31 oktober 2016

Amersfoort!

“Amers-fohrt, what does that mean?”, vroeg Hengky afgelopen vrijdag aan me toen we bij station Amersfoort aankwamen. Op het centraal in Nederland gelegen station kwam een eind aan de heidag van de afdeling Ruimtelijke Economie. Voor degenen die niet weten wat een heidag is (dat wist ik tot voor kort namelijk ook niet), citeer ik maar even Wikipedia (de cursieve tekst geeft aan waar ik het woordje heisessie heb weggelaten):

Een heidag is een bijeenkomst voor leidinggevenden van een bedrijf op een externe, vaak afgelegen locatie waar men in alle rust vergaderingen, seminars, lezingen en trainingen kan organiseren. Een heidag kan plaatsvinden in een conferentieoord op de hei, maar in principe is iedere prikkelarme omgeving met voldoende faciliteiten geschikt.

Wikipedia.

Afgelopen week zaten we anderhalve dag in Soesterberg in een niet nader te noemen hotel. Het begon op donderdagochtend en eindigde een dag later. In die korte tijd werd een hoop gebabbeld over hoe het departement beter georganiseerd kon worden en waar in de toekomst meer de nadruk op moest komen te liggen. Ook kreeg ik wat beter een idee hoe ik me als onderzoeker zelf zou kunnen ontwikkelen. Door de heidag kwam ik in contact met mensen die ik niet vaak of zelfs nog nooit eerder had gezien en dat was best een eyeopener. Het mooie van onze afdeling is dat iedereen weer een totaal andere achtergrond heeft. Zo heb je de mensen van het SPINlab, die zich hebben bekwaamd in het werken met geografische informatie. Daarnaast heb je nog mensen van de milieueconomie, die vaak ingewikkelde theoretische modellen maken, en mensen die empirisch onderzoek doen naar bijvoorbeeld meer de transporteconomie. Het beter combineren van al deze kennis zal in de toekomst zijn vruchten zeker afwerpen.

In ieder geval zat de heidag er aan het eind van de ochtend weer op, waarna we met de bus naar het station togen. Als enige Nederlander in het gezelschap stamelde ik maar dat Amersfoort was afgeleid van Amer (Eem) en voorde (doorwaadbare plaats), omdat ik dat ooit eens op internet had gelezen. Helaas staat er nog altijd veel onzin op internet (deze site is daarop een welkome uitzondering), want volgens een andere internetpagina stamt het woord van Hames (uitloper, van de Utrechtse Heuvelrug in dit geval) en forte (beschermd) af. Tja, wie heeft er nou gelijk?

In ieder geval beantwoordde ik op het station het telefoontje van de teamleider van BSG 3. Het tweede achttal van BSG zou die avond spelen in Amersfoort. Of het me wat leek om mee te gaan en vier uur niks te doen. Nou, dat leek me wel wat. Als klap op de vuurpijl kon ik een verslagje over de wedstrijd schrijven.

Beppie tegen Loulou. Afbeelding: Facebook.

De dag erna mocht ik zelf aan de bak tijdens de viering van het 70-jarig jubileum van de Baarnse Schaakvereniging. Tien jaar geleden werden alle registers opengetrokken om het 60-jarig jubileum zo goed mogelijk te vieren. Dit jaar werden alle vrijwilligers en betrokkenen uitgenodigd om een middagje te komen bowlen en schaken in Soest. Uiteindelijk was het hele gezin van de partij, wat best wel gek was, omdat Loulou nooit vrijwilliger is geweest. Zelf slaagde ik erin met bowlen een strike te gooien en dat vond ik al heel wat. Ewood had de slag heel wat beter te pakken en ook met schaken liet hij betere zetten uit zijn vingers komen. Genoeg voor de eindzege was het niet, want uiteindelijk won het team van Beppie. Zelf droeg ze haar steentje bij door Loulou en Victor van K. met schaken te verslaan. Het leverde haar een stuk chocolade op, dat we gisteren soldaat hebben gemaakt.

Het team van Beppie won. Afbeelding: Facebook.

Later die middag kwam Ton nog. Het team van Paul Keres, dat zaterdag de tegenstander is van BSG, kan zijn borst alvast natmaken. ’s Avonds gingen we nog de race kijken en dat was het dan voor het extra lange (vanwege de wintertijd) weekend.

30 oktober 2016

Vreselijk circuit, slaapverwekkende race

Na zijn zege in Amerika zette Luis ook de Mexicaanse Grand Prix om in een overwinning. Rosberg hield de schade beperkt met weer een nauwelijks verdiende tweede plaats, zodat hij de titel eventueel over twee weken in Brazilië al kan pakken. Max’ podiumplek werd hem vijf minuten na de race afgepakt, zodat Fattle uiteindelijk als best of the rest finishte.

Na een afwezigheid van 23 jaar stond de Mexicaanse Grand Prix vorig jaar ineens weer op de kalender. Heel veel heeft het Autódromo Hermanos Rodríguez niet te bieden, behalve dat het op ruim 2 kilometer hoogte ligt, wat zo zijn charmes heeft. Door de lage luchtdruk liggen de topsnelheden gigantisch hoog, maar aan de andere kant glijden de auto’s ook alle kanten op omdat de vleugels minder effectief zijn.

De kwalificatie liet weer het gebruikelijke beeld zien, met de Mercedes voor de Red Bulls. Opmerkelijker was de slechte vorm van de Ferrari’s, die zich zelfs nog door Hülkenberg te kakken lieten zetten. Daarmee deed Hülkenberg het overigens een stuk beter dan teamgenoot Pérez, die voor eigen publiek slechts een twaalfde tijd reed.

