04 november 2017

BSG 2 aan kop!

Dan weer was Zukertort te sterk, dan weer HSG en dan weer LSG 2. Het is BSG 2 al twaalf jaar niet gelukt naar de tweede klasse te promoveren. Maar dit seizoen zou het toch moeten kunnen. Na drie wedstrijden gaat BSG 2 aan kop in de poule na een 5-3-zege op Amsterdam West.

Amsterdam West was het seizoen goed begonnen met een ruime zege op PSV/Dodo en een knappe zege tegen het sterke Caïssa 3. BSG 2 was opmerkelijk genoeg het enige andere team zonder puntverlies in de klasse. Zowel tegen Max Euwe 3 als Wageningen 2 werd met 5-3 gewonnen.

De wedstrijd tegen het verrassend sterk presterende Amsterdam West kende ongemakkelijke overeenkomsten met de wedstrijd tegen ZSC-Saende van bijna exact twee jaar geleden. Destijds moest BSG 2 eveneens op bezoek bij de koploper van dat moment. Van tevoren werd met niets dan een zege rekening gehouden, maar uiteindelijk verloor BSG 2 de wedstrijd heel dik. Het vormde de opmaat voor een heel zwak seizoen. En ZSC? Dat werd dat jaar gewoon kampioen.

Dit jaar ging alles een stuk beter. Nou ja, behalve de reis naar de speelzaal dan. Vanwege werkzaamheden aan het spoor moesten we eerst met de bus, daarna met de trein en vervolgens met de tram, die vanwege een sinkhole niet reed… Doordat de planning erg ruim was, kwamen we uiteindelijk al om kwart over twaalf aan in het Bilderdijkpark, waar een doodshoofd boven de deur van het clubgebouw ons groette. Het duurde nog een tijd voordat we werden binnengelaten.

In de ruime speelzaal speelde alleen het eerste team van de organiserende club, die is voortgekomen uit de fusie van de fusieclub Tal/DCG en Het Probleem. Op tafel lagen wat clubbladen van Amsterdam West uitgestald, genaamd Patten, wat wel zal zijn afgeleid van het welbekende schaaktijdschrift Matten. Het clubblad bevatte naast een hoop kleurenfoto’s ook partijanalyses en opmerkelijk openhartige interviews met leden. Interessante kost, vooral voor niet-leden.

Inmiddels zijn alle BSG’ers al aanwezig, in tegenstelling tot de gastheren. Als om één uur de klokken worden aangezet, loopt de V8 van Amsterdam West slechts op zes cilinders. Even later komen bord 1 en 3 van de thuisploeg ook aanhuppelen.

Al gauw komt BSG 2 op alle borden goed te staan. Nou ja, bijna alle borden. Timon kwam aan het laatste bord in de lijfvariant van tegenstander Floris Golbach en werd in hoog tempo van het bord gepompt. Daar stond tegenover dat Tom aan het bord ernaast vrij gauw won.

Aan het tweede bord wist Yme opnieuw te winnen. Tegen Wim Helmers won hij met een schijnoffer een pion na de opening. De technische klus leek nog niet zo makkelijk, maar werd ogenschijnlijk zonder al te veel hobbels geklaard, zodat BSG 2 op voorsprong kwam.

Waar onze eigen Frans de 3-1 binnentikte, verzorgde de Frans in Amsterdamse dienst, Frans Schoffelmeer, de aansluitingstreffer door Coen in een toreneindspel met twee pluspionnen te verslaan. En dat terwijl Coen precies tegen de verwachte tegenstander speelde en precies zijn voorbereide variant op het bord kreeg. Een domper.

De resterende stellingen waren gelukkig allemaal gunstig. Het Apenhoofd had tegen Sven Pronk de tijdnoodfase overleefd. In het toreneindspel probeerde hij het nog even, maar al gauw moest hij in remise berusten. Datzelfde resultaat was er voor Ruben, die een partij van het Apenhoofd goed had bestudeerd en daar de vruchten van leek te plukken. Uiteindelijk kwam hij er echter niet doorheen, een pluspion ten spijt.

Daarmee was de stand 4-3 in het voordeel van BSG 2 en was alleen Rein nog bezig. Tegen Yvette Nagel stond hij veel materiaal voor, maar desondanks was het niet zo makkelijk. Hij moest maar afwikkelen naar een eindspel waarin zijn toren en pionnen sterker waren dan wits lichte stukken. Hij speelde het netjes uit, dus won BSG 2 de wedstrijd met 5-3. De derde 5-3-overwinning van het seizoen betekent dat het eerste achttal van BSG voorlopig ongedeeld aan kop gaat in klasse 3C.

Minder goed nieuws kwam er uit Groningen, waar het tiental van BSG zich met 6½-3½ liet afslachten door het nog puntloze SISSA. Zou er volgend jaar nog maar één klasse verschil tussen BSG 1 en BSG 2 zitten?

Amsterdam West (1991) – BSG 2 (2061) 3-5
1. S Pronk (2067) – J de Groote (2202) ½-½
2. W Helmers (2035) – Y Brantjes (2056) 0-1
3. F Schoffelmeer (2046) – C van der Heijden (2072) 1-0
4. R Klein (1964) – R Hilhorst (2020) ½-½
5. J Lubbers (2030) – F Borm m (2143) 0-1
6. Y Nagel (1933) – R Brouwer (2028) 0-1
7. J Cromsigt (1943) – T de Ruiter (1978) 0-1
8. F Golbach (1909) – T Brouwer (1989) 1-0

Geen opmerkingen:

Een reactie posten