27 september 2020

Bottas wint, Verstappen straalt en Hamilton faalt

Valtteri Bottas heeft in Rusland zijn tweede seizoenzege behaald. Op het Sotsji Awtodrom was hij te sterk voor Max Verstappen en een steen en been klagende Lewis Hamilton.

“To my critics, to whom it may concern: f*ck you!”, klonk het strijdlustig na afloop van de race over de boordradio van de Mercedes met startnummer 77. Hoewel Bottas de openingsrace nog had gewonnen, was het daarna vooral de beurt aan teamgenoot Luis, die de overwinningen aan elkaar reeg. Ook op het fantasieloze Russische asfaltlint stond de Fin aanvankelijk in de schaduw van de zesvoudig wereldkampioen, die op het Sotsji Awtodrom het lange tijd onaantastbaar geachte record van 91 Grand Prix-zeges van Michael Schumacher kon evenaren.

Onder het toeziend oog van de cameraploeg van Netflix rijdt Luis iedereen op zaterdag op grote achterstand. Bottas moet meer dan zes tienden toegeven en wordt in de slotseconden van de kwalificatie zelfs nog door Max naar de derde plek terugverwezen. De tweede plaats van de Nederlander komt een beetje uit de lucht vallen, want teamgenoot Albon is slechts tiende. Vanwege een versnellingsbakwissel mag de Britse Thai slechts als vijftiende starten.

Als de lichten op zondag doven, komt Luis, die voor de race al een paar proefstarts had gemaakt, prima van zijn plek. Max, die vanaf de stoffige kant van de baan start, komt daarentegen niet zo goed van zijn plaats en ziet Bottas erlangs glippen. De Fin grijpt Luis meteen aan, maar verremt zich voor de eerste bocht, waardoor hij weer achter zijn teammaat moet aansluiten.

Achter hem duiken Max en Ricciardo naast elkaar de eerste bocht in. Max kan niet goed insturen en besluit maar de uitloopstrook op te sturen, waardoor hij weer pal achter Ricciardo als vierde de baan op komt. Achter hem kiest ook Science het hazenpad. In zijn ijver om de piepschuimen borden te ontwijken klapt hij op een zeldzaam amateuristische manier de muur in, waardoor hij de eerste uitvaller is.

Een paar bochten verderop vindt Stroll zijn Waterloo als Leclerc hem een hijs geeft. Vrijwel meteen daarna rukt de safetycar uit, maar niet voordat Max en Ocon zich voorbij Ricciardo hadden geknokt. Ondertussen halen de ver teruggevallen Russle, Albon en Norris maar gelijk nieuwe banden, waardoor de drie debutanten van vorig jaar de rest van het veld voor zich uit mogen jagen.

Na zes lange ronden wordt het veld weer vrijgegeven. Anders dan twee weken geleden verloopt de herstart nu wel zonder problemen en razen de 18 overgebleven auto’s netjes achter elkaar op de eerste bocht af. Voor Luis beginnen de problemen dan pas. Hij krijgt twee tijdstraffen aan zijn overall omdat hij op de verkeerde plek een proefstart had gemaakt. Doordat hij in de kwalificatie bijna het slachtoffer werd van de crash van Fattle, moest hij bovendien op de rode band aan de wedstrijd beginnen, waar Bottas en Max op de beter geachte gele band waren vertrokken. Het betekende dat hij al vroeg in de race naar de pits kwam om zijn tijdstraf uit te zitten en naar de harde band te wisselen, waardoor hij terugviel tot de middenmoot.

Eenmaal aan kop voert Bottas het tempo op. Max kan hem net niet bijbenen en de Renaults achter hem kunnen hem niet bijbenen. De gele bolides worden opgejaagd door Chicko, die in zijn eentje de eer van Racing Point moet hoog zien te houden. De Mexicaan weet Ricciardo in te halen, waarna de Australiër maar meteen zijn banden laat wisselen. Teamgenoot Ocon volgt even later.

Fattle is een van de coureurs die lang op zijn oude banden blijft doorrijden. Hoewel hij Luis niet lang achter zich kan houden, weet hij Ocon wel achter zich te houden, dit tot vreugde van Chicko, die na zijn stop precies voor Fattle en Ocon de baan op komt. Renault is minder onder de indruk en sommeert Ocon om Ricciardo erlangs te laten. De Fransoos doet dat nogal onhandig aan het eind van het rechte stuk, waardoor Ricciardo uit de eerste bocht vliegt en prompt een tijdstraf krijgt.

Ricciardo weet wel van aanpakken en al gauw heeft hij Fattle te grazen genomen. Ocon lukt het even later dan eindelijk ook om de Ferrari met startnummer 5 in te halen, maar hij heeft dan al zoveel tijd verloren dat Leclerc na zijn stop precies tussen hem en Ricciardo terug op de baan komt, waarmee de ramprace voor Ocon wel compleet is.

