24 november 2013

Einde van een tijdperk?

Als een zoemende mug die niet steekt. Als een blaffende hond die niet bijt. Daar was de laatste Grand Prix van dit seizoen goed mee te omschrijven. Het hele weekend op het Interlagos-circuit verliep regenachtig, maar in de race bleef het bij enkele druppels en dus won Fattle voor de negende keer op rij. Webber sloot zijn carrière in stijl af met een tweede plaats, terwijl Alonso op de laagste trede van het podium stond.

Kwalificatie

Het was een natte bedoening in de kwalificatie. Ditmaal geen zonneschijn en tropische temperaturen in Brazilië, maar echt Hollands herfstweer. In de kwalificatie, die door hevige neerslag zelfs nog onderbroken werd, heerste Fattle weer als vanouds. Hij was bijna een seconde sneller dan de verrassend sterke Rosberg. Alonso is derde, voor Webber en Luis. Ietwat teleurstellend is de zesde plaats van Grosjean. De Fransoos hoopte te profiteren van een snelle overstap naar intermediates, maar kwam bedrogen uit: toen de baan in de slotseconden op zijn snelst was, waren zijn banden te ver heen om nog heel snel te gaan. De verrassing van de kwalificatie was het sterke optreden van de Toro Rosso's, die met een zevende (Ricchiardo) en achtste (Vergne) plaats zich goed lieten zien. De McLarens waren daarentegen dramatisch: Chicko schreef als enige coureur een auto af en was veertiende, Button kwam niet verder dan een vijftiende plaats.

Race

Op de racedag is het, zoals altijd dit seizoen, gewoon droog. Onvoorbereid moesten de coureurs er in de veranderde omstandigheden maar het beste van zien te maken. Aan de andere kant zullen de teams wel opgelucht zijn geweest dat er van een tekort aan regenbanden nu geen sprake meer was.

De laatste race van het seizoen is altijd een emotioneel gebeuren. Neem nou het vertrek van Mark Webber. Sinds de "Multi 21" in Maleisië is hij er niet meer aan te pas gekomen. Een mooi moment om te stoppen voor de 37-jarige Australiër, maar wat een tragiek: nadat Fattle in 2010 de wereldtitel voor zijn neus vandaan kaapte, is Webber de tweede coureur geweest van een winnend team. Over tweede coureurs gesproken: Felipe Massa reed voor eigen publiek zijn laatste race voor Ferrari. Acht seizoenen lang reed hij bij het Italiaanse team: eerst als secondant van Michael Schumacher, daarna aan de zijde van Kimi Räikkönen en tot slot als waterdrager van Fernando Alonso. Was in 2008 vijftien seconden wereldkampioen en kwam na zijn bijna-doodervaring in 2009 en de beruchte "Alonso is faster than you" in 2010 nooit meer in de buurt van een Grand Prix-zege. Volgend jaar zullen we hem bij het team van Williams in actie zien.

De vraag was of we nog vuurwerk op de baan van de uittreders konden verwachten, maar het gevaar kwam uit een andere hoek: Rosberg maakte een goede start en wurmde zich langs Fattle. Zouden we eindelijk weer een gevecht om de leiding krijgen? Het antwoord is nee, want al binnen een ronde heeft Fattle de verhoudingen rechtgezet: zonder enige moeite vliegt hij langs de Mercedes.

Terwijl Rosberg langzaam terugzakt, neemt Grosjean alvast afscheid van zijn Renault-V8. Achtervolgd door een grote rookpluim zet de ongelukkige Fransoos zijn auto aan de kant. Volgend jaar zal het V8-gesnerp plaatsmaken voor het turbogebrom. Een interessante overstap en misschien wel het middel tegen de enorme Red Bull-dominantie.

Want al snel hadden de Red Bulls de eerste twee plekken weer ingenomen: Fattle aan kop en Webber al op tien seconden achterstand. Achter hen reed Alonso, gevolgd door Luis en Massa. Rosberg was alweer tot de zesde plek afgegleden; een duidelijk teken dat hij zijn bolide had afgesteld op de natte omstandigheden in de kwalificatie. Een beetje regen kwam ook als geroepen om de ingedutte Braziliaanse Grand Prix nieuw leven in te blazen, maar de weergoden besluiten het fraaie circuit tussen 14:00 en 15:30 te ontzien.

