Zwak BSG heeft weinig in te brengen tegen SO Rotterdam
Al weken wordt Nederland geteisterd door onvervalst herfstweer. Toch waande BSG zich even in de tropen tijdens de wedstrijd tegen SO Rotterdam. Het was flink zweten geblazen voor de BSG'ers en daar kwamen de saunatemperaturen van het verzorgingstehuis de evenaar nog bij. Uiteindelijk ging BSG met 6-4 ten onder.
Met een licht gemodificeerd team trad BSG aan tegen Rotterdam. Dat was goed nieuws, maar ook slecht nieuws. Om met het slechte nieuws te beginnen: Leon Pliester was inderdaad zo ziek als hij er de vorige keer uitzag. Kort na de wedstrijd ging het goed mis met hem. Naar verluidt heeft hij zelfs met Magere Hein geflirt, dus speelde hij niet mee. Gelukkig hadden we in Frans Borm een redelijke vervanger. Daarnaast moesten we Robert Ris missen, hij speelt een toernooi in IJsland, maar het goede nieuws was dat we Grote Beer voor hem in de plaats konden inhuren.
Rotterdam had grootmeester Lubomir Ftácnik uit de hoge hoed getoverd. Wel ontbraken bij de thuisploeg grote namen als Bart Michels en Karel van der Weide op het scoreformulier. Tot overmaat van ramp was het halve team te laat en bleek dat de Belg Pascal Vandervoort helemaal niet zou komen vanwege een auto-ongeluk. Gelukkig bleef hij ongedeerd, in tegenstelling tot zijn voertuig. Wel betekende dat dat de reserve-teamleider van Rotterdam, de aimabele Wim van Munster, zich gedwongen zag het lege bord op te vullen. Hij had zich achteraf gezien de moeite kunnen besparen, want hij werd door Frank Erwich soepeltjes op een nulletje getrakteerd, wat overigens geen reden was om de spelers niet te trakteren op broodjes. Het was een beetje een goedmakertje voor de belabberde speellocatie. Iets met bezuinigingen, u kent dat wel. Buiten was het lawaaiig, waardoor de ramen vaak dicht moesten en de temperatuur in de speelzaal bleef oplopen. Maar gelukkig waren er nu wel digitale klokken en dat is ook wat waard.
De vroege voorsprong was in ieder geval een fijne binnenkomer voor BSG en ook de remise van Tea Lanchava tegen Martin Martens mocht er zijn. Volgens een omstander was ze best goed uit de opening gekomen, hoewel ze die mening zelf niet deelde. Maar iedereen die haar een beetje kent, weet dat dat weinig uitmaakt en na wat "bikkelen" was het halfje gepakt.
Het remisevirus was overgeslagen naar de lagere borden, waar Alexander van Beek tegen Rini Kuijf in een uitgekauwde stelling al snel remise aanbood. FM Henk bereikte in het Schots niks tegen Etienne Goossens en bood eveneens remise aan, wat ook werd geaccepteerd. Lekker Ding speelde nog wel even voor de vorm door, maar gaf er even later ook de brui aan.
De voorsprong was echter geen lang leven beschoren, want Ton kreeg aan bord 6 opnieuw een nederlaag te slikken tegen zijn vriend Jan Willem van de Griendt. Het was alweer de derde keer in drie meesterklasseseizoenen dat de twee elkaar tegenkwamen en ook nu beet Ton hardhandig in het stof. Kortom: hij was zijn angstgegner weer tegengekomen. Pech? Of een ongelukkige bordkeuze? Wie het weet mag het zeggen.
Ondertussen kwam Grote Beer niet door de verdedigende stellingen van collega-grootmeester (Good) Luc Winants heen, zodat de stand 3-3 was. Dat was een beetje jammer, maar dat werd weer gecompenseerd door de kleine beertjes, die naast de grote beer zaten. Zij lieten niet over zich heen lopen. Ewood hield met zwart knap Ftácnik in bedwang, terwijl Large brutaal voor de aanval koos tegen Frans Zuijpers, om uiteindelijk maar voor de veilige remise te kiezen.
Daarmee was de koek op voor BSG, dat op de laatste borden in twee eindspelen ten onder ging. Aan het laatste bord kwam Frans Borm tegen Michiel Besseling nooit helemaal in zijn spel en moest een toreneindspel met een pion minder verdedigen. Maar goed dat Leon Pliester er niks van heeft meegekeken, want die zal ongetwijfeld uit zijn slof zijn geschoten als hij had gezien hoe zijn collega-IM in de slotfase nog de remise uit handen gaf.
Nog kanslozer was het eindspel van Behirder tegen Bruno Carlier. Hoewel de BSG'er voor de partij nog kon bogen op een positieve onderlinge score (1½ uit 2), kwam erachter dat snelschaken en gewoon schaken heel andere disciplines zijn. Positioneel ging er het een en ander mis en ook een stukoffer kon het tij niet meer keren: in het eindspel ging het snel bergafwaarts. Zodoende verloor BSG met 6-4, de eerste nederlaag sinds de oorwassing tegen Voerendaal in het begin van dit jaar. Hoewel er een paar verdienstelijke remisetjes werden gescoord, moest achteraf worden geconstateerd dat de overwinning van Frank Erwich de enige aan Bussumse zijde was geweest en dat de overwinning er eigenlijk nooit in had gezeten. BSG speelde deze wedstrijd vrij slap en tam. Het zal de warmte wel geweest zijn, maar het moet de volgende wedstrijd, tegen HMC, wel beter. Voor Rotterdam, dat de eerste ronde nipt van de Kennemer Combinatie had verloren, breekt de zon door.
Rotterdam (2316) - BSG (2325) 6-4
1. L Winants g (2533) - A Berelowitsch g (2577) ½-½
2. L Ftacnik g (2552) - E de Groote (2345) ½-½
3. F Cuijpers m (2440) - L Ootes (2340) ½-½
4. M Martens m (2424) - T Lanchava m (2354) ½-½
5. W van Munster (1709) - F Erwich f (2354) 0-1
6. JW van de Griendt f (2318) - T van der Heijden (2287) 1-0
7. R Kuijf m (2393) - A van Beek m (2299) ½-½
8. B Carlier m (2391) - J de Groote (2155) 1-0
9. E Goossens f (2278) - H van der Poel f (2276) ½-½
10. M Besseling (2120) - F Borm m (2259) 1-0
Geen opmerkingen:
Een reactie posten