Ondertussen wordt Fattle door zijn stop naar de achterhoede verbannen. Hij ligt dan zelfs nog achter Albon, die in de openingsfase de grootste moeite had met Russle en Norris. Na een tweede bandenwissel komt hij eindelijk op stoom. Nadat hij Giovinazzi heeft ingehaald, is het de beurt aan Grosjean.

De Zwitserse Fransoos heeft geen antwoord op het tempo van de Red Bull met startnummer 23 en krijgt al gauw de andere Ferrari-aangedreven bolides op zijn dak. Wanneer Fattle hem in de eerste bocht nogal hardhandig van de baan drukt, besluit Grosjean het hazenpad te kiezen, waardoor hij de piepschuimen borden finaal aan flarden rijdt, precies zoals Fattle in Italië. Het betekent dat de virtuele safetycar uitrukt, zodat de rommel kan worden opgeruimd.

Alpha Tauri besluit meteen om Gasly, die door de pitstops tot achter teamgenoot Kwjat was teruggevallen, voor de tweede maal naar de pits te halen. Het kost hem een plek aan Norris en Albon, maar op nieuwe banden heeft hij die plekken al gauw weer teruggewonnen. Wanneer Norris zich even later verremt, glipt ook Albon erlangs, waarna de Brit zijn vierkante banden komt inwisselen, waardoor hij naar de achterhoede terugvalt.

In de laatste ronden gebeurt weinig meer. Max weet Bottas in de slotfase nog op te jagen, totdat hij op de Ferrari-brigade in de achterhoede stuit en danig wordt opgehouden. Luis laat na zijn straf weinig meer zien en finisht als derde, waardoor de top 3 van de kwalificatie in omgekeerde volgorde naar het podium mocht.

Op een sublieme vierde plaats kwam Chicko binnenhobbelen, een resultaat dat hij heel hard kon gebruiken nu Racing Point hem de wacht aan heeft gezegd. Ricciardo werd ondanks de tijdstraf nog vijfde, voor Leclerc, die teammaat Fattle opnieuw het snot voor de ogen reed. Ocon werd zevende met local hero Kwjat in zijn kofferbak. Teamgenoot Gasly werd negende, terwijl Albon met hangen en wurgen het laatste puntje binnenharkte.

Buiten de punten en op een ronde achterstand eindigde de Ferrari-brigade, aangevoerd door Giovinazzi, met Magnussen, Fattle en Rijkunnen in zijn kofferbak. Norris eindigde als vijftiende, terwijl Latifi de hele race voor Russle reed en als zestiende aan de meet kwam. Russle eindigde door een late stop afgetekend als laatste. Grosjean, die in de race wel drie of vier keer de uitloopstrook in de eerste bocht had verkend, finishte tussen de cyaan-witte bolides als zeventiende.

Door zijn overwinning en het bonuspunt voor de snelste raceronde verkleinde Bottas zijn achterstand op een balende Luis naar 44 punten. De Brit zat tijdens de race zo enorm te jammeren dat Bono zijn bek wel dicht had willen rammen. Helemaal onterecht was zijn klaagzang overigens niet: Mercedes had hem bij de proefstarts gewoon de verkeerde instructies gegeven. Max was op zijn beurt tevreden met zijn tweede plaats na twee uitvalbeurten, al zag hij zijn achterstand tot Bottas oplopen naar 33 punten.

Over twee weken gaat het Formule 1-circus weer verder op de Nürburgring, waar voor het laatst in 2013 een Formule 1-race is verreden. Hoe komt Red Bull daar voor de dag? Kan Max Bottas onder druk zetten, of legt de Fin Luis daar het vuur aan de schenen?

19 september 2020

De coronacrisis: een tweede golf of een tsunami?

Met het mooie weer leek het coronavirus zich in het voorjaar langzaam maar zeker gewonnen te geven. De experts waarschuwden dat het virus in het najaar weer zou oplaaien en dat was zelfs nog een te optimistische inschatting. Het coronavirus was in de tweede helft van de zomer al aan een gestage opmars bezig, een opmars die nog altijd niet gestuit is.

Aanstaande dinsdag begint om half vier ’s middags de astronomische herfst. Dat betekent dat het griepseizoen ook langzaam weer voor de deur staat, geen prettig vooruitzicht nu het coronavirus in grote delen van de wereld om zich heen grijpt. In Nederland is het de laatste weken helemaal mis. Het aantal nieuwe besmettingen bereikte deze week een nieuw record en het eind van de stijging is nog lang niet in zicht.

De coronacrisis begon in Nederland eind februari, begin maart. Al gauw liep het aantal nieuwe besmettingen op en bezweken veel mensen aan het virus, voornamelijk ouderen. Halverwege maart besloot de regering in te grijpen en een maand later begon het aantal nieuwe besmettingen terug te lopen. In het begin van de zomer leek het coronavirus in Nederland bijna verslagen.

