20 april 2014

Chinese 0-0-wedstrijd

"Some matches you watch a 0-0 and it's a terrible match and then the next week you see 5-4 and enjoy the game so much."

Met die woorden pareerde Alonso een paar weken terug de kritiek op de huidige reglementen in de Formule 1. Zijn analogie met een voetbalwedstrijd bleek een schot in de roos: enkele dagen erna werd in Bahrein de leukste race in lange tijd verreden. Toch zal Alonso de 0-0-wedstrijd in China beter zijn bevallen: hij werd achter de oppermachtige Mercedes best of the rest.

Tussen de Grand Prix van Bahrein en de Grand Prix van China gebeurde weer het nodige in het Formule 1-wereldje. Paniekvoetbal bij Ferrari, waar teambaas Stefano Domenicali er na de tegenvallende seizoenstart uit werd geschopt. Onder leiding van Marco Mattiacci moet de Italiaanse renstal de successen behalen waar het al zo lang naar verlangt (de laatste rijderstitel dateert alweer uit 2007, nog voor de aanstelling van Domenicali). Ook de kampioenen van de afgelopen jaren zaten niet stil. Afgelopen week mocht het team in de beklaagdenbankjes plaatsnemen in de hoop Ricciardo's diskwalificatie in Australië ongedaan te maken. Red Bull-teambaas Christian Horner was hoopvol, maar toen bleek dat de Red Bull met startnummer 3 ook volgens eigen berekeningen te veel brandstof had verbruikt, had het team geen poot meer om op te staan. Bovendien dreigt een volgende rechtszaak: de hernieuwde aanstelling van Dan Fallows viel bij het team van McLaren niet in goede aarde.

Daarnaast gingen er geruchten dat er volgend jaar twee nieuwe teams bij zouden komen: zo kreeg het team van miljardair Gêne Haas een licentie om volgend jaar aan de start te verschijnen. Een andere gegadigde was een team van ex-HRT-teambaas Colin Kolles. Onkruid vergaat niet en al helemaal niet in de Formule 1. De Formule 1 van 2015: kwantiteit boven kwaliteit?

Dat was niet te hopen, want Mercedes was ook in China weer dominant. Luis pakte voor de derde keer dit seizoen de poleposition. Teamgenoot Rosberg verzuipt echter in de natte kwalificatie en moet ook de Red Bulls nog voor zich dulden. Ricciardo is eens te meer Fattle te snel af. Alonso is vijfde, voor de Williams', die zich ditmaal goed staande hielden in de lastige omstandigheden. Dat kon in de race, die droog verliep, interessant worden.

Dat viel mee, want Massa's rol vooraan was al gauw weer uitgespeeld. Als een dragster komt de Braziliaan uit de startblokken, om zich vervolgens klem te rijden en na een bruuske uitwijkmanoeuvre tegen Alonso aan te kleunen. Beide heren kunnen verder en Alonso werkt zich zelfs op naar de derde plaats, achter Luis en Fattle. Ricciardo valt terug naar de vierde plaats, voor Massa en Hülkenberg. Rosberg komt na een slechte start en een botsing met Bottas, die daarmee een aantal plaatsen verliest, slechts als zevende uit de eerste bocht en daarmee is de kans om Luis in de race nog partij te bieden al bijna verkeken. Dat hij geen telemetrie had, werkte ook niet bepaald in zijn voordeel. Hoewel hij Hülkenberg nog in de eerste ronde naar de zevende plaats terugverwijst, is Rosbergs progressie veel te traag om Luis nog te verontrusten. Die rijdt met een seconde per ronde bij zijn naaste belagers weg.

Voor Alonso was de Grand Prix van Bahrein, waarin hij en Räikkönen continu gepasseerd werden, een ware nachtmerrie. Hoe anders gaat het nu: Alonso kan Fattle gemakkelijk volgen, waardoor hij hem bij de eerste serie pitstops kan inhalen. Voor Massa was de race na de eerste serie pitstops overigens praktisch voorbij: door zeldzaam geklungel van zijn team verloor hij een volle minuut, dus was hij de rest van de race veroordeeld tot in de achterhoede rijden.

Voor Fattle, die bij de pitstops naar de derde plek was teruggezakt, wordt het alleen maar erger: hij valt ten prooi aan Rosberg, die nog de nodige moeite met de regerend wereldkampioen heeft, waarna ook Ricciardo zich aan zijn staart meldt. Voor de tweede race op rij krijgt Fattle vanaf de pitmuur nadrukkelijk te horen dat hij zijn teammaat niet in de weg moet rijden, maar daar geeft hij geen gehoor aan. Desondanks lukt het Ricciardo om Fattle in de eerste bocht voorbij te steken.

