“Je hebt een optimistische weegschaal”, zei mijn pa laatst. Hij deugde dus niet, maar naar welke kant de afwijking was, werd me niet direct duidelijk. Optimistisch in de zin dat de weegschaal te hoge waardes aangaf, of optimistisch omdat ‘ie m’n gewicht juist onderschatte?
“Je broer was zich laatst te pletter geschrokken toen ‘ie zich bij jou woog. Bij de dokter was hij 5 kilo lichter.” Mijn optimistische weegschaal had me kennelijk al die jaren 5 kilo zwaarder doen lijken dan ik in werkelijkheid was (ik weet dat kilo duizend betekent en dat de werkelijke benaming kilogram is, maar voor de leesbaarheid gebruik ik hier het woord kilo). Dat is bij mij toch al het verschil tussen een gezond gewicht en overgewicht. En dat terwijl het display mijn gewicht tot op een tiende kilo nauwkeurig weergeeft. Wat is die schijnnauwkeurigheid dan nog waard? Een horloge dat de tijd met eenzelfde onnauwkeurigheid meet, breng je toch nog dezelfde dag terug?
Het gaf me wel te denken. Zijn alle meetapparaten in mijn huis zo slecht geijkt? Heeft mijn keukenweegschaal dezelfde afwijking? Is 20 °C volgens de thermostaat in werkelijkheid niet 19 of 21 °C? Kan ik mijn hygrometer nog wel vertrouwen? We denken altijd dat we door te meten meer kennis over onze omgeving vergaren, maar in plaats daarvan vergaren we misschien juist een hoop desinformatie. Heeft iemand misschien een weegschaal te leen om de mijne mee te ijken?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten