29 oktober 2017

Verstappen wint in Mexico; Hamilton wereldkampioen

Max Verstappen heeft de maand oktober met een overtuigende overwinning afgesloten. In Mexico behaalde hij met overmacht zijn tweede zege van het seizoen en de derde zege uit zijn carrière. Ondertussen haalde Hamilton zijn vierde wereldtitel binnen.

Na de zomerstop was Luis niet meer te houden. Niemand kreeg vat op hem. Grote rivaal Fattle beet zijn tanden op hem stuk en teamgenoot Bottas werd iedere race dikker verslagen. Het resultaat was dat Luis de ene na de andere pole opeiste en de ene na de andere race won. Hij arriveerde in Mexico in de wetenschap dat een vijfde plaats genoeg was voor de titel.

Liever behaalde Luis de titel in stijl, maar op het spekgladde Autódromo Hermanos Rodríguez had hij de grootste moeite zijn wagen in het juiste spoor te houden. Het betekent dat de kwalificatie aanvankelijk wordt gedomineerd door Max, die in de tweede sessie ineens een superronde rijdt en eenzaam aan kop gaat. Zou hij voor het eerst van pole vertrekken? Het antwoord is nee. Pas in de laatste sessie heeft Fattle een pasklaar antwoord, waardoor hij de pole opeist. Max rest slechts een plek op de eerste startrij, voor de Mercedes van Luis en Bottas, waar hij niet echt blij mee is.

Nog minder blij is Ricciardo, die bijna een seconde op Max moet toegeven en slechts zevende is. Door een motorwissel mag hij alleen voor de Toro Rosso’s van Hartley (die in de kwalificatie een motorblok opblies) en Gastly (de vervanger van Kwjat die in de kwalificatie niet eens in actie kwam) en McLarens, die eveneens motoronderdelen hadden laten vervangen, van start gaan.

Als de lichten doven, komt Max goed weg. Hij wurmt zich in de eerste bocht langs Fattle. De Duitser komt in de verdrukking en ziet ook Luis nog passeren. Hij slaagt erin zowel Max als Luis te raken, waardoor hij zijn voorvleugel beschadigt en Luis’ achterband lekprikt. Het betekent dat de twee zich aan het eind van de eerste ronde zich bij hun team kunnen melden voor een reparatiestop, waarna ze zich in de achterhoede terugvinden.

Vooraan slaat Max gauw een gat naar Bottas, die op zijn beurt bij Ocon wegloopt. Achter hen rijden Hülkenberg en local hero Pérez. Rijkunnen vindt zich nog tussen de Williams’ terug, terwijl Ricciardo’s inhaalrace al na vijf ronden voorbij is als hij plotseling in de pits staat met kennelijk weer een geplofte Renault.

Ondertussen zitten Fattle en Luis klem in de achterhoede. Waar Fattle nog met andere coureurs in gevecht is, kan Luis amper een vuist maken. Na 22 ronden wordt hij door Max al op een ronde gezet. Pas daarna weet hij voorzichtig wat plaatsjes te winnen.

Vanwege de lage bandenslijtage kijken de meeste teams qua strategie de kat uit de boom. Force India doet dat niet en haalt beide coureurs vroeg in de race naar de pits. Het blijkt een kostbare fout, want als Hartley halverwege de race voor de zoveelste keer dit weekend zijn Renault opblaast, komt de virtuele safetycar op de baan, waardoor iedereen zonder veel tijdverliezen banden kan verwisselen.

Het betekent dat Rijkunnen naar de derde plaats oprukt. De Force India’s profiteren nog wel van Hülkenbergs zoveelste uitvalbeurt. De Duitser moest zijn Renault op het lange rechte stuk opeens aan de kant van de weg parkeren en via de voorkant van de bolide uitstappen.

Na de onderbreking neemt Max een steeds grotere voorsprong op Bottas en Rijkunnen. Achter hen rijden Fattle en Luis nog met het mes tussen de tanden. Fattle moet minimaal tweede worden om het kampioenschap spannend te houden, maar nadat hij Stroll en de Force India’s voorbij is gereden, ligt hij vierde, op een enorme achterstand van het podium.