De race zou naar alle verwachting uitdraaien op een staaltje bandenpoker. Wie had de strategie het beste voor elkaar? Net als in Amerika startten de Mercedes de race op de gele zachte band, net als de Ferrari’s. Red Bull besloot echter om beide wagens op de rode superzachte band de race in te sturen, wat een voordeel kon opleveren bij de start.

Als de lichten doven, komt Max, gestart van de derde plek, ook goed weg. Hij komt op gelijke hoogte met Rosberg, die dan nog een extra versnelling lijkt te hebben en ineens een wagenlengte voorsprong pakt. Max remt later en trakteert de leider in het klassement op een flinke schouderduw. Dat was nog niks vergeleken met Luis, die zich spectaculair verremt en met een noodgang uit de eerste bocht zeilt. Hij snijdt de baan over het gazon af en blijft zowaar aan de leiding.

In het middenveld gaat het pas echt mis. Gutiérrez tikt Wehrlein aan, die zijn bolide vervolgens tegen Ericsson aan barrels rijdt. Even verderop drukt Science Alonso van de baan. De ervarener Spanjaard kan zijn McLaren nog net in het juiste spoor houden, de jongere Spanjaard kreeg van de verder erg milde Formule 1-Politie een tijdstraf aan de broek.

Door het ongeval rukt wel de safetycar uit en dus besluit Red Bull om Ricciardo maar naar de pits te halen om zijn kwetsbare rode banden maar meteen in te wisselen voor witte medium banden. Na de herstart kan hij zich in de achterhoede proberen omhoog te werken. De andere Red Bull kan de Mercedes goed volgen. Opmerkelijk genoeg rijdt Max zijn rode banden niet snel stuk, maar na een ronde of 12 begint hij ook de aansluiting te verliezen en wordt hij naar de pits gehaald. Hij valt tot achter teamgenoot Ricciardo terug.

Met de Ferrari’s gaat het op dat moment ook niet helemaal naar wens. Räikkönen zit klem achter Hülkenberg, terwijl Fattle de steeds trager wordende Massa maar niet voorbij kan komen. De Mercedes-aangedreven B-teams waren op het lange rechte stuk niet te houden en op het kartgedeelte volgden de bochtjes elkaar in zo’n hoog tempo op dat het helemaal onmogelijk was om daar een inhaalpoging te wagen. Pas als de rijdende chicanes hun banden laten vervangen, kunnen de Ferrari’s hun ware potentieel tonen.

Na de stops van Räikkönen en de Mercedes is de leiding in handen van Fattle. Opmerkelijk genoeg gaat hij sneller dan Luis, die slechts een paar tellen achter hem ligt. Zijn tempo is zo lekker dat hij keer op keer zijn garage voorbijrijdt. Pas in de 32e ronde laat hij zijn banden vervangen en dat werpt hem terug naar de zesde plaats, achter teamgenoot Räikkönen. De wereldkampioen van 2007 klaagt over een gebrek aan grip en als Fattle hem tot een seconde genaderd is, duikt hij voor de tweede keer de pits in.

Op dat moment zit Max nog aan de staart van een verder als een natte krant rijdende Rosberg. Zat de Finse Duitser zijn banden te sparen, of kon hij echt niet harder? Als ze zich langs een kluit achterblijvers moeten werken, komt Max ineens wel heel dichtbij. Hij wordt onaangenaam verrast als Rosberg eerder dan verwacht remt. Max moet op het laatste moment uitwijken en stuift de Mercedes met rokende banden voorbij. Hij kan de bocht niet meer halen en dus neemt Rosberg zijn tweede plek weer in.

Het is voor Max meteen ook de laatste keer dat hij bedreigend kan worden, want achter hem gaat teamgenoot Ricciardo nog een laatste keer naar de pits. Daarmee geeft de Australiër Fattle vrij baan. Op nieuwere banden rijdt de wat geagiteerde Duitser met grote passen naar Max toe. Max ziet het rode gevaar in zijn spiegels naderen. Achter hen is Ricciardo, die zich langs Hülkenberg had geknokt, nog sneller. Zo werd de strijd om de derde plaats toch nog spannend.

Met nog drie ronden te gaan zit Fattle op de staart van Max. Hij heeft een goede slipstream en dankzij DRS nadert hij aan het eind van het rechte stuk met een angstaanjagende snelheid. Max verdedigt de binnenkant, maar verremt zich en moet ook over het gras. Hij snijdt de baan af en behoudt zijn derde plaats, tot groot ongenoegen van Fattle, die vindt dat hij recht heeft op de derde plaats. In de een-na-laatste ronde wordt het bijna nog leuker voor de viervoudig wereldkampioen als Ricciardo zijn auto erlangs probeert te gooien, wat bijna in tranen eindigt.

Maar uiteindelijk zou het verhaal nog een happy ending voor Fattle krijgen, want vrijwel direct na de race werd bekendgemaakt dat Max 5 seconden bij zijn eindtijd kreeg opgeteld, waardoor hij naar de vijfde plaats zakte, nog achter teamgenoot Ricciardo. Daarmee ging de Ferrari-tactiek alsnog op, al gold dat niet voor Räikkönen, die pas in de slotfase wist af te rekenen met Hülkenberg en op grote achterstand als zesde finishte.

