch het leuke van voetbal.

Volendam kon niet stunten. Tegen NAC, dat in uitwedstrijden erg sterk is, gaven ze de doelpunten op een presenteerblaadje. Ze verloren dan ook met 2-4 en blijven laatste met nul punten. Tegen welke ploeg gaan ze hun eerste puntje(s) pakken, lijkt een interessante vraag.

Uitslagen

AZ [2259] – Sparta [2209] 6-0
Vitesse [2248] – Willem II [2222] 2-2
PSV [2247] – Graafschap [2121] 3-0
Heracles [2194] – Roda [2276] 2-0
Groningen [2279] – ADO [2100] 3-0
Feijenoord [2364] – NEC [2380] 0-2
Utrecht [2270] – Twente [2427] 3-0
Volendam [2150] – NAC [2396] 2-4
Heerenveen [2413] – Ajax [2498] 5-2

Tot slot nog een verhaaltje dat ik typisch Nederlands vond:

Typisch Nederlands

Het hele weekend was Jeroen Bleekemolen de snelste man in Zandvoort, tijdens de openingsrace van de A1GP-serie. Door problemen met de productie van de bolides kon slechts het halve startveld van een bolide voorzien worden. Helaas zaten daar heel wat krukken bij, die in elke sessie wel in de muur kleunden. Het slechte weer leverde dan wel spektakel op, maar voor de fans was het niet leuk.

Op zaterdag reed Jeroen zich nog trots naar pole. Tot dat moment ging het prima. De snelheid zat er goed in en Team Nederland was favoriet voor zowel de sprint- als hoofdrace.

De sprintrace ging niet best met een nukkige bolide en een beslagen vizier. Hijgend en puffend kwam de oranje bolide als vierde aan. Dan moest het maar gebeuren in de hoofdrace… Nu gooide een versnellingsbakprobleem roet in het eten, nadat eerder al een pitstop in de soep liep. Dat was vreemd, want "team Nederland" had juist veel geoefend op de pitstops. Ondanks de tegenslag peurde Jeroen Bleekemolen er nog een vijfde plaats uit, maar dat kwam ook omdat er amper wagens aan de finish kwamen.

De Chinese Nederlander Ho-Pin Tun had een weekend met vooral veel "ho’s". Hij was in beide races lekker op dreef, maar in beide races stond hij langs de kant toen de race was beëindigd. In de sprintrace deed hij het zelf, in de hoofdrace werd hij eruitgekegeld door een of andere kamikazepiloot.

Voor de natgeregende Nederlandse supporters is er dus weinig te juichen. De enige troost is dat ze het commentaar van Allard Kalff niet hoeven te volgen. De enthousiaste commentator maakt er bij het oplezen van de startopstelling al een potje van en slaat in het vervolg constant de plank mis. Zo geeft hij een Libanees de schuld van een botsing als 'ie door Bleekemolen bijna van de baan gedrukt wordt, om maar iets te noemen.

02 oktober 2008

Trots op Nederland

Sublieme prestaties in UEFA Cup

"Ik ben ongelooflijk trots", glom NEC-trainer Mario Been na afloop van de 3-1 thuiswinst [sic!] op FC Groningen. Nu de Groningers verslagen zijn, strijden de Nijmegenaren in het eerste finaleduel komende donderdag thuis samen met NAC om een UEFA Cup-ticket. (…)


Zo trots was Mario Been in mei, toen NEC als een warm mes door de boter ging in de play-offs voor de UEFA Cup. De ploeg bleek erg goed te zijn in de dubbele ontmoetingen en mocht uitkomen in de UEFA Cup. Daarin werd het aan het sterke Dinamo Boekarest gekoppeld, om te bepalen wie er naar de poulefase mocht. En weer kon Mario Been trots zijn na afloop.

Champions League

De Hollandse triomftocht begon met een nederlaag van PSV tegen Liverpool. De derde uitnederlaag tegen die ploeg uit Engeland in twee jaar en niet zo zuinigjes ook, zou je kunnen denken. De tussenstand van nul punten uit twee duels is ook niet best. Nu mogen ze met Olympique Marseille gaan uitvechten wie er nog doorgaat naar de UEFA Cup. En ook dat ziet het er niet goed uit.

Toch waren er lichtpuntjes: PSV wist op vijandelijk terrein nog een keer het net te vinden tegen een van de sterkste ploegen in Europa. Dat is toch een lichtpuntje voor de ploeg die amper kon winnen van Volendam.

In de UEFA Cup probeerden vijf ploegen zich te plaatsen. Hieronder de uitslagen van de eerste duels:

Feijenoord – Kalmar FF 0-1
NEC – Dinamo Boekarest 1-0
Stade Rennes – FC Twente 2-1
FK Borak – Ajax 1-4
Vitoria Setubal – Heerenveen 1-1

Voor Feijenoord zag het er slecht uit, voor Heerenveen zag het er behoorlijk goed uit en voor Ajax was de kwalificatie al vrijwel zeker. De kansen van NEC en Twente waren ongeveer te vergelijken met het gooien van een munt, want in beide gevallen moest de thuisploeg een achterstand wegwerken.

Vroeg in de avond speelde Feijenoord tegen het Zweedse Kalmar. Feijenoord speelde in deze uitwedstrijd veel beter dan thuis, terwijl de Zweedse kampioen thuis nog banger speelde dan in stadion Feijenoord. Het resultaat was dan ook dat Feijenoord, dat in de Eredivisie de uitnederlagen aan elkaar rijgt, de bovenliggende partij was. Ze hadden het krachtsverschil in de eerste helft al moeten uitdrukken in een grotere voorsprong dan de 0-1. Direct na rust kwamen ze weer op achterstand door de gelijkmaker, maar niet lang daarna viel het winnende doelpunt.

Het was de eerste meevaller in een bijzonder productieve avond.

NEC stuntte zoals gezegd. Ze hielden Dinamo Boekarest op 0-0 en gaan door na de nette 1-0-thuiszege. Zeer professioneel en zeer goed. Het zit wel snor met het niveau van de Nederlandse ploegen, zo lijkt het. Zo won Heerenveen met 5-2 van Vitoria Setubal. Af en toe zijn de Friezen in staat om ploegen geweldig af te slachten. De wedstrijd leek wel op die van vorig jaar tegen Helsingborg, toen ze thuis ook aan galleryplay deden. Ze maakten simpel vijf goals, maar kregen er ook drie tegen. Dat was wat te veel van het goede na een 5-1-uitnederlaag. Ook nu kwamen de vijf goals makkelijk tot stand, net als de twee tegengoals. Gelukkig had Heerenveen "uit" 1-1 gespeeld, wat dus ruim genoeg was voor de kwalificatie. Twee jaar terug speelde Heerenveen thuis nog 0-0 tegen de Portugezen, na een 0-3-uitzege.

Ook FC Twente ging door. Ze hadden het thuis nog lastig genoeg met Stade Rennes. De Tukkers hadden moeite het thuisvoordeel aan te spreken om de 2-1-achterstand goed te maken. Dat dit uiteindelijk precies lukte door een 1-0-zege, was natuurlijk erg fijn. Het was de eerste Europese overwinning van FC Twente in dit prille voetbalseizoen.

Dat Ajax uiteindelijk nog doorging, verbaasde niemand. Zo is het bijvoorbeeld nog nooit in de Champions League voorgekomen dat een ploeg die de "heenwedstrijd" met 0-3 won zich niet wist te kwalificeren. 1-4 was dus een veilige marge. Ajax hoefde zich dan ook niet echt in te spannen voor de wedstrijd die beter schriftelijk had kunnen worden afgedaan. De Serven hadden er dan misschien nog een gelijkspel uit kunnen onderhandelen. Nu won Ajax moeizaam met 2-0, maar die uitslag zal niet lang herinnerd worden.

Het resultaat was dus dat er vijf Nederlandse clubs in de UEFA Cup gaan spelen. Dat kunnen er zes worden… 😉 Laten we het hopen.

Resultaten:
Feijenoord – Kalmar FF 0-1 2-1
NEC – Dinamo Boekarest 1-0 0-0
Stade Rennes – FC Twente 2-1 0-1
FK Borak – Ajax 1-4 0-2
Vitoria Setubal – Heerenveen 1-1 2-5

Champions League:
Liverpool – PSV 3-1