Bij de tweede serie pitstops wordt het veld niet echt gemengd, hoewel Fattle nog even een flinke vernedering krijgt te slikken als Co Biaggi hem inhaalt, waarna hij maar nieuwe banden haalt en net voor Hülkenberg en Bottas, die even daarvoor waren gestopt, de race hervat. Ook de Mercedes maken hachelijke momenten mee als ze zich op versleten banden blijven verremmen. Als Luis en Rosberg hun pitstop hebben gemaakt, ligt Alonso weer tweede. De Ferrari-coureur heeft door zijn vroegere pitstop weer een voorsprong van enkele seconden opgebouwd op Rosberg, maar die is op nieuwe banden aanmerkelijk sneller. Pas op drie kwart van de totale raceafstand moet Alonso zich definitief gewonnen geven tegen de grijze bolides. Zonder veel moeite blaast de Mercedes de Ferrari op het rechte stuk voorbij.

In de slotfase knabbelt Ricciardo in zijn loeiende koe steeds een aantal tienden af van zijn achterstand op Alonso, maar het is niet genoeg om de Spanjaard ook voor het vallen van de vlag te passeren. Zodoende wint Luis de race, voor Rosberg, die een beetje mismoedig mededeelde dat bijna alles was misgegaan in zijn weekend. Alonso pakt de derde plaats, voor Ricciardo en ver voor Fattle. Hülkenberg houdt Bottas nog net van de zesde plaats af, terwijl Räikkönen en Pérez nog net in de lead lap zitten. Kwjat pakt het laatste punt.

Zodoende was de Chinese Grand Prix weer een beetje een 0-0-wedstrijd, hoewel Luis en Alonso toch wel echt de winnaars waren. Over drie weken gaat het Formule 1-circus verder in Europa, beginnend in Spanje.

PS.: De race werd twee ronden te vroeg afgevlagd, waardoor Co Biaggi toch nog achter Bianchi eindigde, ondanks dat hij hem in de slotfase voorbij was gereden. Erg amateuristisch.

13 april 2014

Peentjes zweten voor BSG

Een sterk collectief zonder echte vedetten: dat is de samenvatting van het team van Utrecht dat gisteren in Bussum op bezoek kwam. Want hoewel de Domstedelingen op papier geen supersterk tiental hebben, staan ze wel keurig in de middenmoot. In schril contrast hiermee staan de prestaties van BSG, dat al sinds begin november geen wedstrijd meer heeft gewonnen en tegen degradatie vecht. Ook ditmaal verzuimde BSG zich veilig te spelen: het verloor met 4-6 en dus komt alles aan op de laatste wedstrijd tegen het al gedegradeerde Max Euwe.

Bejaard konijn

In de hoop zich al in de voorlaatste ronde veilig te spelen, haalde BSG een konijn uit de hoge hoed. Een konijn uit 1984: het was niemand minder dan David Smerdon, de Australische Jan Smeets. Hij speelde aan het zesde bord tegen Chiel van Oosterom, die nog in de race was voor een GM-norm. Het werd een makkelijke overwinning voor de Australiër in Bussumse dienst, waardoor BSG een puntje rijker en Chiel een illusie armer was.

Vermoeiend

Het zou ook meteen de enige Bussumse zege worden, want in een bloedheet Denksportcentrum (iemand had de verwarming nog gewoon aan laten staan, ondanks het mooie weer) maakte de thuisploeg een vrij machteloze indruk. Misschien had het te maken met de saunatemperaturen en de daarmee gepaard gaande loomheid, maar dat zou toch ook voor de tegenstanders moeten gelden?

Grootmeesters: 1-1

In ieder geval betaalde Utrecht ons met gelijke munt terug: grootmeester Robin Swinkels speelde mee en kwam (uiteraard) FM Henk tegen. Henk kon zijn stuntje tegen Ikonnikov niet herhalen en verloor. Dat Berelowitsch tegen jeugdtalent Tycho Dijkhuis niet verder kwam dan remise, was ook een domper.

Staart komt tekort

Op de laagste borden ging zoals gewoonlijk weer alles mis. Ton verknoeide de opening, maar wist met wat medewerking van tegenstander Jaap Houben toch nog remise te maken. Hetzelfde resultaat was er voor Li tegen Menno Okkes in een partij waar Li niet veel van begreep. Nog erger verging het Ris the wiz, die aan bord 7 was gezet en zich uitgedaagd voelde om iets goeds te laten zien. Fanatiek speelde hij op de winst, waardoor hij uiteindelijk een nul kreeg te slikken tegen Dharma Tjiam. Tot slot werd Apenhoofd kansloos en als een amateur weggespeeld door Cherifa, dus moest de winst op de hoogste borden behaald worden.

Kop: te veel remises

Dat lukte echter niet. Frank speelde aan het eerste bord het scherpe Janish tegen Joost Michielsen. Die deed het beter dan hoe het Apenhoofd het in het eerder dit jaar speelde en bereikte een prima stelling. Frank kwam echter langzaam beter in de partij en boekte zelfs een kleine plusremise. Hetzelfde deed Ewood tegen Jelmer Jens, maar hij was er allesbehalve blij mee. Groot positioneel voordeel leverde een pion op, maar het resterende eindspel was niet zo makkelijk gewonnen. Uiteindelijk slaagde Ewood er slechts in zijn tegenstander pat te zetten en daar werd hij behoorlijk mismoedig van. Thomas bereikte in het Scandinavisch een iets prettigere stelling tegen Vincent Diepeveen, maar meer dan dat werd het niet, dus eindigde ook deze partij in een puntdeling.

Even Apeldoorn bellen

Zodoende stokte de score aan de BSG-kant bij 4 punten, goed voor de zesde opeenvolgende nederlaag. Het goede nieuws kwam ook nu weer uit Apeldoorn, waar En Passant kampioen werd door zijn sportieve plicht te vervullen tegen de nummer negen op de ranglijst. Zodoende bleef BSG boven de degradatiestreep staan en kan het zich in de slotronde over vier weken alsnog veilig spelen. Tot die tijd is het nog peentjes zweten voor het door vormverlies geplaagde Bussumse schaaktiental.

BSG (2366) - Utrecht (2360) 4-6
1. F Erwich f (2315) - J Michielsen m (2363) ½-½
2. E de Groote (2367) - J Jens m (2387) ½-½
3. T Willemze m (2400) - V Diepeveen f (2357) ½-½
4. H van der Poel f (2227) - R Swinkels g (2516) 0-1
5. A Berelowitsch g (2539) - T Dijkhuis (2266) ½-½
6. D Smerdon g (2510) - C van Oosterom m (2369) 1-0
7. R Ris m (2409) - D Tjiam m (2388) 0-1
8. L Riemersma m (2423) - M Okkes f (2317) ½-½
9. J de Groote (2182) - H Klip m (2340) 0-1
10. T van der Heijden (2292) - J Houben (2300) ½-½

07 april 2014

De kracht van de nacht

"Bahrein" en "leuke race": twee begrippen die je doorgaans niet in een zin ziet staan zonder ontkenning ertussen. Hoe anders verliep de race in de zandbak dit jaar. Vanwege het 10-jarig jubileum van het circuit was de start uitgesteld tot na zonsondergang en dat betekende een verschil van dag en nacht: het werd de beste race in lange tijd.

Hoewel de Mercedes' ook nu weer de dienst uitmaakten, was het dit keer Rosberg die de poleposition voor zich opeiste. De Red Bulls kwamen in Sachir duidelijk tekort. Fattle is slechts tiende, terwijl Ricciardo vanwege een gridstraf slechts als dertiende mag starten. Best of the rest werden daardoor Bottas en Pérez, die de tweede startrij bezet hielden. De beste niet-Mercedes-motor was uiteindelijk Räikkönen, met de vijfde plaats. Teleurstellend is het optreden van de McLarens. De grijze bolides komen ondanks hun sterke krachtbron nauwelijks in het stuk voor. Zouden de teams van Williams en Force India de grootste bedreiging voor Mercedes worden?

Bij de start nemen de Mercedes kordaat het voortouw en met grote passen nemen ze afstand van de rest van het veld. Anders dan in Australië, toen Luis al vroeg in de wedstrijd moest opgeven, of Maleisië, toen Rosberg zijn teamgenootje geen moment kon bijhouden, komt er nu wel een rechtstreeks gevecht om de leiding. De eerste slag is voor Luis, die Rosberg in de eerste bocht inhaalt.