In het begin van de zomervakantie begon het aantal nieuwe besmettingen opeens weer toe te nemen. Het kabinet greep nu niet in, tot wanhoop van de oppositie. Halverwege augustus piekte het aantal nieuwe besmettingen opnieuw, om deze maand weer heel hard verder te stijgen en de top van de derde piek is nog lang niet in zicht.

Opmerkelijk genoeg overlijden er momenteel weinig mensen aan het virus en daarmee is de situatie volledig anders dan in maart en april. Destijds overleed ongeveer 1 op de 8 besmette personen aan het coronavirus, waarbij zowel het aantal besmette personen als het aantal coronaslachtoffers werd onderschat. Het werkelijke sterftecijfer lag in die tijd meer in de buurt van 1 à 2 procent. Momenteel overlijdt ongeveer 1 op de 300 personen bij wie een besmetting is vastgesteld.

Aantal nieuwe besmettingen per dag (blauwe lijn) en het aantal sterfgevallen per dag (rode lijn, rechter y-as) in Nederland vanaf 15 februari, doorlopend gemiddelde over 7 dagen. Data: Worldometer.

Bij de eerste coronagolf is goed te zien dat de grafiek van het aantal nieuwe sterfgevallen ten opzichte van de grafiek van het aantal nieuwe besmettingen met ongeveer 5 dagen is verschoven, wat impliceert dat het voor de ongeluksvogels gemiddeld 5 dagen na de vaststelling van de coronabesmetting einde oefening was. Verder is de schaal van de linker y-as (aantal nieuwe besmettingen) een factor 8 hoger dan de rechter y-as (aantal nieuwe sterfgevallen).

Idem, maar nu met de lijn van het aantal sterfgevallen die met 5 dagen is verschoven.

Het blijkt dat het verband tussen het aantal nieuwe besmettingen en het aantal nieuwe sterfgevallen ergens halverwege mei wordt verbroken. Dat is ook ongeveer het moment waarop meer mensen getest werden. Het aantal tests lag aanvankelijk nog op ongeveer 25.000 per week, maar is vanaf begin juni geleidelijk aan gestegen naar de bijna 200.000 nu.

Meer testen betekent dat het aantal gerapporteerde besmettingen dichter in de buurt komt van het aantal werkelijke besmettingen. Er worden nu dus mensen positief getest die eerder dit jaar onder de radar waren gebleven. Dit verklaart wellicht voor een deel waarom het aantal sterfgevallen achterblijft bij het aantal nieuwe besmettingen, maar het verschil is zo groot, dat het niet de enige verklaring kan zijn.

Verhouding nieuwe sterftegevallen / nieuwe besmettingen per dag vanaf 15 februari.

Vanaf halverwege maart tot halverwege mei overleed ongeveer 1 op de 8 besmette personen, maar inmiddels is het nog maar 1 op de 300, een verschil van een factor 40. Dit is veel meer dan de toename in het aantal tests, waarbij intensiever testen hoogstwaarschijnlijk ook nog tot een lager percentage positieve tests leidt.

De weinige sterfgevallen komen daarom vooral doordat er nu relatief meer jongeren besmet zijn dan in het begin van de crisis. Het coronavirus is immers vooral gevaarlijk voor ouderen en die lijken nu redelijk buiten schot te blijven.

De opleving van het coronavirus lijkt samen te hangen met de zomervakantie en toerisme. Vooral de kustgebieden waren flink in trek, waardoor nu in het westen van het land nieuwe coronabrandhaarden zijn ontstaan. Tel daarbij op dat mensen coronamoe worden en steeds lakser worden bij het naleven van de coronamaatregelen en je snapt dat het weer de verkeerde kant opgaat. Het reproductiegetal ligt sinds begin juli weer vrij structureel boven de 1, wat betekent dat er steeds meer mensen besmet raken. Met de herfst in het vooruitzicht staat ons nog een coronatsunami te wachten.

16 september 2020

De stellingkast

Je moet niet je oude schoenen wegdoen voordat je nieuwe hebt. Dat weten we allemaal, maar toch handelen we er niet altijd naar, dus moeten we van tijd tot tijd op de blaren lopen. Afgelopen week overkwam mij zoiets met mijn stellingkast.

In de afgelopen jaren heb ik een redelijk omvangrijke verzameling tijdschriften opgebouwd. Tot enkele jaren geleden bleven de Formule 1-bladen, Donald Ducks, clubbladen maar binnenstromen. In mijn vorige hokje had ik nog een enorme berging om ze in te bewaren, maar omdat mijn huidige berging nogal klein is, moest ik ze maar in m’n slaapkamer bewaren. Toen ik hier net woonde, ben ik nog met m’n ambulant begeleidster naar de IKEA gegaan om een stelling uit te zoeken.

Ik moet zeggen dat ik al gauw op het ding was uitgekeken. We hadden ‘m niet echt goed in elkaar getimmerd en een plank zat verkeerd om, maar het belangrijkste bezwaar was dat niet al m’n tijdschriften er fatsoenlijk in pasten. Omdat ik de laatste tijd toch al veel bezig was met het opnieuw inrichten van mijn hokje, wilde ik voor een hogere stellingkast kijken.