Een heel wat minder enerverende race was er voor Luis, die na ruim een uur en veertig minuten als eerste over de finish kwam en daarmee zijn titelkansen in leven hield. Rosberg kon ook wel leven met zijn tweede plaats, terwijl Fattle door het dolle was dat hij alsnog het podium mocht beklimmen. De Red Bulls finishten ietwat teleurstellend als vierde en vijfde, voor Räikkönen, Hülkenberg en Bottas. Massa wist Pérez tot aan de vlag voor te blijven, zodat hij de schade voor Williams in het constructeurskampioenschap nog beperkt wist te houden. Net buiten de punten, maar wel op grote achterstand, finishte Ericsson als elfde voor het nog altijd puntloze Sauber. Hij smaakte in ieder geval nog wel het genoegen om 10 auto’s te kloppen. Het was misschien wel het opmerkelijkste resultaat van de verder slaapverwekkende Mexicaanse Grand Prix.

Naschrift 31 oktober:

Na afloop kreeg ook Fattle een tijdstraf aan de broek omdat hij zich niet volgens de boekjes had verdedigd tegen Ricciardo. Volgens de Formule 1-Politie was hij in de remzone van lijn veranderd en dat is sinds kort een doodzonde. Door de tijdstraf van 10 seconden viel de Driver of the Day naar de vijfde plaats terug, achter Ricciardo en Max. Consequenties voor de stand in het kampioenschap had het niet: Max blijft zesde, nog maar een punt achter Räikkönen.

24 oktober 2016

Amerikaanse nachtkaars

Hoewel hij het kampioenschap niet meer in eigen hand heeft, zette Luis de druk er vol op bij Rosberg door in Amerika makkelijk te winnen. Rosberg hield de schade beperkt met een tweede plek voor Ricciardo en Fattle. Max haalde de finish niet door een technisch probleem.

Papieren tijger

De kwalificatie leverde dan wel de gebruikelijke startopstelling op, met de Mercedes voor de Red Bulls en de Ferrari’s, maar toch was er zeker nog wat om naar uit te kijken. Wat te denken van het titanenduel bij Mercedes? Luis stond dan wel op pole, maar zou Rosberg zijn auto er in de eerste bocht binnendoor naast gooien, zoals Luis vorig jaar bij hem deed? En dan had je nog de Red Bulls, die op verschillende bandenstrategieën waren gezet: Ricciardo begon, net als de meeste anderen in de top 10, op de rode superzachte band, terwijl Max, net als de Mercedes, op de gele zachte band vertrok. Wie had de beste strategie?

Als de lichten doven, stormen de Mercedes op de eerste bocht af. Opmerkelijk genoeg probeert Rosberg buitenom langs Luis te gaan, zodat hij opnieuw in de verdrukking komt en door Ricciardo wordt gepasseerd. Max moet Räikkönen laten gaan en moet zich in allerlei bochten wringen om Fattle achter zich te houden.

In de middenmoot klapt Hülkenberg in de eerste bocht op Bottas. De Duitser kan vrijwel meteen opgeven, terwijl Bottas is veroordeeld tot een verblijf in de achterhoede. Pérez vergaat het weinig beter, want na een belabberde start wordt hij achterstevoren getikt door Kwjat, die daar later nog een tijdstraf voor zou ontvangen.

Vooraan kan Ricciardo dankzij zijn zachtere banden het tempo van de Mercedes redelijk volgen, terwijl Max dankzij zijn hardere banden het tempo van de Ferrari’s maar net kan volgen. De bedoeling is dat Max een stuk langer door kan rijden, maar daar komt uiteindelijk weinig van terecht als hij welgeteld één ronde na Ricciardo naar de pits gaat.

Miscommunicatie

Na zijn stop ontdoet Max zich vrijwel meteen van Räikkönen, waarmee hij zijn eigen ongelijk wat betreft de strategie aantoonde. Vervolgens hengelt hij Ricciardo en Rosberg binnen. Hij komt aan de staart van Rosberg, die als enige in de kopgroep op de witte medium band rijdt, waarna zijn team hem paniekerig oproept om niet te veel van de banden te vergen, omdat ze nog een tijdje mee moeten. Arme Max, hij is duidelijk op het verkeerde moment geboren, want in het huidige Formule 1-tijdperk kun je niet de hele tijd blijven pushen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld tien jaar geleden. Dat blijkt wel, want al snel begint Max weer terrein te verliezen.

Als Räikkönen even later de tweede serie pitstops initieert, haalt Red Bull Ricciardo de volgende ronde ook maar meteen naar de pits. Max duikt de ronde daarna de pits in, maar dat blijkt op een misverstand te berusten. “Ze zeiden dat ik moest pushen en daardoor dacht ik dat ik aan het eind van de ronde zou stoppen, maar dat was dus niet zo”, verklaarde de schuldbewuste Nederlander, die door het voorval zeker tien seconden verloor.

Het betekende dat hij de rest van de middag veroordeeld werd tot het leveren van een gevecht met de Ferrari’s, ware het niet dat de versnellingsbak plotseling de geest gaf. Max kroop nog bijna een halve ronde met zijn pruttelende bolide over het circuit, waarna hij zijn stier maar langs de kant van de baan parkeerde. Doordat de Amerikaanse baanposten schandalig veel tijd nodig hadden om de bolide te bergen, kwam de virtuele safetycar de baan op.

Mercedes greep de onderbreking aan om beide coureurs zonder al te grote tijdsverliezen van nieuwe banden te voorzien. Dat was goed nieuws voor Rosberg, die daardoor Ricciardo voorbleef, maar ook slecht nieuws, omdat hij niet, zoals gepland, op de gele banden kon overstappen. Aangezien er nog bijna een halve raceafstand was te rijden, kreeg hij, net als Luis, de witte band mee.

Slotoffensief

Het betekent dat er vooraan weinig meer gebeurt. Voor Ricciardo vormt Räikkönen nog wel een bedreiging. De Fin staat nog op een setje rode banden en komt aan de staart van Ricciardo, waarna hij voor de derde maal zijn monteurs bezoekt. Het doel is om in de slotfase in de aanval te gaan, maar daar komt niks van terecht als een van de gele banden niet goed wordt gemonteerd. Räikkönen parkeert zijn auto maar aan het eind van de pitstraat, waarna hij zijn bolide weer van de helling de pitstraat in laat rollen, om daar op te geven.

Fattle is ook niet bij machte om Ricciardo nog te bedreigen, dus laat hij in de slotfase een setje rode banden omleggen. Ditmaal verloopt de stop wel goed en dus kan Fattle nog even de snelste raceronde rijden. Zijn 1:39,877 in de een-na-laatste ronde is de enige raceronde onder de 1:40 en ruim twee seconden sneller dan de snelste raceronden van het Mercedes-duo. Desondanks finisht hij bijna driekwart minuut achter racewinnaar Luis, die op zijn dooie akkertje naar de finish raast. Hij houdt aan de finish nog geen vijf seconden over op Rosberg, die pas in de slotfase afstand neemt van Ricciardo.

In de subtop vinden de interessantste gevechten plaats. Door een ongelukkig getimede pitstop vond Massa zich terug tot achter Science, die eindelijk weer wat van zich liet zien. Ondanks een gebrek aan paardenkrachten wist de Spanjaard de uittreder bij Williams keurig achter zich te houden. En dan was er nog Alonso, die eveneens had geprofiteerd van de virtuele safetycarfase. Hij naderde de vechtersbazen met rasse schreden, waarna hij zijn wagen er plotseling bij Massa naast gooide. Over de uitloopstroken ging hij de Braziliaan voorbij, waarna hij zijn landgenoot in de een-na-laatste ronde ook nog te pakken kreeg. Massa had minder geluk, want hij kreeg nog een lekke band. Desondanks wist hij de op de achtste plek liggende Pérez voor te blijven, waardoor Williams twee punten goedmaakte op Force India in de strijd om de vierde plaats in het constructeurskampioenschap. Button finishte nog als negende, voor Grosjean, die de eerste punten voor Haas in lange tijd scoorde. Veel meer viel er niet te beleven in de Amerikaanse Grand Prix, die als een nachtkaars uitging.

In ieder geval verkleinde Luis zijn achterstand op Rosberg naar 26 punten en heroverde hij het momentum dat hij in Japan was verloren. Volgende week mag hij in Mexico opnieuw proberen punten goed te maken. Daarmee is de situatie compleet anders als vorig jaar, toen Luis in Amerika al de titel pakte. Kan Rosberg de druk aan, of pakt Luis op 27 november zijn vierde titel?

09 oktober 2016

Rosberg wint, Hamilton baalt en Ferrari faalt

Na afloop van de Grand Prix van Japan heerste er bij het team van Mercedes een jubelstemming vanwege het binnengehaalde constructeurskampioenschap. Ook Rosberg was in zijn nopjes met zijn negende zege van het seizoen. Aan de andere kant van de Mercedes-garage hing echter een grafstemming. Luis had het weer verprutst en moest met een derde plek genoegen nemen, nog achter Max.

Heel anders was Luis’ gemoed nog in het begin van het weekend, toen hij nogal balorig was tijdens de verplichte persconferentie. Meneer de drievoudig wereldkampioen had er totaal geen zin in en zat vooral met zijn telefoon te spelen, dit tot ergernis van de aanwezige journalisten, die hem erover bleven doorzagen, waarna hij een persconferentie van zijn eigen team ook maar afzegde.

Sowieso maakte Luis in Japan een wat afwezige indruk, want waar Rosberg zijn poleposition zonder al te veel problemen verzilverde, viel Luis helemaal naar de achtste plek terug bij de start, achter de Red Bulls, Ferrari’s en de verrassend snelle Force India’s.

Max, die op de startopstelling twee plekjes cadeau kreeg door de gridstraffen van de Ferrari’s (Fattle had straf gekregen voor zijn onbeholpen botsing van vorige week, terwijl Räikkönen te elfder ure zijn versnellingsbak moest laten vervangen), rukte door Luis’ misfortuin op naar de derde plaats, voor Pérez.

Heel lang kan de Mexicaan niet van die riante uitgangspositie genieten, want net als in Maleisië valt hij geleidelijk aan terug. Fattle, die nog in de openingsronde Ricciardo inrekende, gaat hem al gauw weer voorbij. Achter hem weten Räikkönen en Luis zich langs Hülkenberg te knokken, waarna ze achter Ricciardo aansluiten.

De levendige openingsfase duurt tien ronden, want dan duiken de koplopers de pits in. De Red Bulls bijten het spits af, waarna de overige teams gauw volgen. Ze wisselen allemaal hun gele zachte banden in voor de oranje harde banden en dat werpt ze terug tot achter de Williams’, die op de witte medium band waren gestart en, net als vorige week, op een andere strategie zaten. De witte bolides werden spoedig door de hele top 8 om de oren gereden.

Na de stops is de stand vooraan onveranderd gebleven. Rosberg leidt voor Max en Fattle. Achter hen is Luis door een goede pitstop voorbij Räikkönen gegaan, waarna hij ook meteen Ricciardo de oren had gewassen, zodat hij eindelijk vrij baan had. Wel keek hij tegen een enorme achterstand aan.

Vooraan kan Max Rosberg redelijk in het vizier houden, maar hij heeft ook zo zijn problemen: zijn achterbanden worden met de ronde slechter en Fattle wordt steeds groter in zijn spiegel. Halverwege de race haalt hij een nieuw setje harde banden. Rosberg doet even later hetzelfde, waarna Fattle aan de leiding ligt. De viervoudig wereldkampioen komt echter tot aan zijn nek in het verkeer te zitten en verliest daardoor, tot zijn grote frustratie, een hoop tijd. Het wordt zelfs nog erger voor hem als hij bij zijn stop ook nog de derde plaats aan Luis kwijtraakt. Ferrari probeert de fout nog met een andere fout te herstellen door de Duitser de zachte banden mee te geven. Het betekent dat Fattle Luis drie ronden lang kan volgen. Daarna moet hij inbinden omdat zijn banden het langzaam maar zeker opgeven.

Terwijl Fattle steeds verder wegzakt, loopt Luis wel zienderogen in op Max. In de laatste tien ronden zit hij aan de staart van de Red Bull. Zou Max het kunnen houden? Op de rechte stukken gaat de Mercedes, met behulp van DRS, een stuk sneller, maar in de bochtige secties kan Max hem goed op afstand houden, zodat Luis nooit een aanval kan plaatsen. Luis doet in de een-na-laatste ronde maar een wanhopig aandoende poging voor de chicane. Max verdedigt de binnenbocht, waarna Luis met rokende banden rechtdoor schiet en het gevecht moet opgeven.

Rosberg krijgt er niks van mee. Hij wint onbedreigd. Max wordt tweede, voor Luis, die zijn achterstand in het kampioenschap op zag lopen tot 33 punten met nog maar vier races te gaan. Het rijderskampioenschap ligt echter nog open, in tegenstelling tot het constructeurskampioenschap, dat voor het derde jaar op rij een prooi was voor Mercedes. Door zijn vierde plaats viel Fattle terug naar de zesde plaats in het kampioenschap. Räikkönen bleef vierde door zijn vijfde plaats, terwijl Ricciardo na zijn zege in Maleisië totaal niet in het stuk voorkwam en als zesde finishte.

De Force India’s konden het tempo van de topteams net niet bijbenen en finishten als zevende (Pérez) en achtste (Hülkenberg). De Williams’ hadden opnieuw baat bij hun conservatieve bandenstrategie en scoorden de laatste puntjes. Massa was ditmaal de voorste Williams en daar was een trage stop van Bottas debet aan. De witte bolides wisten nog net Grosjean voor te blijven, die na zijn goede kwalificatie op meer dan een elfde plek had gehoopt. Helaas pakte zijn strategie niet zo goed uit en verder viel er ook niemand uit.

Dat betekende dat er een hoop coureurs voor spek en bonen meededen. Kwjat deed een klein beetje aan eerherstel door tussen de Renaults als dertiende te finishen, vier plekken voor Science. Teleurstelling van het weekend was McLaren, dat er in het land van motorleverancier Honda totaal niet aan te pas kwam. Alonso probeerde in de openingsfase de Williams’ tevergeefs in te halen en reed zich na een vroege stop klem in de achterhoede en finishte als zestiende. Dat ging vorig jaar, met die “GP2-motor” zelfs nog een stuk beter. Button verging het niet beter: de lange Brit moest vanwege een motorwissel als laatste starten en eindigde als achttiende. Daarmee deed hij het nog altijd beter dan Nasr en Gutiérrez, die nota bene als tiende was gestart. Rodelantaarndrager was Wehrlein, die zowel op zaterdag als zondag door teamgenoot Ocon werd afgetroefd en de twijfelachtige eer had om als 22e te finishen.

Tot slot nog de plussen en minnen van de race:

+ Max weer Driver of the Day
+ Rondenlang gevecht om de tweede plaats
+ Topteams ontlopen elkaar weinig
– Ferrari-strategen
– Achterblijvers
– Race bij de start beslist

08 oktober 2016

BSG loopt ook over Soest heen

Even was Bussum wereldnieuws vanwege een vermeende Justin Bieber-waarneming. Een dag later en vijftig meter verderop wist de schakende Justin Bieber slechts een enkele fotograaf te trekken in de gemoedelijke derby BSG – Soest. BSG won, zoals verwacht, zonder veel moeite en met dikke cijfers: het werd 8-2.

Op papier was het krachtsverschil tussen het gedegradeerde BSG en het gepromoveerde Soest enorm. Toch hield de uitploeg zich nog lange tijd dapper staande. Pas rond de eerste tijdcontrole viel het ene na het andere bord om. De topborden van BSG, die nu aan de barkant zaten, deden netjes hun werk. Aan de hoogste 6 borden haalde BSG de volle 100% en dat was vooral knap van Frank, die met zwart van de sterke Eric de Haan won.

Na de tijdcontrole was de wedstrijd wel beslist en deed Soest nog wat tegen. Irritaties waren er nog bij FM Henk, die vond dat zijn tegenstander niet op de correcte manier remise had geclaimd na een drievoudige herhaling van zetten. Uiteindelijk nam hij alsnog genoeg met de remise, maar dat was hem allerminst een genoegen. Ook Large kwam niet verder dan remise tegen Max Viergever. Het Apenhoofd kreeg op het laatste moment te horen dat hij moest invallen en won een moeizame partij in het eindspel. Tot slot vervulde Ewood zijn sportieve plicht door te verliezen, zodat de eindstand op 8-2 werd bepaald. Niet verkeerd, maar gezien het niveauverschil een normale uitslag.

Een dergelijke dikke overwinning behoorde voor BSG 2 eveneens tot de mogelijkheden tegen het eveneens gepromoveerde PSV/DoDo (hoe vaak krijg je de kans om van PSV te winnen?), dat aan alle borden zwakker was. Aanvankelijk leek het nog de goede kant op te gaan met een snelle overwinning van Slisser, die voor het Apenhoofd was ingevallen (het wisselbeleid pakte dus goed uit), maar daarna was de koek wel zo’n beetje op. Ruben en Tom wonnen aan de laagste witborden nog van twee spelers die je, met alle respect, in de lagere klasses van de onderbond kan verwachten, terwijl de gebroeders Brouwer zelfs de bietenbrug op gingen. Frans en Remmelt lieten geen moment zien sterker te zijn dan hun tegenstanders en tot overmaat van ramp verloor Coen na een lang eindspel, zodat de eindstand op 4-4 werd bepaald. Geen ramp, maar wel een lichtelijk gênant resultaat voor het eerste achttal van BSG.

Uitslagen:

BSG (2366) – Soest (2117) 8-2
1. R van Kampen g (2633) – R Loeber (2177) 1-0
2. L Riemersma m (2437) – C Wüstefeld (2269) 1-0
3. F Erwich f (2345) – E de Haan f (2338) 1-0
4. R Ris m (2419) – A de Jongh (2193) 1-0
5. T Willemze m (2409) – A Krishnasing (2087) 1-0
6. T van der Heijden (2301) – GM Muis (2156) 1-0
7. E de Groote (2308) – J Nooijen (2084) 0-1
8. L Ootes m (2403) – M Viergever (2057) ½-½
9. J de Groote (2211) – R Buisman (1968) 1-0
10. H van der Poel f (2198) – A Visser (1848) ½-½

BSG 2 (2025) – PSV/DoDo (1873) 4-4
1. C van der Heijden (2071) – E ’t Jong (2061) 0-1
2. T Slisser (2007) – R van Ee (2007) 1-0
3. F Borm m (2177) – K van Brummelen (2000) ½-½
4. R Otten (2011) – M Kortrijk (1915) ½-½
5. R Brouwer (1998) – R Flohr (1924) 0-1
6. R Hilhorst (2007) – K Dokter (1773) 1-0
7. T Brouwer (1932) – J Valstar (1771) 0-1
8. T de Ruiter (1996) – E van Cappellen (1533) 1-0

04 oktober 2016

Bounder

Het is vandaag dierendag en dat is dus extra reden om eens goed voor je huisdier te zorgen. Of om je zorgen te maken om je huisdier.

Afgelopen week vond ik Bounder (zie foto) af en toe wat sloom. Ik maakte me nog niet zo ongerust, want ik ben ook zo vaak ziek, dus dan zou de kat dat toch ook wel af en toe zijn? Misschien moest ze even uitzieken en had ze daarom even nergens zin in. In het weekend verbeterde haar situatie niet en lag ze bijna de hele dag op een dekentje te slapen. Ze at ook niet bijna niet meer. Wat was er toch aan de hand? Op internet kon ik ook niet meteen aanwijzingen vinden. Wel schrok ik toen ik las dat katten iedere dag moesten blijven eten omdat anders hun lever gaat vervetten, waardoor ze nog minder eetlust hadden. Dat was even een lekkere vicieuze cirkel! Ik had er nog nooit van gehoord, maar echt goed voor m’n gemoedsrust was het niet.

Zacht voedsel, zoals suspensies, lustte ze nog wel. Ik was blij dat ik haar een bakje vla kon voeren. En ook de smurrie van een zakje fijne brokjes in saus ging er wel in. Maar dat hardvoer niet. Vanmiddag heb ik dan maar de dierenarts gebeld om een afspraak te maken. Dat ik me zorgen maakte over haar lusteloosheid en dat ze niet at. Ik had de telefoon nog niet neergelegd of ze liep naar het bordje met de smurrie toe en begon er met grote happen van te eten. Beppie kwam even later en ze ging aan d’r vacht trekken om te zien of Bounder was uitgedroogd. Dat leek wel het geval te zijn. En dat terwijl er altijd een bakje water voor haar klaarstaat. Uiteindelijk hebben we maar een oud flesje neusdruppels gebruikt om wat water bij haar naar binnen te spuiten.

Ondertussen ligt het zwarte monster op mijn bed. Ze heeft verder geen vreemde symptomen die op een ziekte duiden. Geen genies of zo. Ze slaapt alleen bijna de hele dag. Een verschil van dag en nacht toen ik haar net had en ze constant in m’n schouders zat te klimmen of andere acrobatische toeren zat uit te halen. Morgen gaat m’n moeder met haar naar de dierenarts. Ik hoop dat zij kunnen achterhalen wat er aan de hand is, want het is mij een raadsel. Word gauw weer beter, lief beertje!

Naschrift 6 oktober:

Gisteren is Bounder naar de dierenarts geweest. Zoals gebruikelijk konden ze niks vreemds aan haar ontdekken, dus wat haar gebrek aan eetlust heeft veroorzaakt, zullen we wel nooit weten. Dat gezegd hebbende: het ging eergisteren al beter met haar toen ze eindelijk weer wat ging eten. Inmiddels lijkt alles weer goed te gaan. Bounder eet weer, ze kijkt weer helder uit haar ogen en ze is weer aanwezig als altijd. Wel is ze dol op het “astronautenvoer” (geef het maar een funky naam, het is gewoon blikvoer) van de dierenarts. Ik heb haar al jaren niet meer zo enthousiast gezien. Misschien dat ze gestopt was met eten omdat ze haar gebruikelijke brokken niet meer interessant vond? Het lijkt er in ieder geval wel een beetje op. De toekomst zal moeten uitwijzen of dat ook echt zo is en dat Cat lover’s gold zijn beste tijd hier wel heeft gehad, maar op dit moment ben ik natuurlijk alleen maar blij dat alles weer goed lijkt te gaan.

Bounder in de reismand.

