Tien jaar Bin Laden
Het mag inmiddels geen nieuws meer heten, de dood van Osama Bin Laden. De baardaap werd in het noorden van Pakistan overhoopgeschoten, waarna hij een zeemansgraf kreeg. Dit is althans het officiële verhaal en daar kunnen de nodige vraagtekens bij geplaatst worden. Is dit wel de echte Bin Laden, of was het niet een dubbelganger? Zo ging het gerucht dat de beste (of slechte?) man nierpatiënt was en dat hij daardoor al kort na de aanslagen van 11 september van ellende was overleden. Waarom het lijk meteen in zee is gedumpt, is ook al raadselachtig. Is Bin Laden vandaag wel echt vermoord, of wordt er gedaan alsof? In het laatste geval is het wel de leugen van het decennium.
Bin Laden werd zo'n tien jaren geleden bekend als het brein achter de aanslagen op het WTC in Nieuw Jork. Na de aanslag doken er eens in de zoveel tijd filmpjes op, waarin hij bekende achter de aanslagen te zitten, waarna nog wat anti-Amerikaretoriek volgde. Erg betrouwbaar waren de filmpjes niet, het is goed mogelijk dat er bedrog in het spel was, maar het doel was bereikt: Bin Laden was de zondebok van Amerika geworden. Inmiddels was George Walker Bush met zijn legermacht het berggeitenlandje Afghanistan binnengevallen. Bin Laden werd niet gevonden, wat eigenlijk een groot wonder mag heten. Ontmoedigd door het uitblijven van succes, besloot Bush niet lang daarna om zijn langeafstandsraketten te richten op Irak.
Of Bin Laden nou werkelijk het brein achter de aanslagen was, of niet, dat zal wel nooit duidelijk worden. Niet alleen sociaal gestoorde snijbonen geloven in complottheorieën, ook experts zijn van mening dat de officiële lezing niet overtuigt. Bovendien kon Amerika de aanslag aangrijpen voor de oorlogen die het onder het bewind van Bush Jr. zou voeren. En dan nog: welke terrorist probeert nou op ingenieuze wijze twee verlieslijdende gebouwen onklaar te maken? Kortom: de aanslagen kwamen Amerika op allerlei manieren wel erg goed uit.
In de jaren die volgden, bleef het gevaar Bin Laden op de achtergrond vaag aanwezig. Wel nam zijn populariteit af in de Arabische wereld. Obama's spindoctors zagen hun kans schoon: dit was een mooi moment om Bin Laden voorgoed uit te schakelen. Natuurlijk wisten ze waar hij zat. Toch gingen er twee jaar overheen voordat het waterdichte strijdplan tot in de puntjes was uitgewerkt. Vandaag was het zover: Bin Laden stierf in het harnas en Obama kan weer lachen: hij heeft zichzelf een goede dienst bewezen. Duizenden dolblije Amerikanen gingen de straat op, niemand durft Obama nu een slappeling te noemen. Ook de verbasteringen van zijn achternaam zullen nu een andere betekenis krijgen. Kortom: er was eigenlijk alleen maar goed nieuws, behalve misschien voor de Republikeinen: die hebben na de verkiezingen natuurlijk weer een nieuwe staatsvijand nodig.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten