Nonchalant leefde Fiorentina naar de beslissende wedstrijd met Ajax toe. De Italianen hadden voor eigen publiek klop gekregen, maar daar zaten ze niet zo mee. "Dan moeten we maar in Amsterdam winnen" en "Waarom zou je twee wedstrijden winnen als je er maar één hoeft te winnen," leek de gedachte te zijn. Uiteindelijk kwam Fiorentina bedrogen uit, maar het kostte Ajax meer moeite dan vooraf gedacht was.
Vorige week begonnen de drie overgebleven Nederlandse ploegen goed aan hun tweeluik. Goed, NEC verloor dan wel ongenadig hard van HSV, maar zowel Ajax als Twente boekte buitenshuis een krappe, doch knappe zege. FC Twente won met 0-1 van Olympique Marseille, de ploeg die PSV dit jaar volledig van het Europese toneel liet verdwijnen. Ajax speelde tegen Fiorentina, een andere ploeg waar PSV nog met hoofpijn aan terug zal denken. Vorig jaar schakelden de Italianen PSV uit in de UEFA Cup. Dit jaar kregen ze zelf in eigen huis de kous op de kop, al had Ajax "geen ongelukkige wedstrijd gespeeld."
Uitslagen donderdag 19 februari:
NEC – HSV 0-3
Olympique Marseille – FC Twente 0-1
Fiorentina – Ajax 0-1
Dat waren toch mooie uitslagen en ik verwachtte dat Ajax en Twente de volgende ronde tegen elkaar zouden uitkomen. Dat zou in ieder geval logisch zijn, maar het liep anders.
Donderdag 26 februari
Voor NEC was het toernooi al vroeg op de avond voorbij. De ploeg van Middelmatige Mario stond voor de onmogelijke opgave de 0-3-achterstand uit de heenwedstrijd weg te poetsen. Ik vraag me dan af of je niet gewoon kunt opgeven in zo’n geval, maar de wedstrijd ging door en NEC verloor met 1-0. Ze zullen vast blij zijn met de getoonde progressie.
Gelukkig speelde Twente nog. In Frankrijk waren ze nog genadig geweest en dat kwam ze duur te staan. Stijf van de spanning speelden de Tukkers helemaal niets klaar in de eerste helft. Een zondagsschot nivelleerde de stand en pas in de tweede helft kwam de thuisploeg een beetje tot leven. Maar zoals Eric G. terecht opmerkte: Twente speelde de tweede wedstrijd gewoon een stuk slechter dan de eerste. En dat ondanks de steun van hun eigen publiek, dat ook na 120 minuten geen Twents doelpunt had gezien. Het draaide dus uit op penalty’s en dat wordt altijd gezien als een loterij. Ten onrechte: penalty’s zijn pure wetenschap. De Fransen waren wat vaker trefzeker en de keepers kwamen er niet aan te pas. De drie missers waren dan ook lelijke afzwaaiers/Seedorfjes en geen heldendaden van de keeper. Zodoende verloor FC Twente dus niet alleen de wedstrijd, maar ook het penaltyschieten.
Ook Fiorentina was van plan het "thuispubliek" een vervelend avondje te bezorgen. Zo mak en slordig als ze thuis speelden, zo fris en aanvallend speelden ze in de vochtige Amsterdamse lucht. Ajax had reservedoelman Verfmeer opgetrommeld en die werd in de wedstrijd flink aan het werk gezet.
Fiorentina, dat in de Champions League als derde eindigde in de poule met Olympique Lyonnais en Bayern München, had de hele wedstrijd een vervelend overwicht. Ajax bereikte de rust nog wel met 0-0, maar eerdere ervaringen met Kopenhagen en Slavia Praag leerden dat er in de tweede helft nog genoeg mis kon gaan. Dat gebeurde dan ook. Na een uur spelen ramde Gilardino beide ploegen op gelijke hoogte.
Gouden wissel
De sfeer zat er goed in en Van Basten besloot Leonardo binnen de lijnen te brengen. De vraag was dan ook of Van Basten goed gewisseld had, of verkeerd was begonnen. Want met Leonardo kwam er meer dreiging in het elftal en dat betekende de omslag in de wedstrijd. Waar de Italianen nog zaten na te genieten van hun gelijkmaker, maakte Leonardo een solo en slalomde voorbij de Italiaanse verdediging en rondde ook nog eens goed af. Daarmee kwam Ajax goed weg, want na de verkoop van Huntelaar hebben de spitsen wat moeite het net te vinden. Dat kostte in de competitie alleen al een lading punten. Gelukkig is de opvolger gevonden, maar dan moeten ze bij Ajax wel zo slim zijn om die jongen een contract aan te bieden…
De 1-1 viel vlak voor tijd en toen was er zelfs voor het machtige Fiorentina niks meer aan te doen. De ArenA ging uit zijn dak. Zelden zal er zo gejuicht zijn om een gelijkspel. Toch is het voor een ambitieuze club als Ajax geen goed teken dat ze thuis met meer geluk dan wijsheid een schamel gelijkspel uit het vuur wisten te trekken.
Al met al was het maar een magere dag, met slechts één halfje uit drie duels. Gelukkig wist Ajax nog een gelijkspel uit het vuur te slepen, anders was het helemaal sneu. Geen Twente – Ajax, maar gelukkig ook geen Marseille – Fiorentina.
Uitslagen donderdag 26 februari:
HSV – NEC 1-0 [3-0]
Twente – Marseille 0-2* [1-0]
Ajax – Fiorentina 1-1 [1-0]
* Twente verloor de wedstrijd met 0-1 en de strafschoppen met 6-7 (0-2).
Champions League
De knock-outfase van de Champions League is ook weer begonnen. Ook hier bakten de Zuid-Europese ploegen er weinig van. De NOS had het genoegen twee wedstrijden live te mogen uitzenden. Laat ze dan net de meest duffe wedstrijden ooit uitzenden. Vreemd, want juist in de beginfase van het eliminatieproces vind je de leukste wedstrijden. Niet deze keer, zo bleek.
Internazionale smeekte om te worden ingemaakt door Manchester United, maar de Engelsen haalden de trekker maar niet over. Tergend zwak opereerden de Italianen, maar na afloop waren ze maar wat blij met de 0-0. Als je ziet hoe de Nederlandse ploegen zelfs met aanzienlijk betere papieren alsnog (bijna) het schip in gingen, kun je ze bijna niet anders dan gelijk geven. Maar ja, als ze straks weer zo spelen… Het publiek was in ieder geval weer de verliezer.
Ook bij Real Madrid – Liverpool gebeurde weinig. Gelukkig won Liverpool, zodat er in ieder geval nog een doelpunt was te zien. Jammer genoeg werden de interessantere duels niet live uitgezonden. De Zuid-Europese ploegen bakten er erg weinig van. Hieronder een overzicht:
Engeland +3 =1 -0 (3-0) 0 thuis
Duitsland +1 =0 -0 (5-0) 1 uit
Spanje +0 =3 -1 (4-5) 2 thuis
Griekenland +0 =1 -0 (1-1) 1 uit
Frankrijk +0 =1 -0 (1-1) 1 thuis
Italië +0 =1 -2 (0-2) 1 uit
Portugal +0 =1 -1 (2-7) 0 thuis
De vier zeges werden uitsluitend behaald door Noord-Europese ploegen. Vooral Italië maakte een impotente indruk, getuige de nul gescoorde doelpunten. Natuurlijk is zo’n eerste duel "aftasten" en alle risico’s mijden, maar daarin kun je ook te ver gaan. Of is het een staaltje Italiaanse arrogantie, om de eerste leg op te geven.
De meest opmerkelijke uitslag was de 0-5-overwinning van Bayern München op Sporting Lissabon. Ik weet nog wel dat PSV de grond in werd geboord na een 0-4-thuisnederlaag tegen Arsenal, dus dat zal nu niet anders zijn. Maar toch… Soms komen zulke freakzeges heel anders tot stand, zoals Vitesse – AZ, op 27 augustus 2005. Perez, die daar toen nog speelde, maakte drie doelpunten en merkte na afloop doodleuk op dat ze niet goed hadden gespeeld. 😛 Hetzelfde had Bayern. Niet beter spelen, maar wel alle kansen benutten. De Portugezen kunnen net zo goed opgeven, dan dat ze nog een non-partij gaan spelen.
Uitslagen
Dinsdag 24 februari
Arsenal – AS Roma 1-0 (70-30)
Atletico – Porto 2-2 (30-70)
Internazionale – Manchester 0-0 (40-60)
Olympique Lyon – Barcelona 1-1 (35-65)
Woensdag 25 februari
Chelsea – Juventus 1-0 (70-30)
Real Madrid – Liverpool 0-1 (15-85)
Sporting Lissabon – Bayern München 0-5 (0-100)
Villarreaal – Panathinaikos 1-1 (35-65)
Over twee weken zijn de returns. Ik hoop dat de uitslagen enigszins overeen komen met mijn kansverdeling. Moeilijk te testen, helaas.