12 april 2009

NK Internet: finale

Automedon wint van eloped

Zondag 5 april

Op de laatste dag van de week viel dan eindelijk de beslissing: zestien spelers vochten voor de titel: Nederlands Internetkampioen. De zes geplaatste spelers ontmoetten de tien (!) op voorhand geplaatste spelers. Daarbij kun je enkele dingen aanmerken

  • De meerderheid van de spelers was op voorhand geplaatst, zonder er iets voor te hoeven doen (nou ja, ze moesten zichzelf opgeven), terwijl anderen vijf dagen lang alles op alles moesten zetten om door de strenge selectie-eisen te komen
  • De op voorhand geplaatste spelers geselecteerd waren op basis van hun rating, hoewel een goede bordschaker niet automatisch een goede internetschaker is.

Laatste 16

Ondertussen liep de Emanuel Lasker-Arena vol en kon ik kijken op welke accounts die pipo’s nou speelden. Hieronder een klein quizje. Welk account hoort bij welke speler?

1 Automedon
2 Christianboy
3 Eloped
4 Enschede
5 Gwanyc
6 Infinity
7 Quaternion

A Chiel van Oosterom
B Floris van Assendelft
C Jan van de Mortel
D Jan-Willem de Jong
E Maarten Solleveld
F Wouter Spoelman
G Yge Visser

Het deelnemersveld zag er als volgt uit:

1. Erik van den Doel 2571 g
2. Dimitri Reinderman 2546 g
3. Maarten Solleveld 2495 m
4. Wouter Spoelman 2488 m
5. Yge Visser 2463 g
6. Jan-Willem de Jong 2453 m
7. Theo Hommeles 2411 f (vrijdag 2)
8. Chiel van Oosterom 2404 m
9. Jan van de Mortel 2403 m
10. Koen Leenhouts 2396 (vrijdag 1)
11. Christov Kleijn 2336 f (vrijdag 3)
12. Vincent Rothuis 2331 m (zaterdag 2)
13. Floris van Assendelft 2321 f
14. Hans Böhm 2245 m
15. Ewoud de Groote 2161 (zaterdag 3)
16. Tobias Kabos 2128 (zaterdag 1)

Opmerkelijk vond ik dat de indeling op KNSB-rating werd gemaakt en niet bijvoorbeeld op internetrating. Ja, niet iedereen had al een internetrating, maar dat is hun eigen schuld. Ook vond ik het raar dat er bijvoorbeeld geen speciale status was voor bijvoorbeeld de winnaars van de halve finale. Dat die bijvoorbeeld in de eerste ronde een "makkie" krijgen, enerzijds als "beloning" (stimulans!) voor hun prestatie in de halve finale, aan de andere kant om de leukste wedstrijden voor het laatst te bewaren.

Maar nee. De indeling was simpel: "de beste tegen de slechtste". Zo speelde Erik van den Doel, de hoogsteratinghouder, tegen Tobias Kabos, degene met de laagste rating. Dat dat niet het makkelijkste duel was, bleek wel: de eerste partij werd remise.

Ewood trof Dimitri Reinderman. Deze vegetarische grootmeester prakt 2700-spelers in zijn vrije tijd, maar een 2100-speler is toch weer hele andere koek. In de eerste partij bereikte Ewood nog niet eens een hele moeilijke remise met zwart. In de tweede partij kwam hij wat minder te staan, maar na enkele wederzijdse "onnauwkeurigheden" wist hij een gelijke stelling opeens te winnen.

Gelukkig voor hem revancheerde Reinderman zich en won de derde partij zonder veel moeite. En in de vierde partij bezorgde hij Ewood een vervelende nederlaag met een vaag systeempje. Zodoende zat Ewoods werk in Amersfoort (!) er alweer gauw op en kon hij kijken hoe de anderen het ervan afbrachten.

VR speelde tegen Yge Visser en begon wat onwennig. Hij stond een kwaliteit achter, maar hij bleef taai. En toen gebeurde het: Yge vergaloppeerde zich vreselijk en verloor materiaal. De rollen waren omgedraaid en Vin$ liet het niet na om de partij in zijn voordeel te beslissen.

De tweede partij ging anders. VR offerde vrolijk twee stukken en dat pakte goed uit toen Yge niet de juiste verdediging koos. Tjak, tjak, tjak en mat. Zodoende had VR al na twee potjes de benodigde twee overwinningen binnen en had hij al een geldbedrag verdiend. En dat terwijl Yge Visser een gehaaide internetschaker is.

Een schrale troost voor Yge: hij was niet de enige die na twee potjes alweer naar huis kon. Hetzelfde overkwam bijvoorbeeld Hans Böhm. Hij was vast vanwege publicitaire redenen toegelaten, want Maarten Solleveld maakte twee keer gehakt van ‘m. Dat lag overigens geheel in lijn der verwachting, gezien de (internet)ratings.

Opmerkelijker was dan ook het gemak waarmee Jan-Willem de Jong en Jan van de Mortel "naar huis" werden gestuurd. Vooral voor De Jong was het een pijnlijke afgang. In de eerste partij offerde hij zich leeg en in de tweede partij kwam hij prima uit de opening, maar werd hij keihard toegetakeld toen hij zelf een klap wilde uitdelen.

Jan van de Mortel miste juist zijn kans in de eerste partij, toen hij prima stond, maar te hard van stapel liep en in een verloren eindspel kwam. In de tweede partij werd hij hard gebatst.

Ondertussen won ratingfavoriet nog twee keer van Tobias Kabos en schakelde Koen Leenhouts Theo Hommeles uit na drie zwartoverwinningen. De langste duels waren het eerder genoemde duel Reinderman – Ewood en Floris van Assendelft – Wouter Spoelman. In dit duel van op voorhand geplaatste spelers (gek genoeg speelde Floris een voorrondepartij, waarschijnlijk werd hij later opgetrommeld als geplaatste speler doordat Robert Ris niet meedeed.) maakte Floris door enkele katachtige reddingen zijn achterstand goed. Zo won hij in de eerste partij een kwaliteit, maar verloor hij er kort achter elkaar twee. In een ogenschijnlijk hopeloos eindspel graaide hij met zijn paard genoeg pionnen weg, waardoor hij ontsnapte naar remise. In de tweede partij kwam hij toch op achterstand, maar door de laatste twee partijen te winnen, plaatste hij zich toch.

Het resultaat was dat van de tien geplaatste spelers er nog maar vijf over waren. Ook van de gekwalificeerde spelers overleefde de helft de eerste schifting niet. Opmerkelijk was wel dat de gekwalificeerde spelers een beter "doelsaldo" hadden in de eerste ronde: ze wonnen met 14-13. Rating sux…. 😉

Laatste 8

De laatste acht deelnemers hadden recht op in ieder geval een leuk bedragje, te beginnen bij 150 euri als ik het goed heb. Opnieuw werden de "goeien" aan de "slechten" gekoppeld, hoewel dat niet helemaal lijkt te kloppen:

V Rothuis [2331] – E van den Doel [2571]
C Kleijn [2336] – D Reinderman [2546]
K Leenhouts [2396] – M Solleveld [2495]
F van Assendelft [2321] – C van Oosterom [2404]

Deze "kwartfinale" zou uiteindelijk de spannendste match van de middag opleveren:

Arie de Ru   zo 05-04-2009 18:14   

Ik vond de kwartfinale (vdDoel-Rothuis) meer de finale

Want VR en Erik van den Doel maakten er een waar schouwspel van. Daar zag het de eerste ronde nog niet naar uit. VR speelde wat onwennig, had ik het idee. Toch kwam hij na een rustige opening erg goed te staan. Net op het moment dat hij moest gaan oogsten, bood VR dameruil aan. Het eindspel werd lastig en misschien had VR nog remise kunnen maken, maar hij vond de verdediging niet.

Het zou dus best eens gauw afgelopen kunnen zijn, vreesde ik, want Erik van den Doel kan erg goed (snel)schaken. Met een witpartij in het vooruitzicht kon hij best wel eens op 2-0 komen, waarna de beslissende derde overwinning slechts een kwestie van tijd leek. Maar zover was het nog niet. Wit kwam met licht voordeel uit de opening en VR speelde leuk, doch misschien niet helemaal correct, verder. Door een gemene truc moest VR zijn dame offeren. Het eindspel was waarschijnlijk nog wel remise te houden. Sterker nog: het was opeens zwart die voor de winst kon gaan. Handig veroverde VR nog een tweede pion en ging hij brutaal voor de winst. Daarbij nam hij risico en daardoor had hij de partij zomaar kunnen verliezen. Opmerkelijk genoeg zag Erik van den Doel niet dat hij een loper zomaar kon pakken, waarna VR promoveerde en gauw won.

In de derde partij ging VR heel rustig schuiven. In een vrijwel gelijke stelling offerde VR een kwaliteit. Zwart moest het materiaal wel weer teruggeven, waarna VR uiteindelijk een pion won. Rustig weerde hij zwarts aanvallen af en wikkelde hij af naar een gewonnen eindspel. De stand was opeens 2-1 voor VR! Nog één overwinning had hij nodig om door te gaan!