Afgelopen zaterdag was het zover. Ik zou met m’n moeder naar de IKEA gaan om een stelling uit te zoeken. Gezien de beperkte ruimte in m’n hokje leek me het wel een goed idee om de oude stelling alvast af te breken. De tijdschriften zette ik zo gauw maar naast m’n bed, waarna ik de stelling plank voor plank demonteerde.

Even later viel m’n ma met de deur in huis. Of ik wist van wie die auto was die op mijn parkeerplaats stond. Ik had geen idee. Ik kijk er niet meer van op dat mensen op mijn parkeerplaats staan. Soms staat de buurvrouw op mijn plaatsje, soms een of andere willekeurige vreemdeling. Ik dacht dat m’n moeder het zwarte slagschip daarom maar op het plekje daarnaast had gezet, maar nee, ze had ‘m pontificaal achter de foutgeparkeerde auto gezet.

Het zat haar duidelijk hoog, dus vroeg ze of ik een blaadje uit een schrift wilde scheuren, waarna ze in haar meisjeshandschrift een briefje opstelde waarin ze de eigenaar van de auto vriendelijk doch dringend verzocht om die auto elders neer te zetten. Voldaan liet ze het briefje op het prikbord achter, waarna we maar weer naar Amersfoort togen.

In de IKEA lieten we ons oog natuurlijk weer op een hele andere kast vallen dan waar we aanvankelijk naar op zoek waren geweest. De kast was wat dieper, wat betekende dat ‘ie ook als spelletjeskast kon fungeren. Daarnaast was mijn moeder wel weg van de zwarte kleur. Hij bleek alleen niet meer op voorraad te zijn. Nou ja, het frame zelf niet. Gelukkig was ‘ie er nog wel in het wit. Probleem opgelost zou je denken, want al m’n kasten zijn wit, maar nee. M’n moeder begon te steigeren. “Te veel IKEA!”, riep ze, dus ging het feest niet door. #blackclosetsmatter

Mijn verweer dat het mijn kast was en dat ik ‘m mooi moest vinden, maakte weinig indruk op haar. Een andere kast wilde ze niet, dus moesten we wachten totdat de kast weer geleverd zou worden, wat nog wel even kon duren. De jacht op een nieuwe bureaustoel was net zo vruchteloos, dus verlieten we het pand even later zonder ook maar een ijsje te hebben aangeschaft.

Eenmaal terug stond dat grijze koekblik nog steeds op mijn plaats, dus zette m’n moeder het zwarte slagschip er weer pontificaal achter. Thuis mocht ze meteen haar zelfgecreëerde probleem oplossen. Ze zette m’n tijdschriften twee rijen breed tegen de muur, waar ze inderdaad niet heel erg in de weg staan. Zo ziet mijn stelling er nu uit:

Stellingkast.

Het is inderdaad een beetje behelpen, maar hopelijk krijg ik binnenkort een herkansing!

13 september 2020

Hamilton wint afmattende Toscaanse Grand Prix

Lewis Hamilton heeft de incidentrijke Grand Prix van Toscane gewonnen. Op het circuit van Mugello was hij teamgenoot Valtteri Bottas de baas op weg naar zijn 90e overwinning, terwijl Alexander Albon voor het eerst op het podium stond.

Het hing al een hele tijd in de lucht, maar voorafgaande de 1000e Grand Prix van Ferrari op het Ferrari-testcircuit van Mugello was het grote nieuws dat Fattle dan eindelijk zijn contract met Racing Point / Aston Martin getekend had. Het betekende dat Chicko voor komend seizoen op zoek moet naar een nieuwe werkgever, iets wat de Mexicaan vreemd genoeg niet aan had zien komen.

De Mexicaan, die, in tegenstelling tot teammaat Stroll, nog met een verouderde auto rond moest rijden, was zichzelf niet bepaald van dienst door Rijkunnen in de trainingen op een lompe manier te hinderen, waardoor hij een plekje op de startopstelling kon inleveren. Tot overmaat van ramp verloor hij dat plekje uitgerekend aan teammaat Stroll, die daardoor als zesde van start mocht gaan.

De Mercedes domineerden zoals altijd in de kwalificatie. Luis zette zijn zwarte bolide op pole nadat Bottas zijn laatste snelle rondje had moeten afbreken omdat Ocon voor zijn neus van de baan ging. De Red Bulls zaten er redelijk goed bij en namen de tweede startrij in, terwijl Leclerc een klein wonder verrichtte door zijn bloedrode Ferrari voor eigen publiek op een onmogelijk geachte vijfde plek te kwalificeren.