02 oktober 2016

Eindelijk Ricciardo

Het wilde dit jaar maar niet lukken met Ricciardo. De nummer 3 in de WK-stand viste eerder dit jaar in Spanje wat ongelukkig achter het net en in Monaco gooide een afgrijselijk slechte pitstop roet in het eten, maar in Maleisië profiteerde de lachende Australiër optimaal van de pech van anderen, zodat hij alsnog zijn eerste Grand Prix-zege van het seizoen pakte, voor teamgenoot Max en Rosberg.

Afgezien van de eerste twee edities, die helemaal aan het eind van het jaar werden verreden, was de Grand Prix van Maleisië altijd een van de eerste races in het jaar. Door het gepuzzel met de Formule 1-kalender verschoof de race dit jaar naar oktober. Ondanks dat de race van het ene regenseizoen naar het andere werd verplaatst, bleef het wel droog en dus was het er weer bloedheet.

De race begon nog ordelijk, met de Mercedes voor de Red Bulls en de Ferrari’s, maar al snel was er van die regelmaat weinig meer over. Het was de schuld van Fattle, die bij de start binnendoor een paar plekjes probeerde te winnen en onbeholpen tegen Rosberg knalde. De boosdoener lag er meteen uit met een kapotte voorwielophanging, terwijl Rosberg achterstevoren ging en het hele veld voorbij zag razen. Max moest door het ongeval ook even van zijn lijn en verloor daardoor plaatsen aan onder anderen teamgenoot Ricciardo.

De race wordt even geneutraliseerd. Na de hervatting liggen de Red Bulls al gauw tweede en derde, achter de ongenaakbare Luis. Räikkönen werkt zich al gauw op naar de vierde plaats, terwijl Rosberg nog in de achterhoede zit en een voor een de tragere deelnemers inrekent.

De race wordt nogmaals opgeschud als Grosjean ineens zonder remmen de grindbak in vliegt. Opnieuw komt de virtuele safetycar op de baan. De onderbreking wordt door de meeste teams aangegrepen om even gauw banden te wisselen. Mercedes besluit om, anders dan vorig jaar, Luis niet binnen te halen. Red Bull speelt het spelletje slim door Ricciardo ook door te laten rijden, terwijl Max wel een setje nieuwe banden haalt.

Na de hervatting is Max inderdaad de snelste man op de baan. Hij loopt langzaam in op Räikkönen, die ook niet was gestopt. Als hij de Fin bijna te grazen heeft genomen, duikt Räikkönen de pits in voor nieuwe banden. Hij komt net voor Rosberg, die zich alweer had opgewerkt naar de vijfde plaats, terug op de baan.

De koplopers stoppen meteen ook, zodat Max zowaar aan de leiding gaat. Het ziet er prachtig voor hem uit, want op nieuwe banden is Luis maar een fractie sneller. Max’ voorsprong van 8 seconden loopt langzaam terug naar 6 seconden, maar echt schrikbarend is het niet. Max klaagt wat over zijn voorbanden en wordt prompt naar de pits gehaald. Opmerkelijk genoeg blijft hij Räikkönen nog dik voor en dus kan hij zijn vizier richten op zijn teammaat, die slechts enkele seconden voor hem ligt.

Hoe tegenvallend Räikkönens tempo is, blijkt wel als Rosberg hem op versleten banden nog redelijk bij kan benen. Na de tweede serie pitstops is Räikkönen zijn bandenvoordeel kwijt en wordt hij gauw door Rosberg ingerekend. De Finse Duitser gooit zijn wagen er in de tweede bocht brutaal langs. De wagens maken contact, maar kunnen probleemloos doorrijden. Wel ontving Rosberg een tijdstraf van 10 seconden van de resolute Formule 1-Politie.

De Red Bulls hebben het ondertussen met elkaar aan de stok gekregen. Max probeert van alles om Ricciardo een oor aan te naaien, maar de Australiër weet nog net te counteren. Bochtenlang rijden de twee stieren zij aan zij, maar uiteindelijk moet Max inbinden. Ondertussen rijdt Luis fluitend weg bij de Red Bulls. Zijn tempo doet vermoeden dat hij nog een tweede pitstop moet maken. Of Mercedes dat ook echt had gedaan, zullen we wel nooit weten, want 15 ronden voor de finish verandert de achterkant van de Mercedes ineens in een barbecue.

“No! No! No!”, huilt de regerend wereldkampioen als hij zijn bolide noodgedwongen naast de baan moet parkeren. Teambaas Toto Wolff begraaft zijn gezicht in zijn handen. Wellicht had Luis iets te veel van zijn motor gevergd in een poging de Red Bulls voor te blijven. De frisdrankfabrikant spint er in ieder geval goed garen bij, want ineens liggen de mat paarse bolides aan kop. De spanning is om te snijden en de multi 333-grappen dringen zich op.

De virtuele safetycar komt opnieuw de baan op en dat is Ricciardo’s redding. Hij duikt nog een tweede keer de pits in. Max moet in de pits nog even op de Australiër wachten en verliest tijd. Ook is hij zijn bandenvoordeel van voor de pitstops kwijt. Op een setje gebruikte zachte banden weet hij na de hervatting nog wel het gat bijna dicht te rijden naar Ricciardo, die op een setje spiksplinternieuwe banden was gezet. Het mag niet baten, want Ricciardo weet zijn inmiddels 19-jarige teamgenoot vakkundig buiten DRS-bereik te houden.

Op gepaste achterstand moet Rosberg nog zijn best doen om genoeg voorsprong op Räikkönen te pakken. Hij is goed op weg, maar als hij 9 seconden voorsprong heeft gepakt, stokt de productie even. In de slotronden weet hij alsnog voldoende voorsprong te pakken, zodat hij zowaar de lachende derde werd achter de Red Bulls, die in de slotronden wel zijn uitgespeeld en er een fraaie dubbelzege van maken.