Achter de oppermachtige Mercedes' vechten de teams van Williams, Force India en Red Bull om de laatste podiumplaats. Waar Bottas een slechte start heeft, heeft Massa vanaf de zevende plek een wereldstart, waardoor hij naar de derde plaats oprukt, voor Pérez, Bottas en Button. De Ferrari's tellen dan al bijna niet meer mee. Räikkönen komt Magnussen weer tegen en valt terug, terwijl Alonso de matig gekwalificeerde Hülkenberg al snel moet laten gaan. De Red Bulls laten aanvankelijk ook maar weinig zien in de middenmoot. Fattle kan weinig potten breken door een falend DRS, waardoor hij zelfs ten prooi valt aan Ricciardo. Met de pitstops in aantocht rukken de blauwe bolides op.

Vooraan zit Rosberg Luis op te jagen. Als de Brit bandenproblemen krijgt, probeert Rosberg hem in te halen. Het resulteert in een bijna-botsing, waarna Luis maar nieuwe banden laat omleggen. Als Rosberg twee ronden later hetzelfde doet, is er opeens een gapend gat van zes seconden ontstaan tussen de twee. Doordat Rosberg bij zijn stop is overgestapt op de hardere (en tragere) banden, loopt het verschil steeds verder op.

In de subtop hebben de eerste serie pitstops de stand flink door elkaar geschud. Bottas heeft de eerste slag gewonnen, maar hij heeft Massa en de Force India's in zijn kofferbak hijgen. Ook nu mondt het uit in een gevecht tussen de teamgenoten. Bottas slaat de aanval van zijn teamgenoot af en bezoekt al gauw voor de tweede keer de pits, waarna Massa zelf ten prooi valt aan de twee Force India's, die in de tussentijd van volgorde zijn veranderd: Pérez is Hülkenberg weer voorbijgegaan.

Na hun pitstops moeten de Williams' zich weer door het veld zien te knokken en al snel ligt Massa weer vlak achter Bottas. Opmerkelijk is hoe slecht de Ferrari's zich in de strijd kunnen mengen: Alonso en Räikkönen worden constant door de door Mercedes aangedreven B-teams ingehaald. Betere zaken doet Red Bull, dat de Force India's in ieder geval nog kan volgen.

De laatste serie pitstops is in volle gang als Pastoor de pits uitraast. Al in de eerste bocht vindt hij Gutiérrez op zijn pad. De ongelukkige Sauber-coureur weet amper wat hem overkomt als hij ondersteboven wordt gekegeld. Met een totaal verbrijzelde bolide kan hij ter plekke opgeven. Door de ravage rukt de safetycar uit.

De Mercedes gebruiken de neutralisatie om hun laatste pitstop te maken. In de slotfase is Luis, die nu op de hardere banden moet rijden, in het nadeel. Terwijl de Mercedes weer op zevenmijlslaarzen bij de rest vandaan rijden, probeert Rosberg zijn teammaat weer te passeren.

De Force India's zijn door de safetycarfase naar de derde en vierde plek opgerukt. Achter hen heeft Button een probleem: hij wordt zowel door Fattle als Ricciardo gepasseerd, waarna de jammerlijk teruggevallen Williams' hem ook nog eens terugverwijzen. Als daarna ook de Ferrari's hem nog passeren en de punten uit zicht zijn geraakt, geeft de auto ook nog eens de geest, waardoor McLaren het weekend met een dubbele DNF afsloot (Magnussen viel tijdens de safetycarfase al stil).

Luis weet alle aanvallen van Rosberg te weerstaan en boekt een zwaarbevochten zege. Ricciardo werkt zich ondertussen nog langs Fattle en gaat op jacht naar de Force India's. Hülkenberg krijgt hij nog te pakken, maar Pérez is net te ver weg. Dus scoort de Mexicaan voor het eerst sinds Italië 2012 weer een podium. Hülkenberg en Fattle worden vijfde en zesde, voor Massa, die Bottas bij de laatste serie pitstops was gepasseerd en die plek niet meer cadeau deed. De laatste punten gingen naar de Ferrari-coureurs. Ook nu finishte Alonso voor Räikkönen, maar het zal hem weinig voldoening hebben gegeven.

Ook bij Williams zal men zich achter de oren hebben gekrabd hoe het kwam dat het potentieel van de wagen weer niet werd vertaald naar klinkende resultaten. Voor McLaren, dat net als Sauber beide auto's zag uitvallen, lijkt de openingsrace in Australië alweer een eeuwigheid geleden. Op het podium maakte een dolblije Pérez dan ook een heel erg lange neus naar zijn oude werkgever.

Voor de stand in het kampioenschap was Luis' tweede zege alleen maar goed: hij verkleinde zijn achterstand op Rosberg naar elf WK-punten (61 om 50). Kortom: de Formule 1-liefhebber was de winnaar van de eerste nachtrace in Bahrein. Het seizoen is hiermee dan echt begonnen!