Voor de race beleeft Red Bull een schrikmoment als Max’ wagen op weg naar de grid kuren vertoont. Net als in Hongarije werkt het team met man en macht om de bolide alsnog rijklaar te maken. Net als in Hongarije probeert Max zijn monteurs al gelijk bij de start terug te betalen door de slecht van zijn plek gekomen Luis aan te grijpen, maar dan houdt de Honda in en wordt hij links en rechts voorbijgereden. Een bocht later is het helemaal einde oefening als Gasly onbesuisd tegen Rijkunnen aanrijdt, waarna de Fin Max‘ Red Bull de grindbak in ramt. Max en de winnaar van vorige week kunnen gelijk uitstappen.

Even verderop spint Science in een duel met een Racing Point, waarna Fattle hem niet meer kan ontwijken en zijn voorvleugel beschadigt. Terwijl de safetycar op de baan komt, laat de Duitser de schade aan zijn Ferrari repareren.

Zes lange ronden voert de rode Mercedes het veld aan, daarna is het weer de beurt aan Bottas, die Luis bij de start voorbij was gegaan. De Fin probeert zijn herstart te optimaliseren door zo laat mogelijk op het gas te gaan en verrast daarmee de jongens achteraan, die zich volkomen verkijken op de file voor ze. Precies op het moment dat Bottas de klepel naar beneden duwt, vliegen de onderdelen in het achterveld in het rond. Als de rookwolken zijn opgetrokken, liggen er vier wrakken over het rechte stuk verspreid en zijn Giovinazzi, Science, Magnussen en Latifi uit de strijd.

Vanwege het autokerkhof op start/finish wordt de race maar gelijk gestopt. Nog voordat er een ronde geracet is, zijn er al zes auto’s uit competitie. Ocon blijft in de pits achter als het veld zich even later opmaakt voor de herstart, waardoor hij de zevende uitvaller van de middag wordt.

Met nog maar dertien auto’s in competitie gaat de race voor de tweede keer van start. Ditmaal komt Luis wel goed van zijn plaats, waardoor hij polesitter Bottas in de eerste bocht buitenom voorbijgaat. Voor de verandering komt iedereen nu wel ongeschonden door de eerste bochten heen. Leclerc weet zijn derde plek vast te houden, terwijl Albon drie plekken verliest en opeens zevende is.

Heel lang kan Leclerc zijn derde plek niet vasthouden. Nadat Stroll hem voorbijgaat, is het hek van de dam en gaan Ricciardo en Albon, die zich allebei langs Chicko hadden geknokt, hem ook voorbij. Wanneer Chicko hem eveneens passeert, duikt Leclerc de pits in voor de eerste geplande bandenwissel van de middag, waardoor hij terugvalt naar de laatste plaats.

Eenmaal verlost van de Ferrari rijden Stroll, Ricciardo en Albon met z’n drieën weg bij Chicko, die behoorlijke bandenproblemen heeft en Norris op zijn dak krijgt. Het team stelt voor om hem door middel van een undercut langs Chicko te krijgen, maar dat blijkt niet nodig als Norris de Mexicaan op eigen kracht voorbijsteekt. Chicko laat meteen nieuwe banden omleggen.

De pitstops zijn in volle gang en als Norris even later zelf nieuwe banden haalt, moet hij bij het wegrijden even op Kwjat wachten, waardoor hij tot zijn verdriet weer achter Chicko en achter Leclerc op de baan komt. Meer succes in de pits heeft Ricciardo, die door een undercut langs Stroll komt.

Vooraan zitten de Mercedes lange tijd aan het elastiek, totdat Bottas’ rondetijden instorten en hij de aansluiting met Luis verliest. De Fin krijgt bij zijn stop de harde banden mee, net als Luis, die een ronde later stopt en royaal aan de leiding blijft.

De spanning in de race keert terug als Stroll opeens met een noodgang van de baan tettert. In een van de megasnelle bochten krijgt de Canadees een klapband, waardoor zijn roze bolide als een magneet naar de vangrail wordt getrokken. Terwijl de Racing Point met de nodige moeite naar de schroothoop wordt gebracht, wordt de race voor de tweede keer gestopt.

Om 12 over 5 gaan de twaalf overgebleven bolides voor de derde keer van start voor de sprint naar de finish. Grootste profiteur van de herstart is Bottas, die daardoor nog een kans krijgt om Luis te kloppen. Als de lichten voor de laatste keer in de middag doven, komt hij echter slecht van zijn plaats, waardoor Ricciardo hem te grazen neemt.

Zou de lachende Australiër het eerste podium voor Renault in ruim 9 jaar binnenhalen? Het antwoord is nee, want Bottas is hem al gauw weer voorbij. Even later volgt Albon, die bij de start nog een aanval van Chicko had moeten afslaan.

Verder gebeurt er weinig meer in de slotfase. Een duidelijk afgepeigerde Luis wint onbedreigd voor Bottas, terwijl Albon zijn eerste podium uit zijn carrière pakt. Ricciardo wordt vierde, voor Chicko en de verder vrij onzichtbare Norris, die in de slotfase nauwelijks een vuist kon maken en zijn in de pits verloren plaatsje nooit meer goed kon maken. De zevende plaats was een prooi voor Kwjat, terwijl Rijkunnen als achtste over de streep kwam hobbelen. Vanwege een tijdstraf omdat hij over het verdrijvingsvlak voor de pitingang was gereden eindigde hij achter Leclerc, maar nog net voor Fattle, die het laatste puntje pakte.