Luis werkt zich in de slotfase pas de punten in. Hij komt aan de staart van Alonso, die op zijn beurt Magnussen probeert in te rekenen. Vanwege de bedroevende topsnelheid van zijn McLaren lukt het niet. Luis heeft het op zijn beurt moeilijk om in de bochten in de buurt bij de McLaren te blijven. Als hij eindelijk een goede slipstream heeft, verkoopt Alonso zijn huid zo duur dat Magnussen heel hard bij de vechtersbazen wegrijdt. Het betekent dat Luis hem ook niet meer te pakken krijgt, zodat hij met een negende plek genoegen moest nemen. Vanwege Vettels vierde plaats was het ruim voldoende voor zijn vierde titel.

Ondertussen was Max al lang en breed gefinisht. Met een dominant optreden behaalde hij zijn tweede zege van het seizoen. Bij de feestelijkheden na afloop werd dat feit wat naar de achtergrond verdrongen door Luis’ wereldtitel, maar het gaf wel hoop voor de toekomst. Waar Red Bull in het begin van het seizoen geen antwoord had op het enorme tempo van Mercedes en Ferrari, domineren ze nu races.

Achter Max en de Finnen likte Fattle zijn wonden. Ondanks dat hij lange tijd aan kop ging in het kampioenschap zag de Duitser Luis op 4-4 komen. Het ging allemaal mis in Singapore, een van de weinige races waarin Fattle vanaf pole mocht vertrekken. Waar Luis elf keer de snelste was op zaterdag, was Fattle dat maar vier keer. Erger was dat hij alleen in Hongarije zijn pole in een zege wist om te zetten: in Rusland glipte Bottas er bij de start langs en in Singapore en Mexico waren zijn kansen na de eerste bocht al verkeken. Tel daarbij de motorproblemen in Maleisië en Japan bij op en het plaatje is compleet.

Als vijfde eindigde Ocon, voor de verrassende Stroll en Pérez. Magnussen wist Luis nog net achter zich te houden, terwijl Alonso het laatste puntje pakte. Over twee weken wordt in Brazilië de een-na-laatste race van het seizoen gereden.

23 oktober 2017

Van 16 naar 3

In theorie kon Hamilton ‘m in Amerika al binnenhalen, maar dankzij een tweede plek kon Vettel de titelstrijd nog een weekje langer spannend houden. Het was allemaal maar bijzaak, want uiteindelijk ging alle aandacht uit naar degene die derde was geworden.

De Grand Prix van Amerika stond in het teken van rijderswisselingen. Zo nam Science bij Renault de plek in van de uiterst zwak presterende Palmer. Doordat Gasly na twee invalbeurten verstek liet gaan om een gooi te doen naar de titel in de Japanse Super Formula, kon het B-team van Red Bull meteen op zoek naar twee vervangers. Het betekende dat Kwjat na twee races weer terugkwam. De andere invaller was de Nieuw-Zeelander Brendon Hartley, een langeafstandsracer die al jaren niet meer in een eenzitter had gereden.

Achteraf bleek Gasly voor niets de race in Amerika te hebben laten schieten. Vanwege de slechte weersomstandigheden werd besloten de laatste races maar helemaal af te gelasten, zodat er, waarschijnlijk niet geheel toevallig, een Japanner kampioen werd.

De Grand Prix van Amerika stond ook in het teken van gridstraffen. Waar Luis op zaterdag, zoals gebruikelijk, weer de snelste was, hadden de Renault-aangedreven teams het heel wat minder voor elkaar. Hülkenberg (Renault), Hartley (Toro Rosso) en Max (Red Bull) wisten van tevoren dat ze vanwege het inzetten van een nieuwe powerunit ergens achteraan moesten starten. Vandoorne (McLaren) incasseerde uiteindelijk nog de meeste straffen en moest helemaal achteraan starten. Voor het in de weg rijden kregen Magnussen en Stroll vervolgens ook nog straffen opgelegd.

Achter de rug van Luis was het nog wel spannend. De Ferrari’s en Red Bulls ontlopen elkaar maar heel weinig. Uiteindelijk eist Fattle verrassend de tweede plek op, voor Bottas, Ricciardo en Rijkunnen. Max is slechts zesde na een rommelig rondje waar hij absoluut niet over te spreken was. Door zijn straf moest hij als zestiende starten.

Als de lichten doven, komt Luis matig van zijn plek. Fattle zit er meteen naast en komt als eerste de eerste bocht uit. Achter hem weet Ocon Rijkunnen te verschalken. De Fin gaat de roze Force India echter al gauw weer voorbij.

Ricciardo zit op zijn beurt aan de staart van Bottas, die voor de eerste bocht steeds erg vroeg remt, zodat Ricciardo zijn wagen uit het niets erlangs kan gooien. Bottas weet nog net te counteren. Het zorgt ervoor dat Rijkunnen weer bij kan sluiten, waarna de drie nog de nodige gevechten leveren voor de derde plaats.

Het lukt koploper Fattle merkwaardig genoeg niet om hard bij de vechtersbazen weg te lopen. Achter hem is Luis duidelijk sneller en al na zes ronden maakt hij de Duitser op het lange rechte stuk met boter en suiker in.

Ondertussen begint Ricciardo de aansluiting met Bottas te verliezen. Als hij bijna door Rijkunnen wordt ingehaald, trapt hij af voor de eerste serie pitstops. Hij wisselt zijn roze bandjes in voor gele en valt terug tot in de subtop.

Aan kop blijven de Ferrari’s en Mercedes stug doorrijden. Zou Ricciardo’s undercut werken? Hij is Science voorbij als zijn motor ineens de geest geeft. Weg podiumkansen. Daarmee was Ricciardo niet de eerste uitvaller: Hülkenberg (weer een mechanisch defect) en Wehrlein (na een beuk van Magnussen bij de start) waren hem al voorgegaan. Uiteindelijk moest ook Alonso ("I can’t believe it!") opgeven met opnieuw een motorstoring.

Wanneer de koplopers eindelijk banden wisselen, gaat Max zowaar aan de leiding. Luis stelt gauw orde op zaken, waarna Max ook zijn monteurs opzoekt en terugvalt tot de vijfde plaats. Op nieuwe banden rijdt hij het gat naar Rijkunnen in een behoorlijk tempo dicht. Als hij aan de staart van de Fin zit, haalt hij zowaar een derde setje banden.

Ferrari reageert door Fattle, die met behoorlijke bandenproblemen kampt, eveneens binnen te halen. Hij blijft Max net voor. Luis en de Finnen besluiten niet meer binnen te komen. Het zorgt voor een spannende slotfase.

In de slotfase van de race is Rijkunnen echt sneller dan Bottas. Hij rijdt naar de staart van de Mercedes. Pas na een paar ronden heeft hij een goede slipstream en rukt hij met behulp van DRS op naar de tweede plaats. Achter hen rijden Fattle en Max als bezetenen het gat naar Bottas dicht. Op het lange rechte stuk lukt het Fattle niet de Mercedes te verschalken, maar als Bottas weer als een oud wijf door de eerste bocht gaat, gaat hij hem buitenom voorbij.

Bottas is aangeschoten wild en wordt ook nog door Max na een heftig gevecht terugverwezen. De Fin haalt daarom maar nieuwe banden om in de laatste ronden nog wat lol te hebben.

De Ferrari’s hebben al (tamelijk opzichtig) van plek gewisseld, waarna Max Rijkunnen in de laatste ronden het vuur aan de schenen legt. In het bochtige gedeelte kan hij niet zo dicht naderen als gewild en Rijkunnen komt de haarspeldbocht voor het lange rechte stuk steeds goed uit, zodat Max hem daar niet kan bedreigen.

In de laatste ronde is alles anders. Max heeft een goede slipstream en komt dichtbij. Het is niet genoeg. Rijkunnen gaat als eerste de laatste bochtencombinatie in. Maar juist daar weet Max hem alsnog de laatste podiumplaats te ontfutselen. Na het nodige ellebogenwerk is hij erlangs en mag hij naar het podium.

Of niet? Direct na de race krijgt Max een tijdstraf omdat hij volgens de doorgaans ondoorgrondelijke stewards met vier wielen naast de baan was gekomen bij de inhaalactie. Net als in Mexico vorig jaar kostte het hem een podium. Na afloop was hij dan ook, net als het hele team, witheet.

Het betekent dat de Ferrari-rijders Luis op het podium flankeren. Door zijn tweede plaats hield Fattle het kampioenschap nog een heel klein beetje levend, maar met een achterstand van 66 punten terwijl er nog 75 te verdelen zijn, weet hij dat zijn kansen louter mathematisch zijn. Ondertussen heeft Mercedes het constructeurskampioenschap wel al binnen.

Achter de topteams kwamen Ocon en Science als zesde en zevende aan de meet. De twee hadden elkaar de hele race opgejaagd. Aanvankelijk zat Pérez daar ook nog bij, maar na een hoop geklaag over de boordradio dat teammaat Ocon zo traag was, verloor hij zelf in de tweede helft van de race veel terrein. Massa werd negende, terwijl Kwjat bij zijn rentree het laatste puntje scoorde.