Als best of the rest finishte Bottas als vijfde. De Fin had aan een pitstop genoeg om te finishen. In de slotfase kwamen Pérez en de (vanwege een motorwissel) als laatste gestarte Alonso nog wel in de buurt, maar echt spannend werd het niet meer. Hülkenberg werd achtste, voor Button en Palmer, die zijn eerste puntje van zijn carrière pakte.

Achter het net visten, hoe kan het ook anders, Toro Rosso en Sauber. Science reed in de openingsfase nog dapper achter Bottas aan, maar reed zich na zijn stop klem achter Palmer en kwam die klap niet meer te boven. Hetzelfde gold voor Ericsson, die door een ongelukkige strategie als twaalfde finishte. Massa en Kwjat wisten de camera’s vakkundig te vermijden en de Manors eindigden als laatsten. Vooral voor Ocon had er meer in gezeten, maar kennelijk vond iemand het een goed idee om hem twee ronden na de virtuele safetycar naar de pits te halen. Tel daarbij nog twee tijdstraffen op omdat de snelheidsbegrenzer het niet deed en je begrijpt dat hij weinig potten kon breken.

Uitvaller van de dag was overigens Gutiérrez, die tijdens de virtuele safetycarfase een wiel verloor. Haas stak de andere teams duidelijk naar de kroon in het foutenfestival in Maleisië, waar ook Nasr en Magnussen geruisloos van het strijdtoneel verdwenen.

Door de dubbelzege wist Red Bull het constructeurskampioenschap nog een race langer open te houden. Ondertussen lijkt Ricciardo de derde plek in het kampioenschap nauwelijks meer te kunnen ontgaan. Rosberg deed, ondanks de achterstand die hij bij de start opliep, goede zaken en kon wel leven met een derde plek, terwijl Luis zich wanhopig afvroeg waar hij al die motorproblemen aan te danken had. Zijn voorsprong van 19 punten is inmiddels veranderd in een achterstand van 23 punten. Het kampioenschap gaat alle kanten op en dat is na jaren van dominantie zeker een welkome afwisseling. Nu nog wat meer races zoals deze graag!

01 oktober 2016

We did it again!

Aan de top komen is moeilijk, maar aan de top blijven is nog veel moeilijker. Of misschien toch niet? Na de toevalstreffer van vorig jaar verwachtte ik niet dat we er dit jaar weer met de grootste prijs vandoor zouden gaan. Toch is het gebeurd: met schakers.info werd ik verrassend voor de tweede keer op rij kampioen in het Nederlands Kampioenschap Bedrijvenschaak.

“Wat is het KvK-nummer van schakers.info?”

Net als vorig jaar kreeg ik de vraag waarom schakers.info überhaupt aan het NK Bedrijvenschaak mee mocht doen. Vanwege de boekenstand van De Beste Zet? Ik wist het niet en eigenlijk interesseerde het me ook niet. Of ik er nou was namens de Vrije Universiteit of via de site waar ik af en toe (slecht gelezen) stukjes voor schrijf, dat maakte me niet uit. Ik was er in ieder geval bij in Wijk aan Zee en dat was het belangrijkste.

De samenstelling van het team bleef lange tijd ongewis. Sterspeler John van der Wiel vond een keer wel genoeg en liet verstek gaan. Wie zou zijn plaats innemen? Roeland Pruijssers? Ook hij bleek niet te kunnen. In zijn column van gisteren lichtte de altijd subtiele Van der Wiel een tipje van de sluier op:

"Laatste nieuws: Roeland Pruijssers is zaterdag nog niet terug uit het buitenland. Hij zal worden vervangen door iemand die zeker ook enig gewicht in de schaal legt."

Yochanan Afek dus. De probleemcomponist werd prompt aan het eerste bord gezet en dat was werkelijk waar een gouden zet. Hoewel Koning Eenoog (vanwege een netvliesloslating) in de tweede ronde wat ongelukkig van Harmen Jonkman (die voor het organiserende DSE speelde, dat vanwege een gastspeler voor spek en bonen meedeed) verloor, rolde hij daarna achtereenvolgens Stefan Bekker (2321), Daan Zult (2322) en Jan Willem van de Griendt (2373) op. Niet slecht voor iemand met een rating die maar iets boven die van het Apenhoofd ligt (2222). Met 6 uit 7 werd hij topscorer van het team.

Het Apenhoofd scoorde 5½ punt, net als teamleider Robert Klomp (2033) en Erika Sziva (Hongaars, “Errika Siva”) (2202) aan de lagere borden. Alles bij elkaar was het genoeg voor een eerste plaats op basis van doelsaldo. Het Zwitserse gambiet, door vroeg in het toernooi van het sterke DSE (met Jop Delemarre op het tweede bord, au, au) te verliezen, deed zijn werk, en in de slotronde vielen de uitslagen precies goed, zodat we tegen alle verwachtingen in onze titel prolongeerden. John van der Wiel zal trots op ons zijn geweest.

Na afloop gingen we uit eten in een plaatselijk restaurant, waar de koks zo te zien nog in opleiding waren. Het duurde twee uur voordat het hoofdgerecht er eindelijk was, maar dat werd uiteindelijk smakelijk verorberd. Na het toetje werden we door de teamleider op het station afgezet. Op de terugweg met Afek en Koos Stolk kon ik nagenieten van het bijzondere resultaat.

"These are times that come
Only once in your life
Or twice if you’re lucky"

Twice if you’re lucky; Crowded House.