Meer gebeurt er tijdens de pitstops: zo heeft Webber een trage stop, waardoor hij zich terugvindt achter Alonso. Hij stelt echter gauw orde op zaken en rijdt daarna langzaam bij de Ferrari vandaan. Ook Massa rukt op door de pitstops: hij wint een plek ten koste van Luis. Rosberg is ondertussen via de pitstops zelfs al ingehaald door Button, die zijn bolide kennelijk voor de race had afgesteld en daar zijn voordeel mee doet.

Erg lang kan Massa niet genieten van zijn vierde plaats: hij krijgt een drivethroughpenalty omdat hij het circuit bij de pitingang zou hebben afgesneden. Woedend komt de Braziliaan een paar ronden later door de pitsstraat rijden. Na zijn straf was hij slechts achtste, achter Chicko.

Het zou de aanloop worden naar een vreemde fase in de wedstrijd. Er vallen wat druppels en prompt unlapt Subtiel zich bij Fattle. De Force India-coureur zat op een afwijkende pitstopstrategie en was op nieuwe banden sneller dan de leider in de race. Ook Ricchiardo smaakt even later het genoegen de ongenaakbare leider in te halen.

Het wordt allemaal nog hectischer als Bottas zich probeert te unlappen bij Luis. Op het rechte stuk achter op het circuit zet hij zijn auto ernaast. Luis knijpt de ongelukkige Williams-coureur af, waarna de twee contact maken. Liep een eerdere touche met Gutiérrez nog net goed af voor Bottas, nu gaat het goed mis: hij verliest zijn linker achterband en vliegt op hoge snelheid van de baan. Luis sukkelt met een lekke rechter achterband naar de pits. Fattle rijdt op dat moment op het rechte stuk van start/finish en hij wordt direct de pits in geroepen omdat zijn team anticipeert op de dreiging van een safetycar. Er is echter niet genoeg tijd meer om alle benodigdheden bij elkaar te graaien en Fattles pitstop valt volledig in het water. Het wordt nog leuker voor Red Bull als Webber achter Fattle aansluit. Beide Red Bull-coureurs verliezen een hoop tijd, maar blijven Alonso, die eveneens stopt, net voor.

De race gaat echter zonder onderbrekingen door en dus vechten Webber en Alonso nog een tijdje voor de tweede plaats: doordat Alonso op de zachtere banden rijdt, is hij aanvankelijk nog de snellere van de twee, maar in de slotfase rijdt Webber weer langzaam bij de Ferrari vandaan. Door het gestuntel van Luis (die veel tijd verloor door de lekke band en nog een drivethroughpenalty op de koop toe kreeg) rijdt Button ineens op de vierde plaats, voor Rosberg en teamgenootje Chicko. Achter hen rijdt de gefrustreerde Massa, die na zijn straf niks meer laat zien.

Ondertussen vecht Luis zich in de slotfase nog omhoog. Terwijl het steeds mistiger wordt, gaat hij voorbij Ricchiardo en is negende. Meer zou het voor hem niet meer worden. Bij Caterham zijn de gezichten ook bedrukt. Een regenbui is niet genoeg. Zelfs een wolkbreuk zou ze niet gaan redden. Alleen iets catastrofaals als een aardbeving of een komeetinslag zou ze mogelijkerwijs aan de lucratieve tiende plaats in het constructeurskampioenschap helpen nadat Pic met een kapotte ophanging de strijd moest verlaten. Het betekende dat Giedo van der Garde op zijn minst dertiende moest worden, een onmogelijke missie.

Na 71 ronden komt Fattle voor de negende keer op rij als eerste binnenhobbelen. Webber beëindigt zijn loopbaan in de schaduw van de viervoudig wereldkampioen; voor het eerst sinds 2008 is de Australiër een seizoen lang zonder zege gebleven. Zijn laatste zege dateert van 8 juli vorig jaar, tijdens de Grand Prix van Silverstone. Alonso werd bekeken derde. Het was voor de Spanjaard, die nog op regen hoopte, zijn eerste podium in twee maanden tijd.

Net buiten het podium eindigden de McLarens en Rosberg. Hoewel McLaren het bedroevende jaar zonder podiumklasseringen afsloot, kon het terugkijken op een geslaagde laatste race, waarin het beste resultaat van het seizoen werd behaald. Achter Massa kwam Hülkenberg als achtste aan de finish. Hoewel de Duitser de camera's vakkundig wist te ontlopen, scoorde hij met een solide optreden de nodige punten. Stuntelaar Luis werd negende en kon na afloop amper meer een woord uitbrengen; hij was zelfs nog de derde plaats in het kampioenschap kwijtgeraakt aan Webber en dat deed veel pijn. Ricchiardo pakte het laatste punt in zijn laatste race bij Toro Rosso.

Voor herintreder Co Valainen eindigde de race in mineur: hij liet werkelijk waar niks zien en finishte als veertiende, tussen Subtiel en Vergne. Pastoor finishte zijn laatste race in zijn carrière, na een botsing met Vergne in de slotfase, als zestiende en laatste van de gevestigde orde. Van der Garde werd slechts achttiende en dat was bij lange na niet genoeg voor Caterham om van de laatste plaats in het constructeurskampioenschap te komen; een ontsnapping zoals vorig jaar zat er geen moment in. Dat Van der Garde Bianchi nog voor moest laten, was tekenend voor het toch wel erg tegenvallende seizoen van Caterham.

Ondertussen zaten Fattle en Massa doughnuts te draaien bij de pitingang en reed Webber het laatste deel van zijn uitloopronde zonder handschoenen en helm rond. Het seizoen zit erop, een tijdperk is afgesloten. Het was het tijdperk van de V8-motoren, maar ook een tijdperk van interessante coureurs als Mark Webber. En het was natuurlijk het tijdperk waarin Fattle gigantisch dominant was. De toekomst zal moeten uitwijzen of aan dat tijdperk een einde is gekomen, of dat dit slechts het begin is.

22 november 2013

Carlsen wereldkampioen

Heel lekker in zijn vel zat hij de eerste drie ronden van de wereldkampioenschapsmatch met Anand niet, dat gaf Carlsen in de persconferentie na afloop van de tiende ronde toe. Daarna begon het echter te lopen en dat resulteerde in een overwinning in de vijfde ronde. Vandaag zette Carlsen met een remise de kroon op zijn werk: na tien partijen had hij de tweekamp met Anand overtuigend gewonnen en dus mag hij zich minstens een jaar lang wereldkampioen noemen. Een geweldige prestatie, maar niet helemaal onverwachts voor de sterkste speler ter wereld.

Hoewel de match niet groots was, gingen Anand en Carlsen aanvankelijk nog gelijk op. Nadat Carlsen in de vijfde ronde op voorsprong was gekomen, was het de vraag of Anand terug kon slaan. Het antwoord was nee, want Anand was gebroken door die verliespartij en vooral de manier waarop (prima uit de opening komen, daarna wat minder komen te staan en vervolgens een houdbaar eindspel verliezen), dat hij in de zesde ronde prompt nog een keer op bijna identieke manier het schip in ging. Pas in de negende ronde probeerde Anand Carlsen te verontrusten door van opening te wisselen (1.d4 in plaats van 1.e4), maar ook nu liep hij zich stuk op Carlsens verdedigingsmuur. Carlsen kon de match daardoor voortijdig beslissen: na tien van de twaalf partijen had hij een onoverbrugbare voorsprong (6½-3½) gepakt; geen moment te vroeg als het aan de altijd vrolijke FIDE-persvoorlichter Anastasia Karlovitsj lag.

De altijd bescheiden Anand, die een broertje dood had aan de verplichte persconferenties na afloop van de partijen, verontschuldigde zich na afloop van de match voor zijn gebrekkige spel. Hij vond dat hij veel te weinig had laten zien in de match; echt briljante dingen hoefde Carlsen niet te laten zien. Half hangend in zijn stoel versloeg de 22-jarige Noor de (ex-)wereldkampioen overtuigend. Daarom hieronder de twee winstpartijen die Carlsen in de tweede helft van de match boekte:

De partijen werden mede mogelijk gemaakt door TuxTown Chessgame-Replayer.

17 november 2013

Van stoelendans tot snurkfestijn

Een pijnlijke rug, dat hield Alonso over aan zijn escapades in Abu Dhabi. Dat was tevens de laatste keer dat we zijn toekomstig teamgenoot in actie zagen: de onderbetaalde Räikkönen had het wel gezien voor dit jaar en liet de laatste twee races verstek gaan om zich aan zijn rug te laten opereren. Dus had Lotus een nieuwe coureur nodig. Vreemd genoeg werd reservecoureur Davide Valsecchi gepasseerd, dit tot groot ongenoegen van de Italiaan. Nico Hülkenberg hapte niet toe - hij wilde liever het seizoen bij Sauber afmaken. Hoe hoog de nood was, bleek wel toen Shoeface werd benaderd, maar ook deze Duitser hield de boot af. Uiteindelijk hield Räikkönens landgenoot Heikki Co Valainen, de reservecoureur van Caterham, wel toe.

De afgelopen weken waren toch al roerige tijden op de rijdersmarkt. Zo vond Felipe Massa onderdak bij het team van Williams, wat betekende dat Pastoor volgend jaar een ander baantje kan zoeken. Niet dat de Venezolaan daar rouwig om was: hij vond er geen reet aan om het hele jaar in de achterhoede te moeten rondjakkeren. Minder laconiek was Chicko, die plotseling door McLaren werd afgeserveerd. De Mexicaan, die vorig jaar nog van wereldtitels droomde, kan zich nu op een aantal pittige sollicitatiegesprekken voorbereiden nu Kevin Magnussen (zoon van oud-Formule 1-coureur Jan Magnussen) is aangesteld en was daar allerminst blij mee.

Ondertussen had het team van Toro Rosso in het Russische talent Daniïel Kwjat (vaak op een onnavolgbare manier getranslitereerd als Kvyat) de opvolger van Daniel Ricchiardo (die Mark Webber opvolgt bij Red Bull) gevonden.

De ontwikkelingen op de rijdersmarkt zijn slecht nieuws voor coureurs als Esteban Gutiérrez en onze eigen Giedo van der Garde. Net nu het erop lijkt dat Co Valainen een belangrijke gegadigde is voor het tweede Caterham-zitje, zijn de opties bij de andere teams beperkt geworden. De grote vraag is wat het team van Lotus gaat doen: nemen ze Hülkenberg of niet? En als Hülkenberg naar Lotus gaat, wie vervangt hem dan? Een heleboel vragen hangen in de lucht en dat is dan ook wel het enige interessante in het huidige Formule 1-seizoen.

Want ook in Texas kregen we weer heel veel van hetzelfde te zien: Fattle die met drie vingers in de neus wint en daarna het publiek op doughnuts trakteert. Het enige extraatje was de safetycarfase in het begin van de race, maar die kon de boel niet echt opschudden.

Ook dit keer werd de race in feite al bij de start beslist, want hoewel Fattle zeker niet goed van zijn plek komt, doet Webber dat ook niet, waardoor hij twee plekken verliest. Waar Fattle langzaam maar zeker een behoorlijke voorsprong opbouwt op comeback-kid Grosjean, verliest Webber eerst nog een hoop tijd achter Luis. Pas na dertien ronden gaat de Australiër de Brit eindelijk voorbij en kan hij jacht maken op Grosjean.

Luis kan zich in het vervolg van de race volledig richten op het verdedigen van de vierde plaats, want waar Webber op zevenmijlslaarzen bij de Mercedes vandaan rijdt, wordt Hülkenberg (!) ook steeds groter in zijn spiegels. In de achtergrond doemt Alonso op. De Spanjaard slaat bij de pitstops zijn slag en ontdoet zich van Chicko. In de slotfase van de race haalt hij Hülkenberg in en rijdt hij naar de staart van Luis toe. Maar dan stokt de machine en moet hij genoegen nemen met een vijfde plaats, met Hülkenberg op zijn staart.

Vooraan hetzelfde liedje, want Webber rijdt wel naar de staart van Grosjean toe, haalt wat vreemde capriolen uit (het ene rondje is hij loeisnel, het volgende rondje is hij erg traag), maar komt niet voorbij de Fransoos. In de laatste ronden zijn Webbers achterbanden helemaal naar de maan en dus kan Red Bull een dubbelzege wel vergeten. En dat terwijl Fattle de dominantie van het energiedrankje onderstreept door in de slotfase van de race bijna een seconde sneller te gaan dan wie dan ook.