Buiten de punten vielen Stroll, die in de laatste ronden nog een behoorlijke comeback maakte, Vandoorne en de uiterst solide Hartley. De Hazen gingen voor eigen publiek af als een gieter: Grosjean werd veertiende, Magnussen eindigde zelfs nog achter Ericsson als allerlaatste, ondanks dat de Zweed een tijdstraf van vijf seconden had gekregen nadat hij de Deen in de slotfase van de race achterstevoren had getikt.

08 oktober 2017

Japanse anticlimax

Tot aan de Grand Prix van Italië stond hij nog aan kop in het kampioenschap, maar vanaf dat moment is het hard bergafwaarts voor Fattle gegaan. Ook in Japan zat het er al snel weer op voor hem, terwijl Luis dankzij zijn achtste seizoenszege alweer met drie wielen kampioen is.

Het circuit van Suzuka is een heerlijke afwisseling op de vele fantasieloze Tilkedromes met zeeën van uitloopstroken. De vangrails staan venijnig dicht op de baan, klaar om ieder foutje keihard af te straffen. De vangrails hadden dit jaar helemaal een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de sneller geworden bolides. “Ik heb geen idee wat er gebeurde”, verklaarde Science nadat hij in de vrije training zijn Toro Rosso in de muur had gekwakt. De Finnen Bottas en Rijkunnen vlogen er in de tweede Degner, de bocht voor het viaduct, van de baan, terwijl Grosjean zich in de kwalificatie in de snelle S-bochten verslikte.

Hoewel Luis vorige week zijn zeventigste poleposition behaalde, behaalde hij opmerkelijk genoeg geen van die zeventig poles op Suzuka. De afgelopen jaren was Rosberg steeds te snel geweest en in de jaren daarvoor waren de Red Bulls de concurrentie steevast te snel af. En o ja, daarvoor werd er op dat afgrijselijke Fuji-circuit gereden. In ieder geval zette Luis dat foutje recht door in een dik baanrecord de pole op te eisen. Teamgenoot Bottas reed de tweede tijd, maar mocht vanwege een gridstraf voor het wisselen van een versnellingsbak slechts als zesde starten.

Sowieso waren er belachelijk veel gridstraffen. Zo moest Rijkunnen om dezelfde reden als tiende starten, terwijl Palmer, Science en Alonso helemaal naar de staart van de grid werden verbannen nadat ze een partij motoronderdelen hadden moeten laten vervangen.

Het betekende wel dat Fattle naast Luis vanaf de eerste startrij mocht vertrekken. Met hun assistenten ver weg beloofde het eindelijk weer een echt man-tot-man-gevecht te gaan worden tussen de koplopers in het WK. Als de lichten doven, komt Fattle goed weg, maar het is onvoldoende om Luis echt te bedreigen. Achter hem gaat Max in de eerste bocht brutaal voorbij Ricciardo. De Australiër zit in de verdrukking en ziet ook Ocon er nog voorbij glippen. Nog erger vergaat het Vandoorne, die van de baan gaat en daarmee al zijn goede werk van zaterdag (een elfde tijd) weer tenietdoet.

In de eerste ronde zijn de gevechten niet van de lucht. In de haarspeldbocht weet Max Fattle uit te remmen. De andere Ferrari is even later ook het haasje: Rijkunnen wordt door Hülkenberg zonder pardon van de baan geduwd, waardoor hij nog verder terugvalt.

Science maakt die gevechten al niet meer mee. Hij sluit zijn laatste raceweekend voor Toro Rosso op een gepaste manier af door al na drie bochten van de baan te tetteren. Het wrak moet met een tractor uit de grindbak gesleept worden, dus komt de safetycar op de baan.

Fattle is ondertussen al naar de zesde plek teruggevallen. Vanwege een motorprobleem wordt de Duitser op de rechte stukken links en rechts door iedereen voorbijgereden. Het uitrukken van de grijze Mercedes betekent voor hem slechts uitstel van executie. Na vier trage ronden ziet Ferrari in dat er niets meer te redden valt, dus geeft Fattle de pijp aan Maarten.

Aanvankelijk loopt Luis langzaam weg bij Max, die op zijn beurt wegloopt bij Ocon. Achter hem zit Ricciardo zich te verbijten. Hij krijgt de helpende hand toegestoken van Ericsson, die bij de tweede Degner als een amateur van de baan schiet en voor een virtuele safetycarfase zorgt. Bij de herstart lukt het Ricciardo dan toch om de Force India voorbij te steken. Een ronde later lukt het Bottas, die langzaam naar voren was geslopen, ook.

Aan kop kan Max Luis redelijk volgen. In de 21e ronde laat hij als eerste in de kopgroep zijn banden vervangen. Hij komt net voor Rijkunnen de baan op en rijdt meteen gigantisch hard bij de Fin vandaan. Luis komt een ronde later binnen, Ricciardo volgt nog twee ronden later. Het brengt de leiding in handen van Bottas. De Fin was vanwege zijn versnellingsbakwissel op de hardere banden gestart, zodat hij later hoefde te stoppen. Het betekent wel dat hij Luis voor de voeten begint te lopen. Max rijdt het gat naar de twee Mercedes gauw dicht, waarna Luis zich toch wel ernstig ongemakkelijk begint te voelen. Uiteindelijk lost Bottas het probleem vrijwillig op door Luis er voor de chicane langs te laten, waarna hij Max nog een paar ronden ophoudt, alvorens zijn monteurs te bezoeken.

Door het oponthoud was Max weer wat achteropgeraakt, maar dat lijkt hem niet te deren. Langzaam hengelt hij Luis, die over zijn achterbanden klaagt, binnen. Achter hen doet Bottas hetzelfde met Ricciardo. Rijkunnen, die in zijn eentje de eer van Ferrari moet verdedigen, is na de pitstops in het niemandsland van de vijfde plek aanbeland.

Achter hem valt Hülkenberg, die nog niet gestopt is, langzaam ten prooi aan de Force India’s. De Duitser komt na zijn stop precies achter het treintje van Massa, de Haasjes en Gastly terecht. Hij weet Gastly direct te verschalken, maar daar blijft het ook bij, want na een inhaalpoging op Grosjean blijft zijn DRS openstaan, waarna hij er de brui aan geeft.

Ondertussen grijpt Magnussen de steeds trager wordende Massa aan. Hij duikt in de eerste bocht in een gat dat er eigenlijk niet is. “If you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver,” zei Senna toen hij Prost in 1990 in diezelfde bocht afschoot. Ditmaal blijkt blikschade uit, al ziet Massa Grosjean er ook nog langs floepen.

Nog leuker voor Williams wordt het als Stroll een paar ronden later met een geëxplodeerde rechter voorband het strijdtoneel moet verlaten. Het ongeval zorgt voor de tweede virtuele safetycarfase van de middag. Vier ronden voor het einde wordt de race hervat.

De spanning is om te snijden. Vooraan moet Luis Max van zich af zien te houden, terwijl Bottas binnen een seconde van Ricciardo zit. De spanning loopt op als Luis op Massa en Alonso stuit. De ex-Ferrari-coureurs vechten om het laatste WK-puntje en hebben meer oog voor elkaar dan voor de blauwe vlaggen. Uiteindelijk laat Alonso Luis er in de haarspeldbocht voorbij, maar gooit hij de deur dicht voor Max. Het kost Max kostbare tienden. Vervolgens laat Massa Luis er op het rechte stuk van start/finish langs, waarna Max tot na de S-bochten gevangen zit achter de trage Williams. Het betekent dat de race in een anticlimax eindigt.

Zodoende komt Luis voor de achtste keer dit seizoen als eerste over de streep. Max volgt op een seconde. Achter hem houdt Ricciardo Bottas nog tot aan de streep achter zich, zodat hij alweer zijn zevende derde plaats van het seizoen behaalde. Op grote achterstand werd Rijkunnen vijfde, voor de Force India’s van Ocon en Pérez, die elkaar een keer niet uit de race reden. Magnussen en Grosjean scoorden waardevolle punten, waardoor Haas Renault in het constructeurskampioenschap weer voorbijging. Het laatste puntje was voor Massa.

Door zijn overwinning vergrootte Luis zijn voorsprong op Fattle naar 59 punten, ofwel ruim twee overwinningen, terwijl er nog maar vier races te gaan zijn. Die vierde titel kan Luis bijna niet meer ontgaan. Kennelijk wordt de reeks die al vanaf 2008 was ingezet, waarbij alleen in de even jaren het kampioenschap pas in de laatste race wordt beslist, dit jaar gewoon doorgetrokken.

07 oktober 2017

Kortgewiekt

Op een erg regenachtige, herfstige zaterdag 7 oktober stond de tweede ronde van de KNSB-competitie op het programma. Voor BSG was het de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Tevens was het de eerste thuiswedstrijd in tijden zonder Edwin Baart en dat was wel wennen. Toch bleven drie van de vier matchpunten in het Denksportcentrum.

De regen-en-windmachine draait de laatste weken op volle toeren, wat betekent dat het schaakseizoen weer echt begonnen is. Drie weken geleden trapte BSG af met twee verre uitwedstrijden. In de tussentijd hebben we op de club de ALV en het eerste snelschaaktoernooi alweer gehad.

In dezelfde tijd is mijn schaakniveau op een nieuw dieptepunt aanbeland. Omdat het toch niet meer slechter kon, besloot ik maar een Simson-act uit te halen door voor het eerst in bijna een half jaar de kapper te bezoeken. “Baat het niet, dan schaadt het niet”, was de gedachte. De echte reden was natuurlijk dat ik weer een volle haardos heb op het moment dat het echt koud wordt.

Terug naar de wedstrijd. Na een jaartje in de eerste klasse te hebben huisgehouden, treft BSG dit jaar weer tegenstanders van formaat. Ditmaal kwam de regerend landskampioen op bezoek. Na hun triomftocht van vorig jaar was de Kennemer Combinatie het nieuwe seizoen begonnen met een nipte nederlaag tegen HMC, dus waren ze gebrand op revanche.

Heel wat minder spanning was voelbaar bij de andere wedstrijd, die tussen BSG 2 en Wageningen 2. BSG 2 was het seizoen goed begonnen met een zuinige overwinning op Max Euwe 3. Van zwakke broeder Wageningen 2, dat in de eerste ronde vrij ruim werd geklopt door Caïssa 3, moest dan ook betrekkelijk eenvoudig gewonnen worden.

Het lijkt erop dat Coen dit jaar vleugels heeft gekregen. Hoewel hij zichzelf zo nu en dan nog wel voorbijloopt, weet hij geregeld ook vlotte overwinningen te behalen. Ditmaal gaf hij BSG 2 een vliegende start door Tjerk Sminia in een moordend tempo van het bord te beuken. Onbevreesd nam hij een geïsoleerde dubbele e-pion op de koop toe om open lijnen te krijgen. Onbevreesd snaaide hij een pionnetje op b2. Het kon kennelijk allemaal en met nog een minuut op de klok gaf Sminia in een hopeloze stelling op.

Het betekende dat ik me minder bezwaard voelde een remiseaanbod van mijn tegenstander Robin van Leerdam te accepteren. In het Russisch ging de bezem er al heel snel door: eerst verdwenen de centrumpionnen van het bord en daarna de meeste stukken. De gekortwiekte stelling bood geen aanknopingspunten meer om nog verder te spelen. Een van mijn saaiste partijen ooit.

De voorsprong werd verder uitgebreid door Yme, die jeugdtalent Anna Martinez van het bord poeierde. In een Swesjnikov verknoeide zwart wat tempi door met een loper te gaan fladderen, waarna Yme na langdurig beleg een stuk won.

Ondertussen had Frans aan het hoogste bord ook gewonnen. Timon haalde aan het laatste bord in een eindspel de buit binnen tegen een SP-Eerste Kamerlid. Door de remise van Tom stond het toch maar mooi 5-1. Maar toen moesten de resultaten van de teamleiders nog komen. Ex-teamleider Rein gaf er als eerst de brui aan, teamleider Ruben moest even later de koning omleggen, zodat de eindstand opnieuw op 5-3 werd bepaald.

BSG 1 moest op dat moment eenzelfde achterstand recht zien te breien. Het eerste onheil tekende zich af aan bord 8, waar Ewood tegen zijn angstgegner Christov Kleijn kwam te spelen. Na zijn veelgeprezen halmapartij in de slotronde van vorig seizoen werd hij door de teamleider getrakteerd op nog een witpartij, maar van dat cadeautje beleefde hij nauwelijks plezier, zodat hij zich al snel kon gaan richten op het schrijven van het verslag.

Meer geluk had BSG aan het laatste bord, waar FM Henk vaste klant Rob Duijn trof. Ditmaal won hij nog harder dan de voorgaande keren. Frank Erwich won een behoorlijke modelpartij van Lennart Dek, die in de opening weifelend speelde en vanaf dat moment de hele tijd achter de feiten aanliep.

Door nederlagen van die Spanjaard en Lange Alexander kwam BSG toch op achterstand. Het geluk van BSG was dat Ivan Sokolov (ja inderdaad, Ivan de Verschrikkelijke speelt dit jaar bij BSG) zijn slechte stelling tegen Wouter Spoelman binnen de remisemarge hield. Dat lukte King Loek, waarschijnlijk tot Sokolovs hilariteit, niet tegen Mads Andersen. In een eindspel stond hij eerst een boertje achter en daarna twee. Ondanks dat Mad Mads op zijn increment leefde, wist hij de vette vis wel op het droge te trekken.

Teamleider Thomas wist een toreneindspel met twee minuspionnen niet meer te redden tegen Miguoel Admiraal, maar daar stond tegenover dat Robert tegen Quinten D. de winst in de schoot geworpen kreeg. Gecombineerd met de remise van Li betekende dit dat beide teams 5 punten uit 10 partijen hadden gescoord, zodat ze allebei met een matchpunt beloond werden. BSG handhaaft zich hierdoor in de subtop, terwijl de Kennemer Combinatie voorlopig nog in het rechterrijtje staat.

BSG 2 (2063) – Wageningen 2 (1960) 5-3
1. F Borm m (2143) – H Dam (2013) 1-0
2. R Hilhorst (2037) – M Naaijer (2025) 0-1
3. C van der Heijden (2066) – T Sminia (2011) 1-0
4. J de Groote (2213) – R van Leerdam (1959) ½-½
5. T de Ruiter (1969) – J Verwoert (1978) ½-½
6. Y Brantjes (2055) – A Martinez (1815) 1-0
7. R Brouwer (2047) – T Slijper (1921) 0-1
8. T Brouwer (1977) – E Smaling (1961) 1-0

01 oktober 2017

Verstappen wint laatste Grand Prix van Maleisië

Na al vanaf 1999 op de kalender te hebben gestaan, is het doek voor de Grand Prix van Maleisië dan toch gevallen. Het kon bijna geen toeval zijn dat de bizarre race van 2001 door de fans als beste werd uitgekozen. Het was waarschijnlijk de beste race uit Jos Verstappens carrière. In de natte omstandigheden liet hij zien uit het goede racehout gesneden te zijn door rondenlang met de besten mee te vechten, hoewel hij uiteindelijk niet beloond werd met WK-punten. Ruim zestien jaar later nam zoon Max revanche voor dit onrecht door de allerlaatste Grand Prix van Maleisië met overmacht te winnen.

Na de Grand Prix van Singapore likte Ferrari zijn wonden, terwijl Mercedes nog na zat te genieten. Na het hele seizoen achter de feiten aan te hebben gelopen, had Luis zijn achterstand na de zomerstop pijlsnel in een niet onaanzienlijke voorsprong om weten te buigeen. Toch waakte de drievoudig wereldkampioen voor te veel optimisme. De bochtige circuits van Suzuka en Interlagos zouden de Ferrari’s beter liggen. En het circuit van Sepang, zo bleek.

Waar de Ferrari’s snel onderweg waren, worstelden de Mercedes al vanaf het eerste fluitsignaal. Zelfs de Red Bulls waren vaak sneller. Uiteindelijk kwam alles toch weer op zijn pootjes terecht voor Luis. Waar Fattle in de kwalificatie door een motorstoring niet in actie kon komen en achteraan moest starten, versloeg hij Rijkunnen op zijn tandvlees, wat genoeg was voor alweer zijn zeventigste pole uit zijn carrière. De Red Bulls namen door Fattles pech de tweede startrij in, terwijl Bottas met een lading niet-werkende aerodynamische updates rondreed en slechts vijfde was.

Voor de start werd het rode gevaar nog verder geminimaliseerd toen Rijkunnen in zijn verkenningsrondje hetzelfde probleem kreeg als Fattle. Het betekende dat de Fin nog eerder dan in Singapore uit de race lag.

Als de lichten doven, komen Luis en de Red Bulls niet bijster goed weg. Bottas heeft een betere start en gaat de paarse bolides in de eerste bocht buitenom voorbij. Max laat zich niet uit het veld slaan en gaat hem in de tweede bocht meteen weer voorbij. Vervolgens loopt hij hard weg bij de Fin.

Hoe snel Max wel niet is, blijkt als hij op Luis begint in te lopen. Na vier ronden zit hij in de slipstream, waarna hij de Mercedes voor de eerste bocht brutaal uitremt. In de ronde erna moet hij nog wel Luis’ tegenaanval neutraliseren, maar vanaf dat moment rijdt hij hard bij de Mercedes vandaan.

De andere Mercedes weet iets langer stand te houden. Tien ronden lang weet de verder hopeloos trage Bottas Ricciardo achter zich te houden, maar dan gaat de Australiër hem toch maar voorbij. Door het oponthoud zijn Max en Luis echter al aan de horizon verdwenen.

Terwijl Ricciardo het gat naar Luis probeert dicht te rijden, rukt Fattle gestaag op in de middenmoot. Hij profiteert van de vroege pitstops van de coureurs in de middenmoot, waardoor hij naar de vijfde plek oprukt. Hoewel hij zich spoedig aan de staart van Bottas meldt, heeft hij inmiddels alweer een halve minuut achterstand opgelopen op raceleider Max.

De koploper begint op zijn beurt wat last van banden te ondervinden, waardoor hij zijn voorsprong op Luis niet verder meer kan uitbouwen. De WK-leider is echter in de 26e van de 56 ronden de eerste coureur in de kopgroep die zijn banden laat vervangen. Hij blijft Bottas en Fattle voor. Max kan daardoor zonder problemen de volgende ronde nieuwe banden halen. Ferrari doet hetzelfde met Fattle. Als Bottas een ronde later stopt, keert hij achter de Duitser terug op de baan.

Na Ricciardo’s stop ligt Max weer aan kop. Op nieuwe banden probeert Ricciardo het gat naar Luis dicht te rijden, maar dat lukt hem amper. Achter hem is Fattle een stuk sneller. Hij zet de ene na de andere snelste raceronde neer. Het gat slinkt zienderogen. Met nog tien ronden te gaan zit hij aan de staart van zijn ex-teamgenoot. Al zigzaggend rijden ze het rechte stuk over. Aan het eind van het rechte stuk komt Fattle uit de slipstream. Ricciardo knijpt hem net op tijd af en duikt als eerste de eerste bocht in.

Het blijkt ook meteen het laatste gevecht tussen de twee te zijn, want in de laatste ronden laat Fattle het lopen. Hij besluit zijn weekend op een gepaste manier door in de uitloopronde tegen Stroll aan te rijden.

Vooraan in de strijd dus wel gestreden. In de brede middenmoot gaan de gevechten nog gewoon door. Vooral Palmer haalt de vreemdste capriolen uit door een paar keer te slippen, wat hem de nodige plaatsen doet verliezen. In zijn ijver het verloren gegane terrein goed te maken, rijdt hij bijna Magnussen van de baan op het moment dat ze door Max op een ronde worden gezet.

Het blijken de laatste hachelijke momenten voor Max, die na 56 zware ronden als eerste wordt afgevlagd. Het is voor de Belgische Nederlander, die tijdens de kwalificatie zijn twintigste verjaardag vierde, zijn tweede overwinning uit zijn carrière. En waar is het mooier om dat te doen dan in de laatste Grand Prix Maleisië, op het circuit waar hij twee en een half jaar geleden zijn eerste WK-punten scoorde?

Luis vergrootte met zijn tweede plaats zijn voorsprong op Fattle in het kampioenschap met zes punten naar 34 punten. Toch zal Fattle het restant van het seizoen wel zien zitten, gezien de snelheid van zijn Ferrari. Als Red Bull zich ook nog in de strijd om de hoogste plaatsen kan mengen, kan het seizoen nog heel spannend worden.

Na de topteams kwam de zieke Pérez knap als zesde over de streep, voor de eveneens sublieme Vandoorne. De Belg verloor bij de eerste serie pitstops zijn plek aan de Williams’, die zo met elkaar aan het stoeien waren, dat ze niet eens in de gaten had dat Vandoorne ze in de eerste bocht weer voorbij was gegaan. Ondanks een gebrek aan rechtelijnsnelheid wist hij de witte bolides tot aan de vlag achter zich te houden. Opnieuw finishte Stroll voor zijn leermeester Massa.

Het laatste punt ging naar Ocon, die de eerste ronde niet schadevrij doorkwam en al in de tweede ronde zijn banden moest laten verwisselen. Ondanks dat hij halverwege de race ook nog een hoop tijd verloor toen Science hem achterstevoren tikte, pakte hij wel het laatste punt.

Buiten de punten eindigde Alonso, die de hazen van Magnussen en Grosjean in zijn kofferbak had zitten. Pierre Gasly finishte bij zijn debuut voor Toro Rosso als stand-in voor de op een zijspoor gezette Kwjat een veertiende plaats. De Renaults waren bedroevend in de race met een vijftiende plaats voor Palmer en een zestiende voor Hülkenberg, maar net voor Wehrlein. Ericsson werd afgetekend laatste en Science was de enige uitvaller van de memorabele race.