Buiten de punten eindigde Russle, die zich bij de laatste herstart weer eens de kaas van het brood liet vreten en met een waardeloze elfde plaats genoegen moest nemen. Afgetekend laatste werd de eveneens puntloze Grosjean, die de hele race achteruitreed.

Door zijn overwinning vergrootte Luis zijn voorsprong op Bottas naar 55 punten, terwijl Max door zijn tweede nul op rij op 80 punten achterstand is gezet. Begrijpelijkerwijs had hij er flink de pee in. Gelukkig voor Red Bull is de volgende race pas over twee weken, dus hebben ze even de tijd om de oorzaak van de motorstoringen tot op de bodem uit te zoeken, zodat ze er op het fantasieloze asfaltlint van Sotsji niet weer door overvallen worden.

06 september 2020

Gasly rijdt Panis uit de recordboeken

Pierre Gasly heeft voor een sensatie gezorgd door de Grand Prix van Italië op zijn naam te schrijven. In een knotsknettergekke race wist hij Carlos Sainz en Lance Stroll net voor te blijven, terwijl de titelpretendenten allen achter het net visten.

Het onderwerp van gesprek voorafgaande het raceweekend op het snelle circuit van Monza was het verbod op de zogenaamde partymodus in de kwalificatie, een verbod dat vorige week eigenlijk al had moeten ingaan. Het doel van de tussentijdse aanpassing was om de macht van Mercedes in de kwalificaties te breken, maar echt veel veranderde er niet. De zwarte bolides bleven in de trainingen en in de kwalificatie heer en meester.

Dit in schril contrast met het team van Ferrari, dat met samengeknepen billen naar het thuiscircuit was afgereisd. De Italianen verkeren het hele seizoen al in zwaar weer nu ze hun trucje om de brandstoftoevoer op te voeren niet meer kunnen gebruiken. Het gevolg is dat de Ferrari-motor dit jaar zo futloos als een natte krant is. Op de lange rechte stukken van Monza deed dat defect zich goed voelen, waardoor de rode bolides zich diep in het rechterrijtje van de startopstelling terugvonden. Teambaas Binotto vraagt zich al hardop af of hij wel de geschikte persoon is om het team te leiden. De vraag stellen is ‘m beantwoorden in dit geval…

Afbeelding: Lessen Jean-Paul Poell.

Minder last van zelftwijfel heeft Claire Williams, maar na zeven jaar valt het doek voor haar dan toch, nu het team van haar vader door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Dorilton Capital wordt overgenomen. Het betekende dat de Grand Prix van Italië haar afscheidstournee werd en prompt kwalificeerden de cyaan-witte bolides zich op de laatste startrij. Treffender kon het verval van het team dat voor het laatst in 1997 de hoofdprijzen mee naar huis mocht nemen niet geïllustreerd worden.

Afbeelding: Spreadshirt.

Vooraan bleef alles weer bij het oude, met de Mercedes aan kop. Luis was iets sneller dan Bottas. Interessant genoeg kwam Red Bull niet in het stuk voor. Max komt niet verder dan een vijfde plaats achter Science en Chicko, terwijl teammaat Albon genoegen moet nemen met een negende plaats.

Als de lichten op zondagmiddag doven, wordt het er voor Red Bull niet bepaald beter op. Max wordt links en rechts voorbijgereden, terwijl Albon in de eerste chicane rechtdoor gaat en een handjevol plekken in moet leveren. Beter vergaat het Science, die profiteert van een zoveelste poepstart van Bottas en naar de tweede plaats oprukt. De Fin ziet in de eerste ronde ook nog de McLaren van Norris, de Racing Point van Chicko en de Renault van Ricciardo voorbij floepen, waardoor hij terugvalt naar de zesde plaats.

Teammaat Luis trekt vooraan meteen een gat naar Science. Behoudens Stroll en Max die de zevende plaats kortstondig aan elkaar overdoen, gebeurt er in de openingsfase weinig. Max jaagt Bottas op, maar echt bedreigen kan hij hem niet.

Het vuurwerk vindt plaats in de achterhoede, waar Russle de stuitend trage Fattle aangrijpt. De Ferrari schiet in de eerste chicane met een noodgang rechtdoor en rijdt de piepschuimen borden finaal aan flarden. Met een roodgloeiend linker achterwiel rijdt Fattle terug naar de pits, om daar vanwege een kapotte remleiding op te geven.

De andere Ferrari vergaat het nauwelijks beter en nadat Albon hem de dertiende plek ontfutselt, duikt Leclerc de pits in voor een nieuw setje banden. Zijn voorbeeld wordt gevolgd door Rijkunnen en Gasly. Vervolgens valt Magnussen net voor de ingang van de pitstraat stil. De Deen zet zijn auto vlak bij een gat in de vangrail neer. De marshalls hebben geen flauw idee wat ze met de situatie aan moeten en in plaats van dat ze de auto gauw achter de vangrail parkeren, laten ze ‘m in het gras staan, waarna de wedstrijdleiding de race maar neutraliseert.

Op dat moment rijdt Luis door de laatste bocht en wordt hij meteen door zijn team de pits in gedirigeerd. Merkwaardig genoeg rijdt op Giovinazzi na iedereen door, waardoor Science de leiding overneemt. Al gauw blijkt waarom: om het wrak van Magnussen te kunnen bergen, was de pitstraat namelijk gesloten. Als de pitstraat even later geopend wordt, duikt alsnog iedereen als hongerige hyena’s de pits in.

Spekkopers zijn Gasly, Giovinazzi, Rijkunnen en Leclerc, die voor de neutralisatie naar de pits waren gegaan en ineens in de top 6 liggen. Stroll is de enige coureur die nog geen banden heeft gewisseld, waardoor hij tweede ligt. Hij heeft echter het geluk van de wereld dat Leclerc zijn wagen na de herstart krachtig in de muur smijt in de Parabolica. De ravage is enorm, dus wordt de race afgebroken.

In de pauze tussen de twee racedelen krijgen Luis en Giovinazzi een stop-and-go-penalty aan de broek. Verder mogen alle coureurs hun bandjes wisselen, wat betekent dat Stroll een pitstop cadeau krijgt. De race lijkt als een gebraden duif zijn mond in te vliegen, maar als om tien voor half vijf de lichten voor de tweede maal doven, vliegen Gasly’s Alpha Tauri en de Alfa Romeo’s hem voorbij, waarna hij ook nog de tweede chicane mist en Science voorbij ziet floepen.

Luis komt meteen aan het eind van de eerste ronde na de hervatting naar de pits om zijn stop-and-go-penalty uit te zitten, wat de leiding in handen van Gasly brengt. Hij loopt langzaam weg bij Rijkunnen, die het zonder rugdekking moet doen als teammaat Giovinazzi even later zijn straf uitzit. De Fin valt gauw ten prooi aan Science, waarna het hek van de dam is en de ene na de andere coureur hem om de oren rijdt.

Eenmaal verlost van de Alfa weet Science het gat naar Gasly’s Alpha Tauri langzaam dicht te rijden. Het gat slinkt van ruim drie seconden naar anderhalf, maar dan blijft Science hangen. In de slotfase spreekt hij al zijn vermogen aan om Gasly te kloppen. De Fransman slingert op de rechte stukken in de hoop Science’ slipstream te breken. In de laatste ronde heeft Science dan eindelijk DRS. Hij komt bij het aanremmen voor de eerste bocht akelig dichtbij, maar het is niet genoeg, dus wint Gasly na ruim een uur en drie kwartier sturen en wachten met vier tienden voorsprong op de Spanjaard.

Stroll legt nog beslag op de derde plaats, terwijl Norris de geslaagde dag voor McLaren nog wat extra glans gaf met een vierde plaats voor Bottas. De Fin kwam geen moment in het stuk voor en klaagde voortdurend over zijn bolide. Desondanks deed hij van de titelpretendenten nog de beste zaken in het kampioenschap, omdat Luis na een inhaalrace slechts genoegen moest nemen met de zevende plaats achter Ricciardo, nadat hij diens Renault-teammaat Ocon pas in de laatste ronde had verschalkt. Wel liet hij de snelste raceronde noteren, waardoor hij nog een extra puntje opstreek.

Voor Max eindigde een weekend om heel gauw te vergeten kort na de herstart door een kapotte motor. Teamgenoot Albon finishte praktisch als laatste (hij wist alleen de bestrafte Giovinazzi achter zich te houden), wat nog eens extra duidelijk illustreerde hoezeer Red Bull de slag in Italië gemist had.

Waar Red Bull puntloos bleef, scoorde het B-team Alpha Tauri met beide wagens punten. Kwjat wist pechvogel Chicko, die zich door een trage stop ineens ergens achteraan terugvond, voor te blijven en kwam als negende over de finish hobbelen.

Latifi kwam met een elfde plek nog verrassend dicht in de buurt van de punten, terwijl Grosjean in de laatste ronde Rijkunnen de twaalfde plek nog afpakte. De Fin wist Russle en Albon nog net voor te blijven op zijn volledig versleten zachte banden, terwijl Giovinazzi na zijn stop-and-go-penalty een eenzame race kende.