"Gemini" sloeg echter meteen daarop terug. Hij offerde een pion voor aanval. Die aanval speelde hij echter voortreffelijk, voor zover ik als kiebitzer het heb kunnen beoordelen. Wit had zoveel stukken in de aanval, dat zwart alleen nog maar materiaal kon offeren om wits aanvallers te elimineren. Maar ook toen sloeg wits aanval door. Door enkele bekende motiefjes was het mat dichtbij. VR verdedigde zich nog vindingrijk tot de laatste snik, maar het mat was onafwendbaar.

In de vijfde partij koos VR weer voor een rustige variant. Veel stukken gingen van het bord, maar in een toreneindspel had VR toch een klein plusje. Door adequaat verdedigen van zwart bleef het remise.

In de zesde ronde ontsnapte VR aalglad aan een nederlaag. Hij kwam twee pionnen achter, maar verdedigde zich uitstekend. Net op het moment dat wit de winst denkt binnen te halen, naait VR hem een enorm oor aan met een patgrapje. Je moet het maar zien… De partij werd remise, de derde winstpartij liet op zich wachten.

Ook de zevende partij werd remise. Met een mooie trippelpion op de c-lijn probeerde VR nog te winnen, maar het resulterende toreneindspel was remise. Sterker nog: toen VR te hard op winst speelde, kreeg hij het nog moeilijk. Toch pakte hij rustig zijn derde halfje op rij.

In de achtste ronde gebeurde het dan toch. Het drama van de kwartfinale. In een wat mindere stelling geeft VR door een lelijke damezet opeens een volle toren weg. Game over! 😦

Het was jammer voor VR, die prima partij had geboden. Over de chat vroeg hij nog een beetje beschaamd of ik vond of hij als een IM had gespeeld. 😛 En dat terwijl iedereen onder de indruk was van zijn verweer. 😉 Ja, VR heeft zich mooi "op de kaart gezet".

GS1111   zo 05-04-2009 15:18   

Zie link voor de opzet.

We zitten nu in de slotfase van ronde twee, waarin Rothuis en Van den Doel bezig zijn met een uitputtingsslag.

Door naar de laatste 4: Kleijn, Solleveld en Van Oosterom.

Een uitputtingsslag, dat was het zeker. En met het vooruitzicht dat er in de finale vijf winstpartijen nodig waren, kon het wel eens lang gaan duren. Want stel je voor dat VR – Van den Doel over vijf winstpartijen zou worden beslist… En dan waren er toch nog sterkere spelers dan VR?! Brr…

De andere duels waren eerder beslist. Christov Kleijn had echter ook veel partijen nodig om Dimitri Reinderman (!) af te schudden. Het duel ging op en neer, al kwam Kleijn steeds op voorsprong. Pas in de zevende partij won hij voor de beslissende derde keer.

Floris van Assendelft bracht weer eens een katachtige redding op het bord. In een paardeindspel stond hij twee pionnen achter, maar maakte hij gek genoeg nog soepeltjes remise. Het hielp hem echter niet. Hij verloor de match met 1½-3½ van Chiel van Oosterom.

De kortste match was tussen Koen Leenhouts en Maarten Solleveld. Koen had het hele toernooi indruk gemaakt, maar nu was het de beurt aan zijn tegenstander om indruk te maken. Zonder veel moeite won Solleveld met 3½-½.

Laatste 4

De halve finale zag er op papier niet onaardig uit: Erik van den Doel – Chiel van Oosterom en Maarten Solleveld – Christov Kleijn. Uit deze ronde bleek echter hoe groot het verschil is tussen "goed" en "heel goed". Zo gaf Erik van den Doel zijn tegenstander gewoon schaakles. Zijn openingskennis is erg goed. Met wit won hij vrij probleemloos en ook met zwart kreeg hij al snel de overhand. Daardoor leek het alsof Chiel er niet veel van kon. in de eerste ronde verloor hij al snel met zwart, met wit stond hij na vijftien zetten al verloren.

En eigenlijk kon Chiel er ook niet veel van. En dat terwijl hij zich met gemak door de eerdere ronden had heen gewerkt. Maar in de derde partij speelde hij de opening als een ruftsukkel. Desondanks wist hij er nog wat van te maken, maar toen hij optimistisch twee stukken offerde, was het al gauw bekeken.

Helemaal zielig was de laatste partij, waarin hij met wit probeerde een remise-opening te spelen. Het eindspel leek ook wel remise, ongeveer zoals in mijn partij tegen Niels Ondersteijn, want wits koning stond opgesloten. Zwart kon rustig zijn stelling verbeteren en won.

Ook Maarten Solleveld won. Hij won vier keer op rij, maar had daarvoor wel tegen een 2-0-achterstand aangekeken. Op het eind ging het steeds beter, dus dat beloofde wat voor de finale.

Finale

Eindelijk was het zover: de finale. Pak je popcorn maar en geniet van een avondje internetschaak. Het zag er goed uit, maar in de praktijk viel het vies tegen.

Richard Vedder   zo 05-04-2009 17:09   

en doel deelt de eerste dreun uit!

De eerste partij was beschamend snel afgelopen. Maarten Solleveld, die nog wel met wit speelde, besloot iets "saais" te spelen. Een beetje premoven in je luie stoel en dan gewoon wat zetjes doen. Maar wits stelling begon er verdacht uit te zien. Op de koningsvleugel had hij een lelijke dubbelpion. Dus wat doe je dan? 14.Ke2! De pion op d3 moest eens gedekt worden. Daar begon het mis te gaan en zwart maakte het kordaat uit. Op zet 19 offerde hij zijn toren op f2. Mat was onafwendbaar.

Met zwart deed Solleveld het beter. Hij kwam ruk uit de opening, maar kwam daarna aardig terug. Toen wits stukken op bezoek kwamen, was het echter al gauw afgelopen.

Vervolgens liep hij zich te pletter in het Spaans. Ik begon nog meer respect voor VR te krijgen, die simpele varianten speelt en daardoor steeds op de been bleef tegen deze geweldige tegenstander. Want de finale ging wel erg gemakkelijk, zo leek het. Is het verschil zo enorm tussen de beste en de wat mindere snelschaakgoden? Ik schrok er in ieder geval wel van. Zonder moeite pakte zwart het loperpaar en kon hij het centrum opengooien, waarna hij beter kwam te staan. Wit probeerde dat te verhinderen, maar daardoor gaf hij een toren weg…

Beide spelers deden het beter met zwart, hoewel dat in de score niet tot uitdrukking kwam. In de vierde partij was er ruimte voor een stunt. Eindelijk kwam er een partij. En opeens kwam Solleveld prima te staan. Van den Doel verdedigde echter koelbloedig in tijdnood en zwart begon te twijfelen. Hij kwam er maar niet doorheen en liep toen ook nog in een dodelijke counter…

In de laatste ronde mislukte wits openingsopzet weer volledig. Spaans met 9…Pd7! is de winnende opening. Echt veel zal er niet mis mee zijn en wit komt al gauw in stellingen die je helemaal niet moet willen. Tel daar nog een uit de hand gelopen pionoffer bij op en je begrijpt waarom de match in 0-5 eindigde.

GS1111   zo 05-04-2009 17:49   

Doelio kan de palmares op zijn website weer updaten:

NK Internetschaak 2009. Wint in de finale met 5-0 van Solleveld.

Erik van den Doel   zo 05-04-2009 17:59   

Dat ging lekker!

Voor herhaling vatbaar!

Uiteindelijk barstte er nog een discussie los hoe het toernooi verbeterd kan worden. Zelf denk ik aan bijvoorbeeld:

  • Het speeltempo; 3+3 vind ik vrij traag. Op internet het je ook nog "lags" door de verbinding, waardoor je veel meer tijd hebt dan in het echt. Het scheelt weer tijd, waardoor je minder avonden hoeft te verklooien in de voorrondes, of dat je meer ronden kan spelen
  • Het aantal van vijf winstpartijen in de finale vind ik erg veel.
  • Er moeten meer spelers zich op eigen kracht kunnen plaatsen
  • Hou ik nog even open voor als ik er weer een bedenk

Het "draadje" stierf uiteindelijk een stille dood, wat me vooral vervelend lijkt voor degene met de laatste reactie.

Twan Burg   di 07-04-2009 20:17   

En wat hebben ze eraan om te weten hoeveel accounts iemand heeft?

Arie de Ru   di 07-04-2009 20:20   

ham ‘n’ eggs

Arjon Severijnen   di 07-04-2009 21:37   

Dat klinkt in ieder geval als een goede zaak. Mooi om te zien dat er goed geprobeerd wordt om het eerlijk en netjes te houden, hoe moeilijk dat soms ook blijft.

Daarnaast blijft het denk ik ook belangrijk dat eerlijke deelnemers en kijkers een oogje in het zeil houden als ze iets verdacht denken te zien gebeuren.

Oh, ik heb Erik nog niet gefeliciteerd met zijn kampioenschap, bij deze!

Uiteindelijk kun je moeilijk anders concluderen dat Erik van den Doel de terechte kampioen is. Hij heeft zijn favorietenrol prima waargemaakt. Knap!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten