26 april 2009

2100!

Ratinglijst mei 2009

Terwijl het NK Jeugd in volle gang is, zit ik hier in Limburg op internet mee te kijken. Leuke duels: Ewood tegen Tom Meurs, Large tegen Stefan Kuipers (!) en natuurlijk Robin – Robin. Ewood heeft ondertussen remise gespeeld en ik was benieuwd of iemand nog wat schreef op Utrechtschaak. Dat viel tegen, al kwam ik wel een voorproefje van de nieuwe ratinglijst tegen. Dat beviel me wel. Onlangs vroeg ik me af wat m’n nieuwe rating zou worden. Ik was benieuwd of ik de 2100-grens zou benaderen. Tot mijn geluk (en verbazing) bleek dit gelukt te zijn: ik heb 2100!!!

Ik heb nu de 2100 gehaald. Eerdere mijlpalen:

Eerste rating: 1555, september 2000
1600: september 2001 (1669)
1700: mei 2002 (1702)
1800: augustus 2004 (1853)
1900: november 2004 (1917)
2000: november 2007 (2010)
2100: mei 2009 (2100)

En hoe deden de anderen het?

Jeugd:
Vin$ 2323 (2331)
Large 2266 (2262)
Ewood 2178 (2161)
Behirder 2100 (2068)
PJF 2097 (2092)
Lenaard 2095 (2118)

En verder:
Robin Oscar 2373 (2316)
Pinda 1983 (1956)
Mug 1983 (1973)
Sizzel 1925 (1925)
De witte 1864 (1834)
KC 1794 (1793)
Bart 1736 (1715)

Overige BSG’ers:
Hans Ree 2409 (2419)
Leon Pliester 2355 (2361)
Henk van der Poel 2258 (2257)
Ton van der Heijden 2256 (2243)
Emile Wüstefeld 2218 (2218)
John Markus 2130 (2143)
Tom de Ruiter 2092 (2105)
Theo Slisser 2088 (2118)
Coen van der Heijden 2083 (2090)

Eindelijk toegetreden tot het rijk van 2100-spelers. Ik ben tevreden. 🙂

19 april 2009

De Formule 1-mol

Dubbelzege voor Red Bull

Terwijl het in Nederland kurkdroog is, moeten de Formule 1-rijders constant door de regen rijden. Ook in China was het weer raak: het regende zo hard bij de start, dat de race begon achter de safetycar. Misschien was het dezelfde moesson die twee weken geleden de race deed beëindigen, maar vreemd is het wel.

Starttijd

In Australië en Maleisië werd besloten om pas laat in de middag te starten. De coureurs hadden last van de lage zon, maar de kijkers in Europa konden tenminste uitslapen… In China ging de race om 15:00 plaatselijke tijd van start en door de vele regenbuien hoorde je niemand over de lage zon. Wel werd er geklaagd over de regen. Het zou niet meer veilig zijn, vertelden de coureurs. Dat leek mee te vallen, want afgezien van Subtiels klapper gebeurde er weinig enerverends. Maar toch, het lijkt er sterk op dat men de regen opzoekt. "Het weer heb je niet in de hand", aldus Olav Formule 1-Mol. Maar als je in de tropen rond zonsondergang gaat rijden, dan weet je dat het flink kan regenen.

Ik zie op websites met weervoorspellingen dat het altijd regent in Maleisië; klopt dit?

Wat mij betreft hoef je je absoluut geen zorgen te maken omtrent het weer in Maleisië. Het probleem met de weervoorspellingen op de verschillende websites is dat het daarbij altijd om een dagelijks gemiddelde gaat. In Maleisië is sprake van een tropisch klimaat, er valt hierdoor dagelijks wel een (soms forse) bui. Meestal duurt zo’n regenbui niet langer dan 1 uur, een vaak valt de regen tegen het einde van de middag (rond 16.00/17.00 – wat best wel verfrissend kan zijn).

Tja… Hoe laat begon die race ook alweer? 17:00 uur…

Kijken we naar de neerslaggegevens per maand, dan komt er nog meer naar boven: april is gewoon een van de natste maanden in het jaar in Kuala Lumpur. De temperatuur is het hele jaar door zo’n 31-32 graden overdag en 22-23 graden ’s nachts. Maar juist in maart-april en oktober-november regent het daar. In de "zomer" is het beduidend droger.

En China dan? Daar is het ’s zomers juist natter. In de winter is het veel droger. Vorig jaar werd de race in oktober gereden. Dit jaar in april. In oktober valt daar gemiddeld 60 mm neerslag, in april 80 mm. Geen schokkend verschil, maar alle kleine beetjes helpen.

Het gevolg was dat de racedag een natte bedoening werd. De race startte zonder opwarmronde direct achter de safetycar. Vette pech voor de topdrierijders, die zich zonder veel brandstof hadden gekwalificeerd en daardoor in de problemen kwamen. Het noopte Alonso tot een pitstop achter de safetycar, waardoor hij zijn tweede positie inruilde voor de laatste.

Het zat Renault dan ook niet mee. Hun enige diffuser-auto lag laatste door het slechte weer. En dan werd teambaas Briatore ook nog eens uitgemaakt voor een slecht verliezer. Anders dan de voorgaande races deelden de Brawns niet de lakens uit. Dat waren de Red Bulls, waar Vettel DC in een race helemaal deed vergeten. Mowk Webbah reed in diens schaduw naar een tweede plek, voor Button en Barrichello.

De gevechten en botsingen vonden plaats in de middenmoot en achterhoede. Zo klapte Kubica vol op Jarno Trulli. De BMW van dit jaar blijkt sterker te zijn dan dat 'ie snel is, want ondanks de klapper kon Kubica gewoon verder rijden, in tegenstelling tot Trulli. Tijd voor weer een safetycarperiode…

Bij Ferrari ging weer een hoop mis. De auto is traag en ook nog eens onbetrouwbaar. Räikkönen zeurt over een gebrek aan vermogen, terwijl Massa achter de safetycar opeens helemaal geen vermogen meer heeft…

En McLaren dan? Die doen het beter. De betrouwbaarheid is in ieder geval goed, constateren de coureurs. Over de snelheid kunnen ze minder positief zijn: ze eindigen als vijfde en zesde, op meer dan een minuut achter de winnaar.

Balen deed ook Force India. Fisichella had de boot grandioos gemist; Subtiel reed daarentegen een wereldrace. Tegen het eind van de race vloog hij voorbij Hamilton, nadat die weer van de baan was gevlogen en voerde daarmee een heel groepje aan. Dat groepje, onder leiding van diezelfde Hamilton, kon daar natuurlijk niet zo goed tegen en ze maakten jacht op Subtiel. Zou hij het redden? Het antwoord is nee, maar het gebeurt anders dan gehoopt. In een snelle bocht naar rechts krijgt de Duitser last van aquaplaning. De achterkant breekt uit, Subtiel corrigeert, waarna de wagen snoeihard linksaf de vangrails in dendert. De voorwielophanging breekt als een luciferhoutje en Subtiel kan beteuterd uit zijn pas gecreëerde wrak stappen. Weg zesde plaats.

Ook Williams baalt. Door de diffusertruc heeft het team nu nog een voorsprong op de meeste andere teams, maar ze profiteren er nauwelijks van. Ook nu blonken Nico Rosberg en Kazuki Nakajima uit in het missen van kansen. Uiteindelijk restte Rosberg niet meer dan een vijftiende plaats, nog achter Fisichella.

Nee, alleen bij Red bull kon men lachen. Wat een zege. Brawn GP kon lachen als een boer met kiespijn, McLaren was blij met de beste score van het seizoen, terwijl Glock en Buemi de kruimeltjes oppikten. Het is een raar seizoen. Ben benieuwd wat er volgende week gaat gebeuren. Bahrein… Dat wordt vast geen regenrace. Een zandstorm lijkt me waarschijnlijker.

BSG dicht bij stunt

Nipt verlies in Apeldoorn

Gisteren speelde BSG zijn één-na-laatste wedstrijd in de meesterklasse. Die klasse bleek de afgelopen wedstrijden een paar niveautjes te hoog, getuige de vele 8-2-nederlagen. Maar juist nu het einde in de meesterklasse nadert, lijkt het erop dat BSG meesterklassewaardig begint te worden. Na een lange middag schaken was ik dan ook positief verrast over de 5½-4½-nederlaag en kon ik nog filosoferen waar we dat halfje nou vandaan hadden moeten halen…

De dag begon minder hoopvol. Ik was nog steeds doodop van een twee dagen durende excursie. Laat kwam ik m’n bed uit en laat vertrokken Ewood en ik naar het station. Eén minuut voordat de trein zou vertrekken, liep ik het perron op… Dat ging dus nog maar net goed. Wie ook de trein nam, was Ivan Sokolov. Zijn reis ging niet verder dan Hilversum Centraal, waar hij moest afrekenen met een ongelukkige HSG’er. Voor ons ging de reis nog verder, hoewel we moesten overstappen in Hilversum. FM Henk sprak Ivan de Verschrikkelijke nog aan. Ivan stond hem beleefd te woord. Hij had ook "get lost!" kunnen zeggen.

Op VR, Leon en Coen na zat iedereen in de trein. Terwijl Le en La nog de laatste voorbereidingen deden, probeerde ik een uiltje te knappen. Ik voelde me niet echt in staat om een potje te schaken. Wetende dat Apeldoorn vooral sterk is in de breedte, kon dat een vervelend middagje worden. Zeker omdat BSG 1 de laatste jaren steeds maar gelijkspeelde tegen Apeldoorn 2 en Apeldoorn 3 (De Schaakmaat heette dat team toen nog.) Dat laatste gelijkspel kostte ons toen overigens promotie.

Nee, om dit team te verslaan hadden we wel een topdag nodig. En als zij een topdag hadden, dan kon het wel eens een pijnlijk middagje worden en daar leek het in eerste instantie ook op uit te draaien, gezien de tussenstand en de resterende borden.

De match

Om tien voor één kwamen we aan bij het schaakgebouw. VR en zijn vader waren daar, net zoals Leon Pliester, onze bord-1-speler. Hij wilde zijn tanden zetten in Artur Joesoepov, een voormalig wereldtopper. Jammer genoeg deed die man niet mee. Apeldoorn besloot zijn beste spelers niet in te zetten. Het is het gewraakte "spelen op halve kracht" en wij moesten dat afstraffen. Ondanks dat had Apeldoorn een enorm elo-overschot; gemiddeld 170 punten per bord. Dat nivelleer je niet zomaar.

Aan bord 1 trof Leon Roelieboelie, wat vast een teleurstelling voor hem moet zijn geweest. Ton trof aan bord twee Thomas Henrichs, een sterke meester die Erwin l’Ami in de eerste ronde een nul bezorgde. Daarbij kwam dat deze man ook van die "vreselijk systemen" speelde, waar Ton niet blij mee was. Zeker niet omdat hij tot dusver alles had verloren met zwart.

Aan bord 3 was Lenaard "opgeofferd". Hij speelde tegen Ilja Zaragatski, een jonge meester die op grootmeesterkoers is. Aan bord 4 vond een grootmeesterduel plaats. De pas tot grootmeester gepromoveerde Sebastian Siebrecht nam het op tegen Hans Ree. FM Henk speelde aan bod 5 tegen Merijn van Delft, de motor achter het hele schaakstad Apeldoorn. Ewood trof Kafka, een sterke meester met een half dozijn grootmeesternormen. VR trof Alexandr Kabatianski, een meester die ik niet kende. Coen speelde tegen Arthur van de Oudeweetering. Hem zag ik eens bij een training van Menno Okkes, waar ook Cor van Wijgerden, de bedenker van de stappenmethode, bij was. Aan bord 9 speelde ik zelf tegen Ali B. Hij won van de zomer het open NK in Dieren met een fenomenale score, maar hij heeft ook vaak hele matige optredens. Daar moest ik maar op hopen… Aan bord 10 speelde Large tegen Stefan Kuipers, een leuk gevecht tussen twee spelers die qua spel en qua spelniveau aan elkaar gewaagd zijn.

Door de opstelling van de borden kon ik naast mijn eigen partij alleen die van Large zien. Wij zaten lekker naast elkaar met de rug naar een soort bar, ver weg van de andere borden. Die stonden in twee rijen opgesteld. Daar achter was Apeldoorn 3 gepropt, terwijl Apeldoorn 2 in een kerk speelde.

Tja… Wat kan ik over mijn eigen partij zeggen? Aan de openingsopzet te zien, had ik al gauw het idee dat m’n tegenstander een Draak wilde spelen. Daar had ik eerlijk gezegd niet zo’n zin in, maar hoe ontwijk je dat? Ik kwam uiteindelijk door middel van een zetverwisseling in een hoofdvariant terecht. Zelf het ik in een grijs verleden Draak gespeeld met zwart. Soms win je er eens mee, soms verlies je, maar ach, dat kan met zwart… Helaas begon ik er te vaak mee te verliezen en begreep ik dat ik beter geen scherpe openingen kon spelen. Met wit is het een ander verhaal. Meestal kan ik de Draak nog wel ontlopen, maar nu had ik geen schijn van kans. Dat werd dus vechten!

Na een zet of tien begon Ali langer na te denken en besloot ik mijn lunch maar in te halen. Ondertussen liep ik langs de borden. Leon had een lekkere Koningsindiër met wit en mijn ervaring is dat hij vrijwel altijd wint in goede stellingen. Ton stond juist een beetje listig, maar ik maakte me daar niet veel zorgen over. Lenaard leek juist al snel krampachtig te staan. Ik vroeg me af of hij niet iets had gemist, of dat hij het paard op e4 kon insluiten. Hans Ree had met zwart al snel wat stukken geruild en leek simpel op een stevige remise af te stevenen. Henk en Ewood zaten te ver weg voor mij, VR had al gauw een stuk geofferd voor misschien wat aanval, hoewel daar, nu ik de partij heb gezien, geen sprake van was. Ik dacht dat hij vast nog wel wat leuks had gezien, dus ik kon nog hoopvol zijn. En Coen dan? Die had het loperpaar als compensatie van een dubbelpion, maar wit had op dat moment al geen voordeel meer. Zelf zat ik nog in het boek, terwijl "De Kuip" uit de losse pols een pion offerde tegen Large.

Als ik een prullenbak zoek, ontdek ik een analysezaal en nog een zaal met een demonstratiebord. Daar zat een jeugdspelertje, Armen Hachijan, een partij te bespreken. Het was zo te zien niet mijn partij en ook niet zijn partij (hij speelde tegen N.O.), maar toch wilde ik niet kijken. Wel hoorde ik VR, die dus al gauw klaar was. Was het dan toch remise geworden? Nee… De 1-0 voor Apeldoorn stond al op het scorebord. Waar is de VR die ik al die toernooien zie winnen?

De situatie werd nog erger toen Lenaard de pijp aan Maarten gaf. Het is een dramatisch seizoen voor de man met het oranje haar. ½ uit 8 inmiddels… Twee witborden hadden ons dus nog niks opgeleverd en met nog enkele beroerde stellingen te gaan (zoals bij Large), leek het goed de verkeerde kant op te gaan. Zeker omdat het niveauverschil vaak pas later in de partij naar voren komt.

Ditmaal bleef de schade echter beperkt. Coen, de andere man met ½ uit zeven, liet een keurig halfje noteren met zwart, iets waar hij heel blij mee was. Als steun gaf ik hem na afloop maar een schouderklopje, waarna hij een heel verhaal hield over zijn partij.

Ook Hans Ree maakte soepeltjes remise met zwart. Voor het eerst in ruim een jaar (!) maakte hij remise met zwart. Vorig jaar rond deze tijd verloor hij in onze kampioenswedstrijd zijn eerste wedstrijd in Bussumse dienst. Ook FM Henk speelde een nette remise. Volgens mijn computer stond hij veel beter in de slotstelling, maar misschien stelde het niet veel voor.

Ewood had het minder naar zijn zin. Hij speelde een beetje een vreemde variant, stond wat minder en moest een eindspel met een pion minder verdedigen. Dat kan gebeuren, maar Ewood was totaal niet te spreken over zijn partij. In het eindspel werd hij nog een keer getruct, waardoor wits stukken wel heel dominant kwamen te staan.

Zelf miste ik, naar later bleek, tig winsten/winstkansen. Na een wat weinig doortastend optreden stond ik minder, maar Ali speelde het in zijn tijdnood niet handig en ging verdedigen. Zelf zag ik niet beter dan naar een gunstig eindspel af te wikkelen en besloot ik al gauw zijn remiseaanbod aan te nemen. Na afloop zei Ali niks meer. Hij was vast teleurgesteld. Dat hebben mensen al gauw tegen mij. Hoewel ik mezelf niet echt scherp vond, had ik het idee dat Ali ook niet helemaal lekker was, aan zijn gesnuif te horen. Maar goed, mijn vierde remise inmiddels. Voor de winterstop lukte helemaal niks, nu gaat het me opeens vrij eenvoudig af, zo lijkt het. "Het leven is niet altijd even makkelijk."

Na afloop gingen we dan ook niet analyseren. Wel liet ik Coen nog mijn partij zien, waarna Large binnen kwam wandelen. Hij had er nog een remise uitgebluft. Op een gegeven moment leek het erop dat hij helemaal gesloopt werd, maar dat viel mee. Uiteindelijk combineerde Kuipie zich een pion rijker, maar was het onvoldoende voor de winst.

De matchpunten waren ondertussen al verdeeld, waarmee de minieme theoretische kans op handhaving was vervlogen. De hoogste borden leverden gelukkig twee volle punten op. Leon stond fraai en wist de buit zonder moeite binnen te halen. De eerstebordtheorie: mensen gaan beter schaken aan een hoog bord. Misschien gaat die theorie alleen op voor Amsterdammers, want alleen Coen en Leon stegen opeens boven zichzelf uit… Andere spelers hoeven blijkbaar niet gemotiveerd te worden…

Ondertussen was Ton nog steeds bezig. Hij kwam gedurende de partij beter te staan en ging zijn tegenstander steeds proberen te trucen. In een toreneindspel won hij een pion en kreeg bij het verzilveren daarvan hulp van zijn murw gespeelde tegenstander. Zijn eerste resultaat met zwart en wat voor een…

Uiteindelijk werd het dus 5½-4½, waar de inmiddels best stil geworden Apeldoorners schaapachtig om konden lachen. Hadden ze bijna nog van de degradatiekandidaat verloren… In de analysezaal waren ze overigens minder stil. Het was een jolige boel, waarin iedereen probeerde zo hard mogelijk te lachen om flauwe grappen. In een analysezaal heb je daar nog niet zoveel last van, als je tenminste niet doof wordt, maar in de wedstrijdzaal is het best vervelend als mensen uitgebreid met elkaar zitten te kleppen. Ik zat vlak bij de "bar" en ik vond het best rumoerig.

De sfeer was prima na afloop. Het besef dat BSG steeds meesterklassewaardiger begint te worden, lijkt door te dringen. Eindelijk weer een goede wedstrijd! Onder een heerlijk avondzonnetje liepen we het centrum van Apeldoorn in, waar we een Italiaan tegenkwamen. Of het nou door de kredietcrisis komt, of dat het centrum van Apeldoorn uit elkaar begint te vallen, alles was enorm afgeprijsd. Voor een bedragje van vier euri kreeg ik een pizza die ik niet op kreeg. Daar kunnen ze in het binnendorp van Bussum nog een puntje aan zuigen…

Ieder mens heeft een illusie nodig

Al met al was het een mooie dag, die nog wat belooft voor de slotronde van de meesterklasse. Volgend jaar gaan we de eerste klasse weer opvreten en daarna meteen goed starten aan de meesterklasse. Dan gaan we ons op eigen kracht handhaven.

Uitslagen

Apeldoorn [2401] – BSG [2231] 5½-4½
1. R Pruijssers m [2430] – L Pliester m [2361] 0-1
2. T Henrichs m [2386] – T van der Heijden [2243] 0-1
3. I Zaragatski m [2463] – Le Ootes [2118] 1-0
4. S Siebrecht g [2426] – H Ree g [2419] ½-½
5. M van Delft m [2372] – H van der Poel f [2257] ½-½
6. M Hoffmann m [2443] – E de Groote [2161] 1-0
7. A Kabatianski m [2410] – V Rothuis m [2331] 1-0
8. A van de Oudeweetering m [2324] – C van der Heijden [2090] ½-½
9. A Bitalzadeh m [2453] – J de Groote [2068] ½-½
10. S Kuipers f [2303] – La Ootes [2262] ½-½

12 april 2009

NK Internet: finale

Automedon wint van eloped

Zondag 5 april

Op de laatste dag van de week viel dan eindelijk de beslissing: zestien spelers vochten voor de titel: Nederlands Internetkampioen. De zes geplaatste spelers ontmoetten de tien (!) op voorhand geplaatste spelers. Daarbij kun je enkele dingen aanmerken

  • De meerderheid van de spelers was op voorhand geplaatst, zonder er iets voor te hoeven doen (nou ja, ze moesten zichzelf opgeven), terwijl anderen vijf dagen lang alles op alles moesten zetten om door de strenge selectie-eisen te komen
  • De op voorhand geplaatste spelers geselecteerd waren op basis van hun rating, hoewel een goede bordschaker niet automatisch een goede internetschaker is.

Laatste 16

Ondertussen liep de Emanuel Lasker-Arena vol en kon ik kijken op welke accounts die pipo’s nou speelden. Hieronder een klein quizje. Welk account hoort bij welke speler?

1 Automedon
2 Christianboy
3 Eloped
4 Enschede
5 Gwanyc
6 Infinity
7 Quaternion

A Chiel van Oosterom
B Floris van Assendelft
C Jan van de Mortel
D Jan-Willem de Jong
E Maarten Solleveld
F Wouter Spoelman
G Yge Visser

Het deelnemersveld zag er als volgt uit:

1. Erik van den Doel 2571 g
2. Dimitri Reinderman 2546 g
3. Maarten Solleveld 2495 m
4. Wouter Spoelman 2488 m
5. Yge Visser 2463 g
6. Jan-Willem de Jong 2453 m
7. Theo Hommeles 2411 f (vrijdag 2)
8. Chiel van Oosterom 2404 m
9. Jan van de Mortel 2403 m
10. Koen Leenhouts 2396 (vrijdag 1)
11. Christov Kleijn 2336 f (vrijdag 3)
12. Vincent Rothuis 2331 m (zaterdag 2)
13. Floris van Assendelft 2321 f
14. Hans Böhm 2245 m
15. Ewoud de Groote 2161 (zaterdag 3)
16. Tobias Kabos 2128 (zaterdag 1)

Opmerkelijk vond ik dat de indeling op KNSB-rating werd gemaakt en niet bijvoorbeeld op internetrating. Ja, niet iedereen had al een internetrating, maar dat is hun eigen schuld. Ook vond ik het raar dat er bijvoorbeeld geen speciale status was voor bijvoorbeeld de winnaars van de halve finale. Dat die bijvoorbeeld in de eerste ronde een "makkie" krijgen, enerzijds als "beloning" (stimulans!) voor hun prestatie in de halve finale, aan de andere kant om de leukste wedstrijden voor het laatst te bewaren.

Maar nee. De indeling was simpel: "de beste tegen de slechtste". Zo speelde Erik van den Doel, de hoogsteratinghouder, tegen Tobias Kabos, degene met de laagste rating. Dat dat niet het makkelijkste duel was, bleek wel: de eerste partij werd remise.

Ewood trof Dimitri Reinderman. Deze vegetarische grootmeester prakt 2700-spelers in zijn vrije tijd, maar een 2100-speler is toch weer hele andere koek. In de eerste partij bereikte Ewood nog niet eens een hele moeilijke remise met zwart. In de tweede partij kwam hij wat minder te staan, maar na enkele wederzijdse "onnauwkeurigheden" wist hij een gelijke stelling opeens te winnen.

Gelukkig voor hem revancheerde Reinderman zich en won de derde partij zonder veel moeite. En in de vierde partij bezorgde hij Ewood een vervelende nederlaag met een vaag systeempje. Zodoende zat Ewoods werk in Amersfoort (!) er alweer gauw op en kon hij kijken hoe de anderen het ervan afbrachten.

VR speelde tegen Yge Visser en begon wat onwennig. Hij stond een kwaliteit achter, maar hij bleef taai. En toen gebeurde het: Yge vergaloppeerde zich vreselijk en verloor materiaal. De rollen waren omgedraaid en Vin$ liet het niet na om de partij in zijn voordeel te beslissen.

De tweede partij ging anders. VR offerde vrolijk twee stukken en dat pakte goed uit toen Yge niet de juiste verdediging koos. Tjak, tjak, tjak en mat. Zodoende had VR al na twee potjes de benodigde twee overwinningen binnen en had hij al een geldbedrag verdiend. En dat terwijl Yge Visser een gehaaide internetschaker is.

Een schrale troost voor Yge: hij was niet de enige die na twee potjes alweer naar huis kon. Hetzelfde overkwam bijvoorbeeld Hans Böhm. Hij was vast vanwege publicitaire redenen toegelaten, want Maarten Solleveld maakte twee keer gehakt van ‘m. Dat lag overigens geheel in lijn der verwachting, gezien de (internet)ratings.

Opmerkelijker was dan ook het gemak waarmee Jan-Willem de Jong en Jan van de Mortel "naar huis" werden gestuurd. Vooral voor De Jong was het een pijnlijke afgang. In de eerste partij offerde hij zich leeg en in de tweede partij kwam hij prima uit de opening, maar werd hij keihard toegetakeld toen hij zelf een klap wilde uitdelen.

Jan van de Mortel miste juist zijn kans in de eerste partij, toen hij prima stond, maar te hard van stapel liep en in een verloren eindspel kwam. In de tweede partij werd hij hard gebatst.

Ondertussen won ratingfavoriet nog twee keer van Tobias Kabos en schakelde Koen Leenhouts Theo Hommeles uit na drie zwartoverwinningen. De langste duels waren het eerder genoemde duel Reinderman – Ewood en Floris van Assendelft – Wouter Spoelman. In dit duel van op voorhand geplaatste spelers (gek genoeg speelde Floris een voorrondepartij, waarschijnlijk werd hij later opgetrommeld als geplaatste speler doordat Robert Ris niet meedeed.) maakte Floris door enkele katachtige reddingen zijn achterstand goed. Zo won hij in de eerste partij een kwaliteit, maar verloor hij er kort achter elkaar twee. In een ogenschijnlijk hopeloos eindspel graaide hij met zijn paard genoeg pionnen weg, waardoor hij ontsnapte naar remise. In de tweede partij kwam hij toch op achterstand, maar door de laatste twee partijen te winnen, plaatste hij zich toch.

Het resultaat was dat van de tien geplaatste spelers er nog maar vijf over waren. Ook van de gekwalificeerde spelers overleefde de helft de eerste schifting niet. Opmerkelijk was wel dat de gekwalificeerde spelers een beter "doelsaldo" hadden in de eerste ronde: ze wonnen met 14-13. Rating sux…. 😉

Laatste 8

De laatste acht deelnemers hadden recht op in ieder geval een leuk bedragje, te beginnen bij 150 euri als ik het goed heb. Opnieuw werden de "goeien" aan de "slechten" gekoppeld, hoewel dat niet helemaal lijkt te kloppen:

V Rothuis [2331] – E van den Doel [2571]
C Kleijn [2336] – D Reinderman [2546]
K Leenhouts [2396] – M Solleveld [2495]
F van Assendelft [2321] – C van Oosterom [2404]

Deze "kwartfinale" zou uiteindelijk de spannendste match van de middag opleveren:

Arie de Ru   zo 05-04-2009 18:14   

Ik vond de kwartfinale (vdDoel-Rothuis) meer de finale

Want VR en Erik van den Doel maakten er een waar schouwspel van. Daar zag het de eerste ronde nog niet naar uit. VR speelde wat onwennig, had ik het idee. Toch kwam hij na een rustige opening erg goed te staan. Net op het moment dat hij moest gaan oogsten, bood VR dameruil aan. Het eindspel werd lastig en misschien had VR nog remise kunnen maken, maar hij vond de verdediging niet.

Het zou dus best eens gauw afgelopen kunnen zijn, vreesde ik, want Erik van den Doel kan erg goed (snel)schaken. Met een witpartij in het vooruitzicht kon hij best wel eens op 2-0 komen, waarna de beslissende derde overwinning slechts een kwestie van tijd leek. Maar zover was het nog niet. Wit kwam met licht voordeel uit de opening en VR speelde leuk, doch misschien niet helemaal correct, verder. Door een gemene truc moest VR zijn dame offeren. Het eindspel was waarschijnlijk nog wel remise te houden. Sterker nog: het was opeens zwart die voor de winst kon gaan. Handig veroverde VR nog een tweede pion en ging hij brutaal voor de winst. Daarbij nam hij risico en daardoor had hij de partij zomaar kunnen verliezen. Opmerkelijk genoeg zag Erik van den Doel niet dat hij een loper zomaar kon pakken, waarna VR promoveerde en gauw won.

In de derde partij ging VR heel rustig schuiven. In een vrijwel gelijke stelling offerde VR een kwaliteit. Zwart moest het materiaal wel weer teruggeven, waarna VR uiteindelijk een pion won. Rustig weerde hij zwarts aanvallen af en wikkelde hij af naar een gewonnen eindspel. De stand was opeens 2-1 voor VR! Nog één overwinning had hij nodig om door te gaan!

"Gemini" sloeg echter meteen daarop terug. Hij offerde een pion voor aanval. Die aanval speelde hij echter voortreffelijk, voor zover ik als kiebitzer het heb kunnen beoordelen. Wit had zoveel stukken in de aanval, dat zwart alleen nog maar materiaal kon offeren om wits aanvallers te elimineren. Maar ook toen sloeg wits aanval door. Door enkele bekende motiefjes was het mat dichtbij. VR verdedigde zich nog vindingrijk tot de laatste snik, maar het mat was onafwendbaar.

In de vijfde partij koos VR weer voor een rustige variant. Veel stukken gingen van het bord, maar in een toreneindspel had VR toch een klein plusje. Door adequaat verdedigen van zwart bleef het remise.

In de zesde ronde ontsnapte VR aalglad aan een nederlaag. Hij kwam twee pionnen achter, maar verdedigde zich uitstekend. Net op het moment dat wit de winst denkt binnen te halen, naait VR hem een enorm oor aan met een patgrapje. Je moet het maar zien… De partij werd remise, de derde winstpartij liet op zich wachten.

Ook de zevende partij werd remise. Met een mooie trippelpion op de c-lijn probeerde VR nog te winnen, maar het resulterende toreneindspel was remise. Sterker nog: toen VR te hard op winst speelde, kreeg hij het nog moeilijk. Toch pakte hij rustig zijn derde halfje op rij.

In de achtste ronde gebeurde het dan toch. Het drama van de kwartfinale. In een wat mindere stelling geeft VR door een lelijke damezet opeens een volle toren weg. Game over! 😦

Het was jammer voor VR, die prima partij had geboden. Over de chat vroeg hij nog een beetje beschaamd of ik vond of hij als een IM had gespeeld. 😛 En dat terwijl iedereen onder de indruk was van zijn verweer. 😉 Ja, VR heeft zich mooi "op de kaart gezet".

GS1111   zo 05-04-2009 15:18   

Zie link voor de opzet.

We zitten nu in de slotfase van ronde twee, waarin Rothuis en Van den Doel bezig zijn met een uitputtingsslag.

Door naar de laatste 4: Kleijn, Solleveld en Van Oosterom.

Een uitputtingsslag, dat was het zeker. En met het vooruitzicht dat er in de finale vijf winstpartijen nodig waren, kon het wel eens lang gaan duren. Want stel je voor dat VR – Van den Doel over vijf winstpartijen zou worden beslist… En dan waren er toch nog sterkere spelers dan VR?! Brr…

De andere duels waren eerder beslist. Christov Kleijn had echter ook veel partijen nodig om Dimitri Reinderman (!) af te schudden. Het duel ging op en neer, al kwam Kleijn steeds op voorsprong. Pas in de zevende partij won hij voor de beslissende derde keer.

Floris van Assendelft bracht weer eens een katachtige redding op het bord. In een paardeindspel stond hij twee pionnen achter, maar maakte hij gek genoeg nog soepeltjes remise. Het hielp hem echter niet. Hij verloor de match met 1½-3½ van Chiel van Oosterom.

De kortste match was tussen Koen Leenhouts en Maarten Solleveld. Koen had het hele toernooi indruk gemaakt, maar nu was het de beurt aan zijn tegenstander om indruk te maken. Zonder veel moeite won Solleveld met 3½-½.

Laatste 4

De halve finale zag er op papier niet onaardig uit: Erik van den Doel – Chiel van Oosterom en Maarten Solleveld – Christov Kleijn. Uit deze ronde bleek echter hoe groot het verschil is tussen "goed" en "heel goed". Zo gaf Erik van den Doel zijn tegenstander gewoon schaakles. Zijn openingskennis is erg goed. Met wit won hij vrij probleemloos en ook met zwart kreeg hij al snel de overhand. Daardoor leek het alsof Chiel er niet veel van kon. in de eerste ronde verloor hij al snel met zwart, met wit stond hij na vijftien zetten al verloren.

En eigenlijk kon Chiel er ook niet veel van. En dat terwijl hij zich met gemak door de eerdere ronden had heen gewerkt. Maar in de derde partij speelde hij de opening als een ruftsukkel. Desondanks wist hij er nog wat van te maken, maar toen hij optimistisch twee stukken offerde, was het al gauw bekeken.

Helemaal zielig was de laatste partij, waarin hij met wit probeerde een remise-opening te spelen. Het eindspel leek ook wel remise, ongeveer zoals in mijn partij tegen Niels Ondersteijn, want wits koning stond opgesloten. Zwart kon rustig zijn stelling verbeteren en won.

Ook Maarten Solleveld won. Hij won vier keer op rij, maar had daarvoor wel tegen een 2-0-achterstand aangekeken. Op het eind ging het steeds beter, dus dat beloofde wat voor de finale.

Finale

Eindelijk was het zover: de finale. Pak je popcorn maar en geniet van een avondje internetschaak. Het zag er goed uit, maar in de praktijk viel het vies tegen.

Richard Vedder   zo 05-04-2009 17:09   

en doel deelt de eerste dreun uit!

De eerste partij was beschamend snel afgelopen. Maarten Solleveld, die nog wel met wit speelde, besloot iets "saais" te spelen. Een beetje premoven in je luie stoel en dan gewoon wat zetjes doen. Maar wits stelling begon er verdacht uit te zien. Op de koningsvleugel had hij een lelijke dubbelpion. Dus wat doe je dan? 14.Ke2! De pion op d3 moest eens gedekt worden. Daar begon het mis te gaan en zwart maakte het kordaat uit. Op zet 19 offerde hij zijn toren op f2. Mat was onafwendbaar.

Met zwart deed Solleveld het beter. Hij kwam ruk uit de opening, maar kwam daarna aardig terug. Toen wits stukken op bezoek kwamen, was het echter al gauw afgelopen.

Vervolgens liep hij zich te pletter in het Spaans. Ik begon nog meer respect voor VR te krijgen, die simpele varianten speelt en daardoor steeds op de been bleef tegen deze geweldige tegenstander. Want de finale ging wel erg gemakkelijk, zo leek het. Is het verschil zo enorm tussen de beste en de wat mindere snelschaakgoden? Ik schrok er in ieder geval wel van. Zonder moeite pakte zwart het loperpaar en kon hij het centrum opengooien, waarna hij beter kwam te staan. Wit probeerde dat te verhinderen, maar daardoor gaf hij een toren weg…

Beide spelers deden het beter met zwart, hoewel dat in de score niet tot uitdrukking kwam. In de vierde partij was er ruimte voor een stunt. Eindelijk kwam er een partij. En opeens kwam Solleveld prima te staan. Van den Doel verdedigde echter koelbloedig in tijdnood en zwart begon te twijfelen. Hij kwam er maar niet doorheen en liep toen ook nog in een dodelijke counter…

In de laatste ronde mislukte wits openingsopzet weer volledig. Spaans met 9…Pd7! is de winnende opening. Echt veel zal er niet mis mee zijn en wit komt al gauw in stellingen die je helemaal niet moet willen. Tel daar nog een uit de hand gelopen pionoffer bij op en je begrijpt waarom de match in 0-5 eindigde.

GS1111   zo 05-04-2009 17:49   

Doelio kan de palmares op zijn website weer updaten:

NK Internetschaak 2009. Wint in de finale met 5-0 van Solleveld.

Erik van den Doel   zo 05-04-2009 17:59   

Dat ging lekker!

Voor herhaling vatbaar!

Uiteindelijk barstte er nog een discussie los hoe het toernooi verbeterd kan worden. Zelf denk ik aan bijvoorbeeld:

  • Het speeltempo; 3+3 vind ik vrij traag. Op internet het je ook nog "lags" door de verbinding, waardoor je veel meer tijd hebt dan in het echt. Het scheelt weer tijd, waardoor je minder avonden hoeft te verklooien in de voorrondes, of dat je meer ronden kan spelen
  • Het aantal van vijf winstpartijen in de finale vind ik erg veel.
  • Er moeten meer spelers zich op eigen kracht kunnen plaatsen
  • Hou ik nog even open voor als ik er weer een bedenk

Het "draadje" stierf uiteindelijk een stille dood, wat me vooral vervelend lijkt voor degene met de laatste reactie.

Twan Burg   di 07-04-2009 20:17   

En wat hebben ze eraan om te weten hoeveel accounts iemand heeft?

Arie de Ru   di 07-04-2009 20:20   

ham ‘n’ eggs

Arjon Severijnen   di 07-04-2009 21:37   

Dat klinkt in ieder geval als een goede zaak. Mooi om te zien dat er goed geprobeerd wordt om het eerlijk en netjes te houden, hoe moeilijk dat soms ook blijft.

Daarnaast blijft het denk ik ook belangrijk dat eerlijke deelnemers en kijkers een oogje in het zeil houden als ze iets verdacht denken te zien gebeuren.

Oh, ik heb Erik nog niet gefeliciteerd met zijn kampioenschap, bij deze!

Uiteindelijk kun je moeilijk anders concluderen dat Erik van den Doel de terechte kampioen is. Hij heeft zijn favorietenrol prima waargemaakt. Knap!

10 april 2009

NK Internet: halve finales

Vesley Valsspeler

Vrijdag 3 april

De halve finales begonnen op vrijdag. Twaalf geplaatste deelnemers vochten het met elkaar uit wie er naar de finale zouden gaan. De beste drie zouden zich plaatsen.

De vrijdagronde volgde ik niet met al te veel interesse. Een aantal spelers kende ik, maar niemand ken ik echt heel goed. Melkpak, Jack de Stripper en Aap zijn accounts van (ex-)jeugdspelers waar ik ook nog wel eens tegen heb gespeeld. Verder heb ik Remco, Foppe Gele, Optimist73 en Dutch Mountain nog wel eens gezien in het echt. Rossetis, Nederlands jeugdkampioen van 2000, kende ik vooral van Playchess.

In het toernooi was Melkpak (Wesley Vermeulen) goed op dreef. Hij won de ene na de andere partij, hoewel ondertussen iedereen wel doorhad dat hij zat vals te spelen. Om onbegrijpelijke redenen sloegen Kalymnos (Theo Hommeles) en Foppe Gele (Richard Vedder) een remiseaanbod af, terwijl ze toen al lelijk stonden. Het gevolg was dan ook dat ze hard de bietenbrug opgingen.

Daarom besloot Melkpak om nog vaker remise aan te bieden, om niet weer op een onwaarschijnlijke score te eindigen. Hierdoor passeerde Rossetis (Koen Leenhouts) hem uiteindelijk nog. De IM speelde buitengewoon efficiënt schaak en won daarmee zeer veel partijen. Hij was de terechte winnaar. Melkpak werd uiteindelijk nog tweede (valsspelen en toch niet winnen…), voor Hommeles en Jack de Stripper, waar nog steeds Christov Kleijn op speelde. Hij was oorspronkelijk als vierde geëindigd, nadat hij in de beslissende laatste ronde beschamend snel had verloren van de uiteindelijke winnaar.

Gelukkig voor hem kreeg de klucht nog een happy end, toen Melkpak zich terugtrok voor de finale. Op Utrechtschaak werd hij aan de hoogste boom opgeknoopt en ik had geen medelijden met ‘m.

Frans Peeters   vr 03-04-2009 21:48   

Naar de finale gaan Koen Leenhouts, Wesley Vermeulen en Theo Hommeles.

Roi Miedema   vr 03-04-2009 22:40   

Vesley Valsspeler zul je bedoelen. Het is echt te duidelijk. Iedereen weet het behalve de wedstrijdleiding.

Roi Miedema   vr 03-04-2009 22:44   

Hij heeft het zelfs toegegeven, hij speelt met een aparte laptop, dus vensterwissellen is rekening mee gehouden, en als hij gewonnen staat dan gaat hij zelf spelen. zonde van het spel, ik heb ook een laptop die ik voor tien zetten per partij kan gebruiken. Maar ik vind het immorreel en het maakt alleen het spelletje kapot dus Wesley VerMoene en Adriaan de Jongh-Moene. het spelletje is over dankzij de mensen die het verpesten.

Arie de Ru   vr 03-04-2009 22:58   

De controle van Chessbase zal toch wel uitwijzen dat mijnheer een deel van de partij niet op eigen kracht gespeeld heeft?

Arie de Ru   vr 03-04-2009 23:02   

Maar als Wesley het toegeeft is er misschien iets anders aan de hand: laten zien dat deze toernooien niet te controleren zijn?

Peter de Jong   vr 03-04-2009 23:05   

Maar in de finale komt er een arbiter bij de speler op locatie. Het zal vreemd zijn als je er dan ineens niets meer van kan.

Roi Miedema   vr 03-04-2009 23:10   

Tja dan zijn de eerlijke spelers inmiddels uitgeschakeld

AS   za 04-04-2009 00:18   

Jongens, ons toptalent zal wel een beetje frustie zijn dat de finale aan z’n neus voorbijgaat.

En als Wesley vals heeft gespeeld, is er maar één denkbare straf voor hem: wij boeren willen graag een etmaal op hem passen. Hij mag dan blij zijn als hij kreupel over de IJssel komt.

Willem M was ook al blij met een paar jaar niet spelen, want voor geen goud had hij voor 24 uur op transport naar Twente gewild ………. want we hadden hem laten bungelen aan de Paasstaak van Denekamp!

Arjon Severijnen   za 04-04-2009 00:36   

Achja dit is het risico met zo’n soort toernooi.

Goed dat de finale er eerlijk aan toegaat door die controle, maar heel jammer dat er in de voorrondes zo makkelijk te frauderen valt (en dat ook gedaan wordt).

Met een aparte laptop spelen is slechts 1 voorbeeld; zonder op details in te gaan zijn het spelen onder andere namen, of met een account met veel te lage rating oid allemaal vormen van competitievervalsing. Wat dat betreft is er volgens mij heel wat gebeurd dit toernooi 😉

De finale kan dan wel eerlijk zijn, maar het bïnvloedt helaas de gang naar de finale enorm.

Ach zelf lig ik er niet wakker van, ik heb me niet geplaatst, maar als je het ene stuk na het andere weggeeft is dat ook terecht.

Toch kan ik mij goed indenken dat dit voor een aantal eerlijke spelers op z’n minst erg irritant is. Ik weet hoe het voelt om genept te worden 😉

Andries Dekker   za 04-04-2009 13:26   

Schorsen

Paul-Peter Theulings   za 04-04-2009 13:54   

Na overleg met Wesley Vermeulen heeft hij zich teruggetrokken voor de finale.

Kruistabel Halve Finale 1 (Melkpak is uit de stand genomen)

Richard Vedder   za 04-04-2009 21:04   

kutmelkpak… en nog klieren over de chat ook!

Roi Miedema   za 04-04-2009 21:14   

Eens vedder, die verMoene is er dan ook nog serieus trots op dat is het allerergste.

Uiteindelijk gingen Koen Leenhouts, Theo Hommeles en Christov Kleijn naar de finale.

Zaterdag 4 april

Op zaterdag was de tweede halve finale. Nu moesten VR en Ewood bij de beste drie zien te eindigen, wat me zeer moeilijk leek. Niet onmogelijk, maar wel lastig. VR zou wel een goede kans maken, Ewood heeft het doorgaans veel zwaarder.

Het deelnemersveld was op papier misschien wat lichter dan in de andere groep, hoewel sterke jeugdspelers als Roi Miedema en Stefan Kuipers meededen. En anders had je nog Tobíàs Kábòs, een sterke tacticus.

Voor VR begon de avond vervelend met een nederlaag. Hij overschatte zijn kansen en offerde een toren, maar wit kon de aanval vrij eenvoudig opvangen. VR was weer eens iets te enthousiast… 😛

Ewood dacht tegen zijn kwelgeest Miguoel Admiraal te spelen. Hoewel de partij niet gemakkelijk ging, won hij uiteindelijk wel comfortabel. Uiteindelijk bleek het voor niks:

Observer   za 04-04-2009 19:55   

Op dit moment speelt in de halve finale o.a. Miguoel Admiraal mee (met alias Army_of_bord), echter schijnt hij tegelijkertijd de 4e ronde in het Ichtus weekendtoernooi te spelen? (http://www.schaakclubsantpoort.nl/~ichthus/ichthus2009/rnd04/pairings.html)

Wat klopt hier niet?

Scherp opgemerkt en na een tijdje had de "TD" het ook gelezen. Na een paar ronden werd duidelijk dat er weer iemand de boel zat te belazeren: "Army of board" werd uit het toernooi gezet.

vragen om problemen za 04-04-2009 21:07   

Tsja dat van Admiraal lijkt idd heel vreemd…lijkt me onderzoekspuntje voor de arbiters. Als dit klopt is het natuurlijk wel een giller en je kan er zeker de publiciteit mee halen daar kan geen Hans Bohm tegenop.

Voor de rest6 internetschaak is natuurlijk heel leuk, maar je moet er voor de rest geen serieuze kampieonschappen aan gaan verbinden.

GS1111   zo 05-04-2009 00:48   

Heb vandaag niet kunnen kijken, maar gebeurden rare dingen.

* Army_of_board – MieDEma (ronde 7): 1. e4 MieDEma geeft op 1

* 11 Iuppiter 2310 -731 0 0 0 0 0 0 0 + 0.0 / 7

* Begonnen met 6 partijen per ronde, eindigen met 4.

Stof, opwaaien.

Ook deze halve finale werd ontsierd door valsspelers. Blijkbaar ziet niet iedereen het als een leuk evenement, maar als een gelegenheid om zichzelf flink op de kaart te zetten. Zo won luppiter in de allereerste voorronde met overmacht, maar speelde hij in de halve finale niks klaar. Na zeven nullen zeurde hij dat hij moe was en dat hij wegging. Hmm… Overigens was de reden van zijn moeheid wel ironisch: hij had zes uur lang schaaktraining gehad. 😛 Normaal gesproken zou je daar juist beter van moeten gaan schaken. xD En dat terwijl hij per se op zaterdag wilde spelen.

Ook wel grappig was dat VR en Cadavre elkaar al in de tweede ronde tegenkwamen. VR moest eigenlijk wel winnen om niet te ver achterop te raken, maar daar had Ewood vast geen zin in. Na vijftien zetten werd de vrede getekend.

In het vervolg maakte Cadavre bij vlagen indruk. Ook VR begon veelvuldig te winnen, ondanks dat zijn verbinding eventjes eruit klapte. Leuk waren de partijen die ze tegen Roi Miedema speelden. Ewood kwam in een toreneindspel straalverloren te staan, maar Roi speelde het toen wel heel erg "op zijn Roi’s" uit: opeens was zwarts b-pion niet meer te stoppen, terwijl wits vrijpion nog steeds op e7 stond…

VR offerde even uit de losse pols een toren voor aanvalskansen. Het werd Roi allemaal te heet onder de voeten en hij zag zich direct genoodzaakt het materiaal terug te geven. Hij stond toen nog steeds prima, maar hij gaf door een penning meteen een paard weg.

Roi Miedema   za 04-04-2009 20:33   

ik was 1:17 niet. En ik ben ook niet zuur want ik speelde niet eens vrijdag mee. Ik ben nu wel een beetje frusty want ik ga het niet halen.

Ondertussen begon Tobias Kabos remises te geven. Hij deed met zwart vaak 1.e4 e5 2.Pf3 f5!? en bood remise aan. Blijkbaar had niemand zin om die opening te kraken, want steeds leverde het hem een halfje op. Het betekende wel dat Ewood, die ook Stefan Kuipers te grazen nam, de koppositie overnam. Toch won Ewood niet. In de laatste ronde zat hij rustig een voordeeltje uit te bouwen, maar verloor hij het eindspel opeens. Zwarts h-pion liep sneller dan de witte pionnen op de damevleugel.

Daardoor won Tobias Kabos alsnog en eindigden VR en Ewood netjes op de tweede plaats met 7½ uit 10, een halfje minder dan de winnaar. Uiteindelijk gingen ze alle drie naar de FINALE!

09 april 2009

NK Internetschaak II

Hij kwam, hij zag, hij overwon

Woensdag 1 april

Woensdag was een hectische dag, want ik had geen internet. Uitgerekend op een vrije dag klapte m’n internet eruit toen ik een berichtje zat te tikken. Dat is dus verloren gegaan. 😦 Pas ’s avonds werd de verbinding hersteld en was ik nog op tijd om mee te doen aan de DERDE VOORRONDE!

De derde voorronde werd een hele gezellige. Er waren 61 deelnemers, waaronder VR. Hij had Lenaards account te pakken gekregen, waardoor hij alsnog mee kon doen. Ook Ewood deed weer mee, net als Pinda.

Zelf had ik me voorgenomen om goed te beginnen. Helaas kwam ik niet verder dan remise in een vreemde variant van het Russisch. Balen… Waarom kan ik dat niet meer winnen tegenwoordig?! Vervolgens had ik weer wit (!) en kreeg ik een vreemde variant op het bord. Ik dacht goed te staan, maar opeens kwamen er lijnen open en verloor ik door een rare wending materiaal. 😦 In het eindspel had ik geen enkele kans meer. ½ uit 2 met wit. 😦

Ik had met Pinda gewisseld van tegenstander. Hij scoorde 1½ punt tegen die knakkers. VR zat ondertussen lekker te ownen. En Ewood? Die begon wel lekker. In de derde ronde versloeg hij die Ghenghis Koen, als een soort familie-revanche.

Zelf won ik eindelijk in de derde ronde. Weer kreeg ik een vaag k-variantje tegen me en weer moest ik oppassen. Het werd link, maar zijn stukoffer sloeg niet door, waarna ik nog won. En zelfs dat had ik nog kunnen verliezen…

Vijftig procent, ik had de weg naar boven ingeslagen! Ik speelde weer eens tegen een zwakke speler en ik zag hoe hij recht in een openingsval liep. Ik speelde het echter suboptimaal, waardoor hij zich kon redden. Vervolgens ging ik nog een paar keer opzichtig in de fout… Het gevolg was dat ik binnen 25 zetten was afgedroogd. Mijn tegenstander zou overigens ook later in het toernooi hoge ogen gooien. Ondanks zijn beperkte rating eindigde hij als zesde, maar trok zich terug voor de halve finale. Dat leek op een schuldbekentenis.

Gelukkig won ik daarna nog van iemand die de Caro-Kann niet beheerste. Ik stond dertig zetten lang gewonnen, toen ik even onvoorzichtig was en bijna nog de partij weggaf. Die slordigheid heb ik te veel met snelschaak. Uiteindelijk won ik het toch nog gemakkelijk.

Ook de Klungelsmurf was de pineut. Hij speelde Spaans met 5.De2 en ik kwam erachter waarom niemand 7.a4 beantwoordt met 7…b4?! Ik probeerde er nog het beste van te maken. De koning liep naar g6 en ondertussen had ik een mooi centrum. Het geschuif ging eigenlijk prima en ik was best in m’n nopjes over het stukoffer waarmee ik uiteindelijk won.

Vervolgens had ik nog een appeltje te schillen met Chessfool. Hij had me op de eerste dag verslagen na veel schuiven en vooral veel ruilen. Nu had ik zwart en was ik de underdog in het duel. Het ging eigenlijk heel makkelijk. Ik kon binnenkomen op de koningsvleugel en daar alles wegvreten. Stand gelijkgetrokken. 😉

Daarna mocht ik eindelijk eens tegen een goeie. Het was DeKuip. "Hmm, Stadion Feijenoord… Wie kan dat zijn?" Een sterk schakende Rotterdammer zeker? Maar wie? Frans Cuijpers? Het bleek uiteindelijk Stefan Kuipers te zijn. Heel voor de hand liggend, maar ik maakte die link niet. Hopelijk is hij geen Feijenoord-fan…

Er kwam Scandinavisch op het bord. Later zag ik in de partij van VR tegen Kuipmans hoe je dat systeem de grond in trapt. Dat is toch IM-talent, denk ik. Ik besloot de zaken voorzichtig aan te pakken. Niet aan de pion kleven, maar gewoon een gezonde stelling opbouwen. Helaas kreeg ik al gauw problemen en door halfzacht ingrijpen kreeg ik opeens een geweldige aanval over me heen. Ik probeerde nog te vluchten in eeuwig schaak, maar dat zat er niet in. Op zo’n manier verliezen ziet er natuurlijk stom uit en om weer eens met wit binnen dertig zetten te verliezen is wel iets om achter je oren te krabben. Over ruim een week tref ik DeKuip misschien weer, dan in de meesterklasse. Dan moet ik het maar beter doen…

Vervolgens kwam ik in een volgende witpartij niet verder dan remise. Opnieuw werd ik in de opening op achterstand gezet, vond ik. Daardoor zat er niet meer in dan remise. En zelfs die remise werd lastig na een aantal stomme fratsen aan mijn kant. Met een beetje geluk wist ik binnen de remisemarge te blijven.

Vervolgens won ik van die Roisman. Ook dat was revanche voor twee dagen geleden. Tja, je komt ook altijd dezelfden tegen… Ditmaal speelde ik een geïnspireerde partij en won ik zelfs vrij eenvoudig.

In de laatste ronde speelde ik tegen Thijs Laarhoven. Hij trok een Berlijnse muur op en ik wist me daar minder goed raad mee dan gedacht. Gelukkig speelde hij het ook niet helemaal handig en kon ik door een positioneel kwaliteitsoffer zelfs in het voordeel komen. Helaas zag ik niet dat ik een pion kon slaan en ruilde ik ‘m af… 😐 Daarna was de dynamiek uit de stelling en verloor ik.

Daardoor eindigde ik met 6 uit 11 als negentiende, achttien plaatsen achter VR. Hij wilde alles winnen en hij was goed op weg. Maar net als in het OSBO-kampioenschap, lukte het hem niet om de score vast te houden. In de achtste ronde verloor hij in een Caro-Kann. Die partij mag best in een boekje "hoe kraak ik de Caro-Kann", maar VR had sterk het idee dat hij tegen een computer speelde. Een wijze les: speel geen Caro-Kann tegen een computer!

Verder had hij succes met zijn atheoretische openingen. Heel slim! Er zitten leuke fragmenten tussen zijn partijen. Die komen binnenkort. Wat me opvalt bij het spel van VR is, is dat het er zo ongelooflijk "schoon" uitziet. Geen geknoei. Alles klopt netjes, ondanks alle risico’s die hij lijkt te nemen. Zeer talentvol.

Ewood had een mindere dag, zo verklaarde hij. Hij vond dat hij zat te knoeien. Ook hij verloor van Traffic09 en ook hij had het idee dat die gast valsspeelde. Wel leuk dat de KNSB de valsspelers achteraf heeft ontmaskerd, die ratingpunten krijg je er niet mee terug!

Dat Pinda uiteindelijk als laatste van ons zou eindigen, daar zag het lange tijd niet naar uit. Hij won in het begin veel partijen, maakte probleemloos remise tegen Cadavre en was met 5 uit 7 goed op weg. Daarna verloor hij echter vaak van sterke tegenstanders, zodat hij terugviel tot 50% naar de 24e plaats.

Uitslagen Apenhoofd:
1. Gfroberg [1526] ½ w
2. Ghenghis Koen [1751] 0 w
3. Testperson_135 [----] 1 z
4. Traffic09 [1536] 0 z
5. Majestic [1535] 1 w
6. Klungelsmurf [1835] 1 z
7. Schaakdwaas [2170] 1 z
8. DeKuip [2403] 0 w
9. Lietje [2061] ½ w
10. Anatoli Roisman [1954] 1 z
11. Phobetor [2184] 0 w

Donderdag 2 april

De laatste dag, dus de dag van de waarheid! VR was al geplaatst en Ewood wilde zich graag plaatsen. Nu kwam het erop aan. Zelf had ik lage verwachtingen. Wat wil je ook, als je steeds in de middenmoot eindigt en amper goede partijen speelt? Het niveau was hoog voor mij, zo merkte ik. Daarom analyseerde ik vaak waar ik nou tekortschoot.

Ik was dan ook blij dat ik de eerste partij won. Mijn tegenstander zat lang na te denken en ging door zijn vlag (!) toen hij schrok van een desperado. Ik stond de partij misschien wat beter, maar het was moeilijk te winnen. Daarom was ik blij dat hij door z’n tijd ging.

Vervolgens speelde ik weer tegen een oude bekende. Ook nu kwam ik lekker te staan, maar speelde ik te sloom en kwam ik vrij slecht te staan. Vervolgens miste ik een dubbele aanval waardoor ik een pion verloor. Gelukkig deed m’n tegenstander een zwakke zet, maar leverde mijn "weerlegging" niet meer dan remise op. Sterker nog: ik zag de remiseweg niet, waardoor ik verloren kwam te staan. Tja, waarom weigerde ik dat remiseaanbod nou? Gelukkig speelde hij het onnauwkeurig en werd het remise.

Daarna kwam ik weer een oude bekende tegen: Jeweetzelf. Ik besloot hetzelfde te spelen als in de vorige partij. Ik dacht dat ik nog wel aardig stond, maar dat viel tegen. Toen ik ook nog een pion weggaf, werd ik weer naar een nederlaag gespeeld. "Hé, hoe kom ik nou een pion voor?", riep mijn tegenstander door de chat.

Ook met een pion meer verloor ik. Een sterk paard op e6 gaf wit genoeg compensatie. Vooral omdat het beest gedekt werd door een pion op f5. Gelukkig kon ik me loswerken en na wat wederzijdse onnauwkeurigheden stond ik opeens goed. Maar ook nu bleek de kracht van het paard en raakte ik in tijdnood alles kwijt. Dat overkomt me niet vaak.

Vervolgens speelde ik wel een HELE LEKKERE partij. Zelden kwam ik zo lekker uit de opening. Lekker met een dame op d6 de hele zwarte stelling lamleggen. Vervolgens ging ik maar een pion peuzelen en kon ik mijn andere stukken activeren. Zwart moest zich ondertussen in alle bochten wringen om dames te ruilen, wat ook lukte. Maar toen had ik al zo’n enorm voordeel, dat het alsnog uit was.

Tegen Politeia verontschuldigde ik me dat ik het niet beter uit kon maken, waarna hij iets zei dat ik "niks deed", maar dat "mijn stelling daar ook niet naar was". Hmm… Dat klonk wel heel wijs voor VR. Het bleek dan ook dat Lenaard weer achter zijn eigen account zat. Listig…

Mijn opleving werd echter weer gevolgd door een aframmeling. Tegen John Cornélisse besloot ik mijn b2-pion te offeren. Dat liep niet goed af, want ik had geen idee hoe ik "compensatie" zou moeten krijgen. Misschien zie ik compensatie teveel als iets concreets. Misschien moet ik het meer zien als "kansen". De vraag blijft hoe ik die moet waarnemen, want ik blies mezelf op.

Vervolgens speelde ik nog eens remise in een slechte partij, al dacht ik dat ik slechter stond dan wat het geval was. Gelukkig miste hij was kansen en kon ik op het eind nog voor de winst gaan. Ik was bescheiden en hield eeuwig schaak.

In de laatste ronden waren er veel patronen te ontdekken die het toernooi kenmerkten. Zo ging een gast weer het Richard Vedder-offer spelen. Ik had de weerlegging enigszins bestudeerd, waardoor ik in ieder geval niet lelijk in elkaar werd gevouwen. Ik won uiteindelijk nog best soepel.

Vervolgens rekende ik af met een andere kwelgeest. Het was Seewald, die de opening heel slecht speelde en in een slechte stelling opeens zijn dame weggaf. Hij gaf op toen ik maar eens ging nadenken hoe ik het snelst zou winnen. Door na te denken! xD

Daarna speelde ik een slechte partij, die ik gek genoeg wel won. Maar toch… Ik moet eens leren tellen. Nu kwam ik slecht te staan en verloor ik nog bijna.

In de laatste ronde rekende ik weer af met een oude bekende. Lang was het spannend tegen die Hazewindhond, maar hij groef zijn eigen graf met een hele slechte torenzet. Zodoende scoorde ik vier op een rij, waardoor ik nog in de buurt van de kwalificatie-eis kwam. Helaas had ik te weinig weerstandspunten, maar toch was ik tevreden.

Ewood ging op de laatste dag als een speer. In de eerste ronde was zijn techniek ontoereikend om Jeweetzelf (!) te verslaan, daarna won hij de ene na de andere partij. Zelfs het oppermachtige Melkpak kreeg hem niet op de knieën. In een toreneindspel met een pion minder verdedigde Cadavre zich naar een welverdiende remise.

Het Melkpak won vervolgens alle partijen. Knap, maar er zat een luchtje aan. Sommige trucs waren simpelweg te goed om door een mens bedacht te zijn. Niet lang na zijn triomftocht werd Melkpak uit het toernooi gehaald.

De gemoederen liepen dan ook hoog op. Zo beet Roi Miedema hem het volgende toe op het schaakforum Utrechtschaak:

Roi Miedema   vr 03-04-2009 12:33   

Gefeliciteerd Wesley verMoene. 10.5 uit 11 dat geloof je zeker zelf niet. 100% fritz 11 zetten haha. Wel mooi dat wat in mijn msn naam stond dat dat ook waar werd alleen dat ik het zelf niet heb gedaan whahaha

Overigens won Roi op het account Aap (goed voorbeeld doet goed volgen of zo) als enige van Ewood. Overigens wel flauw, want "Aap" is het account van Vincent Blom. Dus het beklag van Roi heeft wat weg van een pot die de ketel verwijt…

Hoe dan ook, met 9 uit 11 werd Ewood comfortabel tweede, wat best een prestatie is. Overigens snap ik Melkpak niet. Hij is best een goede snelschaker, dus waarom moet 'ie dan zo nodig valsspelen?! Derde werd Aap, voor Thijs, Optimist73 en Karsch. Ook nummer 7, Army of board ging verder. Ook dat verhaal kreeg nog een staartje…

Resultaten Apenhoofd:
1. Kich [1591] 1 z
2. Sharp_80 [1723] xc2xbd w
3. Jeweetzelf [1797] 0 z
4. Forest76 [1800] 0 z
5. EBens [1430] 1 w
6. Optimist73 [2034] 0 w
7. Dubslim [1638] xc2xbd z
8. Ernestowww [1847] 1 z
9. Seewald [1831] 1 w
10. Royalflush90 [1786] 1 w
11. Hazewindhond [1890] 1 z

Uiteindelijk werd ik nog tiende van de 61 deelnemers met 7 uit 11. Inmiddels was m’n internetrating gezakt tot iets van 2008. Elke dag raakte ik weer rating kwijt. Dat moet ik binnenkort maar weer terugwinnen. Ik heb rating verloren, maar kennis gewonnen.

Ewood plaatste zich op de valreep en mocht op zaterdag met elf anderen, waaronder VR, uitmaken wie naar de finale zouden gaan. Dat werd dus spannend!

"Als iedereen nou zo goed was als ik..."

De foute man

Het balletje kan raar rollen, vooral in de Champions League. De finale komt dichterbij en ieder doelpunt is peperduur. Nog acht ploegen zijn overgebleven; vier Engelse, twee Spaanse, een Portugese en een Duitse ploeg. Twee Engelse ploegen maakten elkaar het leven zuur.

Dinsdag

Op de dinsdag werden de duels Manchester United – Porto en Villarreal – Arsenal gespeeld. Het duel van Manchester werd rechtstreeks uitgezonden en daarmee had de NOS goed gegokt. Het werd namelijk een levendige wedstrijd. Erg was hoe Christiano Ronaldo zichzelf disste. Hij had opgemerkt dan Manchester alles had gewonnen als iedereen zo goed was als hij. Nou, dat hebben we gemerkt… 😉

Gelukkig kreeg Manchester de gelijkmaker op een presenteerblaadje. "Tikkie terug, Jaap!" Wat Bruno Alves bezielde toen hij de bal naar zijn keeper terugrolde, weet niemand. De toevallig aanwezige Rooney (wtf deed 'ie daar kilometers buitenspel??) legde de bal simpel in het doel.

Hoewel Porto beter was, scoorde United nog de 2-1, maar opnieuw kreeg Edwin Oortje een tegentreffer te slikken. Het gelijkspel deed zeer, hoewel United weer ongeslagen was gebleven op eigen veld.

Villarreal speelde 1-1 tegen Arsenal. Daar zullen ze wel niet al te blij mee geweest zijn, want ze stonden voor.

Woensdag

Het treffen Liverpool – Chelsea was natuurlijk het duel van de avond, hoewel Barcelona – Bayern München ook niet te versmaden was. Natuurlijk was het Engelse onderonsje leuker. Liverpool is al tijden goed bezig en is nog steeds bezig met een aanval op de koppositie in de premier league. Tegenstander was Chelsea, dat in de competitie al tweemaal was afgedroogd door Liverpool. In de Champions League hadden ze nog nooit gewonnen van Liverpool in Liverpool. Twee keer gingen ze met 1-0 het schip in, één keer werd het 1-1 en één keer bleef het 0-0.

Maar Chelsea had Guus H. zo gek gekregen de ploeg te gaan trainen. Net als op het EK voetbal zat hij bij de tegenpartij en opnieuw had dat nare gevolgen.

Alles ging nog goed toen Liverpool effe de 1-0 maakte. Dat kon wel eens een lekker avondje worden. Helaas bleef de 2-0 uit en kwam Chelsea steeds beter in de wedstrijd. Nog voor rust werd het 1-1. Na rust dook Liverpool nog verder de verkeerde hoek in en kreeg het nog meer klappen. 1-3 werd het, een praktisch onoverbrugbare achterstand.

Twee remises en een nederlaag, dat hadden de thuisploegen gescoord. Barcelona bracht de stand weer in evenwicht door Bayern München af te drogen. Dat is het verschil tussen een topclub en een schijntopclub. Natuurlijk kon Bayern München niks inbrengen tegen Barcelona. Op eigen veld hadden ze misschien een kansje, maar in Spanje werden ze gewoon geveegd. Het werd 4-0, omdat Barcelona er na de rust geen zin meer in had. Bayern voelde zich vernederd, maar eigenlijk was 4-0 een verwachte uitslag.

Uitslagen
Manchester United – Porto 2-2
Villarreal – Arsenal 1-1
Liverpool – Chelsea 1-3
Barcelona – Bayern München 4-0

Prognoses
Porto – Manchester 70-30
Arsenal – Villarreal 70-30
Chelsea – Liverpool 99-1
Bayern München – Barcelona 2-98

Wie durft een voorspelling te doen naar de uitslagen van de returns? De returns zijn overigens volgende week al. Dan zullen Chelsea en Bayern het spits afbijten.

08 april 2009

NK Internetschaak

Voorrondes

Vorige week werd het eerste NK Internetschaak gehouden. Dat evenement wilde ik niet missen. Het voordeel van het internet-NK was, dat ik niet de deur uit hoefde. Ik kon lekker thuisblijven. Maar dan… Ik kampte met een gebrek aan informatie. In welke zaal werd het gehouden? Hoe moest je je aanmelden? Moest je aan alle kwalificatieronden meedoen om je te plaatsen? Veel vragen, waar ik gedurende het toernooi antwoord op kreeg.

Maandag 30 maart

Op deze mooie gespiegelde datum zat ik met een dilemma: op de club meedoen aan de eerste ronde rapidschaak of meedoen aan het internet-NK? Ik dacht namelijk dat ik met beide toernooien aan de eerste ronde moest meedoen om verder te kunnen. Graag was ik naar de club gegaan, maar een uniek evenement missen? Dat nooit!

Om half acht logde ik maar in op Playchess met het legendarische account Apenhoofd. Ik had de “speelzaal” al vlug gevonden en ik drukte op “aanmelden”. Vervolgens kreeg ik een aantal keren een bevestiging dat ik was aangemeld.

Ewood was ondertussen naar de club en VR kwam binnen onder Cadavre, Ewoods account. VR heeft al tijden geen vast account meer. Ik heb begrepen dat hij van Chessbase een gratis account zou krijgen vanwege zijn behaalde titel. Vreemd genoeg weigeren die kerels hem dit kleine geschenk. Daarom moest VR maar een account “lenen”. Het was een beetje een win-winsituatie. VR kon lekker spelen en Ewood zou misschien een hogere internetrating krijgen. Niet dat je daar veel aan hebt, maar het is toch leuker om “dame” te zijn dan bijvoorbeeld “loper” of “toren”. Zelf was ik gedegradeerd tot “paard” omdat ik al tijden niet heb gespeeld en daar ga je raar van hinniken.

Het enige wat ik handig vind aan een hogere rang, is dat je irritante aso’s beter kunt dissen door ze een slechte evaluatie te geven. Aan de andere kant geef ik aardige mensen nog wel eens een goede evaluatie. Daar hecht ik heel wat waarde aan, want ik vind het echt niet leuk om op de chat voor rotte vis uitgemaakt te worden.

Het was inmiddels iets van kwart voor acht en de spanning werd groter. Hoe zou ik het er vanaf brengen? Wie deden er mee? Zou pinda meedoen? Zou Lenaard meedoen? Nee. Zelfs VR ging weg. Net op het moment dat 'ie moest spelen, had hij er geen zin in. Hij baalde dat er geen “goeien” meededen. Vooral het niet-meespelen van Twan Burg vond hij jammer… Dus toen was ik de enige sukkel die meedeed aan de eerste voorronde.

De procedure was als volgt: de eerste zes gingen door naar een finale, waarvan de winnaars naar de eindronde gingen. Behoorlijk pittig dus. Echt heel veel sterke spelers leken er niet mee te doen, dus misschien lukte het me om me te plaatsen. Dan kon ik het de rest van de week rustig aan doen. Maar toch was ik gespannen. Tegen wie zou ik spelen? Zou ik mijn internetrating kunnen waarmaken? Mijn handen trilden. Het werd acht uur… Vijf over acht… En toen begon het eindelijk.

Deceptie

43 deelnemers knokten voor de eerste zes plaatsen. Als één van de sterkere spelers op rating kreeg ik in de eerste ronde een “makkie”. Maar juist daardoor voelde ik me niet op m’n gemak. Ik kreeg een Pirc voorgeschoteld en na een tijdje begon hij rare zetten te doen. Ik kwam daardoor in het voordeel, maar in plaats van dat dat de opmaat was voor een heerlijk avondje, ging het vanaf dat moment van kwaad tot erger. Ik kon maar geen plan verzinnen en begon na te denken, maar zonder resultaat. De tijdnood, waarvan ik dacht dat dat geen probleem was als ik een goede/gewonnen stelling had, begon nu opeens vervelend te worden. Ik begon onhandige beslissingen te nemen en ik zag geen oplossingen meer voor de problemen die ontstonden. Ten einde raad ging ik in de tegenaanval, waarbij ik een kwaliteit offerde. Mijn tegenstander kon echter meteen dames ruilen, waarna ik kon huilen.

Terwijl ik de ruïne niet meer kon aanzien, nam ik de uitweg van het kruisje: ik klikte het scherm weg en een nul was mijn deel. Dag 34 ratingpunten… Waarom verloor ik opeens van zo’n knoeier? Waarom kan ik de ene dag een meesterklasser op remise houden en kom ik de andere dag geen barkruk meer voorbij? Waarom is dit toernooi eigenlijk rated? Terwijl die gedachten door m’n hoofd spookten, ging m’n tegenstander tegen me praten. Hij vond het een leuke partij en hij merkte op dat ik wel erg lang nadacht. Laat die gast z’n kop houden

De tweede ronde ging een stuk makkelijker. Waarom win ik met zwart vrij eenvoudig, terwijl het me met wit niet lukt? Moet ik andere openingen gaan spelen?

De derde ronde had ik weer wit. Ik kreeg een Sveshnikov op het bord, waarin mijn tegenstander zetten wilde herhalen. Daar had ik niet zo’n zin in, dus week ik maar af. De partij was zeker niet goed, zo kon hij heel simpel een pion winnen, maar verder was het nog wel acceptabel, gezien mijn niveau en het speeltempo. Op het eind gaf hij opeens een toren weg, waardoor de winst zelfs nog best simpel kwam binnenvliegen.

Vervolgens had ik weer zwart en kwam ik in een schuifopening. Daar had ik niet echt zin in en lusteloos schoof ik wat stukken in het rond. Dat heb ik gek genoeg veel vaker op internet dan met gewoon schaken. Dan wil ik nog wel eens een geïnspireerde partij spelen. Nu niet. Het enige leuke moment van de partij was toen ik een kwaliteit probeerde te winnen. Maar zoals Lenaard al weet, kun je vaak maar beter een kwaliteit offeren… De partij was afgelopen toen ik opeens een toren weggaf. Wat een niveau…

De leukste partij van het toernooi speelde ik tegen Enrico Blees. Wat doe je tegen een Caro-Kann? Ik besloot creatief te zijn en deed iets met a4 en b4. Niet dat het echt goed was, maar hij raakte ergens de draad kwijt, waardoor ik lekker kon aanvallen. Het resulteerde uiteindelijk in mat.

Vervolgens speelde ik tegen “Visje” (Rybka?) en kwam ik niet verder dan remise, wat wel jammer was, maar het had ook erger gekund. Vervolgens speelde ik tegen Chessfool en kreeg ik weer een Caro-Kann tegen me. Bah, steeds weer die theoretische varianten… En dat terwijl de meeste knakkers op internet het niet zo nauw nemen met de theorie. Dat was nu wel anders, want terwijl ik dacht een gewone variant te spelen, sloeg hij opeens een pion op h5. Vervolgens probeerde ik aan te vallen, maar gaf ik heel sloom een kwaliteit weg. En alsof dat nog niet erg genoeg was, liet ik ook nog dameruil toe. Gelukkig had ik nog een paard en nadat ik eerst nog een paardvork had gemist, deed ik dat de tweede keer niet, waardoor ik de kwaliteit terugwon. Ik had de remise voor het grijpen, toen ik het even niet meer zag. Ik zag niet dat een koning op g6 een pion op h5 aanvalt… Daardoor deed ik een andere zet, die opeens ondekbaar mat toeliet…

Vervolgens won ik nog een keer eenvoudig met zwart, maar kwam ik daarna met wit niet verder dan remise. Het is waar dat paarden beter zijn in gesloten stellingen, maar nu was de stelling zo dichtgetimmerd, dat er geen eer te behalen was…

Tot slot nog twee non-partijen. Eerst de zwakste partij die ooit op Playchess is gespeeld en vervolgens een remise in twee zetten tegen The Joop. Uiteindelijk scoorde ik 5½ uit 11, een zwakke score en een hoop flutpartijen.

Winnaar

Winnaar van de avond was luppiter, ofwel Adriaan de Jongh. Hij won verdacht veel partijen. Tijdens het SGS-rapidschaak van 2008 zag ik hem spelen. Toen was ik niet echt onder de indruk. Later dat jaar ownde hij mij met het SGS-snelschaken voor teams, dus ik dacht dat -ie misschien wel een stuk sterker was geworden. Achteraf bleek dat hij gewoon had valsgespeeld.

De echte winnaar was daardoor Foppe Gele. Dat is één van de weinige accounts waarvan ik de eigenaar ken. Dat is Richard Vedder.FM. Derde werd Dutch Mountain, wat niet Roi Miedema was, maar Twan Burg (!). Verder eindigden nog wat ouwe knarren (?) in de top zes, waaronder Theo Hommeles, de ratingfavoriet.

Uitslagen Apenhoofd:
1. Komen2 [1671] 0 w
2. Gfroberg [1558] 1 z
3. Hazewindhond [1840] 1 w
4. Anatoli Roisman [1993] 0 z
5. Thehenk [2062] 1 w
6. Visje [2199] ½ z
7. Schaakdwaas3 [2109] 0 w
8. GMplay [1967] 1 z
9. Paula Steen [2044] ½ w
10. Mark-HWP [2036] 0 z
11. Thejoop [2241] ½ w

Dinsdag 31 maart

De slechte eerste dag zat me diep. Waarom speelde ik zoveel k-partijen? Waarom was ik zo slecht? Was het een slechte dag? Dan zou het nu in ieder geval beter moeten gaan.

Op dinsdag was de opkomst beter. Het toernooi werd in een andere zaal gehouden, waardoor ook “pionnen” (zie verhaal over ranken) konden meedoen. Het verschil was dat er nu maar liefst 67 deelnemers waren, waaronder Pinda en Ewood.

Hun verging het een stuk beter. Pinda werd, net als ik in de eerste dag, zeventiende, met een score van 6½ uit 11. Ewood had goede kansen op plaatsing, totdat hij in de laatste ronde werd geownd door Jack the Stripper, het account van MadU Tan. Ditmaal bediende Christov Kleijn de muis, wat Ewood opviel aan een gekke zet die hij speelde. Desondanks verloor Ewood en werd hij uiteindelijk tiende.

Zelf werd ik 24e. Ik had me inmiddels wel verzoend met het ratingverlies. Zelfs die “kneuzen” waren vaak te taai voor mij. Het begin was nog wel goed met een soepele zege. De tweede ronde speelde ik echter opnieuw tegen die Hazewindhond. Ik had wat bedacht op zijn opening, maar vervolgens speelde ik het belabberd verder. Tot overmaat van ramp ging ik enorm lopen knoeien en verloor ik heel snel.

Vervolgens won ik met zwart vrij eenvoudig van een complimenteus iemand, maar de ronde erop had ik wéér wit. Ik speelde tegen Sten Goes, iemand die ik wel ken van vroeger. Echt vaak heb ik niet tegen hem gespeeld. Helaas had ik weer eens een off-day wat Sicilianen betreft en al gauw zat ik in een hele foute hoek en zat ik alleen nog mezelf te weerleggen. Vervolgens verloor ik ook nog van Jeweetzelf. Hij zat te chatten dat ik veel beter was dan hij, waarna hij pardoes een pion weggaf. Daarna begon ik echter te knoeien, waardoor ik het alsnog heel dik verloor.

Daarna won ik weer wat, maar ook dat was met meer geluk dan wijsheid. Tegen Tjibbe dacht ik wel aardig te staan, maar toen zag ik dat ik een pion ging verliezen. Hij speelde het anders, maar hij kreeg nog steeds kansen. Gelukkig faalde hij, anders had ik weer verloren.

Daarna had ik een partij die ook wel goed ging, op een momentje na. Dat is toch wel slordig. Vervolgens verloor ik nog een partij die remise leek te gaan worden en werd ik nog door een Richard Vedder-opening gen00bd. Ik sloot af met twee rommelige zeges, waardoor mijn humeur zowaar redelijk was.

6 uit 11 uiteindelijk. Zoals gezegd had Pinda een halfje meer en Ewood weer een halfje meer dan dat. Zo klein is het verschil dan tussen een internetprutser als ik en iemand die wel wat kan. Misschien heb ik al te lang niet meer op internet geschaakt dat ik zo zwak ben. Dat mag ik wel hopen. Misschien is 3+3 gewoon mijn tempo niet. Veel te traag om te gaan bulletten en te snel om lang na te denken, wat ik ook af en toe eens moet doen.

Winnaars

Roi Miedema won de tweede dag, voor nog wat ander jong volk. Zijn score van 8½ uit 11 was slecht genoeg om niet te worden verdacht van assistentie. 😉

Uitslagen Apenhoofd:
1. Sharp_80 [1585] 1 w
2. Hazewindhond [1891] 0 w
3. KingEric [1722] 1 z
4. Stenno [1976] 0 w
5. Jeweetzelf [1737] 0 z
6. Tjibbe [1560] 1 z
7. Blackfiction [1550] 1 w
8. Cvdlaariekoek [2011] 0 w
9. Seewald [1762] 0 z
10. Kingspawn69 [1715] 1 w
11. Kasparovsky [1633] 1 z

Ondertussen was mijn rating gedaald van 2348 tot 2103… Tijd om weer te gaan stijgen!

06 april 2009

Formule 1: een vreemd wereldje

Button wint halve regenrace

Dat het in Maleisië hard kan regenen, wist iedereen. Gisteren kreeg het begrip moesson een nieuwe dimensie. Halverwege de race overstroomde het circuit en werd het, mede door de laagstaande zon, te donker en te gevaarlijk om verder te rijden. De race werd dus gestaakt.

Sp!ts

Toen het nog droog was, gebeurde er het nodige. In de sp!ts staat een heel verslag. Helaas zitten er vervelende fouten in.

Button wint ‘knotsgekke race’

GP Maleisië door zware regenval eerder afgebroken

Maandag 6 April 2009

(…)

"Het kiezen van de banden was wel moeilijk. Normaal gesproken giet het hier en kun je meteen op regenbanden, maar nu druppelde het. Ik zag op een gegeven moment Timo Glock aan komen vliegen op intermediairs en heb die toen ook maar omgedaan."

Aldus de "vertaalde" Jenson Button.

Nico Rosberg was de ster van de eerste ronden in de Grote Prijs van Maleisië. De Duitser stoomde in zijn Toyota bij de start op van de vierde plaats naar de eerste en hield de koppositie lange tijd vast.

De pitstraat leek wel een showroom waarin bolides in- en uitreden. Dan weer met regenbanden, dan weer op intermediairs.

Ik vond deze fouten toch wel schokkend. Gratis treinkrantje of niet, dergelijk journalistiek gepruts tolereer ik niet!

Formule 1

Al met al is het een gek seizoen. Twee avondraces die achter de safetycar eindigden. Tweemaal hadden de rijders te kampen met een laagstaande zon. Daarbij kwam dat het in de tropen vooral aan het eind van de middag regent. Ik ben benieuwd naar welke oen in al zijn wijsheid op het idee is gekomen de race om 17:00 uur plaatselijke tijd te organiseren. Na de regenbui was er bovendien te weinig daglicht om nog verder te rijden. Daarom werd de race gestopt en kregen de rijders halve punten, wat ook al een hele tijd niet meer is voorgekomen.

Verder vond ik de diskwalificatie van McLaren van de afgelopen race vreemd. Je kon er natuurlijk op wachten, maar ik heb het nog nooit meegemaakt dat een rijder gediskwalificeerd is vanwege liegen.

Ook Ferrari was op weinig intelligente acties te betrappen. Allereerst de actie om Massa een snelle ronde in de, simpel gezegd, voorkwalificatie te laten afbreken, omdat het team dacht dat hij "toch wel snel genoeg was". Het lijkt een beetje op een student die halverwege een tentamen stopt omdat hij/zij genoeg vragen denkt te hebben beantwoord voor een voldoende. Ben je dan arrogant of lui?

Verder reed Räikkönen vier ronden op regenbanden, terwijl het gewoon droog was. Toen het eindelijk begon te regenen, klaagde hij dat zijn banden naar de knoppen waren…

Nee, de smaakmakers van de race waren Timo Glock, die op de "intermediairs" supersnel was en Mowk Webbah, die ook lekker op dreef was. Helaas voor hem was de race te vroeg afgelopen. Uiteindelijk won Button en werd Heidfeld, die slechts een pitstop had gemaakt, bekeken tweede. Vreemd genoeg wisten maar weinig engineers wie op welke plek reed. En dat terwijl alles wordt bijgehouden… Zo dacht Hamilton dat hij vijfde was geworden. Hij werd zevende, goed voor een WK-punt. Daarmee heeft hij in ieder geval een punt voorsprong op Felipe Massa, zijn kwelgeest van vorig seizoen.

Nee, de Formule 1 blijft een vreemd wereldje.