Op het podium was het Franse volkslied voor het eerst sinds 2008 weer te horen, toen Alonso Renault zijn laatste overwinning schonk. Dat was ook het jaar waarin Fattle Toro Rosso, zoals het team van Alpha Tauri destijds heette, op ditzelfde circuit aan zijn enige zege hielp. Door zijn zege loste Gasly Olivier Panis af als laatste Franse Grand Prix-winnaar. Op 19 mei 1996 boekte Panis zijn enige zege in Monaco in een ware veldslag, waarin uiteindelijk maar drie auto’s over de finish kwamen. Gasly was destijds drie maanden oud…

In het kampioenschap rukte Gasly op naar de achtste plaats, voor Science. Luis zag zijn voorsprong op zijn naaste achtervolger gelijk blijven op 47 punten. Door zijn tweede nulresultaat verloor Max zijn tweede plek in het kampioenschap aan Bottas, terwijl teammaat Albon van de vierde plek naar de zesde plek terugviel. Volgende week komt er op het testcircuit van Ferrari (Mugello) alweer een herkansing voor l’équipe de Christian Horner.

01 september 2020

Herfst!

Het is weer september en dat betekent dat de herfst begonnen is. Van dat herfstweer hebben we de afgelopen week al een voorproefje gekregen. Het slot van augustus was zelfs dusdanig koel dat de maand op de valreep de titel warmste augustusmaand ooit misliep, de lange hittegolf ten spijt.

Hoewel het hoogtepunt van de zomer slechts een maand achter ons ligt, doet begin september vaak niet meer echt aan de zomer denken. De dagen zijn te kort, de zon is te zwak en het weer is vaak te onstuimig. Daarom wordt de gehele septembermaand al sinds jaar en dag door weerkundigen tot de herfst gerekend. Hoe komt het dat de zomer na zijn hoogtepunt zo snel uitdooft?

Om die vraag te beantwoorden, heb ik weer eens de weergegevens van De Bilt geanalyseerd. Hoe ziet het jaarlijkse temperatuurverloop eruit en wat is de rol van de windrichting daarop?

De windrichting heb ik opgedeeld in vier kwadranten: zuidwest, noordwest, noordoost en zuidoost. Westenwinden zorgen voor zachte winters en lauwe zomers, terwijl oostenwinden in de winter voor koudegolven en in de zomer voor hittegolven zorgen. Voor elk kwadrant heb ik de gemiddelde temperatuur per dag bepaald. Vervolgens heb ik dit temperatuurverloop gemodelleerd aan de hand van een sinusoïde. Dat blijkt doorgaans redelijk te gaan:

Gemiddelde temperatuur bij een zuidwestenwind. De temperaturen zijn opgeschaald naar het huidige klimaat.

Dergelijke grafieken zijn voor de minimum- en maximumtemperatuur te maken. De temperatuur loopt redelijk in de pas met de geschatte sinusoïdes, wat betekent dat ik verder kan gaan met de windrichting. Er blijkt een duidelijke seizoenale component in de windrichting te zitten. De wind komt het hele jaar door meer uit het westen dan uit het oosten. Oostenwinden komen in het voor- en najaar echter relatief veel voor, terwijl de westenwinden in de zomer domineren.

Windrichting per dag. Weergegeven is het 7-daagse gemiddelde.

De rol van de windrichting op het temperatuurverloop blijkt niet heel groot te zijn. Alleen in de zomer is het duidelijk frisser door de westenwinden, terwijl de winters juist wat zachter zijn. In de onderstaande grafiek heb ik in het zwart zowel de gemiddelde, maximum- als minimumtemperatuur per dag afgebeeld. De oranje, groene en lichtblauwe lijnen geven de berekende temperaturen per dag, gebaseerd op de windrichting en de geschatte sinusoïdes. De vloeiende lijnen geven het temperatuurverloop wanneer de windrichting geen rol zou spelen.

Jaarlijks temperatuurverloop. Rood: maximumtemperatuur, groen: gemiddelde temperatuur, blauw: minimumtemperatuur.

In de winter (december tot begin februari) hebben de westenwinden een opwarmend effect en in de zomer (juni en juli) hebben ze een afkoelend effect. De rest van het jaar heeft de windrichting weinig invloed op de klimatologisch gemiddelde temperaturen.

De grafieken laten zien dat het hoogtepunt van de zomer in juli valt. De maximumtemperatuur piekt rond 17 of 18 juli, de gemiddelde temperatuur rond 20 juli en de minimumtemperatuur rond 24 of 25 juli. Doordat de wind later in de zomer wat meer uit het zuidoosten waait, valt het thermische hoogtepunt van de zomer in de praktijk wat later, namelijk eind juli of begin augustus.

Het verval is op dat moment al ingezet en dus gaat de temperatuur in augustus alleen nog maar omlaag. De oogstmaand doet klimatologisch niet veel onder voor juli, maar dat komt dus doordat juli (net als juni) wordt afgekoeld door de vele westenwinden.

Ten opzichte van het hoogtepunt van de zomer is het nu al een paar graden afgekoeld, een verschil dat nog wat groter zou zijn als de wind in de eerste helft van de zomer niet zo disproportioneel vaak uit westelijke richtingen zou waaien. De komende maand gaat de gemiddelde temperatuur met nog ruim 3 graden omlaag, in oktober met 4 en in november weer met ruim 3. Iets om naar uit te kijken.