Mocht Grosjean een wereldrace rijden, dan is de prestatie van Bottas er ook een om op te noemen. Met een achtste plaats pakte hij meteen de eerste vier punten uit zijn carrière en daarmee deed hij het een stuk beter dan teamgenoot Pastoor, die na de kwalificatie het vermoeden had dat zijn team met de auto had geknoeid en in de race geen potten kon breken door de schade die hij bij de botsing met Subtiel (Of zoals Van Dam zou zeggen: Sütill) opliep, de aanleiding voor de safetycarfase.

De zevende plaats was er voor Chicko, die opnieuw aantoonde dat McLaren de verkeerde man de wacht aan had gezet: Button veroverde met pijn en moeite een punt. Rosberg behaalde nog een negende plaats na een moeilijk weekend (14e in de kwalificatie); het leek wel alsof hij Luis' kapotte chassis had gekregen.

Doordat Subtiel de enige uitvaller van de race werd, waren er verder veel verliezers in de race. De Toro Rosso's werden in de slotfase net buiten de punten gereden; Vergne overleefde in de slotronde nog net een wat al te optimistische inhaalactie van Gutiérrez. Massa bakte er, met een contract voor volgend jaar op zak, werkelijk waar niks van, maar hij had ook problemen met CURSE. Een dertiende plek aan de finish was zijn deel. De grootste verliezer van het weekend was evenwel Co Valainen, die hoopte met een goed resultaat een transfer te kunnen afdwingen, maar waar zijn teammaat tweede werd, werd de bleke Fin slechts vijftiende op bijna een ronde achterstand. En dat terwijl zijn weekend nog veelbelovend begon; hij was in de vrije trainingen amper langzamer dan Grosjean. Hij finishte nog wel voor DRS'ta, wiens strategie volledig het putje in was gegaan, en vechtersbaas Pastoor.

In de achterhoede viel er weinig eer te behalen: een achttiende plaats was het hoogst haalbare en die plaats was voor Marussia-rijder Bianchi, die de Caterhams bij de start te grazen had genomen en de groene bolides de hele race achter zich wist te houden. Van der Garde finishte opnieuw voor Pic, die door een drivethroughpenalty voor het negeren van de blauwe vlaggen nog verder achterop raakte. Voor Caterham komt het nachtmerriescenario wel erg dichtbij: volgende week in Brazilië moeten ze op zijn minst als dertiende finishen om niet op de laatste plaats in het constructeurskampioenschap te eindigen.

In ieder geval eindigde de doodsaaie Grand Prix van de Verenigde Staten zoals verwacht: met een eenvoudige overwinning van Fattle. Het was alweer de achtste zege op rij voor de viervoudig wereldkampioen, die volgende week zijn negende overwinning gaat boeken. Dan zit dit seizoen er gelukkig weer op.

15 november 2013

Kan Anand Carlsen nog te grazen nemen?

Het is geen geweldige match, de wereldkampioenschapsmatch tussen wereldkampioen Viswanathan Anand en uitdager Magnus Carlsen die nu aan de gang is in India. De gemoederen zijn te bedaard, het spel is weinig sprankelend en de interviews zijn te slecht. Nee, dat was in 2008, toen Anand wereldkampioen werd, toch wel anders. Zijn match tegen Kramnik was misschien niet groots, maar wel meeslepend. En twee jaar later moest hij ook vol aan de bak tegen Topalov, die hem keer op keer met de witte stukken flink aan de tand voelde. Helaas doet de huidige match heel erg denken aan de WK-match die Anand vorig jaar tegen Gelfand uitvocht, en dan was die match theoretisch gezien nog van meer waarde ook.

Want de huidige match tart iedere beschrijving. Vooralsnog hebben beide spelers nog weinig laten zien. Carlsen, de sterkste schaker aller tijden, mishandelt iedere keer de opening; vooral met wit. Anand speelt degelijk, maar oefent ook totaal geen druk op de goal uit. Toen hij in de derde partij royale winstkansen kreeg, faalde hij jammerlijk.

Het klinkt misschien hard, maar er zijn tegenwoordig geen schaakhelden meer. Vrijwel alle topwedstrijden worden live uitgezonden. Doorgaans loopt er dan een schaakengine mee, die de gespeelde zetten ogenblikkelijk op waarde schat. Zo weet het publiek bijna nog beter hoe de vlag er nou werkelijk bij hangt dan de spelers zelf. De magie van vroeger, toen het publiek zich slechts kon vergapen aan het diepe inzicht van de topgrootmeesters, is weg. Het ontzag voor de sterkste spelers op aarde is verdwenen nu de computer keer op keer aantoont dat ze eigenlijk ook maar prutsers zijn.

Inmiddels is de match bijna halverwege: na vijf van de twaalf partijen staat Carlsen met 3-2 voor. De eerste vier partijen eindigden in remise, waarvan de eerste twee beschamend snel, maar vandaag won Carlsen dan toch. Kan Anand, die nu twee witpartijen achter elkaar krijgt, terugslaan? Of neemt de jongere generatie het nu echt over?

Hieronder heb ik de twee leukste partijen tot nu toe, die van de vierde en vijfde ronde, geanalyseerd. Kijk en huiver!


De partijen werden mede mogelijk gemaakt door TuxTown Chessgame-Replayer.

03 november 2013

Fattle weer vreselijk dominant

Eentonig. Een ander woord is er niet te verzinnen voor de tweede helft van het huidige Formule 1-seizoen. Fattle won opnieuw met een halve minuut voorsprong op de rest en draaide na afloop uit vreugde nog een paar doughnuts op de uitloopstrook. Werkelijk waar niemand kon hem in de race in Abu Dhabi ook maar een beetje verontrusten, dus won de viervoudig wereldkampioen voor de zevende keer op rij.

Op zaterdag leek het er nog op dat Webber iets terug kon doen. De Australiër, die bezig is met zijn afscheidstournee, eiste in de slotseconden van de kwalificatiesessie de poleposition op. Zou hij dit jaar eindelijk een race kunnen en mogen winnen?

Het antwoord wordt bij de start al gegeven. Webber lijkt een anker uit te gooien, waardoor de twee Red Bulls en Mercedes bijna naast elkaar op de eerste bocht afstormen. Fattle pakt de koppositie en daarachter vliegt ook Rosberg nog langs de verbouwereerde Webber. Luis zit in het gedrang en ziet Grosjean ook nog passeren.

De andere Lotus staat op dat moment al naast de baan. Räikkönen, die in de kwalificatie gediskwalificeerd werd vanwege een te flexibele bodemplaat, komt bij de start in aanraking met Giedo van der Garde, waarna de ophanging het begeeft. Een kwestie van te veel willen. Räikkönen parkeert zijn bolide aan de kant van de weg en maakt zich gauw uit de voeten. No money, no performance: sinds de zomerstop verkeert de Fin in onmin met zijn team, dat hem niet kan of wil betalen. Het publiek betaalt in dit geval het gelag: nadat de angel uit het kampioenschap is gehaald, is nu ook de angel uit de race gehaald.

In de rest van de race gebeurde weinig. Doordat de zachte banden een beduidend kortere levensduur hadden dan was voorzien, begonnen de eerste pitstops al vroeg. Het betekende dat de Force India's, Gutiérrez, Vergne en Bottas, die op de hardere banden waren gestart, flink konden oprukken. Ondanks het DRS en de nieuwere banden blijkt inhalen nog altijd erg moeilijk op het Yas Marina-circuit, waardoor Rosberg, Webber, Luis en Grosjean veel tijd verliezen achter de tragere deelnemers.

Als Fattle even later stopt, heeft hij nog steeds de leiding in handen. Achter hem zijn de Ferrari's nog niet gestopt. Ook nu ligt de Ferrari met startnummer 4 voor het exemplaar met startnummer 3 en na de pitstops blijft dat zo. De rode bolides sluiten na hun stop aan achter in de file in de subtop, waar de Mercedes schlemielig aan het kortste eind trekken: Rosberg verliest een plek aan Webber als hij DRS'ta probeert in te halen, terwijl Luis zijn grote vriend Subtiel inhaalt en vervolgens door Massa en diezelfde Subtiel voorbij wordt gereden.

Hülkenberg kan het niet meer aanzien en duikt al vroeg voor de tweede keer de pits in en dat loopt uit op een klein drama: zijn stop is slecht en hij wordt recht voor de neus van Chicko weggestuurd. Het kwam hem op een drivethroughpenalty te staan, waardoor hij vanuit de subtop terugviel tot in de staart van de middenmoot. Halverwege de race gaat Subtiel eindelijk naar de pits, waardoor hij ver terugvalt en tot overmaat van ramp Pastoor tegenkomt. Die doet een wilde inhaalactie en duwt de Duitser van de baan. Zelf haalt hij de bocht ook niet, waardoor Chicko hem maar passeert. Ditmaal houden de stewards de gele kaarten op zak.

Ondertussen zit Alonso aan de staart van teamgenootje Massa. Wanneer Grosjean bij zijn tweede pitstop net voor de deur van de twee rode bolides op de baan komt, liggen die met elkaar in de clinch. Massa gaat maar meteen naar de pits, waarna Alonso op versleten banden een paar kwalificatierondjes rijdt en bij zijn late stop naast Vergne en voor Massa op de baan komt. Na een noodgedwongen ritje over de hobbels van de uitloopstrook is de Spanjaard de Fransoos dan toch voorbij, waarna hij zijn steigerende paard in de slotfase flink de sporen geeft. Helemaal gerust kan hij er niet op zijn, want er hangt hem een straf boven het hoofd omdat hij van de baan was gegaan en daar voordeel uit had gehaald. Alonso ontspringt echter de dans.

Voor Vergne is het mooiste er dan wel af. In de slotfase wordt hij links en rechts door iedereen gepasseerd, waarna hij beteuterd de pits opzoekt en nog achter zijn volkomen onzichtbare teamgenootje Ricciardo finisht. Beter rendeert de bandengok van DRS'ta, die een volledig machteloze Luis de hele race achter zich houdt en knap zesde wordt. Subtiels tiende plaats is voor het geplaagde Force India helemaal de kers op de taart; de zesde plek in het constructeurskampioenschap kan ze nu bijna niet meer ontgaan. Een teleurgestelde Massa wordt nog achtste, voor Chicko.

Ondertussen doet Fattle waar hij tijdens de race ook wel tijd voor had gehad: een paar doughnuts draaien. Opnieuw had de jonge Duitser aan de finish een halve minuut voorsprong op de rest. En dat terwijl hij de tweede helft van de race steeds tot rust gemaand moest worden door zijn race-engineer, anders had zijn voorsprong nog veel groter kunnen zijn. Nu reed Alonso zelfs nog de snelste raceronde.

Webber maakte er nog een dubbelzege voor Red Bull van. Gek genoeg was hij nog best tevreden. Rosberg was eveneens tevreden met zijn derde plek. Hij tilde niet eens heel erg zwaar aan het verlies van zijn tweede plek. Grosjean greep net naast zijn gebruikelijke derde plaats, maar zijn optreden was opnieuw uiterst solide. Net buiten de punten finishte Pastoor, die Dutton, de Saubers, teamgenoot Bottas en de Toro Rosso's netjes voor wist te blijven. In de achterhoede versloeg Van der Garde teamgenoot Pic en de Marussia's met gemak. Echter, doordat de eens zo betrouwbare Räikkönen de enige uitvaller van de race was, moest hij het doen met een knap waardeloze achttiende plek aan de finish. Een magere beloning voor een sterke race.

Daarmee kwam er een eind aan een race die ongetwijfeld tot de saaiste ooit gerangschikt gaat worden. Fattle is vreselijk dominant en de concurrentie is vooral tegen zichzelf aan het vechten. Het resultaat: de laatste keer dat Fattle niet won, is alweer ruim drie maanden geleden...

02 november 2013

BSG rekent af met angstgegner

Het was geen goed toernooi voor hem, het Univé-toernooi in Hoogeveen. Met drie halfjes uit zes partijen werd hij afgetekend laatste in de door het Filipijnse wonderkind Wesley So gewonnen Kroongroep. Desondanks had King Look praatjes voor tien. Hij heeft de psychologische oorlogsvoering tot kunst verheven en met een diss hier en daar probeerde hij zijn tegenstanders uit balans te brengen, hoewel hij alleen zichzelf leek te ontregelen: de vele verknalde openingssystemen en zijn roekeloze, hautaine speelstijl deden hem de nodige halfjes verliezen.

Veerkracht

In Bussum klaagde de ontevreden Rotterdamse teamleider Ton de Vreede om het hardst over de vele verloren halfjes van zijn team, dat nipt verloor en nu al het degradatiespook in de Maasstad ziet rondwaren. Aan de klokken lag het niet, die functioneerden en waren goed ingesteld. Aan de temperatuur in de speelzaal lag het ook niet. Rotterdam begon voortvarend aan de wedstrijd en halverwege de middag had niemand meer een stuiver gegeven voor de kansen van BSG, dat behoorlijk op achterstand was gezet en niet bij machte leek iets terug te doen. Maar BSG raakte niet uit balans, rechtte de rug en won alsnog.

Angstgegner

Het was geen goed toernooi voor hem, het Univé-toernooi in Hoogeveen. Dus was FM Henk wel tevreden met een snelle puntendeling tegen Lekker Ding. Ris the wiz had het eindelijk weer op zijn heupen. Hij droogde Jan Willem van de Griendt vrij eenvoudig af. Het betekende dat Ton niet tegen zijn angstgegner speelde, maar tegen Bruno Carlier. Gelijk kreeg hij een voorbeeldige stelling, die hij vervolgens weer vakkundig sloopte en dus was de stand weer in evenwicht.

Rotterdam op voorsprong

Vervolgens nam Rotterdam afstand. Li Ri kon het aan het eerste bord niet bolwerken tegen Bart Michiels, terwijl de nieuwe aanwinst Thomas Willemze brutaal een pion meegraaide, consolideerde en prompt de pion weer weggaf, waarna Rotterdam-zwaargewicht Karel van der Weide blij verrast het punt kon drukken. Het stond dus 1½-3½.

Uitzichtloos

De winst voor BSG moest komen in het eindspel, maar de stellingen waren er niet naar: Large had tegen Martin Martens een kwaliteit voor wat pionnen geofferd, Grote Beer had Frans Cuijpers weer terug in de partij laten komen, Frank Erwich stond op het randje van verlies tegen jeugdtalent Robby Kevlishvili, bij Grotovsky tegen Mohammed Taha Yasen leek de remisemarge ook enorm groot, terwijl het Apenhoofd tegen Michiel Besseling een stelling op het bord had die hij net zo makkelijk kon winnen als verliezen.

Bussums kwartiertje

In de slotfase valt het kwartje de kant van BSG op. Frank houdt netjes remise, terwijl Grote Beer de partij voor de tweede keer moest zien te winnen en daarin slaagde. De comeback werd compleet toen Large het remiseachtige eindspel door een enorme dekkingsfout van Martens alsnog won. Het Apenhoofd miste in de tijdnoodfase een enorme kans voor open doel, maar schoot in de herkansing wel raak. Het was maar een lelijk frommeldoelpunt, maar het bracht BSG zowaar op voorsprong. Grotovsky haalde met een remise de volle winst binnen, maar bij hem overheerste vooral het gevoel van de gemiste kansen eerder in de partij.

Sinterklaas

Zodoende won BSG met 5½-4½ van Rotterdam in een wedstrijd waar de nodige halfjes over en weer cadeau werden gedaan. Voor BSG kreeg de goede seizoenstart tegen Apeldoorn uiteindelijk toch nog een passend vervolg, maar het mooiste was misschien nog wel dat het een traditioneel lastige tegenstander had verslagen. Over een maand moet in Groningen met de volgende lastige tegenstander afgerekend worden. 

BSG (2357) - Rotterdam (2347) 5½-4½
1. Li Riemersma m (2429) - Bart Michels m (2509) 0-1
2. Lars Ootes (2382) - Martin Martens m (2428) 1-0
3. Robert Ris m (2427) - Jan Willem van de Griendt f (2315) 1-0
4. Alexander Berelowitsch g (2539) - Frans Cuijpers m (2440) 1-0
5. Thomas Willemze m (2411) - Karel van der Weide g (2440) 0-1
6. Henk van der Poel f (2207) - Rini Kuijf m (2390) ½-½
7. Ton van der Heijden (2299) - Bruno Carlier m (2433) 0-1
8. Frank Erwich f (2319) - Robby Kevlishvili (2118) ½-½
9. Ewoud de Groote (2383) - Mohammed Taha Yasen (2242) ½-½
10. Jesper de Groote (2176) - Michiel Besseling (2159) 1-0